Şimdi Ara

Elektrik Kesildiğinde Akü beslemesinin otomatik devreye girmesi Hk.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
4.405
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba Arkadaşlar.Çok uzun Zamandır buralarda konu açmıyorum (3-5sene) hey gidi hey..
    Bir akvaryum sistemim var.
    aslında birden çok akvaryum sistemim var ama elzem Olan Balıkların Oksijeninin kesilmemesi.Yani hayat memat meselesi balıklar için.
    220v Hava pompası mevcut Akvaryumun Benimde yurt dışında karşıma çıktı bir 12v Hava pompası aldım.
    Oldukça güzel pratik.Fırçalı olduğu için 400-500saat çalışma ömrü biçilmiş.
    http://www.banggood.com/DC5V-12V-RF-370-Mini-Motor-Air-Pump-For-Oxygen-Circulate-p-982333.html?rmmds=myorder

Neyse konuya dönersek
    smps12v 30Amper Adaptörüm var bu Yuasa 40amper bir kuru aküyü boşaldıkça doldurmak suratiyle besliyor.(onun içinde kart getirdim)
    220v şebeke elektriği kesildiğinde Hava pompası veya 12v olarak Beslemeyi düşündüğüm ne varsa çalışmasını istiyorum.
    En basitinden bana şimdi Rölenin ters kontakları ile besleyin demeyin lütfen.

Enerji sarfiyatı az Röleyi sürekli çekili bırakmayan bir devre şemasına ihtiyacım var.
    Optokuptörlü mü yapalım nasıl yapalım bilemedim yardımcı olursanız çok sevinirim selamlar.

• rolenin ters kontakları ile besleyin demeyin kısmını tam anlayamadım eğer vereceğim cevap bu dediğinizle aynı ise kusuruma bakmayın.
    çift kontak kontaktör kullanmanızı öneririm normal şebeke elektriği kontaktörü çekili tutunca şebeke elektriğinden beslemeyi yaparsınız ama elektrikler gidince kontaktör kendini bırakır ve diğer kontak aküden gelen enerjiyi geçirip kurduğunuz 12 volt sistemi devreye sokar.
    enerji sarfiyatı az roleyi sürekli tutmayan sistem kısmına gelirsek kontaktörü çekecek olan elektrik zaten şebeke elektriği olacak (kontaktörün 1 ay sürekli çekli kaldığını hesaba katarsak faturana en fazla 2 - 3TL yansır) ve elektrikler gittiğinde kontaktör kendini bırakacak hiç enerji tüketmeyecek kontaktör kendini bırakınca ters kutuptan sizin 12 volt elektriğiniz geçecek.
    ben üç dört yıl öncesine kadar bu bahsettiğim sistemle elektrikler gidince odada yanan bir aptik yapmıştım gayet güzel çalışıyordu. ama elektriklerin artık binde bir gidiyor oluşu sistemi artık kullanmamama neden oldu.

• 12V dc ups istiyorsunuz galiba. Çıkışta besleyeceginiz hava pompasinin veya 12V luk yük her neyse, onun çektiği max akım ne kadar olacak? Ona göre devre değişir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar
    @kaysmk hocam bahsettiğim olay aynen bu rölenin bobini sürekli çekili kalsın istemiyorum.
    Sadece enerji kesildiğinde çalışssın istiyorum.bahsettiğinizin tam tersi yani.

Mesela bir cep telefonu şarj adaptörüyle 5v bir röle kullansam ölçtüm saatlik 0.3w yapıyor buda aylık 220w tan 0.15-20krş arası yapar.
    Ben en baştan 30tl vereyim ama bir kere vereyim razıyım.kontaktör v,s çok harcar.

Elimde invertörde var bunada benzer bir sistem uygulamak istiyorum aslında.
    İnvertörü kenara atarsak 12v 2amper maksimum sarfiyatımvar.
    Genelde 0.2amper olacak selamlar

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar
    @kaysmk hocam bahsettiğim olay aynen bu rölenin bobini sürekli çekili kalsın istemiyorum.
    Sadece enerji kesildiğinde çalışssın istiyorum.bahsettiğinizin tam tersi yani.

Mesela bir cep telefonu şarj adaptörüyle 5v bir röle kullansam ölçtüm saatlik 0.3w yapıyor buda aylık 220w tan 0.15-20krş arası yapar.
    Ben en baştan 30tl vereyim ama bir kere vereyim razıyım.kontaktör v,s çok harcar.

Elimde invertörde var bunada benzer bir sistem uygulamak istiyorum aslında.
    İnvertörü kenara atarsak 12v 2amper maksimum sarfiyatımvar.
    Genelde 0.2amper olacak selamlar

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu devrede ilk D3 e kadar olan yerde direk adaptör bağlayın. 12v lük bir dc adaptör. (trafolu ac/dc yapmakla uğraşmayın hani)

Eğer elinizdeki kart akuyu şarj edip ve şart ettinde de full şarj olduğunu gösteren vaya enerjiyi kesen bi kart ise bu devredeki 68OHMLUK R1 direncini kaldırın. Aksi halde ukuyu şarj ader .

Yine eğer sadece 12 v luk bi çıkış istiyorsanız IC1 7809 VE IC2 7805 yi takmayın. Onlar 12v tan, 9 ve 5 v çıkışı da sağlamanız için kullanılmış. Onları kaldırmasaniz. Hem 12v, hem 9 v hem de 5v olmak üzere 3 çıkışıniz olur. Bu devreyi kurup denemedim ama herhangi bir sıkıntisi yok gibi. Elektrik varken adaptör üzerinden çıkış sağlanır. Adaptor çıkarılirsa yani elektirk giderse akü üzerinden çıkış sağlanır.

Ancak belirtmek istediğim bir husus var. Adaptör takılı iken ve dediğim şekilde 68 ohm u çıkarırsanız, akü adaptör takılı iken şarj olmaz. Ancak cıkış hem akü hem de adaptör üzerinden besleniyor gibi. Burda adaptör daha fazla akim sağlayabileceği için ordan daha mı fazla akim çeker bilemiyorum. Bu devreyi ben kullansam üzerinde çalışmam gerekirdi. Role şeklinde çalışan bir transistör düzeni kurarak adaptör gelimi izlenebilir. Kesildiği zaman akü devreye bi transistör ile dahil edilebilir. 12 ve 1A lik bir devre bu. Bağladıginiz yük de galiba bu değere uygun galiba. Bu yüzden transistör üzerinden herhangi bir eleman tetiklenebilir. Akım yüksek değil hani. Bahsettiğim transistörlu devre ile bu role olayı olmazsa en basitinden pıc ile yapardım. Adaptör takılı iken sadece adaptör üzerinden, adaptor çıkınca da(elektrik giderse) sadece akü üzerinden beslenir.

Her halükarda işinizi görür bu devre diye düşünüyorum. Bununla beraber hazır alabileceğiniz $30 lik 12 v dc ups kartları da var.

Elektrik Kesildiğinde Akü beslemesinin otomatik devreye girmesi Hk.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmanzero -- 27 Ocak 2017; 12:5:47 >

• @ghostmanzero
    Detaylı açıklama için çok teşekkür ederim.
    Trafo kullanmak istemiyorum enerji kaybı çok fazla standbyda.
    nominal 0.3-0.5w tüketen bir sistem istiyorum.

Şöyle bir durum var aslında ben 12v bir ups istemiyorum bu kart buna dönüşmüş malesef.

Bu arada Smps Adaptöre Şarj kesici devremde bu
    https://tr.aliexpress.com/item/12V-Battery-Automatic-Charging-Controller-Module-Protection-Board-Relay-Board-Hot-Sale/32749524170.html?spm=2114.13010608.0.0.h4yCmX

Hep üst noktayı hemde Alt noktayı ayarlıyabiliyoruz.
    Belirlenen voltaja gelince kapatıyor tekrar belirlenen voltaja gelene kadar şarj etmeyi kesiyor eğer doğru okuyorsam.
    Ben sadece elektrik kesildiğinde Devreye giren bir sistem istiyorum.
    Normalde 220v ac 1W tüketen bir hava Pompam var.Pompalar ısıtıcılar v.s de varda balıkların 24saat kadar dahi ölmemesi için Hava Pompasının Faal kalması yeterli.

Normalde 220v Ac pompa çalışıyor.
    Elektrik kesilir kesilmez Bizim 12v Pompa devreye girecek.Yani normalde Pompa çalışmayacak sadece elektrik kesildiğinde çalışacak zaten Motor kömürlü dandik bir motor Sürekli çalışsa 1ayda bir elime alırım.
    5v Telefon Şarj adaptörüne watt metre ile baktım boşta 0.3 çekiyor.
    normalde kapalı kontak 5v Solid state röle bulursam uygun fiyatlı 0.4w seviyesine 10-15tl lere işimi bitirmiş olacağım sanırım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • atakan123123 kullanıcısına yanıt
    Öyleyse sizin devrenin herşeyi hazır gibi. Sadece bir not kapısı lazım. Şimdi size tavsiyem şu. Şu akuyu şarj eden kart bir adaptöre bağlı değil mi? Adaptörün çıkışı, karta girişi,... Ve noktalara bakın. Bi ölçü aleti ile kontrol edin.orda sonuçta bir 220AC/12 DC (akü şarj değeri her neyse artık) dönüsumu olmalı. Orayı bulun ama buldugunuz yer akü şarjı dolunca kesilen veya az seviyeye düşünce aktiflesen bir yer olmamalı. Kısacası prizden sonra adım adım geri doğru olcun.bu ölçümde o 12 v lük DC gerilimi buldugunuz yerden bir pin alıp aşağıda verdiğim devrenin girişine uygulayın. Ayrıca vcc yi de alıp akuye bağlayın. Nasıl olsa akü gerilimi hiçbir zaman 9-10 v un altına düşmeyecek.(notrleri birleştirin) Bu düzenekte elektrik olduğu sürece transistör tetiklenecek. Ve transistir vcc ile iletimde kalacak. Çıkış olarak görünen yerde de sıfir gerilim olacak. Çünkü toprağa akıyor. Elektrik gidince tetikleme durur. Ordaki çıkış da vcc den dolayı gerilim oluşur. Toprağa akamaz. Alın işte size elektrik gidince çıkış veren devre :) . Bunu alıp bir transistör üzerinden devrinize baglarsınız. Elektrik gidince bu çıkış verir. Eklediğiniz transistör aktiflesir.collector ve emitter uçlarına bağladıginiz 12 v pompaniz ve akününuz için anahtar kapanmış olur. Ve akü 12v pompayi çalıştırır. Burda harici bir adaptör kullanmadiniz.mevcut devrenizi kullandıniz. Tabı burda da her türlü bir harcama olacaktır :) ama role kadar bi harcama olur mu bilmem. direnc değerlerine iyi karar verirlerse harcama minimize edilir . Tetikleme dışında zaten akım geçemesin.tetiklemde de transistör base akımına bakıp ona en yakın degerin biraz üstüne ayarlayın dirençle.yuksek direnc olursa akım daha az akar. Ona göre önce küçük bir hesap yapar sonra da koyup dersiniz. Bi gücü de hesaplarsiniz. Eğer güç tüketimi size uygunsa kullanırsiniz

http://www.electronics-tutorials.ws/logic/log47.gif?x98918

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmanzero -- 28 Ocak 2017; 22:31:43 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.