Şimdi Ara

Elektronik'te iş imkanları ve maaşlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
1.638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu sektör hakkında bilgi alabilir miyim? Yurtdışında veya Türkiye'de çalışan Elektronik Mühendisleri anlatırsa çok faydalı bir başlık olur.

• TR de elektronik adına pek birşey yapamazsın diye düşünüyorum(kendi düşüncem) şuan piyasada (kendi çevrem ve iş yerimde) elektronik demek gömülü sistem demek, elektronik gömülü sisteme kaymış durumda tanıdığım elektronikçilerin hepsi böyle çalışıyor(15 tane sağlam elektronikçi tanıyorum).
  • yardımcıPilot kullanıcısına yanıt
    Hocam gömülü sistemler ilgimi çeken bir alan.Elektronik ve yazılımın kesiştiği bir alan.Turkiye'de bu alandaki iş imkanlarının kısıtlı olduğunu duydum.Yani bir blogda bu alanda çalışan mühendis yazmış.Herkes farklı şey diyor ben anlamadım ki.Bu alanda çalışmak istiyorum bu sene C,C++ tekrarı yapacağım.Tavsiyeleriniz nedir?
  • opamp1 O kullanıcısına yanıt
    şöyle söyleyim herkes kendi çevresinde olanı biteni anlatıyor. gömülü sistem dediğin zaman benim aklıma mikroişlemci/denetleyici programlama, fpga programlama gelirdi şimdi sadece rtos ile uğraşıyorum. mühendis olmak için ingilizce şart, okuduğunu anlayacaksın ingilizceni ihmal etme hatta fırsatın varsa yanına başka bir dil daha koy. onun dışında araştırma çok önemli, tecrübe çok önemli c/c++ öğrenmek istiyorsanhttps://www.geeksforgeeks.org bu sitedekileri adın soyadın gibi öğren.
    Hocam benim İngilizce iyi,1.sınıfta C gördük sadece.C++ bilmiyorum.Bu sene C dersini yükseltmeye almayı düşünüyorum.Hem tekrar yapıcam ve C++ da öğrenirim.Gömülü sistem mühendisi ilanlarına baktım C,C++ istiyor hepsi.Ve de hepsi en az 2 yıl tecrübeli istiyor.İşi öğrenmek istiyorum tebrübesiz almıyorlar ,nasıl oluyor bu işler anlamadım
  • Yalnız programlama dili değil, gömülü sistem programlama da öğrenmelisin. Bu genellikle mikrodenetleyici programlama oluyor. Mikrodenetleyicilerden en çok AVR mikrodenetleyiciler ve PIC mikrodenetleyiciler kullanılıyor. Onun dışında ARM tabanlı mikodenetleyiciler de bir seçenektir.

Öncelikle C ve C++ öğrenmeye çalışmalısın. Sonra mikrodenetleyicilere geçersin.
    şimdi şöyle izah edeyim, çalıştığın yer çok önemli ben piyasada embeddedcıyım diye geziyorum ama fpga bilgim çok az. FPGA kullanan bir iş yerinde işe girmem çok zor ama rtos olsun genel "c/c++" kullanan yerlere girmem çok kolay en azından denemek için işe alırlar. tecrübe olayı kendini geliştirme olayı, tam anlamıyla bir proje bitirdiğin zaman yani yaptığın işten para kazandığın zaman edindiğin bilgidir. bunu bilir bunu söylerim öbür türlü adam 2.sınıf öğrencisi bilmediği programlama dili yok soruyorsun ne yaptın hesap makinesinden ileri iş yapan çıkmıyor. c bilgin sağlam olsun ama ezber değil boş bilgi değil gördüğün bir algoritmayı oturup kolaylıkla yazabilecek seviyede olman lazım. c++ bilgisi genelde object oriented bilgiside olsun güzel kod yazabilsin lazım olursa bu tarz işleride yapsın diye isteniyor. c/c++ bilgin sağlam olsun demek bir algoritma gördün yada bir güvenlik kütüphanesi gördün kodları incelerken nasıl yazıldığını anlarsın ve o kütüphaneyi güzel bir şekilde kullanırsın o zaman dersin sağlam diye yoksa zorluk çekersin. bunun dışında araştırma yapma okuma ve ingilizce sana sonsuz kapılar açar embeddedda çok iyi mühendislerimiz var. işallah ilerde sende onlardan birisi olursun asla pes etme. çok çalış, çok soru sor ve asla oturup sıfırdan yapmadığın işi biliyorum deme inanıyorum çok iyi yerlere geleceksin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yardımcıPilot -- 15 Ağustos 2018; 22:16:2 >

• Tr de daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim yapmalı. İleride bu sektör de ciddi anlamda istihtamlar oluşacaktır.
    Çok sağ olun hocam.Bu arada hiç yurtdışına gidebilen iş arkadaşınız oldu mu?sadece elektronik mühendisi olan.

Yani iş teklifleri falan geliyor mu LinkedIn den merak ediyorum .Aranan bir ee mühendisi olabilmek için kaç sene tebrübe kazanılmalı?
  • Hocam gömülü yazılım muh. olarak çalışan biri daha sonra kariyerini sadece yazılım muh olarak devam edebilir mi?web yapma,mobil uygulama vs.. bunları yapmak için sadece algoritma öğrenmek yeterli midir

Dil öğrenmek işin kolay kismi diyorlar
    Akademik olarak giden var başka yok malesef benim çevremde
  • Bir amatör hobi sahibi olarak yazacağım. Sizi yönlendirmesin, sadece fikir versin.

a) Elektronik bir bilim dalıdır.
    b) Hangi üniversiteye giderseniz gidin, ne öğrenirseniz öğrenin hepsi size yalnızca temel bilgileri verir.
    c) Üniversiteden mezun olurken tek amacı okulu bitirme olanları sakın dinlemeyin. Arduino, Raspberry gibi şeylere kesinlikle başlangıçta bulaşmayın. Bu işi gerçekten biliyor olsalar, zaten üniversiteye gitmezler. Kendi işlerini kurarlar veya bir projede aktif olarak çalışırlar.

a.1) Elektronik temel olarak 2 kısımdan oluşuyor. Analog ve Dijital. Elektroniğin üzerine inşa edildiği bilim dalı ise Elektrik. Doğru akım ve Alternatif akım.
    a.2) Yarı iletkenleri ve iletkenleri iyi tanımalısınız.
    a.3) Bileşenlerden sonra, her seferinde aynı devreleri tekrar tekrar ve büyük büyük devreler yapmamak için MCU, IC kullanacaksınız. İşiniz dijitale ve gömülü sistemlere kayabilir ama, Analog Temel olduğu için analog elektroniğin en önemli yeridir. Analog Elektronik bilmeden gömülü sistemlere bulaşmayın. Bir IC ile yapabilecekleriniz o üreticinin size sağladığı referanslarla bir başka işe yarayabilir. Ama bunu sizin ANALOG bilginiz ve tecrübeniz belirler.
    a.4) Yukarıda yazdığımı dikkate almazsanız benim gibi DIY video'ları izleyip proje yapanlarla etkileşirsiniz.
    a.5) Trigonometri, Ikilik Sayı Sistemleri, Fizik, Cebir ezbere değil, teori olarak bilmiyorsanız hiç bir sonuç alamazsınız.

b.1) Üniversitelerde branşlaşma gereği, aynı bölümde okuyan kişiler farklı farklı konularda uzmanlaşıyor. Örneğin Kablosuz (RF) Haberleşme, Güç Elektroniği, Ses Elektroniği, Görüntü Elektroniği, Tıbbi Elektronik, Taşıma Elektroniği, Mekanik Elektroniği v.s.
    b.2) Dünya genelinde 1950 yılında yayınlanmış Elektor, Everyday Electronics Projects dergileri gibi bir dergi Türkiye'de 2018 olmuş halen yok. Türkçe kaynaklar oldukça az ve halen kısıtlı.
    b.3) Devre yapmaktan çok, Devre Analizlerine, Thevenin ve Kirchoff teorilerine hakim olmanız gerekiyor. Ohm Kanununu yalayıp yutmuş olmanız gerekiyor. Bunu kendi devrenizi yaparken, neden kapasitor koydugunuzu, neden direnc koyduğunuzu, neden akım bilgisini ölçmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Çünkü her şeyi bilen ama sadece tamir eden bir mühendis de olabilirsiniz. Bileşenlere hakim olmadan, hiç bir şeye hakim olamazsınız.

c.1) Bütün bunları dikkatle inceledikten sonra, Analog ve Dijital Elektroniği bitirince, PIC, Atmel, Texas ürünlerini Programlamaya geçmelisiniz. Önünüze 2 yol çıkar. Ya C veya Assembly ile programlayacaksınız. Her ikisinin çıktısı da .HEX olacak. Dolayısı ile hangisi daha hızlı ve pratik diye bir şey yok. ASSEMBLY'de kod yazarsanız, yanlış giden bir şeyler varsa kodunuzu büyük olasılıkla derleyemezsiniz. Ancak C dilinde bu biraz farklı. * Eksik biliyor olabilirim *
    c.2) c.1. i de geçtiğinizi düşünüyorsanız, Sıra geliyor PLC ve MAC3 gibi programlama işlerine.

Buraya kadar başarılı olursanız, Güç Elektroniği, Ses Elektroniği, RF, Görüntü Elektroniği, Tıbbi Elektronik, Taşıma Elektroniği, Mekanik Elektroniği gibi konuları yalayıp yuttunuz demektir. Buradan sonra önünüzde iki yol var. Bir çok detayı atlayıp, bir şirketin hazır projelerinde çalışabilirsiniz veya o detayların içinde boğulup kendi işinizi kurabilirsiniz. burada eğer kendi işinizi kurarsanız mühendislik yanı sıra işletme bilimine de en azından ön muhasebe yapabilecek kadar hakim olmanız gerekir.

Eğer kendi ürettikleriniz ile kendi işinizi kurarak ilerlemek istiyorsanız, bir şey üretmek için genellikle insanlarla sosyal etkileşiminiz iyi olmak zorunda. Sağlam sermaye ve bilgi birikimine ihtiyacınız olacak. Çünkü bir bilim dalını ilgilendiren üretim, insanların pratikte çözüm arayıp yapamadıkları şeyi sizden çözüm üretmenizi istemeleriyle başlar. Birlikte çalışacağınız insanları tercih ederken, her zaman sizden daha iyi bilen insanlara ihtiyaç duyacaksınız.

Burada, eğer endüstriyel veya tıbbi olarak ilerlerseniz önünüze sizi ilgilendiren bir çok ekstra gerçekler daha gelir. Mekanik bilgisi ve hidrolik bunlardan bazıları.

İşte bu yüzden, okullardan mezun olanlar genellikle bir şey yapmıyorlar. Üretim yok.

Çünkü kime ne lazım bilmiyoruz. Kimin işini nasıl çözebiliriz fikrimiz ve tecrübemiz yok. Durduk yere bir şeyi üretemezsiniz. Hele keşif hiç yapamazsınız. İlla ki birileri sizden bir şey istemeli..

Kısaca Mühendis olmakla iş bitmez. Mühendis olmak elzemdir, ama sorun bulmak ve onu çözmek asıl iştir ve maddiyat da tam olarak burası ile ilişkilidir.

Eğer buraya kadar okuduysanız, C mi öğrenmelisiniz Embedded mi, bunların ne kadar saçma olduğunu göreceksiniz. Her şeyi öğrenmelisiniz. Ama ezberlememelisiniz. Zira mühendis adam, bir bilgiye nasıl ulaşacağını bilen adamdır. Onu ezberleyen değil.

Bunun dışında kim ne söylerse söylesin bence şöyle bir sonuca ulaşırsınız. Elinizde 10-11 anahtar var. Ama karşınıza çıkan vida veya somun 12-13 ise elinizdeki anahtar hiç bir işe yaramaz. Bunun yerine, hem anahtar takımına, hem ingiliz anahtarına, hem ayarlı penseye, hem çekice, hem hidrolik yağına ihtiyacınız vardır.

Umarım söylemeye çalıştığım şey size fikir verir. Zor bir meslek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mkozdogan -- 21 Ağustos 2018; 17:23:54 >

• Bana birisi sorsa , söyleyebileceğim şeylerin fazlası var eksiği yok arkadaşım. Tüm tespitlerinize tamamen katılıyorum. Ellerinize ve emeğinize sağlık. 10 numara bir yazı olmuş.Az sonra el.hab.müh. 2. sınıfı bitiren oğluma da okutacağım bu yazınızı.
    Saygılar...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.