Şimdi Ara

Ekonomik hayattan Sıfır (0) atmak mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yakın zamanda aklıma takılan bir hususu paylaşmak ve uygulamasının mümkün olup olmadığını öğrenmeyi isterim.

2005 yılında uygulamaya konan ve pek çok alanda işlerimizi kolaylaştıran TL den 6 sıfır atılma sürecinin benzeri ama daha hafifinin uygulanması fikri şu.

İstanbulda ekmek 10 TL oldu, İETT biletleri 17 lira üzerinde, Asgari ücret 17.002 (En yüksek banknot ile 85 adet )TL oldu ve mevcut banknotlar ile bu iş tıkanmaya başladı. Ne bozuk para ne de en büyük banknot işe yaramıyor. Fikir şu mevcut tüm rakamlardan bir adet sıfır silmek.

Ekmek 10 yerine 1 TL

Asgari Ücret 17000 yerine 1700 TL (9 banknot)

Otobüs 17 yerine 1,7 TL

Emekli Maaşı 10 000 TL yerine 1000 TL

Otomobil 1 250 000 TL yerine 125 000 TL

Dolar 3 TL

Euro 3,2 TL

Tüm banknotların işlevinin herhangi bir ek önleme gerek kalmadan yerine getirmesi sağlanacak en büyük fayda olabilir.

Ekonomist değilim ama bir vatandaş olarak uygulamada bir sakınca olmayacağını düşünüyorum. Hem bir süre önce Borsa İstanbul işlemlerinde bir benzer bir düzeltme yapılmıştı. Kaçırdığım bir ayrıntı varmı? Uzman birilerinden duymak isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrah66 -- 18 Ocak 2024; 16:8:46 >

• Satın aldiğın şeylerden 1 tane sıfır atarken elindeki paradan neden sıfır atmıyorsun. Hani eşitlik ?

• Herşeyden, herkesten atıcaz ayrım yok

• Olay basit . Bu seçimde akp ye oy vermeyeceğiz. 

• Tüm finansal enstrümanlardan sıfırı atarsan olur ama Reis kısa sürede yanına yenisini koyacaktır. O yüzden tenezzül etmiyorlar artık galiba.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Buradaki temel hedef bu

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sıfır silme ancak karışıklık olmayacak düzeye yükseldiğinde olabilir yoksa hem dolandırıcılık olur hemde ek maliyet nedeniyle zararı olur. 1 milyona evin gerçekte kaç olduğu belirsiz olup mahkemeye intikal etse hakim bile karar veremez ama 6 sıfır atılınca 1 milyon yeni türk lirası eski 1 trilyon ediyordu ve karışıklık olmaz... Ayrıca bütün paralar tekrar basılacak diyelim bunun 10 milyar TL maliyeti oldu bunu 1 milyon öğrenciye 10 bin TL burs vermek daha mantıklı olmaz mı para basma maliyeti yerine?

Sen dolara yakın değerde para olsun istiyorsun . 15 sene önce yapılmıştı Atatürk zamanı da böyleydi .enflasyon devalüsyon sarmalı bittiginde belki dediğin yapilabilir o zaman karşılıksız para basmayip bir daha yapmaya gerek kalmayacak politikalari desteklememiz gerekiyor..

o dönemde dolar / TL 1000 TL olduğunda olur muhtemelen. 3 sıfır silinip dolar /TL 1olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 18 Ocak 2024; 16:59:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam banknot sayısını azaltmak için küçükleri tedavülden kaldırıp daha büyüğünü basmak yeterli. 500, 1000, 2500, 5000 gibi. Ayrıca demir para olarak da 5 10 25 lira basılabilir.

Sıfır atma işlemi hem pek bir şey değiştirmiyor hem de maliyetli bir süreç.

• Enflasyonu tek haneye çekmeden sıfır atarsan bir anlamı olmaz. 2006 da sıfırlar atıldığı zaman enflasyon yüzde 5 falandı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Banknot tıkanıklığına karşı hızlı bir tepki olabir diye düşünüyorum. Piyasada bulunan tüm banknotlar (örneğin yıl sonuna kadar) mevcut değerleri ile yeni sürülenler ise yeni değerleri ile birlikte kullanılabilir. Örneğin 20 000 TL maaşı olan çalışan Şubat maaşı ödemesini yeni banknotlar (Görsel Değişiklik Örneğin renk) ile alırsa 2000 Tl olarak alacak. Yumurta almak için 150 (Güncel) TL ödemek yerine 15 TL ödeyecek gibi

• Devalüasyon ile mümkün.

• Ben de bir süredir düşünüyorum, hatta bi ara ekşi'de de gündeme gelmişti, orada güzel bi yorum vardı, sıfır atılırsa 2011-2013 arasındaki alım gücü ile karşılaştırılır, daha kötü olur, o yüzden yapmıyorlar diye..

Hatta bazı hesapları öyle yapıyorum, örneğin tıraş köpüğü olmuş 100 TL, ulan buna bu para verilir mi diyorum, maaşımdan bi sıfır atıyorum, bundan bi sıfır atıyorum, neredeyse 2011'deki alım gücüne geliyoruz. Ancak her malda üründe tutmuyor. O zaman alım gücünün düşüklüğünü anlıyoruz. Böyle ufak tefek şeylerde tutuyor. Simit 10 TL, ama maaşa vs oranla 1 TL gibi düşünebiliriz yine.

Değer, maliyet algısı değişmez, siz 70 yaşında dede misiniz ki rakamları karıştıracaksınız, biri demiş ki hakim değer belirleyemez, yahu önündeki rakam belli, bi sıfırını sileceksin. Başka biri demiş ki kendi maaşından niye silmiyorsun. Yahu ne diyosunuz siz?  

Sıfır atmak mümkün ancak şu ekonomik ortamın düzelmesi gerek bence. Belirli bir stabilite sağlandıktan sonra atılabilir.

Paraların değişmesine çok gerek yok, ufak ufak dönüşüm yapılabilir, zamanında TL-YTL-TL geçişlerinde olduğu gibi.

Tabi bunun için de yine ekonomik ortamın belirli bir olumlu seviyeye gelmesi ve stabilizasyon sağlanması lazım.

Düzelme sağlanabilirse 1-2 seneye belki yaparlar. Göreceğiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ormanci -- 19 Ocak 2024; 9:50:52 >

• Bu dediğinizi asla şuan yapmazlar.
    Neden mi ?
    2024 asgari ücreti 17.002 TL > 1.700,20 TL
    2018 asgari ücreti 1.603,12 TL
    Millet uyanacak diyecek ki e biz 6 yıl önceki asgari ücretteymişiz halen aynı değişen bişe yok 😂
    6 yılda da 10 katı bir enflasyon olduğu ortaya çıkacak.

E bunu gören seçmen tekrar oy verir mi ?
    Verir verir önceki deneyimlerde gördük 😀
    Ama yinede bu riske girmezler ve seçimlerden önce 500-1000 TL lik banknot asla basmazlar.
    Sonrasında banknotlar gelir dolar biraz daha salınır enflasyon uzun vadede sabit kalırsa o zaman sıfır atılır.
    Şuan kemal sunal filmlerindeki yılların başlangacındayız tarih tekrardan ekonomide okeye dönüyor.

• Ben 7 8 aydır herşeyi bir tane sıfır eksilterek yapıyorum hesabını. Psikolojik rahatlama geliyor.

• Nöroekonomi, heterodoks yaklaşım, epistemolojik kopuş ile mümkün olabilir.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Enflasyon tek hanelere indiğinde ve ekonomik istikrar sağlandığında bu dediğiniz olabilir. Mevcut ekonomik koşullarda böylesi bir hamle bir işe yaramaz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.