2 sene önce xioami essential modelini almıştım o zamanlar ucuzdu 2100 tl sadece merakımı gidermek için satın aldım. Sonrasında hoşuma gitti yazlığada 2 adet essential ve 1s modelini aldım. Yalnız scooterları çok kullanmadım hepsi 120-130 km dedirler. Bugün uzun zamandır duran scooterımı kullanayım dedim iki lastikte inik hava bastım şişip geri indi lastikler yarılmış sanırım. Şu aralar aklımda xiaomi kugoo g2 pro modelini almak vardı başlangıç modelleri 100 kg olduğum için bana pek randıman vermiyor hafif yokuşta vs. tıkanıyor. Fakat scooter fiyatları çok artmış almak istediğim modelin fiyatı 20 bin civarında elimdeki başlangış modelleri dahi 8-10 bin tl'ye satılıyormuş. Lafı fazla uzattım anlatmak istediğim şu günlük hayatta güçlü bir scooterı aktif kullanabilir miyim. Aklımı kurcalayan şeyler scooter kullanırken düşme tehlikesi,herhangi bir yere gittiğimde dışarı bıraktığımda çalınma tehlikesi,bugün olduğu gibi lastik sorunları acaba sanıldığı kadar kullanışlı ve ekonomik değil mi? 20 bin tl lik bir scooterın kendini amorti etmesi için arabaya alternatif olarak 12-13 bin km kullanmak gerekiyor. Bu scooter bu kadar km yapabilecek mi? Bu arada bana açabileceği masraflar nelerdir. Araştırdığımda pilin 400-500 şarjdan sonra %70 kapasiteye düştüğü söyleniyor 700-800 şarjdan sonra pil muhtemelen çöp oluyor. 45-50 km menzil sunan scooterın günlük kullanımda menzili 30 km civarı oluyor. Pil 20 bin km gidebiliyor diye anlıyorum. Bu kadar km motor arızası verebilir mi zaten balata lastik masrafı olacak. Uzun km scooter kullanan var mı aramız da 5-10 bin km gibi 20 bin tl'ye alınır mı yakıt masrafını karşıladıktan sonra scooter çöp olursa çokta ekonomik olmuyor. |
Elektrikli Scooter Almak Mantıklı mı?
Günümüzün gelişen ulaşım teknolojilerinde, elektrikli scooter'lar şehir içi ulaşım için popüler bir seçenek haline geldi. Ancak, elektrikli scooter almak mantıklı bir yatırım mı, bu önemli bir sorudur.
Elektrikli Scooter'ın Avantajları:
- Çevre Dostu: Elektrikli scooter'lar, geleneksel benzinli araçların aksine sıfır emisyon üretir.
- Uygun Fiyatlı: Elektrikli scooter'lar, elektrikli otomobillere veya motosikletlere kıyasla daha uygun fiyatlıdır.
- Kolay Park Edilebilir: Scooter'lar, arabalara göre çok daha az yer kaplar, bu da şehir merkezlerinde park etmeyi kolaylaştırır.
- Trafikten Kaçınma: Elektrikli scooter'lar, dar sokaklarda ve trafik sıkışıklığı olan alanlarda kolayca manevra yapılabilir.
Elektrikli Scooter'ın Dezavantajları:
- Sınırlı Menzil: Elektrikli scooter'ların menzili, modele ve sürüş koşullarına bağlı olarak sınırlıdır.
- Şarj Süresi: Scooter'ların tam olarak şarj olması saatler alabilir.
- Güvenlik Kaygıları: Scooter'lar, geleneksel araçlara göre daha az güvenlidir ve kaza riski taşır.
- Hava Koşullarının Etkisi: Elektrikli scooter'lar, yağmur veya kar gibi olumsuz hava koşullarından etkilenebilir.
Sonuç:
Elektrikli scooter almak mantıklı olup olmadığı, bireysel ihtiyaçlarına ve durumuna bağlıdır. Çevre dostu, uygun fiyatlı ve park etmesi kolay bir ulaşım aracı arıyorsanız, elektrikli scooter mantıklı bir seçenek olabilir. Ancak menzil, şarj süresi ve güvenlik endişelerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Ayrıca, elektrikli scooter'ın hava koşullarına karşı dayanıklı olup olmadığını ve bölgenizde şarj istasyonlarının bulunup bulunmadığını da kontrol etmelisiniz.