HARDDİSK VE DİĞER BİLEŞENLERİN ISILARI 80 GB HARDDİSK EVEREST ULTİMATE ÖZELLİKLERİ 80 GB HARDDİSK HDTUNE ÖZELLİKLERİ 500 GB HARDDİSK EVEREST ULTİMATE ÖZELLİKLERİ 500 GB HARDDİSK HDTUNE ÖZELLİKLERİ Arkadaşlar merhabalar öncelikli olarak herkese kolay gelsin. Bilgisayarıma takılı 2 adet 3.5 inch sata harddisk var. Biri 80 gb diğeri ise 500 gb. Harddisklerimin ikisi de oldukça eski. İkisine de ne kadar güvenebileceğim konusunda şüphe içerisinde olduğum için glip buraya bi danışayım dedim. 80 gb yıllar önce ikinci el olarak almıştım. Herehalde 6-7 yıl oldu ama 500 gb ı aldığımdan beri kullanmıyordum Son 1-2 haftadır ikinci harddisk olarak kasaya taktım. İkinci el aldığımda ise bana çok az kullanıldı dendi. Ürünün garantisini kontrol ettim. Garantisi 29 TEMMUZ 2013 de bitmiş. Harddiski ne zaman aldığımı net olarak söyleyemem ama ürünün garantisi bitmeden elimde olduğunu söyleyebilirim. Harddisk de everest ultimate ve hdtunee de soruun yok gözüküyor ama bilgisayarı açmak için güç düğğmesine bastığımda bu harddiskten tik diye ses geliyor. Bir kere geliyor am ben bu sesi KAFA VURMA SESİNE benzettim. Önceden tek başına çalıştırırken bu ses yoktu. Bu harddiski tek başına çalıştırmayı denedim ama yine aynı ses geldi. Haa birde bilgisayarda harddisk zorlandığında veya pdf açarken yine tik diye ses geliyor bir defalığına mahsus. Ve de 80 gb lık harddiskin en son resminde hdtune den EXTRA SCAN yaptığımda içinden baya cızırtılar geldi. Diğer 500 gb lıktan hiç ses gelmemişti oysa ki. Harddiskin içine gelecek olursak zaten biçimlendirmiştim. Sadece 47 tane mp4 uzantılı filmler var. Ama harddisk tıka basa dolu. Sadece 391 mb boş yer var. Ama içinde çok fazla dosya yok. Bence harddiskin zorlanması için ortada bir neden yok. Gelelim 500 gb lık harddiske. Bunun da garantisini kontrol ettim 23 EKİM 2015 de bitmiş. Bu da vakti zamanında aldığım ikinci el harddiski smart hatası veriyor diye garantiye göndermemle beraber segatenin bana sıfır harddisk göndermesiyle elime geçti. Herhalde segate bana sıfır harddisk gönderince garantisi de sıfırdan başlamıştır. Neyse bu harddiski yıllardır kesintisiz olarak kullanıyorum. Pek çok kez format attım. Oyun ve program yükledim falan. Şimdi bu harddiskte de şöyle değişik durumlar var. Kulağımı harddiske dayayınca içinden küçük cızırtı sesleri geliyor. Şimdi diyecksiniz ki harddiskler işlem yaparken böyle sesler gelir ama diğer 80 gb lıktan böyle sesler gelmiyor. Ve bu sesler her zaman geliyor. Hiç kesilmiyorlar. Sonra bilgisayar çalışırken eğer kasayı aşırı fazla sallarsam harddiskten vuu diye gürültü sanki fan çalışıyormuş gibi ses geliyor. Ama bu ikinci harddiski ekledikten sonra oldu. Tekrar kasayı hareket ettirince gürültü kesiliyor ama en ufak sarsıntı da yine başluyor. Tabi bu kasayı aşırı sallayınca oluyor ve normalde kasayı sallayınca veya hareket ettirince böyle birşey olmuyor ve de tekrar diyorum ikinci harddiski eklediktn sonra karşılaştığım bir durum oldu. Diğer 80 gb lık ta hiç böyle birşey olmuyor. Şimdi gelelim soruma arkadaşlar sizce harddisklerim de sorun var mı? Hdtune de bozuk sektör gözükmedi diye bi sorayım dedim. Harddisklerim de acil veri yedekleme yapmamı gereektiren bi durum var mı sizce? HAA birde iki harddiskte de hdtune de benchmark menüsünde write yazma testi yapamadım. Program hata verdi. Haa bu arada şunu da diyim HDTUNE EROR SCAN yani ba sector taramasını her iki harddiskte de yavaş modda yaptım. Zaten resimlerden de belli oluyordur. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 13 Aralık 2021; 0:28:18 > |
END TO END ERROR HATASI HARDDİSKLERİMDE ACİL YEDEKLEME YAPMALI MIYIM?
-
-
Arkadaslar hadi ama illa ki konu hakkinda fikir sahibi olanlar vardir. Gercekten yardima ihtiyacim olmasaydi buraya yazmazdim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Harddisk calisirken kasayi ve dolayisiyla harddiski sallamak talihsizlik olmus. Bu harddisklerin bozulmasi icin bile bir sebep. Asiri veya hafif sallamayi kafamda canlandiramiyorum. Write testinde hata vermesi iyiye isaret degil. End to End hatasi yani uctan uca hatasi kritik bir parametre, yedek alinmasi siddetle tavsiye edilir. End to end hatasi genellikle bozuk sektör/asiri isinma/diskin ömrünü tamamlamasi/bit ölümü sonrasi görüldügü söyleniyor, lakin basima gelmis degil.
Hocam harddisklerdeki write hatası resimlerdeki şekilde. Bu arada bilgisayara format atmayı düşünüyorum herhalde problem olmaz. Bu arada sistemi 500 gb lık harddisk yerine 80 gb lığa kurup 500 gb lığı ekstra depolama alanı olarak kullanmayı düşünüyorum.
Çünkü 80 gb lık harddisk 500 gb lıktan daha sağlam gibi geldi bana. Lakin ondan da arada kafa vurma sesi geliyor bir kerelik tik sesi. Sistemi farklı harddiske kurmayı da şundan dolayı düşünüyorum.
Görev yöneticisindeki disk yüzdeliğinin sistemin kurulu olduğu harddiske ait diye düşünüyorum. Yani en azından görev yöneticisinde öyle yazıyor. Bundan ötürü eğer sistemi 80 gb lık harddiske yani görece biraz daha sağlam olan harddiske kurar isem diğer birazcık daha yıpranmış olan harddisk ömrü daha az yük altında çalışacağından dolayı biraz olsun uzar diye tahmin ediyorum.
Ama konu hakkında uzmanlığım olmadığı için net birşey söyleyemiyorum. Peki hocam siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. 500 gb lık harddiskin yerel disk c sinde biçimlendirme yapılabilir mi ve de 80 gb lık harddiske format atılıp sistem kurulabilir mi? Ayrıca sistemin kurulu olduğu harddisk daha fazla mı yük altında çalışır?
-
80 lige windows kurdugunda sistemin daha yavas calismasi söz konusu olabilir ama deneyebilirsin. 500gb lik ikiye bölünmüs durumda C ye format / bicimlendirme yapilabilir D ayri bir bölüm lakin harddiskte sorun oldugu icin, iki tarafta gidebilir. Önemli verileri cloud/dropbox gibi bir yere yükleyip garantiye alabilirsin ama bu seferde veri güvenligi tartisilir. 80 lige yedegi alip, C yi tek part yaparak low level format denenebilir ama sorun mekanik ise yine sonuc degismez. Seagate 500gb ligi kenara koymak lazim.
Şimdi bilemedim gerçekten bazı programların harddiski yanlış okuyabileceğini söylemiş vakti zamanında segate ekibi. Segatenin kendi harddisk test programı seatools ile harddiskin teest edilmesi gerektiğini söylemişler. E bizde öyle yaptık. Segatenin bütün testlerini yaptım. Hepsinde de iki harddisk de sorunsuz çıktı. Özellkle en krtitik test long generic testi idi ve iki harddisk de bu testten sorunsuz çıktı. Birde hd tune nin en kritik ve önemli testi bad sector taraması idi ve iki harddisk de o taramada da sorunsuz çıkmıştı. Şimdi kafam karıştı gerçekten 500 gb lık harddiskte sorun var mı yok mu?
Bu arada evet windows 10 80 gb lık harddiske kurarsam bilgisayarda harddisk gerektiren işlemler biraz yavaş olacak. İki harddisk arasında baya bi okuma ve yazma hızı farkı var. Ama böyle birşey yaparsam diğer 500 gb lık harddiskin ömrünü uzatabilir miyim acaba? Sonuçta sistem kurulu olmayan harddisk daha az yük altında çalışacak diye düşünüyorum.
uzmanim.netEnd to end eror detection sorunuhttps://uzmanim.net/soru/end-to-end-eror-detection-sorunu/72033seagate.comSeaTools | Seagate Destek Türkiyehttps://www.seagate.com/tr/tr/support/downloads/seatools/seagate.comWindows için SeaTools'u kullanma | Seagate Destek Türkiyehttps://www.seagate.com/tr/tr/support/kb/how-to-use-seatools-for-windows-202435en/AskSeagateyoutubeThis tutorial will show you how to diagnose your drive with Seagate SeaTools.https://www.youtube.com/watch?v=8wbW-El4EWw
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 11 Aralık 2021; 2:45:21 >
-
eskiden duymadigim sesleri duyuyorum diyorsan ben seagate in yazilimina, önce yedegimi alir, sonra güvenirdim. Oldu olacak benim sürekli kullandigim crystaldiskinfo programi ilede bir bakiver. O ne diyecek merak ettim. Seagate harddisk kullanmiyorum ama, wd lerde sonuc dogru...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 11 Aralık 2021; 2:52:42 >
Yarin onu da denerim. Internete baktim da bu end to end error hatasi sadece segatelerde var. Baska hicbir marka harddiskte boyle bir hata olmadi. Surada millet turlu turlu seyler soyluyor. Biriisi yok diskim coktu sonra yavas bicimlendirme ile calistirdim ve kullandim baska biri ise 3 yildir ayni hatanin oldugunu ve harddiski sorunsuz kullandigini soyluyor.
Bu arada cok nadiren de olsa harddikten vuu diye arada calisma sesi geliyor da ben onu iki harddiski de kasada harddisk yuvasina tek vida ile sabitlememden kaynaklandigini dusunuyorum. Yani belki harddisk yerinse cok saglam degildir o yuzden o sekilde gurultu yapiyordur diye tagmin ediyordum. Ikinci linkteki elemanin da harddiski 2 senelik iken ayni hatayi verdi ve o hatayi gordukten 1 yil 4 ay sonra harddiski bozulmus.
technopat sosyalSSHD End To End Error Detectionhttps://www.technopat.net/sosyal/konu/sshd-end-to-end-error-detection.693291/?amp=1qastack.info.trUçtan uca disk hatası ne anlama geliyor?https://qastack.info.tr/ubuntu/789051/what-does-end-to-end-disk-error-mean
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi korkusuzmaraz -- 11 Aralık 2021; 3:23:20 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Giris seviye seagate lerde oluyor galiba, smart verilerini okumada mi yoksa hardiskin kendi dengesizliginde mi sorun var bilinmiyor lakin seagate lere güvenmiyorum. Harddisk konusunda uzman @poko001 burda olsaydi aydinlatirdi bizi.(uctan uca sorunu hakkinda) Ben 2017 de 2tb lik seagate sshd sonrasi, bir daha seagate alirsam dedim ve o tarihten itibaren almadim.
Konuyu çok kısa okudum, 500 gb olanın sektörleri gitmiş. Onu bir an önce yedekleyebiliyorsanız yedekleyip iptal edin.
-
80 GB HARDDİSK CRYSTALDISKINFO DEĞERLERİ
80 GB HARDDSİK HDSENTINEL DEĞERLERİ
80 GB HARDDİSK HDDHEALTH DEĞERLERİ
80 GB HARDDİSK HDDHEALTH SMART DEĞERLERİ
500 GB HARDDİSK HARDDİSK CRYSTALDISKINFO DEĞERLERİ
500 GB HARDDİSK CRYSTALDISKMARK DEĞERLERİ
500 GB HARDDİSK HDSENTINEL DEĞERLERİ
500 GB HARDDİSK HDSENTINEL SMART DEĞERLERİ
500 GB HARDDİSK HDDHEALTH DEĞERLERİ
500 GB HARDDİSK HDDHEALTH SMART DEĞERLERİ
Evvvet şimdi nerden başlasam. İlk olarak lk resimden bahsedeyim bu aralar bilgisayarı her açtığımda ilk resimdeki bildirimden alıyorum. Sebebini bilmiyorum. Bugün oldu bu. Bilgisayarı kapattım ardından elektrik prizini çıkarmadım normalde kapatınca hep çıkardırdım. Tekrar açtığımda bu hata ile karşılaştım. Ama pek aldırış etmiyorum. Sonuçta sorunsuz olarak bilgisayarı kullanıyorum.
Gelelim diğer taramalara sadece hdsentinel sorunlu bu harddisk dedi. Diğer programlardan pek birşey gelmedi. Bu arada harddiskten arada gelen ses halen daha devam ediyor Hani bilgisayar kasasının fanını yağlamayınca ve uzun süre çalışınca ses çıkartır ya. Onun bi motor sesi vardır İşte ona benzer vuu diye bir ses. Kasayı hafif sallayınca ses gidiyor.
Birde hddhelath değerleri var. Mesela onda da harddisk sorunsuz gözüktü. Onun smart değerlerindeudma crc error bölümünde threshold kısmında 80 gb lık hardiskte birşey yok iken 500 gb lık harddiskin 36 diye bir değeri vardı. O da dikkatimi çeken bir diğer husus idi.
Aşağıdaki linkte adamın biri bu end to end error hatasını anlattı. Donanımsal değil harddsikin yazılımıyla alakalı harddiskin önyüklemesiyle alakalı bir durummuş. Bazı istisnalar hariç genelde küçük çok fazla önemi olmayan bir hata diye anlatılmış. Sadece harddiskin ömrünün dolmaya başladığını anlatıyormuş bu hata. Tabi benim harddiskte bu hatanın ne zamandan beri olduğu da belli değil o da var.
www-hdsentinel-com.translate.googEnd to End Error count • Hard Disk Monitoringhttps://www-hdsentinel-com.translate.goog/forum/viewtopic.php?t=13411&p=19545&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr
-
Hocam iyi de bad sector diyorsunuz da harddisk hd tune nin bad sector taramasından temiz çıktı.
-
Yani ömrü dolmaya baslamis diyorsun. Veri depolamada harddisk pert oldugunda geri dönüsü zor ve pahali oldugundan, bu tip durumlarda kime sorarsan sor, verilerin önemli ise yedekle der. Yazilim diyoruz ama o yazilim sayesinde harddisk calisiyor, yine icerisindeki yazilim bozuldugu an harddiske erisemeyebilirsin. Harddisk diyince sadece donanim aklimiza gelmesin. Benim netten gördügün end to end sorunu dikkate alinmasi gereken bir sorun oldugu, sorunsuz bir kac yil kullananda var, yakin zamanda diski bozulanda. Bence kendini riske atma, yedegini cloud vs bir yere al, sonra yine kullan istersen. Yillardir crystaldiskinfoyu kullanirim dikkat diyor, görüldügü üzere... Direk fail dememis.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 12 Aralık 2021; 2:37:43 >
End to end error disk'in RAM kaşesindeki verilerin hatalı olduğu anlamına gelir, CRC (I/O) hataları genellikle kablo ve soketlerden kaynaklanır. Seatools'da ciddiye alınır test long generic'dir short olanlar pek bir anlam ifade etmez. Kablo ve soket kontrolleri yapıldıktan sonra HD Tune'da uzun hata taramasında kırmızı kutu çıkmazsa disk'i izlemeye alın, interface CRC hataları artıyorsa kablo değiştirin, CRC hataları artmıyor fakat bozuk sektörler oluşuyorsa disk güvenilir hale gelmez. Bozuk sektörler geçici olarak chkdsk ile tamir edilebilir ve disk tamamen temiz görünebilir fakat zamanla yeniden oluşur.
-
Haa yok hocam ben zaten harddiskin bozuk olduğunu kabul ediyorum. Sadece bazı programların neden hata vermediğini düşündüm. Bence benim harddisk çok uzun zaman önce end to end error türkçesiyle uçtan uca disk hatası verdi. Ama ben yeni gördüm. Bazı programların neden bozuk sektör bulamadığını da linkte anlatmış biri. reallocated sector count türkçesiyle crystaldiskinfoda da öyle yazıyor yeniden konumlandırılan kesit sayısı. Bu harddiskteki bozuk sektörlerin harddsikin içinde ayrı kullanılamayacak bir yere taşındığı ve bundan ötürü bazı programların harddiski temiz görüyor. Bad sector yok gördü bazı programlar. Benim anladığım bu harddisk programları arasında en iyisi hdsentinel adamların kendi forum siteleri bile var ve içerisinde bir dünya harddisklerle alakalı yararlı konu var.
https://forum.donanimhaber.com/reallocated-sector-count-nedir--107274585#108253203
-
Evet hocam doğrudur end to end error hatası dediğiniz gibi. Yalnız hdtune ve saeatools da dahil bütün taramalarımı yavaş, uzun modda yaptım. Bende biliyorum hızlı ve kısa taramaların tam doğru sonuç vermeyeceğini. Birde evet bozuk sektörler düzeltilebiliyor mini minitool partition wizard ile falan ama benim bildğim bu düzeltme sadece bozuk sektörleri kullanıma kapatıyor. Harddisk taramasında bozuk sektörler gözükmüyor. Ama bu harddiskte bozuk sektör olmadığı anlamına gelmiyor. Sadece ikinci el harddisk satanların işine yarar. Yaa işte benim harddiskim temiz sorunsuz gelin alın falan diye. En azından ben öyle biliyorum.
-
Bozuk sektör konusunda yazdıklarımın anlamı sizin yazdıklarınızla aynı fakat burada amaç bozuk sektörlerin I/O hatalarından mı yoksa donanımdan mı kaynaklandığını anlamak çünkü I/O hataları yazılımsal bozuk sektörlere sebep olur fakat disk plakalarında sorun varsa donanımsal bozuk sektör var demektir.
-
Yani her sekilde harddiskin omru bitti de hocam sorun yazilimsal mi donanimsal mi nasil anlayaniliriz. Hardiskten arada vuu diye sanki yaglanmamis bilgisayar fani gibi motor sesi cikartiyor. Sallayinca ses kesiliyor. Sanki harddiskin diski calisirken daha yuksek elektrik kullaniyor. Birde icinden gelen cizirtilar var. Bu diger harddiskte yok. Hani harddiskte bir islem yaparken gelen cizirtilar var ya. Hah iste bunlar hep var. Butun bunlar sorun donanimsal demek icin yeterli mi acaba?
500gb diskte yeniden atanmış sektörler eşik değeri geçmiş, bad sector taramasında gözükmeyebilir ancak disk bazı bölgeleri bozuk olarak işaretleyip başka sektörleri yerlerine atamış. Bazen bozuk sektörler bu tip taramalarda gözükmeyebilir çünkü zor da olsa veri okuma yazma yapılabilir. Burada kritik olan o sektörlerde okuma yazma hızının yavaşladığını gözlemlemek.
Disk kısa zaman sonra kullanılmaz hale gelebilir de, yıllarca sorunlarını hissettirmeden çalışabilir de, ama girdiği patika iyi yere götürmüyor.
Kritik verilerin bulunmadığı veya yedeklerinin bir şekilde edinildiği depolama diski olarak kullanımı düşünülebilir.
-
HDD'nin motorunda problem olabilir veya kafa sürtmesi gibi sorunlar olabilir. 3.5 inç HDD'ler 5-10 watt enerji kullanır, atıl durumdayken birkaç watt daha düşük enerji kullanır. Donanımsal hata varsa bozuk sektörler, uzun yüzey/hata taramalarında hatalar, benchmark/transfer hızı testlerinde dalgalanmalar, aşırı düşük transfer hızı olan bölgeler vs. görünmesi gerekir. Disk çalışırken sallamamanızı öneririm, kablolardaki anlık ufak temassızlıklar bile sorun yaratabilir.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X