Şimdi Ara

ekran kartı incelemelerinde neden kartın 12 V üzerinden kaç ampere ihtiyaç duyduğu söylenmiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
2.837
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar yanılmıyorsam ekran kartının 12 V üzerinden kaç ampere ihtiyaç duyduğu kaç wat güce ihtiyaç duyduğu kadar önemli bir konu. güç kaynağı seçerken de bakılması gereken bir özellik. hangi güç kaynağını alacağımızı belirleyen en önemli parça ekran kartı olduğuna göre bu bilginin de testlere de verilmesi gerekmez mi?

• Herhangi bir oyun bilgisayarında en çok güç çeken parça ekran kartı oluyor normal olarak. Kendi güç kaynağımdan örnek vereyim 12V kanalından(yani harici güç isteyen ekran kartlarının beslendiği kanaldan) 32A ve maksimum 380watt veriyor(toplamda 550watt), yani diğer bileşenlerim için ekran kartıma göre geriye kullanabileceğim en az 170watt var.

Tam olarak bilmiyorum(bir-iki kere sordum ama cevap gelmedi). Düz mantık düşündüğümde sadece ekran kartının çektiği gücü (örnek 200watt olsun), 12V'a bölersek(200/12=16,6A) ekran kartına gereken akım değerini buluruz diye düşünüyorum.
  • Aslında biraz fazla bir bilgi olur. Ekran kartı alacak olan insanların pek çoğu kaç ampere ihtiyaç duyduğuna pek bakmazlar. Çünkü bu değerler genelde yaklaşık olur. Güç kaynağının kullanım ömrüne, kalitesine göre değişiklik olabilir. Zaten gelebilecek en fazla (max) amper değeri bellidir. Diğer parçaların kullanımına göre belli bir gereksinim sınırı koyarlar. Söz gelimi en az 480W gibi.

Bu durumda amper değerlerini vermek sadece ayrıntı olur. Bakarsanız 12V da aslında tam 12V değildir (12,00 değildir yani). Bu durumda volt değeri vermeleri de gerekirdi.

Saçmaladıysam mazur görün biraz toparlama sorunu oldu ama sonuç olarak çok da gerek yok bilmenize. Zaten önerdikleri güç kaynağı yeteri kadar sağlıyordur. Bu nedenle pek gerek duymuyorlardır. Bir de amper verseler o amper değerlerini ölçmek gerekecek. Bunu kaç kişi yapabilir?
  • watt/volt amper mi demek acaba
  • quote:

Orjinalden alıntı: AndryTR

Aslında biraz fazla bir bilgi olur. Ekran kartı alacak olan insanların pek çoğu kaç ampere ihtiyaç duyduğuna pek bakmazlar. Çünkü bu değerler genelde yaklaşık olur. Güç kaynağının kullanım ömrüne, kalitesine göre değişiklik olabilir. Zaten gelebilecek en fazla (max) amper değeri bellidir. Diğer parçaların kullanımına göre belli bir gereksinim sınırı koyarlar. Söz gelimi en az 480W gibi.

Bu durumda amper değerlerini vermek sadece ayrıntı olur. Bakarsanız 12V da aslında tam 12V değildir (12,00 değildir yani). Bu durumda volt değeri vermeleri de gerekirdi.

Saçmaladıysam mazur görün biraz toparlama sorunu oldu ama sonuç olarak çok da gerek yok bilmenize. Zaten önerdikleri güç kaynağı yeteri kadar sağlıyordur. Bu nedenle pek gerek duymuyorlardır. Bir de amper verseler o amper değerlerini ölçmek gerekecek. Bunu kaç kişi yapabilir?

hocam maalesef yaklaşık değerler olmuyor. mesela 650 watt güç kaynağında 12 V üzerinden 54 ampere kadar varabilen değerler olabiliyor. üstelik tek 12 V üzerinden. aynı şekilde 18 amper veren de olabiliyor.

ben bu bilgiyi güç kaynağı tavsiye ederken kullanmak istiyorum. forumda bir arkadaş 4870 ekran kartı için 12 V üzerinden 18 Amper veren bir psu alacak. 4870 neye ihtiyaç duyar bilmediğim için birşey diyemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 12 Ekim 2008; 2:07:58 >

• @coupant
    w=v.ı Şeklindedir ancak dediğim gibi bu konuda başka bir faktör yoksa.

pclabs'ın testlerinde tüm sistemin çektiği gücü gösteren karşılaştırmalar da var, en kötü ihtimali düşünüp sistemden sadece işlemcinin çektiği gücü çıkartırsan ekran kartının ihtiyacı olan gücü ortalama olarak bulursun. Akım değerleri hakkında ben de düzgün bir kaynak bulamadım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: coupant

hocam maalesef yaklaşık değerler olmuyor. mesela 650 watt güç kaynağında 12 V üzerinden 54 ampere kadar varabilen değerler olabiliyor. üstelik tek 12 V üzerinden. aynı şekilde 18 amper veren de olabiliyor.

ben bu bilgiyi güç kaynağı tavsiye ederken kullanmak istiyorum. forumda bir arkadaş 4870 ekran kartı için 12 V üzerinden 18 Amper veren bir psu alacak. 4870 neye ihtiyaç duyar bilmediğim için birşey diyemedim.

Yaklaşıklıktan kastım o değildi. Yani iki adet 480W güç kaynağının (normal şartlarda) verdiği amper değerinin yaklaşık olduğunu kastettim. Yani en azından öyle biliyorum diyeyim.

–500 Watt or greater power supply with two 75W 6-pin PCI Express® power connectors recommended (600 Watt and four 6-pin connectors for ATI CrossFireX™ technology in dual mode)”

Sapphire kendi sitesinde böyle bir gereksinimden bahsetmiş. Buradan kaba hesapla yaklaşırsak 150W/12V=12.5A çıkıyor. Ama bu değerden yüksektir belki gereksinimi. EVGA kendi sitesinde tam olarak gereken Amper değerini de vermiş. Ama Sapphire sadece Watt olarak vermiş...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • http://www.pclabs.com.tr/2008/07/14/sapphire-radeon-hd-4870-incelemesi/3/

bu linkte 4870'in en çok 268 watt güç kullandığı yazılmış. o zaman 268watt/12volt=22.33 ampere mi ihtiyaç duyuluyor. eğer öyleyse almayı düşündüğü, 12 V üzerinden 18 amper veren güç kaynağı yanlış bir tercih oluyor.
  • bendede highpower 500plus var eger yanlıs bakmadıysam 12 V üzerinden 18 amper veriyor

4870in yanında birde psu mu alıcam
  • Arkadaslar delirdiniz mi o sistemin cektiği toplam guc

Siz de ekran kartının demişssinizz..480-500watt 4870e rahatlıkla yeter
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ademsx1

Arkadaslar delirdiniz mi o sistemin cektiği toplam guc

o zaman Zotac GTX 260 AMP ekran kartının takılı olduğu bir sisteme 350 watlık bir psu fazla fazla yeter. toplamda 268.7 watt güç çekmiş. 40 wat da risk almayalım diye fazladan alsan 350 watt eder. gerçekten çok garip.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Ademsx1

Arkadaslar delirdiniz mi o sistemin cektiği toplam guc

o zaman Zotac GTX 260 AMP ekran kartının takılı olduğu bir sisteme 350 watlık bir psu fazla fazla yeter. toplamda 268.7 watt güç çekmiş. 40 wat da risk almayalım diye fazladan alsan 350 watt eder. gerçekten çok garip.

Orası öyle ama 350watt'lık psu'nun vereceği akım değeri de diğerlerine göre düşük kalıyor.

• 600 wattlar havalarda uçuyor ekran kartı 20 amperi acaba hangi bağlantıdan çekecek. o kadar akım geçtiğinde kart ve slot birbirine punto kaynak olur Radeon 4870 max 140 watt ki bunada ulaşması fazla zorlanmadıkça zor. ayrıca psu larda verilen bu değerler peak (anlık) değerlerdir.
  • şahsen bu güç kaynağı işinin fazla abartıldığını düşünüyorum
    çoğu kişide bilmeden yorum yapınca güç kaynağı alacak olanlar daha fazla masraf yapmaya itiliyor
    350w kaliteli güç kaynakları güncel sistemleri çalıştırabilirler (fazla abartmamak koşuluyla) bunu pclabs incelemesini okuduyanlar daha iyi bilir.
    Güç kaynağı önemsizmidir? asla tüm sistem ona bağlı olduğundan çok önemlidir ama 2 sistemi tek başına çalıştırabilecek bir alete neden daha fazla ödenir.
    Eğer 12V kanalından yeterince akım verebiliyorsa daha güçlü bir powera daha fazla para dökmek ancak parayı bol bulup savurmak isteyenler için mantıklıdır.

-hd4850 alacam güç kaynağı ne olmalı
    -oo en az 600w lazım sadece ekran kartı 300w çekiyo
    -o ne kadar
    -150-170$
    -yerine daha düşüğünü alsam
    -sen bilirsin sistemin doğru çöpe

170$ cepten dışarı
    4850 yük altında 110-130w, 4870 ise yük altında 130-150w çeker
    9600gt 4850 den 10-20w aşağı 8800gt yaklaşık aynı gücü çeker
    güç kaynağınız kaliteli ve 12V akımınız yeterli ise sorun çıkmayacaktır. oc yapacaksanız ona göre hesaplayın

hd4850 li bir bilgisayara 400w önerilmiyor yetersiz geleceği, çalışmayacağı idda bile ediliyor
    e7200 hd4850 dwdrw 500gb hdd p45 anakart 2gb800mhz ram bu sistemi arkadaşım asus 350w ile kullanıyor evet çalışıyor sorunsuz hatta ben crysis oynadım makinede yavaşlama takılma vb sorun yoktu tabiki oc de yoktu
    evet çalışıyor ama 12v kanallarından 19A yani 228w veriyor. sistem de yaklaşık 210w çekiyor. sorunsuz çalıştırması lazım zatende çalıştırıyor.
    Ama bena sorarsanız biraz tehlikeli güç kaynakları yaşlandıkça verdikleri güç azalır 1-1.5 yıl sonra güç yetmezliği başlayabilir yada daha kısa sürede..
    12V dan 300w verebilen bir güç kaynağı günümüz güncel tek kartlı sistemleri için yeterli gücü kesinlikle sağlayacaktır 4 çekirdek olsun 4850 olsun bir miktar ocye de müsaade edecektir
    sonuçta gerek yoksa niye daha fazla ödeyelim

• 450 wattlık be quiet psu üzerinde 3,3V: 30A, 5V: 30A, 12V: 30A, 12V1: 25A, 12V2: 18A, -12V: 0,5A, 5VSB: 2,5A
    diamond 4870
    e8200@4ghz
    4gb ddr2-800@1000
    2x320 gb wd hard disk
    5 adet 14lük, 2 adet 12lik fan
    2 adet uv ışık çalışıyor...

sorun çıkması gerekiyor normalde
  • quote:

Orjinalden alıntı: gezgin

şahsen bu güç kaynağı işinin fazla abartıldığını düşünüyorum
    çoğu kişide bilmeden yorum yapınca güç kaynağı alacak olanlar daha fazla masraf yapmaya itiliyor
    350w kaliteli güç kaynakları güncel sistemleri çalıştırabilirler (fazla abartmamak koşuluyla) bunu pclabs incelemesini okuduyanlar daha iyi bilir.
    Güç kaynağı önemsizmidir? asla tüm sistem ona bağlı olduğundan çok önemlidir ama 2 sistemi tek başına çalıştırabilecek bir alete neden daha fazla ödenir.
    Eğer 12V kanalından yeterince akım verebiliyorsa daha güçlü bir powera daha fazla para dökmek ancak parayı bol bulup savurmak isteyenler için mantıklıdır.

-hd4850 alacam güç kaynağı ne olmalı
    -oo en az 600w lazım sadece ekran kartı 300w çekiyo
    -o ne kadar
    -150-170$
    -yerine daha düşüğünü alsam
    -sen bilirsin sistemin doğru çöpe

170$ cepten dışarı
    4850 yük altında 110-130w, 4870 ise yük altında 130-150w çeker
    9600gt 4850 den 10-20w aşağı 8800gt yaklaşık aynı gücü çeker
    güç kaynağınız kaliteli ve 12V akımınız yeterli ise sorun çıkmayacaktır. oc yapacaksanız ona göre hesaplayın

hd4850 li bir bilgisayara 400w önerilmiyor yetersiz geleceği, çalışmayacağı idda bile ediliyor
    e7200 hd4850 dwdrw 500gb hdd p45 anakart 2gb800mhz ram bu sistemi arkadaşım asus 350w ile kullanıyor evet çalışıyor sorunsuz hatta ben crysis oynadım makinede yavaşlama takılma vb sorun yoktu tabiki oc de yoktu
    evet çalışıyor ama 12v kanallarından 19A yani 228w veriyor. sistem de yaklaşık 210w çekiyor. sorunsuz çalıştırması lazım zatende çalıştırıyor.
    Ama bena sorarsanız biraz tehlikeli güç kaynakları yaşlandıkça verdikleri güç azalır 1-1.5 yıl sonra güç yetmezliği başlayabilir yada daha kısa sürede..
    12V dan 300w verebilen bir güç kaynağı günümüz güncel tek kartlı sistemleri için yeterli gücü kesinlikle sağlayacaktır 4 çekirdek olsun 4850 olsun bir miktar ocye de müsaade edecektir
    sonuçta gerek yoksa niye daha fazla ödeyelim

Benim de hemen her güç kaynağı tavsiyesi altında sıkça dile getirdiğim ama anlata annlata bıkıp sanırım bir miktar da kabalaştığım söylemleri dile getirmişsiniz. Konu sahibi @coupant ile de bunun üzerine sertçe bir tartışma da yaşadık hatta. Sanırım kendisi ne söylemek istediğimi sora sora anlayacak.

• @Hökela

ben sana pclabs'tan örnek verdiğimde başka yerlerden de örnek ver dedin. keşke orda yazan watt değeri sistemin tamamı için geçerli diye uyarsaydın. bir de Türkiye'de 400-500 watlık psu'ların 12 volt üzerinden verdiği amper değerlerinde sorun olduğu konusunu da belirtsen mesele açıklığa kavuşurdu.

bundan sonra 12 volt üzerinden gereken amper değerlerine göre tavsiyede bulunacağım.
  • quote:

@Hökela

ben sana pclabs'tan örnek verdiğimde başka yerlerden de örnek ver dedin. keşke orda yazan watt değeri sistemin tamamı için geçerli diye uyarsaydın. bir de Türkiye'de 400-500 watlık psu'ların 12 volt üzerinden verdiği amper değerlerinde sorun olduğu konusunu da belirtsen mesele açıklığa kavuşurdu.

bundan sonra 12 volt üzerinden gereken amper değerlerine göre tavsiyede bulunacağım.

Israrla göstermiştim lakin gösteri şeklim biraz kabacaydı sanırım. Siz de gösterdiğim yerden ziyade kabalığıma takıldınız zannımca. Artık aynı mevzuyu savunduğumuza göre sorun yok

• Anlamadığım tam olarak bilmediğiniz birşeyi nasıl haklıymışsınız gibi savunabiliyorsunuz?
    Bu konuda bu forumda çok insanla atıştım, özellikle tüm sistemin çekitği gücü sadece ekran kartının ihtiyacı sanan çok kişi var, bunu anlasalar bile bu sefer de işi çirkefliğe vurup verilen sitelere inanmayanalar oluyor.
    DH'ın yaptığı video incelemeyi bana sadece ekran kartı diye gösterip, videoyu çeken arkadaşla irtibatım sonrası tüm sistemin çektiğini öğrenince arkadaş DH'a inanmamıştı bir seferinde :D
  • quote:

watt/volt amper mi demek acaba

Doğru. Watt/Volt=Amper'dir.

Çünkü P=I.V 'dir.

Burada:
    P, (Güç) Birimi Watt
    I, (Akım) Birimi Amper
    V, (Potansiyel fark) Birimi Volt.

Watt=Amper . Volt

quote:

Orjinalden alıntı: tsk

@coupant
    w=v.ı Şeklindedir ancak dediğim gibi bu konuda başka bir faktör yoksa.

pclabs'ın testlerinde tüm sistemin çektiği gücü gösteren karşılaştırmalar da var, en kötü ihtimali düşünüp sistemden sadece işlemcinin çektiği gücü çıkartırsan ekran kartının ihtiyacı olan gücü ortalama olarak bulursun. Akım değerleri hakkında ben de düzgün bir kaynak bulamadım.

w=v.ı şeklinde bir yazılış doğru değildir. w ile watt demek istemişsen o zaman doğru olur ama yine de denklem bu şekilde yazılmaz. Çünkü w ile iş veya enerji gösterilir birimi joule'dur. Güç, birim zamanda yapılan iş demektir. P=W/t dir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.