Şimdi Ara

- Ekonomik KRİZ kime KRİZ? - (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
869
Cevap
6
Favori
28.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2003 yılından beri alkol tüketimi artmış.
    gayet normal.ekonomi kötüye gidiyor,millet kendini alkole vurmuş
  • birşeyin artıp artmadığını anlayabilmek için kişi başı tüketim söz konusu olmaktadır. Bundan birhaber olanların bazı sayıları yıllara göre vermeleri sadece fanatiklik kavramı ile değil aynı zamanda istatiksel cahilliğin de bir göstergesidir.

kişi başı tüketimin yıllara göre nasıl bulunacağı konusunu gerçeği öğrenmek isteyenlar araştırabilirler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dellci

Tüketiciler Birliği raporuna göre;

Artan nüfus oranınıda ,özellikle 15 yaşını geçen birey sayısınıda hesaba katmalısınız.Daha doğrusu kişi başı tüketimin olduğu istatistik çok önemlidir..Ayrıca bu liste ruhsat konusunu asla değiştirmez..Efesin rakamları yalan değildir..Mademki bira tüketimi bu kadar artarken nasıl oluyorda satış yerlerinin artması gerekirken azalıyor..Neyse dellci.Bu arada bir ülkenin dış borcunun artması iyidir demişstiniz..Şimdi Abdnin borcu 14 trilyon dolara dayandı ve dahada artıyor.Demekki abdnin durumu çok daha iyiye gidiyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ssff_allthing -- 27 Şubat 2010; 15:59:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: vezir

birşeyin artıp artmadığını anlayabilmek için kişi başı tüketim söz konusu olmaktadır. Bundan birhaber olanların bazı sayıları yıllara göre vermeleri sadece fanatiklik kavramı ile değil aynı zamanda istatiksel cahilliğin de bir göstergesidir.

kişi başı tüketimin yıllara göre nasıl bulunacağı konusunu gerçeği öğrenmek isteyenlar araştırabilirler.

Kişi başına ne kadar düşüyor bilmiyorum ve araştırmadım. 2003 yılında toplam 500milyon litre, 2008 yılında neredeyse 2 katı, 950milyon litre alkol tüketilmiş. Benim verdiğim bilgi budur. Altında buzağı aramanız ve bulduğunuzu sanmanız gerçekten çok ilginç
    Gereksiz ve boş konuşacağınıza, benim hakkımda yorum yazacağınıza, neden kişi başına düşen alkol tüketimini gösteren bir tablo taşımıyorsunuz buraya?
    Yeriniz mi dar?

Ayrıca buraya taşıdığım bir tablodan ötürü bana yaptığınız "fanatik" ve "cahil" yakıştırması ayıptır. Yaptığınız terbiyesizliktir. Bardağı sürekli taşırmaya çalışıyorsunuz ama beni gerçekten ilgilendirmiyor bu yaptıklarınız.
    Böyle yaparak yüzünüz kızarmadığına göre, kalitenizi sergilemeye devam edebilirsiniz, benim KÜLAHIM hep yanımda

• quote:

quote:

birşeyin artıp artmadığını anlayabilmek için kişi başı tüketim söz konusu olmaktadır. Bundan birhaber olanların bazı sayıları yıllara göre vermeleri sadece fanatiklik kavramı ile değil aynı zamanda istatiksel cahilliğin de bir göstergesidir.

Kişi başına ne kadar düşüyor bilmiyorum ve araştırmadım. 2003 yılında toplam 500milyon litre, 2008 yılında neredeyse 2 katı, 950milyon litre alkol tüketilmiş. Benim verdiğim bilgi budur. Altında buzağı aramanız ve bulduğunuzu sanmanız gerçekten çok ilginç
    Gereksiz ve boş konuşacağınıza, benim hakkımda yorum yazacağınıza, neden kişi başına düşen alkol tüketimini gösteren bir tablo taşımıyorsunuz buraya?
    Yeriniz mi dar?

Ayrıca buraya taşıdığım bir tablodan ötürü bana yaptığınız "fanatik" ve "cahil" yakıştırması ayıptır. Yaptığınız terbiyesizliktir. Bardağı sürekli taşırmaya çalışıyorsunuz ama beni gerçekten ilgilendirmiyor bu yaptıklarınız.
    Böyle yaparak yüzünüz kızarmadığına göre, kalitenizi sergilemeye devam edebilirsiniz, benim KÜLAHIM hep yanımda

Başbakanın faşizm isteğinden çok etkilenmiş görünüyorsunuz. Verdiğiniz bilgiler doğru olmadığı gibi şark kurnazlığı ile üste çıkmaya da çalışıyorsunuz. Yetmiyor, sizi yalanladığı için terbiyesizlik yaparak susturmaya çalışıyorsunuz. Ayıp denen bir şey var da belli ki size yabancı.

Her zamanki gibi sn. Vezir'in yazdıkları doğru. Ülkede kişi başına düşen alkol tüketiminin arttığı falan yok. Bu konuda ne idüğü belirsiz Tüketiciler birliği değil devlet kurumu referans olabilir. TAPDK sitesinden isteyenler gerçek rakamlara ulaşabilir.

http://www.tapdk.gov.tr/alkol/istatistik/alkollu_icki_piyasa_arz_2003_2009.xls

• eğer gerçekleri bulunması isteniyorsa rakkamlar yansıtılırken neyin hedeflendiği önem arz eder.

alkol tüketimi artıp artmadığı artı veya eksi olarak ancak ülkedeki yaşayan insan sayısı ve bir sürü parametre göz önüne alınarak incelenebilir.
    Bu yapılmıyorsa cahillik kelimesi az bile kalmaktadır. tabii ki anlayana..

her konuda fikir beyan edenlerin bilgisinin geçerliliği ancak tarafsız verileri sunması ile irdelenebilir.

fanatiklik ise bu verilerin sadece bir hedef için bilinçli olarak saptırılmasıdır. Doğruların önemi yoktur sadece güdülen fikir birliğinin yaratılması için bir taraftar çalışması vardır aynen futbol takımlarındaki gibi.

her fırsatta fanatiklik yakıştırmasını kendi üstüne almak istemeyen bir kişinin bunu terbisizliğe bağlaması da sanırım gerçeklerin ortaya çıkmasından korkması veya çekinmesidir diye düşünüyorum. Gerçekler bizim ön gördüğümüz veya öngöremediğimiz şekilde sonuçlanabilir ama doğrular için sunulanların eksikliği cahillik için yeterlidir.Bilinçli yapılıyorsa fanatiklik olarak görüyorum . aksini düşünenler kendi görüşlerini yazabilirler onları da yine mutlak doğruların bulunması çerçevesinde değerlendirmek lazım. Tavla maçı gerçekliğini bir tarafa bırakabilen bireyler için söylüyorum.

• Bide şunuda unutmamak lazım..2003 yılında Tr gelen turist sayısı 13 milyon 956 bin 405 kişi iken 2009 yılında 27 milyon 77 bin 114 kişidir..Ben Alanyada yaşıyorum ve az çok bu bölgeleri biliyorum..Buraya gelen tursitler şişenin dibini bulurlar.Hatta şöyşe bir olay olmuştu.Bildiğiniz gibi 5 yıldızlı otellerde yeyecek ve içecek sınırsızdır.Bir Alman turist 24 saat içerisinde tam 44 şişe bira içmişti..Bence alkol tüketiminde illere göre bilgiler verilmeli ve nüfus artış hızının ve 15-18 yaşını geçen birey sayılarıda araştırılarak buna göre karar verilmeli..Ama turistik yerlerdeki alkol tüketimini çıkartıp normal yerlerdeki tüketimine bakılmalıdır..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ssff_allthing

Bide şunuda unutmamak lazım..2003 yılında Tr gelen turist sayısı 13 milyon 956 bin 405 kişi iken 2009 yılında 27 milyon 77 bin 114 kişidir..Ben Alanyada yaşıyorum ve az çok bu bölgeleri biliyorum..Buraya gelen tursitler şişenin dibini bulurlar.Hatta şöyşe bir olay olmuştu.Bildiğiniz gibi 5 yıldızlı otellerde yeyecek ve içecek sınırsızdır.Bir Alman turist 24 saat içerisinde tam 44 şişe bira içmişti..Bence alkol tüketiminde illere göre bilgiler verilmeli ve nüfus artış hızının ve 15-18 yaşını geçen birey sayılarıda araştırılarak buna göre karar verilmeli..Ama turistik yerlerdeki alkol tüketimini çıkartıp normal yerlerdeki tüketimine bakılmalıdır..

benzer şeyleri söylemek istemiştim. Sadece üretim ve satış sayılarına bakarak sadece bu ülkedeki üreticilerin ne kadar para kazanabilecekleri fikrini elde ederiz o kadar. Bu verilmek isteniyorsa tamam ancak fanatiklik bu noktadan uzaklaşmaya başlayınca ortaya çıkmaktadır.

• Sayın vezir aynı edebiyatı hala sürdürüyorsunuz...
    Lütfen hakkımda yorum yazacağınıza, benim niyetimin ne olduğunu belirlemeye çalışacağınıza, beni fişlemeye uğraşacağınıza kişi başına kaç litre alkol tüketilmiş, onu paylaşın.
    Bu kadar "doğrucu", "tarafsız" edebiyatı yapıp benim "fanatik" , "taraflı" ve "cahil" olduğumu söylüyorken, bunu bir veriye dayandırmanız gerekmez mi?

Burada bir tartışma başlamış, bende merak ettim, baktım ki Türkiye genelindeki tüketim dramatik miktarda artmış. Bu tabloyu buldum ve paylaştım. Yanlış bir bilgiyse düzeltirsiniz, bu kadar basit.

Burada durup durup benim hakkımda yorum yapmanızı o kadar komik buluyorum ki Canımı sıkan tarafı ise sürekli hakaret etmeniz ve bunu "normal" birşeymiş gibi sunmanız.
    Bunu da kendim için değil, forum için "can sıkıcı" bulduğumu eklemeliyim.

Bir Balkan göçmeni olarak sayın lehrer35'in "şark kurnazı" edebiyatını görmezden gelelim

Sayın ssff_allthing , alkol tüketiminde turistlerin etkisi büyüktür elbette.
    Ancak konuda "mahalle baskısı" vurgusu yapılmış. Gerçekten bir baskı varsa, biraz olsun tüketimin önüne geçilmiş olması gerekir diye düşünerek, tüketim hakkında bir veri buldum ve paylaştım. Eğer icraatta birşey yoksa, olay farazidir, tartışmamız gereksizdir diye düşünüyorum.

Bu arada biz tartışa duralım, Efes 1998-2008 yılları arası her yıl ortalama %12 büyümüş. Mahalle baskısı olmasa kim bilir ne kadar büyüyecekti

• sayın delci ,
    yarası olan gocunur , ben genel anlamda sunulanların gerçeği yansıtması için nasıl sunulması gerektiğinin üstüne bastım. Madem işinize gelen tabloyu veriyorsunuz o zaman gerçeği merak ediyorsanız siz araştırın ve GERÇEKTEN kişi başı türk halkının tüketimi artmış mı bizi bilgilendirin. İdaa sahibi kendisini bağlar , benim bu konuda artı veya eksi diye bir varsayımım bulunmamaktadır.
    quote:

Bu arada biz tartışa duralım, Efes 1998-2008 yılları arası her yıl ortalama %12 büyümüş. Mahalle baskısı olmasa kim bilir ne kadar büyüyecekti

yani şu cümleyi yazarken aklınızdakileri karşıdakilerin algılamayacağı kadar cahil olduklarını düşündürerek ,fanatiklik kavramının üstünüze yapışmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
  • quote:

aynı edebiyatı hala sürdürüyorsunuz...

Sürdüren sadece sizsiniz de malum yaftalama marazı kendini göstermese olmaz. Eklediğiniz tablo TAPDK verilerine göre yanlış. Hangisinin güvenilir olacağı ise açık. Yabancıların alkol tüketimleri ve turist sayısındaki artış dikkate alındıında tüketimde artış değil düşüş olduğu ortada.

Efesin büyümesi ya borsa verilerine dayanır ya da dieğrlerinin küçülmüş olmasına. Totalde değişim yok. Karnını doyurmakta zorlanan insanların gelire kıyasla dünyanın en pahalı içkilerini içemeyeceği aklı olan herkes tarafından bilinir.
  • quote:

Yabancıların alkol tüketimleri ve turist sayısındaki artış dikkate alındıında tüketimde artış değil düşüş olduğu ortada.

1. Tüketiciler birliği ve TAPDK verileri tamamen aynı. Arada 1 litre bile fark yok.

2. Alkol tüketimi 5 yılda neredeyse iki katına çıkmış. Nüfusumuz ikiye katlanmadığına göre kişi başına tüketim de artmış.

3. Alttaki istatistiğe göre turist sayısı neredeyse iki katına çıkmış. Alkol tüketimi de aşağı yukarı iki katına çıkmış. Eğer artış olmaması için ülkemizdeki tüm alkolleri turistlerin içmesi lazım. Bu iddia ise sadece komik. (Turistler genel tabloya bu kadar etki etmezler. Zira turist sayısının nüfusa oranı %0.1 civarındadır.)

Sonuç: Alkol tüketimimiz artmış. Acı ama gerçek

• quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

quote:

Yabancıların alkol tüketimleri ve turist sayısındaki artış dikkate alındıında tüketimde artış değil düşüş olduğu ortada.

1. Tüketiciler birliği ve TAPDK verileri tamamen aynı. Arada 1 litre bile fark yok.

2. Alkol tüketimi 5 yılda neredeyse iki katına çıkmış. Nüfusumuz ikiye katlanmadığına göre kişi başına tüketim de artmış.

3. Alttaki istatistiğe göre turist sayısı neredeyse iki katına çıkmış. Alkol tüketimi de aşağı yukarı iki katına çıkmış. Eğer artış olmaması için ülkemizdeki tüm alkolleri turistlerin içmesi lazım. Bu iddia ise sadece komik. (Turistler genel tabloya bu kadar etki etmezler. Zira turist sayısının nüfusa oranı %0.1 civarındadır.)

niye acı olsun, düşüyor diye tedirgin olanlar vardı.
    yaşasınnnn, çağdaş bir ülke olmuşuzzzzz

/>

• quote:

sayın delci ,
    yarası olan gocunur , ben genel anlamda sunulanların gerçeği yansıtması için nasıl sunulması gerektiğinin üstüne bastım. Madem işinize gelen tabloyu veriyorsunuz o zaman gerçeği merak ediyorsanız siz araştırın ve GERÇEKTEN kişi başı türk halkının tüketimi artmış mı bizi bilgilendirin. İdaa sahibi kendisini bağlar , benim bu konuda artı veya eksi diye bir varsayımım bulunmamaktadır.

Siz sunun, biz görelim. Anca benim üzerimden konuşuyorsunuz...
    Kaldı ki burada size 8 sayfalık raporlar sunmak zorunda değilim. Siz kendinizi hangi konumda sanıyorsunuz?
    İstediğim bilgiyi, istediğim gibi paylaşırım. Eğer paylaştığım veri yanlış ise, isterseniz, doğrusunu siz bulur gösterirsiniz.
    Bunu yaparsanız bir şey yapmış olursunuz, bana fanatik, cahil türü yakıştırmalar yaparak değil

Ayrıca ortaya "cahil", "fanatik", bilmem ne diye atıp atıp sonra da "yarası olan gocunur" diyerek bırakın beni, kendinizi bile kandıramazsınız.

quote:

quote:

yani şu cümleyi yazarken aklınızdakileri karşıdakilerin algılamayacağı kadar cahil olduklarını düşündürerek ,fanatiklik kavramının üstünüze yapışmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Aslına bakarsanız ben konuya sadece ekonomik yönden bakıyorum. Büyümüş mü? Büyümüş, nokta! Alkol tüketimi artmış mı? Artmış, nokta!
    Kim ne kadar içiyor? Kafa başı kaç litre düşüyor? Turist mi içiyor yoksa biz mi daha çok tüketiyoruz? Bunlar beni hiç ama hiç ilgilendirmiyor. Mahalle baskısı varmış yokmuş, umrumda değil. Ben baskı olmadığını düşünüyorum, olsaydı tüketim azalırdı diyorum. Bu düşüncem doğru veya yanlış olabilir ama benim düşüncem budur, benim aklımdaki budur. Ancak siz öküz altında transatlantik arıyorsunuz. Hep bir "iktidar-muhalefet" çatışması yaratma çabası var her konuda... Hele sayın lehrer35, her konuda Cumhuriyet muhafızı kesiliyor başımıza... Yahu ben öylesine konuşuyorum işte, 3-5 kişiyiz şu konuda, Türkiye'de gündemi biz belirlemiyoruz herhalde. Ne bu şiddet bu celal?

Ne söylersem söyleyim, siz zihnimi okuyarak (son teknoloji elinizin altında olsa gerek) bir şekilde istediğinize yere bağlıyorsunuz. Elimden birşey gelmez. Bana ikide bir "fanatik", "cahil" demenizi hakaret olarak algıladığımı söylememe rağmen, siz aynı şekilde devam ediyorsunuz. Bunu yapmayın. Tek isteğim budur. Çok mu zor?

• cahillere cahilliğini gösteremezsek cahillik konusunu nasıl aşacağız. Hakaret ayrı bir mevzudur , evet yarası olan gocunur .Çünkü yakıştırma yapıp yapmamak gerçekleri değiştirmeyecektir.

doğru bilgiye ulaşmak için verilenleri düzeltme veya yanıltsama gibi bir hedefim yok. Doğruya ulaşmak ancak cahilliği aşamak için bir takım method ve verilerin nasıl sunulması gereklilği tartışma konusu olmalıdır.
    daha önce de bahsetmiştim eğer hedef üreticilerin kazançları ve bunun vergilendirilmesi gibi bir düşünceye dayanıyorsa veriler doğru veya yanlış diye üzerinde tartışılabilir o zaman da sayın arkadaşlar sunabilirler. Kasdettiğim konuyu anlayamayan zaten cahil kelime kapsamı içinde kaldığını düşünülmesini gerektiriyor çünkü kişilerin tükettikleri hher ürün ayrı ayrı değerlendirilmesi ve bunun yıllara göre verilmesi ancak bireylerin tüketimlerinin arttığı veya azaldığı sonucuna varmamıza neden olması gerekir. bu durum bilinçli olarak eksik veri ile sunulursa fanatiklik kaçınılmaz bir gerçek olarak üzerimize yapışacaktır.

olayın ne hükümetle nede başka bir şeyle alakası vardır olay sosyolojiktir ve özelleşmenin katkısı ile üretimin arttılması konuları gibi üst konular ile alakalıdır. Yani azalıp artması konu içinde sosyolojik alımgücü gibi konuları ilgilendirmektedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: chakra

quote:

quote:

niye acı olsun, düşüyor diye tedirgin olanlar vardı.
    yaşasınnnn, çağdaş bir ülke olmuşuzzzzz

/>

Olur mu hiç?
    Mahalle kavramı yok mu demek istiyorsun?
    Krizde karnını doyuramayan insanların içki mi içtiğini iddia ediyorsun?

Sırf mazlum edebiyatı yapmak için yapmadıkları dezenformasyon kalmadı. Adam üstteki bilgiyi yalanlamak için bir TAPDK linki vermiş. Açıyorsunuz rakamlar tamamen aynı. Yine bir "lehrer35 kurnazlığı". Artık ciddiye alamıyorum kendilerini.

• quote:

Olur mu hiç?
    Mahalle kavramı yok mu demek istiyorsun?
    Krizde karnını doyuramayan insanların içki mi içtiğini iddia ediyorsun?

Sırf mazlum edebiyatı yapmak için yapmadıkları dezenformasyon kalmadı. Adam üstteki bilgiyi yalanlamak için bir TAPDK linki vermiş. Açıyorsunuz rakamlar tamamen aynı. Yine bir "lehrer35 kurnazlığı". Artık ciddiye alamıyorum kendilerini.

Ya siz tabloya bakmasını bilmiyorsunuz ya da ben. Şimdi oturup hepsini tek tek hesaplayacağım. Bakalım hangimiz yanılıyor.

• vatan elden gitmiş daha ne olsun
  • quote:

cahillere cahilliğini gösteremezsek cahillik konusunu nasıl aşacağız. Hakaret ayrı bir mevzudur , evet yarası olan gocunur .Çünkü yakıştırma yapıp yapmamak gerçekleri değiştirmeyecektir.

doğru bilgiye ulaşmak için verilenleri düzeltme veya yanıltsama gibi bir hedefim yok. Doğruya ulaşmak ancak cahilliği aşamak için bir takım method ve verilerin nasıl sunulması gereklilği tartışma konusu olmalıdır.
    daha önce de bahsetmiştim eğer hedef üreticilerin kazançları ve bunun vergilendirilmesi gibi bir düşünceye dayanıyorsa veriler doğru veya yanlış diye üzerinde tartışılabilir o zaman da sayın arkadaşlar sunabilirler. Kasdettiğim konuyu anlayamayan zaten cahil kelime kapsamı içinde kaldığını düşünülmesini gerektiriyor çünkü kişilerin tükettikleri hher ürün ayrı ayrı değerlendirilmesi ve bunun yıllara göre verilmesi ancak bireylerin tüketimlerinin arttığı veya azaldığı sonucuna varmamıza neden olması gerekir. bu durum bilinçli olarak eksik veri ile sunulursa fanatiklik kaçınılmaz bir gerçek olarak üzerimize yapışacaktır.

olayın ne hükümetle nede başka bir şeyle alakası vardır olay sosyolojiktir ve özelleşmenin katkısı ile üretimin arttılması konuları gibi üst konular ile alakalıdır. Yani azalıp artması konu içinde sosyolojik alımgücü gibi konuları ilgilendirmektedir.

Sayın @vezir

Kişi başı alkol tüketimimizin arttığına dair yukarıda kısa bir mesaj yazdım. Dediğim gibi elimizdeki bilgiler bu sonucu çıkarmak için yeterli. O mesajıma itirazınız var mı?

• sayın neverlate ,

yazmış olduğunuz noktalar olayın sedece bir yönünü göstereceği için karar vermek için detaya inmek gereklidir.

mesela üzerinde incelensin diye belirtiyorum,

yazın alkol tüketiminde miktar ve yüzde olarak başı çeken nokta bira tüketimidir. havanın sıcak olması ve birçok nedenden dolayı tercih nedeni olarak bira nın satış rakkamları artmaktadır. Şimdi ülkemize gelen turisler ve otellerdeki açık büfe tüketimlerini göz önüne almadan bir yorum yapmaya kalksak ,hem yorumumuz acemice hemde tek parametre kullnırsak yanlış sonuca ulaşmak mümkündür .Evet ülkemize gelen trustlerin geldikleri ülkeler ve tükettikleri miktarları bilmiyor veya araştırma dışı tutarsak 10 milyon kişiden ne olur gibi yine cahilce bir fikre ulaşmış oluruz. gerçek araştırmalar her zaman yüzdeleri etkileyen faktörleri daha derinlemesine incler ki sonuçların doğruluk oranı da isabetli olsun . Bir alman bir rus trusit ülkemizde su gibi içiyorum diyen kişinin 5 katı tüketim yapabilmektedir. sayılar farazi olmasın diye daha kullanılabilir tabloları almak gerekir eğer yetersiz veri ise daha kesin veriler de kullnılabilir. Ayrıca açık büfe mantığında tek başına bir alman trustin ortalama tüketimin birkaç katı bira tüketebildiğini ifade etmek isterim.Aynı durum yerli turist de rakı ve yüksek alkollü içki olarak yer aldığını ben söylemesem de bu gibi yerlerde bulunanların gözlemleri ve işletme sahiplerinin uzun dönemli analizleri göstermektedir. Şimdi bira tüketimi trust sayındaki artışa bağlı olarak artıyor çıkarımını yapmak daha yüzeysel olan ifademizi , daha isabetli olarak değiştireceğini öngörmek zorundayız.

http://www.finfacts.ie/Private/bestprice/alcoholdrinkconsumptionpriceseurope.htm

diğer kıyaslamaları eğer bir farklılık varsa sanırım sayın lehler ve/veya dellci ifade edeceklerini umuyorum.

• 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.