Şimdi Ara

Ekran Kartı Fanından Neden Ses Gelir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
24.431
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yaklaşık iki gündür ekran kartımın fanından rahatsız edecek kadar çok ses geliyor. Dün bütün fanları temizlememe rağmen bu ses yine de kaybolmadı. 10 dakika normal çalışıyor 30 dakika resmen ağlıyor :(

Bu rahatsız edici sesler bilgisayarı download nedeniyle 1,5-2 gün açık bırakmamdan sonra gelmeye başladı(etkisi olur mu bilmiyorum ama hiç bir şekilde bilgisayarı kasma hali filan olmadı. Ekranı kapattım kendi kendine download yaptı). Sizce bununda etkisi var mıdır?

Daha önce böyle bir sorunla karşılaşan veya nedenini bilen birisi varsa bana birkaç konuda yardımcı olabilir mi?

- Ekran kartı fanından neden ses gelir?
    - Çok çalıştırma bu sesin gelmesine etki eder mi?
    - Ekran kartı fanını değiştirme imkanım var mı?
    - Değiştirebilirsem bana kaça patlar?
    - Ekran kartının fanını değiştirdikten sonra herhangi bir problemle(uyum vb. problemler) karşılaşır mıyım?

Yardımcı olursanız sevinirim. Hepinize çok teşekkür ederim.

Saygılar...

• quote:

Orjinalden alıntı: howkee

- Ekran kartının fanını değiştirdikten sonra herhangi bir problemle(uyum vb. problemler) karşılaşır mıyım?

- Kir, toz, pas, balans
    - Hayır, olacağı varmış
    - Var. Yeni bir fan alıp takabilirsin. Fanı küçük, 3-4 cm çapındaysa buna gerek bile yok.
    - Fiyatları bilmiyorum ama en fazla beş liradır
    - Hayır

Fanın üstünde bir etiket vardır, onu kaldırıp fana yağ dök. Sesi kesebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paramedik 112 -- 3 Şubat 2008; 13:22:17 >
  • arkadaş o fanı ilk önce temizle sonra bi de spreyler var pası önlemek için onu kullan derim onu yaptıktan sonra ses gidiyodu nütün fanlarına o spreyden sık o zaman sesler halllolur ismi tam olarak aklıma gelmiyo ama hallelocagını sanıyorum
  • Gelen sesin özelliği de önemli nabız gibi zonklayan bir sesse pervane dengesini yitirmiştir. Fırlayıp tangur tungur kasanın içine yuvarlanmadan önce değiştirilmelidir. Ses normal çalışma sesinin daha yüksek desibelli olanıysa ekran kartını kasan bir işlem nedeniyle pervane fazla devir yapıyordur. Download esnasında virüs girmiş olabilir. Ekran kartı fanı olduğundan kesin emin misin? CPU fanı olamaz mı? Görev yöneticisinden çalışan işlemlere bak %50'den fazla cpu kullanımı olan bir işlem varsa sesin kaynağı CPU fanıdır ve yüklendiği için ısının CPU'yu soğutmak için daha fazla dönüyordur. Daha önce bunun gibi milyon sorunla karşılaştım neler geldi başıma neler... Gelelim sorularına:

-Ekran kartı fanından tam kapasite çalıştığında, tozlandığında, arasına bir şeyler (kıl yün, tüğ, yumak) girdiğinde, fan eskidiğinde, fana değen bir kablo vs olduğunda ya da fan dengesiz döndüğünde ses gelir.
    -Çok çalıştırma derken masaüstünde 1 yıl dursun bişey olmaz ama fanı tam kapasite çalıştıran oyun gibi uygulamalar sesi arttırır.
    -Fanı değiştirmek tırnak kesmek kadar kolaydır. Ekran kartının arka tarafında büyük ihtimalle plastikten iki tırnak göreceksin.Bunları maket bıçağıyla kesebilir ya da tırnakları bastırarak girdiği gibi çıkartabilirsin. Fanla ekran kartı ya da PSU'dan gelen uc arasındaki fişi çıkartıp aynı işlemin tersini yeni fanla uygularsın.
    -Ekran kartı fanları ekran kartının özelliğine ve ihtiyacına göre 3YTL ile 70YTL arasında değişiyor. Ekran kartının modelini verirsen en uygun fanları söyleyebilirim.
    -Ekran kartının fanını değiştirip de sorun yaşayan tek bir kişi tanımadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: thunderwatcher

Gelen sesin özelliği de önemli nabız gibi zonklayan bir sesse pervane dengesini yitirmiştir. Fırlayıp tangur tungur kasanın içine yuvarlanmadan önce değiştirilmelidir. Ses normal çalışma sesinin daha yüksek desibelli olanıysa ekran kartını kasan bir işlem nedeniyle pervane fazla devir yapıyordur. Download esnasında virüs girmiş olabilir. Ekran kartı fanı olduğundan kesin emin misin? CPU fanı olamaz mı? Görev yöneticisinden çalışan işlemlere bak %50'den fazla cpu kullanımı olan bir işlem varsa sesin kaynağı CPU fanıdır ve yüklendiği için ısının CPU'yu soğutmak için daha fazla dönüyordur. Daha önce bunun gibi milyon sorunla karşılaştım neler geldi başıma neler... Gelelim sorularına:

-Ekran kartı fanından tam kapasite çalıştığında, tozlandığında, arasına bir şeyler (kıl yün, tüğ, yumak) girdiğinde, fan eskidiğinde, fana değen bir kablo vs olduğunda ya da fan dengesiz döndüğünde ses gelir.
    -Çok çalıştırma derken masaüstünde 1 yıl dursun bişey olmaz ama fanı tam kapasite çalıştıran oyun gibi uygulamalar sesi arttırır.
    -Fanı değiştirmek tırnak kesmek kadar kolaydır. Ekran kartının arka tarafında büyük ihtimalle plastikten iki tırnak göreceksin.Bunları maket bıçağıyla kesebilir ya da tırnakları bastırarak girdiği gibi çıkartabilirsin. Fanla ekran kartı ya da PSU'dan gelen uc arasındaki fişi çıkartıp aynı işlemin tersini yeni fanla uygularsın.
    -Ekran kartı fanları ekran kartının özelliğine ve ihtiyacına göre 3YTL ile 70YTL arasında değişiyor. Ekran kartının modelini verirsen en uygun fanları söyleyebilirim.
    -Ekran kartının fanını değiştirip de sorun yaşayan tek bir kişi tanımadım.
    Ekran kartım:

WinFast PX6600 GT TDH

h t t p://img292.imageshack.us/my.php?image=winfastpx6600gttdh2cd5.jpg

• quote:

Orijinalden alıntı: howkee

Ekran kartım:

WinFast PX6600 GT TDH

Alıntıları Göster
    arkadaşım ekran kartını pc den sök daha sonra ekran kartının fanını ekran kartından sök fanın pervanesinin üzerinde ki etiketi kaldır altında bir kelepce var onu hafifce esnetip cıkar pervaneyi iyice temizle ve bir damla makine yağı damlat ben bu tarz problemleri bu şekilde çozuyorum fan hala donmeye devam ediyorsa sıkıntı sadece ses ve ısı problemiyse bundan kurtulursun bu şekilde kolay gelsin...

• quote:

Arkadaşlar yaklaşık iki gündür ekran kartımın fanından rahatsız edecek kadar çok ses geliyor. Dün bütün fanları temizlememe rağmen bu ses yine de kaybolmadı. 10 dakika normal çalışıyor 30 dakika resmen ağlıyor :(

Bu rahatsız edici sesler bilgisayarı download nedeniyle 1,5-2 gün açık bırakmamdan sonra gelmeye başladı(etkisi olur mu bilmiyorum ama hiç bir şekilde bilgisayarı kasma hali filan olmadı. Ekranı kapattım kendi kendine download yaptı). Sizce bununda etkisi var mıdır?

Daha önce böyle bir sorunla karşılaşan veya nedenini bilen birisi varsa bana birkaç konuda yardımcı olabilir mi?

Saygılar...

ekran kartı fanından ses kir toz paslanma kalitesi ve sıkısan bır cısım yuzunden olabılır(önemli olan ses cıkarması değil çalışmamasıdır..kartın yanar yoksa
    çok çalıştırma, zamanla kullanım ve tozlanma sebebıyet verebılır...
    ekran akrtı fanını değiştirme ımkanın var soğutucu alternatıflerın cok...
    değiştirecegın şey fan ise 10ila 50 dolar arasında değişir, ama ekran kartıysa tabıkı değişecektir
    elektronık bır durum,sorun her an her dakıka cıkabılır..donanım bılgın yoksa bu işlemı anlayan bır servıse yaptır...muhtemelen bır sorunla karsılasacagını zannetmıyorum...

• quote:

Orijinalden alıntı: lynrdskynrd

quote:

Arkadaşlar yaklaşık iki gündür ekran kartımın fanından rahatsız edecek kadar çok ses geliyor. Dün bütün fanları temizlememe rağmen bu ses yine de kaybolmadı. 10 dakika normal çalışıyor 30 dakika resmen ağlıyor :(

Saygılar...

ekran kartı fanından ses kir toz paslanma kalitesi ve sıkısan bır cısım yuzunden olabılır(önemli olan ses cıkarması değil çalışmamasıdır..kartın yanar yoksa
    çok çalıştırma, zamanla kullanım ve tozlanma sebebıyet verebılır...
    ekran akrtı fanını değiştirme ımkanın var soğutucu alternatıflerın cok...
    değiştirecegın şey fan ise 10ila 50 dolar arasında değişir, ama ekran kartıysa tabıkı değişecektir
    elektronık bır durum,sorun her an her dakıka cıkabılır..donanım bılgın yoksa bu işlemı anlayan bır servıse yaptır...muhtemelen bır sorunla karsılasacagını zannetmıyorum...
    kardeş malasef ayı sorun bende var çok ses geliyor ben ekran kartını aldım elime daha sonra komprasör ile iyice temizledim eskisi kadar ses gelmiyor ama yine de var

• quote:

Orijinalden alıntı: howkee

Ekran kartım:

WinFast PX6600 GT TDH

Alıntıları Göster
    quote:

Ekran kartım:

WinFast PX6600 GT TDH

6 serisi eski bir seridir iyi bilirim. Geçen ay 8600GT Sonic+'ıma kavuşmadan önce ben de fx6200 kullanıyordum. Herhangi bir fanı rahatlıkla takabilirsin. Zalman fatality falan gibi ciddi soğutuculardan almana gerek yok yazık olur parana. 150 lira ayırabilirsen yeni ekran kartı almak daha mantıklı zaten... Yağlamanı önermiş bir arkadaş ama ben pek tavsiye etmiyorum. Benim 6200 de ses yapıyordu ince makine yağıyla yağladım. Yağı kasanın her tarafına saçtı sonra da takır tukur sesleri eşliğinde yerinden fırlayıp kasanın içine düştü. 5 liraya kıyar yeni fan alırsın yeni gibi olur

• quote:

Orijinalden alıntı: thunderwatcher

quote:

Ekran kartım:

WinFast PX6600 GT TDH

6 serisi eski bir seridir iyi bilirim. Geçen ay 8600GT Sonic+'ıma kavuşmadan önce ben de fx6200 kullanıyordum. Herhangi bir fanı rahatlıkla takabilirsin. Zalman fatality falan gibi ciddi soğutuculardan almana gerek yok yazık olur parana. 150 lira ayırabilirsen yeni ekran kartı almak daha mantıklı zaten... Yağlamanı önermiş bir arkadaş ama ben pek tavsiye etmiyorum. Benim 6200 de ses yapıyordu ince makine yağıyla yağladım. Yağı kasanın her tarafına saçtı sonra da takır tukur sesleri eşliğinde yerinden fırlayıp kasanın içine düştü. 5 liraya kıyar yeni fan alırsın yeni gibi olur

Alıntıları Göster
    arkadaşlar merhaba. benden gtx770 4gb zotac ekran akrtı var 2 fanlı. temmuz gibi satın aldım. ilk başlarda hiç ses yoktu. hızlandırıyodum fanı bölye viyyuuuu diye ses cıkıyodu. yani tıkırdama falan hiç yokttu. smdi bugun actım pcyi. tıkırtıyo sanki balansı kaçmış gibi. böyle bir küçük parçası 1 yere carrpıyormus gibi. sadece sol fanda var. ekran kartı ile bütün oyunları maxta oynuom sıkıntı yok ama neden böyle ses cukarıyor ki acaba? bunu nasıl çözeceğiz ? teşekkürler simdiden

• quote:

Orijinalden alıntı: kingladd

arkadaşlar merhaba. benden gtx770 4gb zotac ekran akrtı var 2 fanlı. temmuz gibi satın aldım. ilk başlarda hiç ses yoktu. hızlandırıyodum fanı bölye viyyuuuu diye ses cıkıyodu. yani tıkırdama falan hiç yokttu. smdi bugun actım pcyi. tıkırtıyo sanki balansı kaçmış gibi. böyle bir küçük parçası 1 yere carrpıyormus gibi. sadece sol fanda var. ekran kartı ile bütün oyunları maxta oynuom sıkıntı yok ama neden böyle ses cukarıyor ki acaba? bunu nasıl çözeceğiz ? teşekkürler simdiden

Alıntıları Göster
    Konu ölmüş galiba ama benimde bir sıkıntım var Asus GTX 760 kullanıyorum ve başlarda ekran kartında herhangi bir ses yoktu ama bir kaç zamandır ekran kartını %100'e getirdiğimde az bi boyutta tırt tırt tırt diye sesler geliyor ve belli bir zaman sonra bu ses yok oluyor,eskiden %100'e getirince oluyordu şimdi pc açtıgımda olmaya başladı içini dışını temizledim ama hiçbir değişiklik olmadı kafasına göre belli bir zaman sonra kayboluyor nedenini bilen yardımcı olursa çok müteşekkir olurum.

• quote:

Orijinalden alıntı: buzulcag

Konu ölmüş galiba ama benimde bir sıkıntım var Asus GTX 760 kullanıyorum ve başlarda ekran kartında herhangi bir ses yoktu ama bir kaç zamandır ekran kartını %100'e getirdiğimde az bi boyutta tırt tırt tırt diye sesler geliyor ve belli bir zaman sonra bu ses yok oluyor,eskiden %100'e getirince oluyordu şimdi pc açtıgımda olmaya başladı içini dışını temizledim ama hiçbir değişiklik olmadı kafasına göre belli bir zaman sonra kayboluyor nedenini bilen yardımcı olursa çok müteşekkir olurum.

Benzer sorun bende oldu dün.İşlemci'de sıkıntı olduğu için yaklaşık 20 gün serviste kaldı (Kasayı orada bıraktım işlemcisiz birşey yapmak mümkün olmadığı için) 20 gün sonunda dün aldım kasayı ve yeni işlemci fanı bile aldım.Neyse oyundayken düzenli bir şekilde tıkı tıkı tıkı diye ses geliyordu daha çok sürtünme sesi gibi.Önce işlemci fanı sandım yeni değiştik sonuçta sağlam değildir falan.Sonra dikkati verince ekran kartının soldaki fanından geldiğini fark ettim.Ve sadece fan hızı %50'yi geçince oluyor.Daha önce böyle birşey olmamıştı.

Edit:Ekran kartı HD 7950 bu arada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem3463 -- 24 Eylül 2014; 13:09:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: erdem3463

quote:

Orijinalden alıntı: buzulcag

Benzer sorun bende oldu dün.İşlemci'de sıkıntı olduğu için yaklaşık 20 gün serviste kaldı (Kasayı orada bıraktım işlemcisiz birşey yapmak mümkün olmadığı için) 20 gün sonunda dün aldım kasayı ve yeni işlemci fanı bile aldım.Neyse oyundayken düzenli bir şekilde tıkı tıkı tıkı diye ses geliyordu daha çok sürtünme sesi gibi.Önce işlemci fanı sandım yeni değiştik sonuçta sağlam değildir falan.Sonra dikkati verince ekran kartının soldaki fanından geldiğini fark ettim.Ve sadece fan hızı %50'yi geçince oluyor.Daha önce böyle birşey olmamıştı.

Edit:Ekran kartı HD 7950 bu arada.

Alıntıları Göster
    Hocam ekran kartının termal macununa bakmanı öneririm. Şahsen bendede vardı aynı sorun çok ses çıkartıyordu daha sonra macununu değiştirdim ses kesildi.

• quote:

Orijinalden alıntı: tascerde

Hocam ekran kartının termal macununa bakmanı öneririm. Şahsen bendede vardı aynı sorun çok ses çıkartıyordu daha sonra macununu değiştirdim ses kesildi.

Alıntıları Göster
    Bu arada ses sorununu çözdüm demin.Fanın en küçük parçasına kadar çıkardım tozunu aldım , düzgünce taktım.Hatta macunda kurumuştu baya da şu anda uğraşmak istemedim macunla.Sonra ses sorunu kalmadı.Ama fanı sökmeden önce dikkat ettim , diğer fana göre biraz boşlukta kalmıştı tam oturmamıştı yani.Belki sizde de aynı sorun vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem3463 -- 24 Eylül 2014; 17:16:03 >

• tascerde kullanıcısına yanıt
    Hocam kartı alalı daha 3 aya yakın oldu ayrıca ben önceden msı ile fanı hızını kontrol ediyordum şuan gpu tweak'e geçtim acaba program ile bir ilgisi olur mu geçtikten sonra ses çok azaldı ve belirli bir süreden sonra yok olması azaldı ayrıca sol fanda var sorun bu arada ondan ses geliyor büyük ihtimal
  • quote:

Orijinalden alıntı: erdem3463

Bu arada ses sorununu çözdüm demin.Fanın en küçük parçasına kadar çıkardım tozunu aldım , düzgünce taktım.Hatta macunda kurumuştu baya da şu anda uğraşmak istemedim macunla.Sonra ses sorunu kalmadı.Ama fanı sökmeden önce dikkat ettim , diğer fana göre biraz boşlukta kalmıştı tam oturmamıştı yani.Belki sizde de aynı sorun vardır.

@buzulcag hocam arkadaş anlatmış sizde bir deneyin derim
  • Geçen günü temizledim aslında ama şuan ses gitti anlamadım bende neyse teşekkürler değerli yorumlarınız için.
  • Hortlatmak gibi olacak ama benzer başlık göremedim başlık kirliliği olmasın diye buraya yazıyom

Bende de gtx 760 var eskiden hic bir ses yokken artık pc acıldıgında rahatsız edici bir ses veriyor sanki içine bir şey sıkışmış gibi iyice temizledim hic bir değişme yok bu arada sesi fanlardan biri yapıyor(ekran kartı çift fanlı)
    çalışırken fanı parmağımla durdurdum ordan biliyom

Sadece windows ta yapıyor bunu linux(ubuntu) ta başlatınca hic bir ses yok.
  • snaypa kullanıcısına yanıt
    Hortlatmak gibi mi? Frankeştayn görse şaşırır. :)
    Toz, kir vs. zamanla ses yapmasına neden olabilir. Sonuçta bunlar mekanik aletler. Yağlamak belki geçici çözüm olabilir. Fanı değiştirmekte fayda var.
  • thunderwatcher kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam bendede fan oyunda 90 a çıkıyor neden daha yeni aldım
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.