Şimdi Ara

Elektrik faturam %100 fazla geldi(ilk mesaj editlendi) (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
358
Cevap
1
Favori
21.237
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
227 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Vatandaş = Yolunacak kaz
  • konuyla alakalı olarak bugün dağıtıcı firma ile tekrar görüştüm .

saatlerin kesinlikle okunduğunun bilgisi teyidini aldım.

saat üzerindeki endekslerin kontrolü için sayaçtan birebir kontrol işlemi yaptık şuanda fatura kesilen endeksten fazla bir endeks gözüküyor , sayaca göre her şey normal ve buna istinaden faturada gözüken rakamların doğru olduğunun bilgisini aldım .

ve ayrıca saat üzerinde t1,t2,t3 değerlerinin gerçeği yansıttığını kullanımların hangi aralıkta olduğunu
    gösteren endekslerin de doğru olduğunu fakat hesaplama yapılırken eski tip sayaç mantığıyla kw*0,72 krs(kdv dahil) bilgisine ulaştım .

sayacım akıllı olmasına rağmen faturam tek terimli tek zamanlı abone grubundaymış , puantlı sistem için dilekçe verilmesi gerekiyormuş .

faturanın geçerli olduğunu herhangi bir kusur bulunmadığı yönde telefonla bilgi aktarıldı .

Tüketimimin bir önceki aya oranla %100 arttığının ve bunun tüm puantlarda gerçekleştiğini öğrendim .

gece dahil elektrik harcamam %100 artmış(hatta gece elektrik tüketimim%150 artmış)

yani kısacası 2 kişi gece gündüz demeden elektrik tüketimimizi arttırmışız .

dediğim gibi amacım hiçbir kurumu karalamak vs değil ilk mesajı editleyeceğim ama bu tüketimle alakalı olarak evdeki tüm cihazların kontrollerini yaptıracağım eğer birşey çıkmazsa bu ay gelecek faturaya göre tekrar dağıtıcı firma ile görüşeceğim .

• Annemin su faturasi tek kaldığı için 25-30 geliyordu en fazla bu ay 96 lira gelmiş.

Yayla yada bu mevsimde elektrik faturası gelmezdi ona da az da olsa kesmişler. Tesadüfen sorgulayıp öğrendik. Farketmesek yarın açma kapama bedeli de kitlerlerdi .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • problemi anlamadım.. fazla yazıyorum.. diyorlar.. istersen ödeme diyorlar.. her alanda olduğu gibi buradada haksızlık e gasp var... şikayete hakkımız yok.. istemezsek ödemeyiz..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dorukbisakinles kullanıcısına yanıt
    Başka milletleri kendi vatandaşından daha çok düşünen devlet büyüklerimiz var ne yazık ki. Toplanan bu kadar yardım sözde vatandaş içindi. hani? vatandasın hangi bir ihtiyacını gördün? maske bile tedarık edemedin kendi insanına. utanmadan bir de yapılan zamlar yetmezmıs gibi her gün mesaj atıyorsun 10tl bagıs diye. faturaları bırakmaya sürekli birileri geliyor ama nedense okumadan gidip kafalarına göre yazdıkları fıyatları bırakıyorlar. sonra vatan millet aşkı yok hep biriz yok milletce güçlenicez bilmem ne. sen insanını aç açıkta bırak, en ufak bir imkan sağlama bak bakalım kalıyor vatan için ölürümler. ölmem kardeşim, bu devlet benım ıcın bırsey yapmıyorsa bende ölmem.
  • Bu ay henüz gelmedi ama 50-60₺ gelen faturam geçen ay 125 geldi. Firmayla görüştüm, yanlış okunmuş olabilir dediler. Son 14 ay ortalamam da 50-60₺ aralığında. Bakalım bu ay ne gelecek ona göre bende başlığı açan arkadaş gibi şikayette bulunmayı düşünüyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • fatihstorm kullanıcısına yanıt
    Akşener İstifa:)

• Site whatsapp grubunda herkes 100 TL fazla gelmiş yazmış.

• quote:

Orijinalden alıntı: x2yk

Buzdolabı nasıl bozuluyor bilgilendirebilir misiniz, yani bozuk olarak çalışmaya devam mı ediyor misal no frost diyelim hem çalışıyor ama az soğutuyor tüpü yani arkadaki gazı bitmiş dediğimiz motoru boşa çalışıyor olup randıman vermediği durum mu oluyor bozulmuş olarak kastettiğiniz.

Çok pahalı mı bir de bu alet, merak ettim nasıl bir şey diye artı dediğiniz gibi tost makinesi, saç kurutma makinesi, kettle dediğimiz su ısıtıcı, şofben bunlar 2000 w a yakın enerji çeken aletler feci elektrik çekiyor denemek isterseniz eski sayaçları olanlar varsa açsın aleti sonra sayacın yanına gitsin bakarsın fıldır fıldır döndüğünü görürsünüz. Zamanında kaç kez şahit olmuştum 13 15 yaşlarında iken oyun sanardım bunu yaparak.
    Arkadaşın biri paylaşmış linkini ben de ondan almıştım zate 75 tl'ye. Baya iyi alet ayarlarını yapınca direk kaç TL olduğunu bile hesaplıyor. Gerçi matematiği kolay. Ancak yeri gelmişken anlatayım, ben de bilmiyordum hesap nasıl yapılır, araştırıp öğrendim. Mesela bir cihaz ne kadar tüketir ölçüm aleti olmadan öğrenmek istersen şu hesabı yapacaksın. Cihazın güç kısmında watt değeri yazar. Örneğin laptop'ta şarj adaptörü üzerinde yazar. Eğer yazmazsa şu formülden hesaplıycan. Volt x Amper = watt. Eğer şarj adaptörü 19A ve 5 volt güç tüketimi 95 watt demektir. Peki bu ne anlama geliyor? Bu demek oluyorki laptop'ı full performansta (sağlam oyun açık ya da arkada arşivleme, render vs. yapıyorsun) 1 saatte 95 watt elektrik tüketiyor demektir. Laptop'ı bu şekilde 24 saat açık tutarsan 24 x 95 = 2280 watt elektrik tüketir. 1000 watt = 1 kilowattır. 1 kwH ise saatte 1 kilowatt elektrik tüketir anlamına gelir. Elektrik faturasından aylık tüketim miktarını fatura tutarına bölersen vergiler ve diğer ücretler dahil ortalama 1kwH tüketim miktarını bulabilirsin. Benim için hesaladığım tutar 70 kuruş. O zaman ben laptop'ı 1 gün full performans açık tutarsam 2280 watt karşılığı olarak 1,59 TL (1 lira 59 kuruş) elektrik faturası artar.
    Buzdolabı nasıl bozuldu dersen, evdeki en çok tüketim yapan alet buzdolabıymış. Faturam 170 TL aşağısına inmezdi, buzdolabım çok eski sarı bir buzdolabı idi. A sınıfı falan değildir yani ve ayrıca arkasındaki soğutunun dışı buz tutuyormuş, değiştirirken farkettim, bildiğin dışarıyı soğutmaya çalışıyormuş. Ölçüm aleti ile ölçünce farkettim günlük 4.5 kwH elektrik harcıyormuş. Yani buzdolabı çalışıyor içini de soğutuyor ama dışarıyı da soğutmaya çalıştığı için baya fazla elektrik tüketiyormuş. Yeni aldığım buzdolabıyı ölçtüm bi günde 1 kwH tüketiyor. Yani 3.5 kwH kar yaptım günlük. Aya vurunca 70 TL'lik fatura karı yapıyor. Cidden sonraki ay elektrik faturam 100 TL geldi. Tek tek tüm cihazları ölçtüm ve şunu söyleyebilirim elektrikli ev aleti alırken en önemlisi A+ ve üzeri buzdolabı olmak için 7 gün 24 saat çalışıyor. Saç kurutma makinesi, kettle vb. cihazları sürekli kullanmadığımız için anlık tüketimleri çok olsa da faturaya yansımıyor. Ancak sık sık çamaşır yıkıyorsanız ve çamaşırları çamaşır kurutma makinesinde kurutuyorsanız ve ütülüyorsanız elektrik faturanız çok gelebilir. O yüzden ütünüzü ve kurutma makineniniz A+++ seviyesinde almanızı tavsiye ederim. Fiyatları pahalı ama elektrik kullanımındaki kardan dolayı birkaç yılda amorti edersiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: melo1903

konuyla alakalı olarak bugün dağıtıcı firma ile tekrar görüştüm .

saatlerin kesinlikle okunduğunun bilgisi teyidini aldım.

saat üzerindeki endekslerin kontrolü için sayaçtan birebir kontrol işlemi yaptık şuanda fatura kesilen endeksten fazla bir endeks gözüküyor , sayaca göre her şey normal ve buna istinaden faturada gözüken rakamların doğru olduğunun bilgisini aldım .

ve ayrıca saat üzerinde t1,t2,t3 değerlerinin gerçeği yansıttığını kullanımların hangi aralıkta olduğunu
    gösteren endekslerin de doğru olduğunu fakat hesaplama yapılırken eski tip sayaç mantığıyla kw*0,72 krs(kdv dahil) bilgisine ulaştım .

sayacım akıllı olmasına rağmen faturam tek terimli tek zamanlı abone grubundaymış , puantlı sistem için dilekçe verilmesi gerekiyormuş .

faturanın geçerli olduğunu herhangi bir kusur bulunmadığı yönde telefonla bilgi aktarıldı .

Tüketimimin bir önceki aya oranla %100 arttığının ve bunun tüm puantlarda gerçekleştiğini öğrendim .

gece dahil elektrik harcamam %100 artmış(hatta gece elektrik tüketimim%150 artmış)

yani kısacası 2 kişi gece gündüz demeden elektrik tüketimimizi arttırmışız .

dediğim gibi amacım hiçbir kurumu karalamak vs değil ilk mesajı editleyeceğim ama bu tüketimle alakalı olarak evdeki tüm cihazların kontrollerini yaptıracağım eğer birşey çıkmazsa bu ay gelecek faturaya göre tekrar dağıtıcı firma ile görüşeceğim .
    Bi yerde okumuştum kaçak elektrik de çekiyor olabilirler sizin daireden. Bunu anlamanın yolu şu; evdeki tüm fişleri prizden çıkarıyorsunuz, tüm lambalarını kapatıyorsunuz, kombi vs. direk bağlı prizi kapatılmaz şeyleri de kendi şalterinden kapatıyorsunuz ancak evin şalteri açık kalsın. Bunları yaptıktan sonra sayacınızdaki toplam tüketim değerini okuyorsunuz. 3 farklı değer vardır ancak o üçünün toplamını yazan değer de vardır. Sırayla geçiş yapar sayaç üzerinde. Bu değeri kayıt ettikten sonra 10 dk bekliyorsunuz ve sonra sayaca tekrar bakıyorsunuz. Artış var mı? 1-2 amper artış önemsenmez ancak 10-20 amperlik ve üzeri artış varsa bilinki ya evinizde elektrik kaçağı var ya da birisi sizin elektriği kullanıyor. Eğer artış yoksa o zaman evinizdeki bir cihaz çok elektrik tüketiyor. Bunu öğrenmek için de ya tek tek cihazları takıp sayaç üzerindeki artışları not alıp hesaplayacaksınzı ya da 75 TL civarında fiyatı olan elektrik ölçüm aleti alım tüm cihazların elektrik tüketimini ölçeceksiniz. Ampüllerinkini ölçülmüyor ama led ampül kullanıyorsanız çok tüketmez, eğer eski sarı ampüllerden kullanıyorsanız hemen değiştirin derim çünkü ledlerin 10 katı elektrik tüketiyorlar. (yeni tip sarı ampüller hariç)

• 3 Gün önce başıma benimde geldi,
    Etrafımdakilerinde. Ayrıca evde kalanlar hep aynı, yani ben işyerindeyim, eşim ve oğlum evde.
    Fatura 140 TL'den 205 TL'ye fırlamış.
    İzmit-Darıca'da Anam babam yaşıyor, 100-110 TL gelen fatura 230 olmuş, zaten emekliler hep evdeler.
    Ben enerjisayı aradım normal dediler, tüketim artmış. Arkadaş ev aynı ev insanlar aynı insan, periyodik alışkanlıklar değişmedi, değişse değişse çamaşır makinesi biraz daha az çalışmıştır, çocuk daha az sokağa çıkıyor.
    Yazıklar olsun...

• 3. Ayda tuketim 119
    4. Ayda tuketim 243
    Ne yapsalardi 2 kat fazla kullandiniz diye cok kullanim indirimimi yapsalardi

• Jlozde kullanıcısına yanıt
    Bakarsanız ve dediğiniz gibi ise arkasını bırakmayın 40 50 tl kontrol parası bile alsalar haklıysaniz lehinize sonuclanmak zorunda kalır.

• polio kullanıcısına yanıt
    Merak etme bir şey olmaz, 10 gün önce geç odemissin o da olsa olsa 10 günlük cuzzi geç ödeme cezası gelir en fazla birkaç TL yi geçmez.

3 4 ay ödemeyen ve elektriği kapanmayan insanlar görüyorum yer yer apartmanımizda.

• sdzeynep kullanıcısına yanıt
    Haklısın, ben şuan askerim, devlet askerine bile sahip çıkamıyor. Bitmişiz bitmiş...
  • Bu ülkede halk olmak çok zor....
  • Yeni ev tuttum, evde boya yapılırken 3 4 kere su ısıtıcı ile sallama çay yapıldı. Sonrasında beyaz eşya geldi
    bulaşık makinasında 1 saat deneme yaptık
    Çamaşır makinası 2 kez biri deneme 2.si temizlik bezlerini yıkadık +40 derece 45 dk modunda.

Fatura 21 günlük 145,02 TL.
  • 2000 yılından beri yalnız yaşıyorum.

Klima kullandığım zamanlar hariç elektrik faturam ortalama 70 TL civarında geldi.

Geçtiğimiz ocak ayında elektrik faturam 180 TL, Şubat ve Mart aylarında ise 150-160 civarında geldi.

Elektrik faturam her ayın 1'inde kesildiği için bu mesajı yazdığım dakika itibarıyla bu ayki faturamı yazamıyorum.
  • engineer037 kullanıcısına yanıt
    Hocam çok güzel cevaplar vermişsiniz ve arkadaşlara da örnek olsun işin peşine düşmüşsunuz ve cidden farkını da gormussunuz.

Bende böyle şeyler yapmak isterim hep ve dediğiniz gibi bu işi bende kurcalayayim su virüs olayı bir geçsin.

Hesap için tekrar hatırlattığıniz iyi oldu, bir de merak ettiğim laptop için benim laptopta aynı tüketiyor 19v ve 3,42 amper siz yazarken ters yazmışsınız herhalde mühim değil, şimdi ben diyelim çok yük bindirirsem laptopa siz 95w harcayacak dediniz ya peki laptopa yük bindirmezsem öyle masaüstü sabit açık kalırsa bu sefer 60w a düşme durumu oluyor mu yani yükte tam watt az da daha az watt enerji çeker mi?

Bir de buzdolabı olayı aynen bizim zamanında başımıza gelen olmuş demek ki bizimde çok çekiyormuş o zamanlar buzdolabciyi çağırdık baktı abi 20 sene olmuş bunun motorunu yenilesek 300 500 TL ye mal olur dedi ikinci eli de para etmez siz 800 1000 TL den yenileri başlıyor hem garantili hem tasarruflu onlardan bakın buna yatırım yapmayın dedi bizde gittik Bosch aldık ve hala onu kullanıyoruz ve çokta memnunuz.

Aynen soktuklerinde bende gördüm eski buzdolabını içini buz yapmak için uğraşırken siyah soğutma boruları da buz tutmuş idi çift soğutma yapmakla uğraşıyormus demek ki bizimki de AEG 1302 miydi neydi aklımda kalmadı buzdolabı.

O yüzden buradaki arkadaşlarda dikkat etsin böyle şeylere misal siz 4,5 kW tan 1 kw a düşmüşsunuz işte bu ciddi fark, bu gibi önemsiz şeylerden başımıza neler geliyor işin peşine düşmediğimiz için.

Artı A+++ falan al demişsiniz aynen öyle bir ütü aldım Philips in internetten ama alırken iyisi olsun diye alınca da 3000w ligini almış olduk A+++ diye bize kakaliyorlar 3000w 'i ;)

Çok teşekkürler bilgilendirme için. Saygılar.

• BlackGhost12 kullanıcısına yanıt
    Öyle bir şey olabilir ancak esas sebep dolar kuru.

Elektrik olayı 3'e ayrılıyor.

Üretim, dağıtım ve perakende satış.

Üretim tarafında bazı yerlerde elektrik doğalgaz santralleri ile üretiliyor. Mesela İstanbul-Bahçeşehir'de doğalgaz santralından elektrik üretiliyor. Doğalgaz dediğimiz şey amerikan doları ile alınan bir şey. Doğalgazdan elektrik üreten santral ülkenin bir çok yerinde var.

Elektriğin üretildiği başka bir yer termo elektrik santralleri. Mesela Muğla'da Yatağan Termik santrali var. Bu santral Manisa-Soma'da çıkarılan kömürle çalıştırılıyor. Çıkarılan kömürün çıkarılması ve nakliyesi bir maliyet. Soma maden ocağında ölenleri hatırlamak gerekiyor.

Birde halk arasında HES diye bilinen hidro elektrik santralleri var.

Aslında güneş enerjisi teşvik edilse ve kentsel dönüşümle depreme dayanıklı binaların çatısında güneş enerjisi paneli konulabilir. 20-30 veya daha çık katlı gökdelenlerin her katına bile güneş enerjisi paneli konulabilir. Ayrıca rüzgar enerjisi ve dalgalı denizlerin içine konulacak jeneratörlerde alternatif. İngiltere'nin dalgalı sahillerinde deniz içine jeneratör konuyor.

Dağıtım kısmında da üretilen elektriğin şehire aktaran kablolarda kayıplar oluyor. Aktarım kablolarını ne kadar iyi yaparsan yap bu kayıplar her koşulda oluyor. Bu kayıpları en aza indirmenin yolu her binanın çatısına güneş enerjisi paneli kurmak.

Perakende tarafında ise üretim ve dağıtım maliyetleri hesaplanıp dağıtıcı şirket devletin belirlediği oranda kâr koyuyor.

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.