Şimdi Ara

ekran kartı fanı ters yönde dönüyo

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.329
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • aslında sorunum başka bişeydi hatta konu açmıştım ama bazı gelişmeler oldu

işlemcim ve ekrankartımın sıcaklığı 70 dereceden aşağı düşmüyodu
    bi kaç arkadaşa sordum ekran kartın çok ısınıyo ekran kartı yetmediği zaman işlemci yardım ediyo dedi
    eğer ekran kartındaki problemi giderebilirsem işler düzelcek

sapphire ati x1650pro 256mb kartım var
    kartın altına elimi tuttum ve fanın dışarı üflediğini fark ettim
    everest adlı programla baktm ekran kartı oyun oynarken 70 derece

fanın kablosu ters çevirip takmayı denedim kablonun ucundaki plastiğin kenarında bi çıkıntı vardı
    o yüzden ters takamadım
    ne yapmalıyım nedir çaresi bu işin?

• dosutm bence senin ekran kartının fanı terse donmuyor.senin ekran kartının fanı,havayı yatay olarak üflemek icin üretilmiştir.

aşağıdaki resimde yeşil ok yonude üflenir hava,
    faklat kırmızı dikdörtgen içne aldığım kısım toz ve toz yumakları ile tıkanmış ise hava ok yönlerinde gidemiyecegi sıkısan hava fanın oradan geri cikar.

kırmızı ile işaretledigim yerdeki bakır sogutucunun araları belli zaman sonra tıkanıyor malesef ekran kartının sogutucusunu sokerek,sogutucunun uzerındeki kapagıda soktugunde resımdekı olur ve temizlersin hem bu arada ekran kartının işlemci ve rem uzerindeki macunuda yenilersen cok iyi olur macun belli bir sure ve aşırı sıcaktan calışmaktan özelligini yitirmiştir.
    tecrübelerime dayanarak bu yazdıklarımın sorununu %99 çözecegine inanıyorum.

(ısınan ekran kartı kasa içindeki havayıda ısıttığı icin diger bilesenlerin (işlemci,anakart,ram) sıcaklıkları artar bilhassa işlemci ve anakart sıcaklıgın)

• arkadaşın dedigine katılıyorum sogutucunun arasını iyice temizlersen toz yumakları felan düzelecektir toz yumakları yoksa fan ters üflemiyordur yatay durdugu için tam performanslı bi şekilde hava akımını itemez ve havanın birazı fanın ordan dısarı atılır yani elini koydugunda biraz hava gelmesi normal yani ters üfleme hissi yaratabilir sıcaklık konusuna gelince termal macununu yenilemelisin işlemci sıcaklıgına gelince ekran kartın aşırı derece ısınınca ekran kartında performans kaybı yaşarsın dogal olarak yavaşlar ekran kartın ve işlemcine yüklenir bu yüzden işlemcinden ısınabilir
  • Fanı tart taksaydın eğer olucakları söyliyim.

1. Fan dönmeyecek
    2. Fan arızalanacak ve aşırı akım çeken fan ekran kartınada zarar vericek
  • ilginize teşekkürler

arkadaşlar ben bu önerilerinizi 2 hafta önce yaptım ve hatta geçenlerde bi daha yaptım

bilgisayarcıya gittim işlemcinin bloğunun tozunu temizleyip altındaki macunu yeniledik
    ekran kartına da aynı şekilde fanın içindeki metal plakanın her boşluğunu tek tek temizledim macununu yeniledim
    fakat
    aklımı kurcalayan bişey var bilgisayarcı cam kavonozun içinde duran beyaz renkli bi macunu kibrit çöpüyle sürdü
    çeşitli sitelerde macunun rengi gri olmalı diyo yani sorun macundan kaynaklanıyo olabilir mi

eğer sorun macundan değilse fanı söküp başka bi fan takıcam ki onu da bulmak çok zor
  • bende o cam kavanozdaki beyaz macundan kullanıyorum bi sorun teşkil etmedi bende... ufak cam şişede beyaz kapaklı bi macun
  • bu beyaz macunun performansı nasıl iyi mi yoksa standart mı
    çok önemliyse alırım bi tane kalitelisinden sürerim
    çünkü bnm bilgisayar durduk yere böyle yapmaya başladı
    işe yararsa yeni fan almaktan kurtulurum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • beyaz die soledigin cam kavanozdaki olan macun ucuz macun tabi kaliteside ona gore yani idare eder cok performanslı birsey degil.
    8-10 tl ye akasa veya diger markaların şırınga şeklinde macunları var onlardan alırsan daha iyi bir sonuç elde edebilirsin.(sıcaklıkta cok performans etkilemese bile ömür olarak kendini belli eder kaliteli macun)

birde sen bunları yaptırdın bir deişiklik olmadımı peki?
    ha bu arada ati 1650 serisi kartlar biraz sıcak calısıyor yani ati kartların geneli sicak calisir ama asırı bır sıcaklık anormal bir durum.

birde catalistten gelişmiş ayarları acıp fan kontrolune bak kontrol et eger dusuk devirde donuyorsa devamlı (%20gibi) ondanda sıcak calısıyordur.
    eger oyleyse %50 civarına cek manuel olarak.bunuda 4850 fan ayarı diye aratarak bulabilirsin.
  • hmm macun konusunda söylediklerin için saol

şu anda iş zıvanadan çıkmış durumda pes oynarken (1 saat içinde) kart 100 derece oldu
    termal macun alıp denicem

ati tool un son çıkanını kurdum fan control'de %100 diyodu %200 yaptım seste ve sıcaklıkta değişme olmadı
    hatta kasayı yan yatırıp kasanın dahili fanını söküp kartın her tarafına tuttum denedim olmadı sorun büyük ihtimalle macunda

Bu arada gittigidiyorda harici fan buldum pci'dan takılan bunun bana bi yararı olurmu ????
  • biliyorum 4 senelik konu ama bende de benzer sorun var. ilk bu kartı taktığımda öyle üflüyordu ki tukkanda esintisinden nezle oluyordum.
    şindi fan kirlendi ve sökmek istiyorum ama maalesef soğutucuyu sökmeden fanı sökemiyorum. Artık adamlar ne dandirik bir tasarım yapmışlarsa (ya da benim beceriksizliğim)
    bir fanı temizlemek için komple kart soğutucu ıvır fan hepsini ayırmak zorunda kalıyorum üstüne birde macunlamak cabası...
    sorum şu;
    Bu kartın fanını nasıl temizliyorsunuz? bu kartın fanı öyle yutubdaki fanlara hiç benzemiyor!!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: otuz3

biliyorum 4 senelik konu ama bende de benzer sorun var. ilk bu kartı taktığımda öyle üflüyordu ki tukkanda esintisinden nezle oluyordum.
    şindi fan kirlendi ve sökmek istiyorum ama maalesef soğutucuyu sökmeden fanı sökemiyorum. Artık adamlar ne dandirik bir tasarım yapmışlarsa (ya da benim beceriksizliğim)
    bir fanı temizlemek için komple kart soğutucu ıvır fan hepsini ayırmak zorunda kalıyorum üstüne birde macunlamak cabası...
    sorum şu;
    Bu kartın fanını nasıl temizliyorsunuz? bu kartın fanı öyle yutubdaki fanlara hiç benzemiyor!!!

Modeli söylerseniz daha yardımcı olabilirim.
  • yukardakinin aynısı
    sapphire ati x1650pro 256mb kartım
  • hocam en kolay pratik yöntemi söylüyorum,
    1- kartı sök
    2- bi tane kulak temizleme çubuğu bulup(veya kürdanın ucuna pamuk iliştir) her pervaneyi tek tek temizle ve toz topakçığı bırakmayacak şekilde içine üfle veya elek. süpürge tut
    3- soğutma demirlerinin üzerindeki toprak şeklindeki tozu kürdanla uzaktan sürterek çıkarabilirsin ve yine toz kalmayacak şekilde temizle

veya
    fan koruyucusunun dört vidasını (kartın arkasında) çıkarıp yani komple söküp yapmak. böylece macunu da yenileyebilirsin. geri takarken vidaları sıkıştırırsan kart ve macun zarar görür, gevşek bırakmakta fayda var , yani dikkatli yap
  • temizlik önemlidir...arada sırada elektrik süpürgesiyle
    tozları almazsan hem gürültülü bir PC n olur hemi de sıcak...
  • sonunda fan mefta oldu, tekrar toplayamadim
    fotosunu gonderirim ilk firsatta
  • quote:

Orijinalden alıntı: otuz3

sonunda fan mefta oldu, tekrar toplayamadim
    fotosunu gonderirim ilk firsatta

soğutucuyu sök eski macunu temizle güzel bi macun sür soğutucudaki tozları temizle metal soğutucunu üstne 8cmlik sessiz ama iyi üfleyene bi kasa fanı yapıştır eskisinden daha iyi soğutacaktır o tarz kartlara cok yaptım o şekilde baya fark ediyo
  • anladımıda, jak takmamız gerekmiyormu (su ekran kartının üstünde olan)
    birde ati radeon saphire x1650 pro nun soğutucusu çok küçük, kasa fanını montaj yapamıyorum... ama tavsiyen üzerine haricten taktım (kasa fanını), yoksa bu kartlar fan olmadan acip ısınıyor ve bilgisayar kapanıyor. Yani bu kartlar fansız çalışmıyor
    eski nvidia 6600 le olsaydı soğutucusu genişti ona montaj yapabiliyordum ama nvidialarda fansız dizayn edilmiş
    fotosunu firsat bulabilsem gonderecem
  • simdilik durum bu, tutunesonset kutusunun üstünde duruyor, otekileride daha sonra gonderirim

ekran kartı soğutucusu alternetif çözüm! alternate cooler for vga fan
    yalnız sistem bu şekilde cok tozlanacak. eski vga kartladan birinin fanını soksem randıman saglar mı acaba? ati saphire radeon x1650 pro fanları yatayda ve çok hızlı dönüyorlar galiba x1950 ler ile aynı.
  • tersten döndüğünü nasıl anladın?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • neyse, tanesi 2buçuk liraya her çeşit çin malı fanlar varmış hiç kimse söylemiyor! iş o ki bunları mersinde bulamıyorum!
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.