Şimdi Ara

Ekran kartlarını yakan 12VHPWR konektörünün ömrü kısa sürdü: İşte yeni konektör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
3
Favori
1.674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ekran kartlarını yakan 12VHPWR konektörünün ömrü kısa sürdü: İşte yeni konektör
    İlk olarak Nvidia, GeForce RTX 40 serisi ekran kartlarıyla birlikte 12VHPWR konektörünü (16 pinli) kullanmaya başlamıştı. Yeni nesil güç soketleri yüksek miktarda enerjiyi daha küçük alan içerisinde taşımayı hedefliyordu. Ancak çok geçmeden azımsanmayacak kadar 16 pinli soketlerin yandığına ve eridiğine dair raporlar ortaya çıkmıştı. Şimdi ise görünüşe göre 12VHPWR standardı 12V-2x6 PCIe 6.0 olarak bilinen yeni bir tasarımla değiştirilecek.

Daha güvenli ve verimli olacak

PCI-SIG'den gelen belgeler, şirketin PCIe Base 6.0'ı güncelleyen ve yeni ATX 3.1 standardına uyan 12V-2x6 konektör için tasarım hazırladığını gösteriyor. Konektör bir kez daha 600W'a kadar güç sunacak şekilde tasarlanacak ve PCIe yuvası üzerinden 75W daha güç sağlanabilecek. Değişen şey, daha önce 600W'ın GPU'nun erişebileceği tüm sınır olmasıydı, ancak CEM 5.1 spesifikasyonu ile bu aynı zamanda PCIe yuvası gücünü GPU'ya tahsis ediyor. Bunun yanında 12V-2x6 konektör 12VHPWR konektörlerle geriye dönük olarak uyumlu olacak.

Ayrıca Bkz.Ekran kartları uçuşa geçecek: GDDR7 bellekli ekran kartları için geri sayım başladı

Belgelerde ayrıca iki özel 12V-2x6 PCIe 6.0 tasarımından bahsediliyor ve bunların Astron yerine NTK kablolarla kullanılma ihtimali bulunuyor. Ancak bir kez daha, bu yeni kabloların bağlantı yerlerinden mevcut konektörler gibi bükülmemesi gerekiyor gibi görünüyor. Spesifikasyonlar henüz PCI-SIG tarafından son haline getirilmediği için konektörü yakın zamanda kesinlikle göremeyeceğiz ancak mevcut bilgiler ışığında 2025'te gelecek yeni nesil kartlarda 12VHPWR'ye nihayet veda edeceğiz gibi görünüyor.

Kaynak:https://www.techpowerup.com/310761/12vhpwr-connector-said-to-be-replaced-by-12v-2x6-connector

• Çekilen güç artarken kablo çapını küçültmek ve haberleşme portunu (4 pin) 12 pinin yanına entegre etmek tam bir mühendislik faciasıydı. Bu tasarımı SMPS (Switch mode power supply) AR-GE projesi olarak üniversitede sunarsanız FF alıp okkalı bir zılgıt işitirsiniz Hocalardan. Özel sektörde bu iş nasıl oldu, nvidia ve Intel tarafından nasıl kabul edildi aklım almıyor. Biz önersek böyle bir şeyi sene sonu priminden keserler en iyi ihtimalle.

Kartlar zaten tuğla gibi. 35cmlik kartlar ortalıkta geziyor. 12V ile devam edeceksek 4 tane 8 pin koyup 600Wı sağlardık.

Mühendislik açısından en verimli çözüm güç tükemi arttığında voltajı arttırmak ve akımı düşürmek. Böylece I^2*R kayıpları yani ısıl kayıplar azalır.

600W hatta 1200W lık ekran kartlarını kullacaksak ya rail voltage artmalı ya kablo sayısı artmalıydı arkadaşlar. Ben ısınmayı azaltmak ve verimi arrtırmak için endüstriyel güç kaynaklarında olduğu gibi 24V ya da 48V a geçilmesinden yanayım. Bu durumda voltaj arttığı için yalıtım malzemesi daha kalın olmalı. Konnektör boyutu büyüyecek diye bunu istemediler. Güç kaynağı tarafı zaten kasanın altında ve gözükmüyor. Sırf ekran kartının güzel gözükmesi için bu saçma tasarımı dayatmaya çalıştılar. Çoğu firma zaten LLC resonant converter, DC-DC, dijital akım/gerilim kontrolü gibi tasarımlara geçti. Bu yazdıklarımı orta seviye tecrübesi olan bir güç elektroniği AR-GE takımı çok zorlanmadan halledebilir.

• Çekilen güç artarken kablo çapını küçültmek ve haberleşme portunu (4 pin) 12 pinin yanına entegre etmek tam bir mühendislik faciasıydı. Bu tasarımı SMPS (Switch mode power supply) AR-GE projesi olarak üniversitede sunarsanız FF alıp okkalı bir zılgıt işitirsiniz Hocalardan. Özel sektörde bu iş nasıl oldu, nvidia ve Intel tarafından nasıl kabul edildi aklım almıyor. Biz önersek böyle bir şeyi sene sonu priminden keserler en iyi ihtimalle.

Kartlar zaten tuğla gibi. 35cmlik kartlar ortalıkta geziyor. 12V ile devam edeceksek 4 tane 8 pin koyup 600Wı sağlardık.

Mühendislik açısından en verimli çözüm güç tükemi arttığında voltajı arttırmak ve akımı düşürmek. Böylece I^2*R kayıpları yani ısıl kayıplar azalır.

600W hatta 1200W lık ekran kartlarını kullacaksak ya rail voltage artmalı ya kablo sayısı artmalıydı arkadaşlar. Ben ısınmayı azaltmak ve verimi arrtırmak için endüstriyel güç kaynaklarında olduğu gibi 24V ya da 48V a geçilmesinden yanayım. Bu durumda voltaj arttığı için yalıtım malzemesi daha kalın olmalı. Konnektör boyutu büyüyecek diye bunu istemediler. Güç kaynağı tarafı zaten kasanın altında ve gözükmüyor. Sırf ekran kartının güzel gözükmesi için bu saçma tasarımı dayatmaya çalıştılar. Çoğu firma zaten LLC resonant converter, DC-DC, dijital akım/gerilim kontrolü gibi tasarımlara geçti. Bu yazdıklarımı orta seviye tecrübesi olan bir güç elektroniği AR-GE takımı çok zorlanmadan halledebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 3 Temmuz 2023; 16:59:57 >

• Alıntı

metni:
    4090 alınacak gibi değil çünkü atx3.0 dedikleri güç kaynağı istediği için. be-quiet ki süper marka onda bile kablo eridiyse o standart da dandik olarak çıkmış ddr5 gibi demektir. gddr7 zaten tam mevzu olur çünkü bu adamlar artık tartıp biçmeden yeni şey yaptıklarını sanıyorlar. ddr4 çöktü mü çökmez çünkü zamanında ter döküp uğraşıp yaptılar uçurtma değil. pcie5.0 var mı ssd kullanan beri gelsin neymiş farkı gerçek hayatta oyunlarda?

dün dediydim ben, yani demişim.Ekran kartlarını yakan 12VHPWR konektörünün ömrü kısa sürdü: İşte yeni konektör 

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156194972

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156117411

• Sizi bilmem de ben rtx 5090ti li bir sistem toplamayı planlıyorum series x boyutunda bir kart çıkar kasa,almak zorunda kalmam duvar saati gibi duvara asarım hatta bunu yapanlar uzay kasa gibi o zamana kadar kablo yanma sorunu düzelir belki star ctizendeki buglarda minimuma inmiş olur.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • showstopper41 S kullanıcısına yanıt

Başlıktan çok sizin yorumunuz bana daha değerli geldi.

• Geriye dönük uyumluluk sağlayacak derken, ekran kartı üzerinde kalan soketde değişecek. Power supplydan gelen konnektörde değişecek. peki şimdi biz atx 3.0 power alınca zarar mı ediyoruz yeni çıkan atx 3.0 ile hala yanma riski ile karşı karşıyamıyız. Vallahi karta yüklenmekten korkar oldum.
    Asus rog strix Aura 1200 watt atx 3.0 alacaktım kararsız kaldım. Birde Nvidia yanan kartı geri alacağız diyordu. Türkiyede bu durum nasıl işliyor.
    Ben garantisi devam ederken kabloyu doğru taktım yanmadı diyelim. Garanti bitti diyelim powerda değişikliğe gittim kablo iyi oturmadı yandı diyelim bizim kart çöpmü bu risk ile mi yaşayacağız.

Teşekkürler hocam aydınlatıcı mesaj için.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben beğenmedim! Yine hepsi biryerde ! Hepsinin bir yerde olması gerekmez. Manyetik alan ve ısı dağlımları da dikkate alınmalı aralarda boşluklar olmalı. Onu takmak ve çıkarmak hep sorun olacak, kartı kırıp bozanlar olacaktır. Her 5V ve 12V için Type-C benzeri metalik ve daha kalite bir şeyler olmalı. Farklı amperajlarda farklı büyüklükler belki! Bu plastik zımbırtılar imalat da hiç de düzgün ve kaliteli olmuyor. 1000-2000$ lik kartın 1-2$ lik uyduruk soketten yanması hiç de iyi birşey değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 4 Temmuz 2023; 13:58:01 >
  • iş işten geçtikten sonra mı:)

Bilgilendirme için teşekkürler fakat ben ellerini, kollarını bağlayan binlerce farklı parametreden dolayı tasarımda bu şekilde limitlendiklerini ve bu durumu yaşadıklarını düşünüyorum. Intel ve Nvidia bile olsan artık böyle olacak dediğinde yaptığın tasarım, proje ile hem partner ortaklarından hem tüketiciden küfür yememen gerekiyor.

3-4 tane 8 pin kadar olmasa da yine devasa boyutlarda konnektör bağlantısı ne üreticilerin estetiksel olarak işine gelir, ne de tüketicilerin. Nerd'ler veya iş icabı zorunluluk haricinde sırf kablonun devasal kalınlığı - bela olması bile 4090-5090 alabilecek insana ne uğraşacağım onla 4070,5070 alırım diye seviye bile düşürtebilir ki bu oldukça normal davranış tüketici açısından.

Firmaların estetiğe önem vermesi de tüketicinin talebi doğrultusunda olan bir şey. Genç veya olgun yaş kitlesi fark etmeden artık bilgisayar kasaları eskisi kadar izbe, görüntüsü önemsiz - estetikten uzak unsurlar değiller. Haliyle müşteriyi kaybetmemek için estetik ve teknik detaylar arasındaki sorunları iyi çözmeleri gerekiyor yoksa Apple o müşteriyi hop diye yutar estetik ve nispeten kullanım kolaylığı - pratikliği ile.

Mühendislik, ürün geliştirme önemli şeyler ama satamadıktan sonra bir anlamı yok. Dünyanın en güçlü - en mükemmel şeyini üretirsin ya yüksek maliyetle yada insanlara beğendiremeyip - pazarlayamayıp satamazsan bugün için icat ettiğin - geliştirdiğin şeyin karşılığı - değeri olmaz. Kapitalizmde ilk öncelik - mesele en mükemmel şeyi yapabilmek - üretebilmek, geliştirebilmek değil "satabilmek".

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 4 Temmuz 2023; 15:9:44 >

hocam merhaba,

bu yanmaların önüne geçmek için ne önerirsiniz?

bedava danışmanlık almak gibi oluyor biraz ama riski nasıl minimize edebiliriz.

MSI MEG Ai1300P PCIE5 (1300watt psu ve doğrudan 12hvpwr kablosu ile aparata gidiyor)

Asus Rog Strix 4090 (Bazen sadece kart 500watt güç çekebiliyor.)

ekran kartım var üstüne şöyle bir aparat kullanıyorum riski azaltmak için mantıken doğru bir iş mi yapıyoruz sizce.

Thermal Grizzly - WireView - 1x12 VHPWR Reversed

• linkte belirttigim guc kaynagindan aldim. rtx 4080 ekran karti takacagim urun yolda. simdi bu kablo duzgun mudur problemli mi :)

https://www.fsplifestyle.com/en/product/HydroPTMPRO1200W_GEN5.html

• boogiee90 kullanıcısına yanıt

sorunlar 450watt üzerinde baş gösterebiliyor.. sizin rtx4080 muhtemelen 300 watt'ı zor görür.. sizlik bir şey yok yani..

güç kablosunun her iki girişinin de tam oturduğundan %100 emin olun, yani hem psu'ya giren kısım hem de gpu'ya giren kısım %100 oturduktan sonra endişe edecek birşey yok sizin için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SLaYeR KiNG -- 4 Temmuz 2023; 16:0:23 >
  • SLaYeR KiNG kullanıcısına yanıt

tesekkur ederim hocam bilgi icin

• Hocam Güç kaynağını multi rail modda kullanmanızı tavsiye derim. İşler ters giderse (kısa devre vs.) akım kesicilerden birisi devreye girip güç kaynağını kapatır. Sistem bileşenleri yanmadan PC kapanmış olur.

Onun dışında kabloyu fazla bükmeden hem GPU hem PSU tarafına düzgünce takın.Hayırlı olsun. Doğrudan 12pin varsa dönüştürücü kullanmanıza gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 4 Temmuz 2023; 19:10:44 >

multirail'deyken psu'yu; gpu tam yüke geldiğinde psu'yu gücü tamamen kesiyor, pc kapanıyor. 1300watt'lık yeni nesil psu olup doğrudan 600watt kablosu ile bağlamama rağmen böyle bir güvenlik önlemi devreye giriyor sanırım.

single rail'deyken de ekran kartının çektiği güç belli bir gücü aştığında msi yazılımı şu hatayı veriyor. "psu ocp 12v5 error" sorunsuz çalışıyor ancak sürekli böyle bildirim gelmeye devam ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SLaYeR KiNG -- 4 Temmuz 2023; 21:6:36 >

Ne işle meşgul olduğunu bilmiyorum ama firmalarda bazen akıl tutulması oluyor senin gibi bilgili adamları ARGE ve mühendislik ekiplerinde çalıştırsalar bu tür sorunlar çıkmaz .

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SLaYeR KiNG kullanıcısına yanıt

600W güç için 12VHPWR soketine giden kablolarda en az 50A ihtiyacınız var. Eğer yazılım izin veriyorsa 12VHPWR'yi hangi rail veya railler besliyorsa oradaki akım limitini arttırmanız gerek.

70A yapabilirsiniz örneğin. Bu durumda RTX 4090 840W tan fazla çekerse kapatır. "psu ocp 12v5 error" hatası +12V5 railinde Over Current Protection (OCP) işaret ediyor olmalı.

70A olmazsa 100A deneyin demeyeceğim. Çünkü bu durumda zaten 1200W'ı buluyoruz. Single rail gibi olacak. Single rail moda geri dönersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 5 Temmuz 2023; 11:20:13 >

• ATX 3.0 power alanların suçune şimdi :s

• Sırf bu yüzden ihtiyaç duyduğum atx 3.0 psu alamıyorum. Alırsak ölü yatırım mı olur? Misal msi’ın 1300 wlık psu’su var onu alanlar dertlensin mi? Atx 3.1 ne zaman çıkar?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.