Şimdi Ara

Ekrandaki yatay kırılmalar ve V-Sync ilişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.286
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba beyler, bir sorum var. (Garip bi giriş oldu ama )

Oyunlarda ekranda hafif yatay kırıklar oluşuyor. Özellikle oyuna giriş logolarında ve ara videolarda bariz şekilde hissediliyor ve rahatsız ediyor bu kırılmalar. Bu kırıkları önlemek için Vsync'yi açıyorum ve kırıklar tamamen ortadan kalkıyor. Ancak Vsync açtığım zaman normalde 150 FPS aldığım yerde 75 FPS alıyorum (Vsync açılınca FPS değeri monitörün maksimum tazeleme değerine ulaşabiliyor diye biliyorum). Yani hem bu kırılmalardan kurtulmak hemde FPS kaybı yaşamamak için yapabileceğim birşey var mı ?

Ekran kartı 256MB 8600GT (700/1600/2000 Hızlarında overclocklu halde ama kartın hızları default iken de aynı durum geçerli). 8800 gibi üst seviye kartlarda deneme şansım olmadı henüz ama merak ediyorum sadece 8600 gibi orta sınıf kartlardamı böyle durumlar oluyor. 8800 veya 9800 kullanıcısı birisi beni bilgilendirirse sevinirim. Bir süre Radeon 2900 XT kullandım ama o kart varken hiç böyle birşey yaşamadım. Aslında yakında yeni kart alıcam (büyük ihtimal 9800GTX) ancak şimdiki kartımlada rahat oyun oynamak istiyorum :)

Nvidia Control Panel'den hangi ayarları yapmalıyım bu kırılmalardan kurtulmak için ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 19 Nisan 2008; 14:24:40 >

• Bende 8800gt var nadiren yatay olarak kırılmalar oluyor ama rahatsız edici derecede değil. Control panelden v-sync force off ayarlı.
  • Evet benimde bahsettiğim bu yatay kırılmalar 8800GT ile de oluşuyormuş demek.

Çözümü bulmam lazım çünkü beni çok rahatsız ediyor bu kırılmalar.

Control Panel'den birkaç ayar ile çözümü var diye duymuştum. Monitörle falanda ilgisi olabilirmi acaba ?

ATI kartlar içinde benzer durum varmı merak ediyorum. Ben 2900XT ile yatay kırılmalarla karşılaşmadım hiç.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 19 Nisan 2008; 14:24:03 >
  • LCD monitorde kırılma istemiyorsan mecburen monitorun tarama frekansı olan 60 hz e VSync i kilitlemen lazım. Durum bu olunca 61 fps bile alamazsınız...
  • 256 MB palit 3850 kullanıyorum bende bu tür kırılmalar mevcut değil
  • quote:

Orjinalden alıntı: BLoWeR

LCD monitorde kırılma istemiyorsan mecburen monitorun tarama frekansı olan 60 hz e VSync i kilitlemen lazım. Durum bu olunca 61 fps bile alamazsınız...

Yani LCD montitör kullandığımız sürece tüm kartlar için aynı durum geçerli diyorsunuz öyle mi ?

Ben 2900XT ile bu durumu yaşamadığıma eminim ama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 19 Nisan 2008; 14:51:27 >
  • vsync yi açmanın pek bi getirisi olmaz.. vsync sadece ekran yenileme hızını fps de sınır olarak koymaktır... bunun için AA ve AF açmayı deneyebilirsin...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • beyler fps degerleri hızla değğien oyunlarda yada yüksek fps aldiginiz oyunlarda kırlımalar sıkca görülür ama crysisde mesela zatn 30 fps si olan oyunda pek olmaz aa ve af zaten fps ortalamasını düşürdügü için kırlılmlar azalır vsync bunun ilacidir tabi ekran kartındanda bu secenegi auto yaada on moduna getirmreniz lazim ortalama fpsye göre oyndaki 60 45 30 75 gibi degerlerde sabitler kırılmaolmaz
  • quote:

beyler fps degerleri hızla değğien oyunlarda yada yüksek fps aldiginiz oyunlarda kırlımalar sıkca görülür ama crysisde mesela zatn 30 fps si olan oyunda pek olmaz aa ve af zaten fps ortalamasını düşürdügü için kırlılmlar azalır vsync bunun ilacidir tabi ekran kartındanda bu secenegi auto yaada on moduna getirmreniz lazim ortalama fpsye göre oyndaki 60 45 30 75 gibi degerlerde sabitler kırılmaolmaz

kardeş fps'nin düşüklüğü ile kırıkların olmasının pek bi alakası yok.. sadece aa ve af yi açınca fps düşmesi olur bu da normaldir.. fps düşük die kırılma olmaz die bi şey yoktur...
  • o kırılmalar tüm ekran kartlarında olur. vsync açmak gerekiyor kırılmaları engellemek için. monitorunuz 85 fps izin veriyorsa 200 fps alsanız ne işe yarayacak? vsync açmazsanız güya 200 fps görürsünüz kırılmalarla birlikte vsync açarsanız 85 fps görürsünüz. Kırılma filan olmaz.

Ayrıca vsync açık olsa da olmasada 35 fps olan yerde her türlü 35 fps göreceksiniz. Kısacası vsync açın.

Benim şu ekran kartım var bende yok diyen kişinin sürücülerde otomatik olarak açıktır vsync ya da kapalıdır ama dikkatini çekmemiştir kırılmalar.
  • oyunda 500 fps alsan ne yazar, monitörün en fazla 60fps gösterirken. vsync force on yap, AA ve AF aç devam
  • Benchmark ta Vsync OFF

Oyunlarda Vsync ON

Nvidia gelişmiş ayarlarda Vsync Force ON yapmak gerekir.Ya da her oyunun menüsünden rahatça yapılabilir.

Ben şahsen 30 fpsde kırılma olmaz diye iddia etmiyorum ama şu ana kadar 60 fps altında kırılma görmüş değilim ve göreceğimi de sanmıyorum
  • Kırılma konusunda ekran kartı farkı yoktur arkadaşlar.

VSYNC kapalı ise her kartla bu kırılmaları görürsünüz.

Hatta ekran kartlarını bırakın PS3 ve Xbox360 bile bu kırılmalardan muzdarip. Hatta bu aletlerde VSYNC açma ayarı da yok.

Velhasıl kısaca söyleyeyim keyfinize göre takılın artık. ekran kartı farketmez. Bazı oyunlarda daha çok görülür bazılarında az. Oyuna göre duruma göre tercihinizi yapın.
  • Çoğu zaman vsync açmıyorum, zira 75'e bile sabitlesem, fare hareketlerime gelen tepkiler ağırlaşıyor (60'a göre daha iyi, ama yine de yetersiz). Oyunun vsync kapalıyken 75'e düşmesiyle, vsync açıkken 75'te çalışması bir olmuyor.

Gerçi, bazı oyunlarda kırılmalar can sıkmıyor değil. Doom 3'te berbat oluyordu, örneğin.

Öte yandan, bazı oyunlarda vsync açmak kaçınılmaz. Meselâ AoE3'te, vsync açmazsam kare atlamaları meydana geliyor, kare/sn yüksek olmasına rağmen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 19 Nisan 2008; 17:46:14 >
  • Tamam sonuç olarak uygulamadan uygulamaya değiştireceğiz V-Sync ayarını.

Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.
  • benim de kullandığım tüm kartlar pes6 da kırılmaya neden oluyor
    ben de 08 oynuyom
  • quote:

Orjinalden alıntı: webaslan

benim de kullandığım tüm kartlar pes6 da kırılmaya neden oluyor
    ben de 08 oynuyom

PES 6 için V-Sync açarsan kırılmalar ortadan kalkıyor ;)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.