Şimdi Ara

Ev almak mı? Kirada oturmak mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
246
Cevap
11
Favori
38.909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ev almanın toplumumuzda bir sosyal statü sembolü haline gelmesi, çok fazla ince finansal bilgi gerektirmemesi ve maalesef tasarruf eğilimi yüksek bir toplum olamamamız nedeniyle birikim yapamamaktan ve yaptığımız birikimi nasıl değerlendireceğimizi bilememekten ötürü ilk seçenek hep gayrimenkul yatırımı olmuştur.
    Halbuki çok basit de bir hesapla yola çıkarsak; elimizde nakit 150.000 TL olduğunuz farz edelim.İstanbulda bu nakitin hepsiyle ev aldığımızı düşünelim.bu civarda bir parayla oturabileceğimz semtlerde kira ortalaması 700 TL civarındadır.Yani elimizdeki tüm parayı eve vererek kira vermekten kurtulmuş olduk, eğerki kiraya çıksaydık cebimizden her ay 700 TL kira için gider yazacaktık.
    Peki bu parayla ev almayıp mevduata koysaydık?Mevcut faiz/kar payı oranlarıyla 150.000 TL nin aylık getirisi 1.100 TL dir.Yani aradaki fark aylık olarak 400 TL, yıllık olarak ise 4.800 TL'dir.Aradaki fark azımsayacak kadar büyük olup çok basit ve yüzeysel bir matematik hesabıyla gerçekleştirilmiştir.
    Fakat finansal disiplini olmayan ve tasarruf becerisi zayıf, elinde para tutamayan kişiler için ev kredisi almak yada BES hesaplarıyla tasarrufa gitmek daha mantıklıca olacaktır.
    Ayrıca İstanbulda ki deprem riski de hiçbir zaman unutulmamalıdır.
    Son söz olarak eğerki uzun vade düşünülüyorsa, yapılacak en güzel yatırım ne mevduat ne de gayrimenkuldur. En iyi yatırım her yıl düzenli olarak kar edip temettü veren kurumsal halka açık şirketlerdir. Örnek olarak vereceğim herkesin bildiği Ford Oto şirketinin hisselerinden 2000 yılında 10.000 TL'lik alım yapıp hiç satmadan bugüne kadar beklemiş olsaydınız şu an ki paranız 500.000 TL nin üzerinde olacaktı!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rapajc07 -- 28 Aralık 2013; 0:19:24 >

• ev almamalı hocam bir kaç yıl 100 000 lira maliyetli evi 600 700 bin liraya satan admalar akıllarıı başlarına alsınlar zaten balon şu anda
    bir kaç seneye belki yarı fiyatına alırız.
  • şuan fiyatlar ciddi anlamda balon. ha bu konu 2000'li yıllarda açılsaydı tartışmasız eve yatırım derdik fakat şuanda ev almak kusura bakmayın ama sadece enayilik.
    ben şahsen 10 yıl borçlanmayı riske atamam. ödediğim faizler vs. bildiğin kendi geleceğimi hem riske atıyorum hemde geleceğimi borçlandırıyorum.
    benim mantığım şu şekilde. şimdi sizler 1500TL'den evlere göre hesap yapmışsınız lakin 500tl'ye çok rahat evlerde oturabilinir.
    şimdi benim yaptığım matematiksel hesaba bakalım birde.
    ben kendim 350tl'lik bir evde oturuyorum. fakat bu eve girmeden önce kiracı olmama rağmen oturduğum eve 5bin tl harcadım. fakat ev sahibini hiç karıştırmadım. ev sahibimdende 5 yıllık kontrat aldım ve 5 sene sonra kiram anca 450'yi buluyor.

oturduğum evin değeri 85000.
    ben bunun 50bin'ini kredi çektiğim düşüneyim. ve 5 yıl vadeye bağlıyayım
    Faiz Taksit Toplam ödeme
    % 0.90 1,082.14 TL 64,928.40 TL

her ay 1,082tl ödemem gerekiyor. 5 yıl sonunda vereceğim faiz oranı 15bin tl. daha bunun daskı var sigortası ıvırı zıvırı var bunları hesaplamadık elbette.
    kirada kaldığımı düşünürsek toplamda 21000tl ödemiş olacağım.
    ha şimdi burada asıl hesaplamamız gereken 350tl kira verdim lakin, bu kalan 730lirayı bankaya attığımı düşüneceğim.

730x60 = 43800 etti.
    5yılın sonunda hemde cebimdeki 35bin tl nakitim kalacak, hemde 43bin tl birikmişim olacak. yani toplamda 78binim olacak. sonuç olarak hem borcun altına girip riske girmedim hemde faizden kurtuldum. benim için önemli olan nakit paradır arkadaş.

senin evin değeri 150bin tl olunca satacak mısın? hayır satmayacaksın. ben zaten ev alacak olsam 78binim olduğunda 5 sene sonra daha sağlıklı bir şekilde almış olurum.

benim mantığımda ben bir beton yığınına 150-200bin tl fiyatlar vermem arkadaş. o paralara daha farklı şeylere yönelirim ki ileride daha çok prim yapan ölü olmayan yatırımlardır bunlar. 5 yıl ben bu biriktirdiğim parayla borsada bile kalsam 5 yıl sonra aklım almayacağı paralara ulaşırım. ama beton her zaman betondur.

o yüzden diyorum ki ben hep KİRACIYIM. her zaman için KİRADA kalırım.
    ha ev sahipleri uğraşmayı sevmiyorsunuzdur o ayrı. ben şahsen baktım ev sahibi kıl mı, diğer sene kirada anlaşamadık mı? hemen öteki ay basarım paramı çıkarım başka eve. neticede nakitim var arkadaş, güvencem belli.

birde ben kiramı aylık değil senelik peşin olarak vermekten yanayım ki ben o şekilde yapıyorum. şu zamanda sağlam bir kiracı bulmak inanın çok zor ve ben bu sayede hem pazarlık şansımı arttırıyorum hemde 1 sene ev sahibiyle muhattap bile olmuyorum. çıkınca bulabilirse bulsun benim gibi kiracı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Berry1925 -- 8 Ocak 2014; 0:45:49 >

• bence en mantıklısı almak istediğin evin bedelinin %20-30 u kadar bir birikimi bankada tutup, sonra evin tamamını morgage ile almak. neden? çünkü eğer devlet memuru değilseniz hayatta herşey başınıza gelebilir ve morgage taksidini ödeyemezseniz geri dönüşü olmayan bir şekilde banka sizin sülalenizi sömürür. ama kendinizi garantilicek bir meblağ bankada durursa iş bulana kadar ya da hastalıktan kurtulana kadar dayanma gücünüz olur
  • peşinat olmadan hiç bir şeye girişmemeli. ne ev almalı ne araba... ne de ticarete atılmalı.
  • 220.000 tl civarında daire için 180.000 tl kredi çekip daireyi almak istiyorum. Memleketimde müteahhit tarafından yapılan henüz inşaat halinde 2 adet dairem 2014 sonbahar ayında teslim edecek değeri: 80000 +80000 kirası :350 +400 :

1:kredi çekip ev almalımıyım. 2 dairem bende kalacak ayrıca kira geliri ama kredi oranları yükselmiş durumda ama 10 sene kredi ödemesi olacak

2: yapılan daireleri teslimini bekleyip satıp üzerine biraz daha ekleyip ev almak

3:hiç ev almayıp gelen kira parası ile kirada oturmak mı

karar veremiyorum kar zarar açısından değerlendirmede bana yarımcı olurmusunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: att_0304

220.000 tl civarında daire için 180.000 tl kredi çekip daireyi almak istiyorum. Memleketimde müteahhit tarafından yapılan henüz inşaat halinde 2 adet dairem 2014 sonbahar ayında teslim edecek değeri: 80000 +80000 kirası :350 +400 :

1:kredi çekip ev almalımıyım. 2 dairem bende kalacak ayrıca kira geliri ama kredi oranları yükselmiş durumda ama 10 sene kredi ödemesi olacak

2: yapılan daireleri teslimini bekleyip satıp üzerine biraz daha ekleyip ev almak

3:hiç ev almayıp gelen kira parası ile kirada oturmak mı

karar veremiyorum kar zarar açısından değerlendirmede bana yarımcı olurmusunuz?

40bin tl elinizde nakit var sanirim gelirinizde az da olsa iyi. Yapilacak evleriniz sifir o yuzden degerlenir ilerleyen gunlerde. Fakat sizin 220bin tl icin bu kadar rahatliginizin icinde bunu bozmaniz cok sacma. Neticede evde oturacaksiniz o kadar paraya gerek yok. Diger evleri kiraya verip oradan gelen parayla kendi kiranizi odeyin daha mantikli. Hem borca girmeyeceksiniz hem paraniz cepte kalacak. Bana hic bir mantigi yok kredi cekemnizde. 180bin tl kredi faizi 300bi ni bulacak.
    Kusura bakmayjn ama boyle bir seye kalkismak icin deli olmak lazim..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• EV ALMAK SORU MU BU ?

• Ev almak bence emeklilige yatirim, yada para biriktiremeyenler icin iyi bir birikim enstrüman.

• IOserI I kullanıcısına yanıt
    Ev fiyatları daima artmaz. Bazı yeni gelisen bolgelerde hızla yukselir sonr arz fazlasından durur sonra inmeye baslar, hatta bu bolgelerde kira fiyatları zamanla duser. Merkezi lokasyonlarda ise uzun vadede artsa da kısa ve orta vadede surekli artar gibi bir durum İstanbul'un yalnızca belli basli birkac semti icin gecerlidir.
  • Basit özet olarak yazılmış bir yazı buldum bilginize.

Yazıya linkten ulaşabilirsiniz.

http://blog.emlakdevri.com/satin-almak-mi-kiralamak-mi
  • Ben 3 senedır kıra da oturuyorum bana bır faydasını gormedım. Ama uc once kendı evımı alıp onun parasını oduyor olsaydım ya da kredısını en azından bılırdım kı 10 sene sonra bu ev benım olacak. Ayrıca 3 yıldır evın hıc bır yerıne bısey yaptıramıyorum nasılsa kıradayım deyıp hıc rahat edemedıgım bır evde oturuyorum. Kendı evım olsaydı ona gore dızayn eder ona gore esya alırdım. En basıtı eve perde bıle dıktıremıyorsunuz. Kendı evımı almak ıcınse mumkun degıl kenara para koyabılmek. Belkı bır uc sene daha bos yere kıra odeyecegım bu sekılde gıderse.Ayrıca yazdıgınız baslık mantıklı cok guzel karsılastırmıssınız ama demınde dedıgım gıbı bı borcun altına gırmeden kenara para atamıyorsun. Emlak devrı sitesindeki yazıyı da okudum gayet guzel acıklamıslar. Verdıgınız bılgıler ıcın tesekkurler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sinemcivezli

Ben 3 senedır kıra da oturuyorum bana bır faydasını gormedım. Ama uc once kendı evımı alıp onun parasını oduyor olsaydım ya da kredısını en azından bılırdım kı 10 sene sonra bu ev benım olacak. Ayrıca 3 yıldır evın hıc bır yerıne bısey yaptıramıyorum nasılsa kıradayım deyıp hıc rahat edemedıgım bır evde oturuyorum. Kendı evım olsaydı ona gore dızayn eder ona gore esya alırdım. En basıtı eve perde bıle dıktıremıyorsunuz. Kendı evımı almak ıcınse mumkun degıl kenara para koyabılmek. Belkı bır uc sene daha bos yere kıra odeyecegım bu sekılde gıderse.Ayrıca yazdıgınız baslık mantıklı cok guzel karsılastırmıssınız ama demınde dedıgım gıbı bı borcun altına gırmeden kenara para atamıyorsun. Emlak devrı sitesindeki yazıyı da okudum gayet guzel acıklamıslar. Verdıgınız bılgıler ıcın tesekkurler.

suanki durumdan bahsediyoruz. 5 10 sene dediginiz gecerli. kredi odeyeceginiz parayi kenari atabilecek iradeniz mevcut degilse elbette girin ama getirisi olmaz. zaten ev 300bin olsa satacakmisin?

• Berry1925 B kullanıcısına yanıt
    İleri görüşlü şekilde verilmiş bir kararla ev sahibi olmak en akıllıca olanı tabiiki ama dediğiniz gibi şuanki durum da bu durumu etkileyen bir faktör..hem mecvut durumu hem de ileriyi düşünürek ve analiz ederek verilecek bir karar eğer şartllar da elverişliyse mükemmel bir yatırım olur..
  • quote:

Orijinalden alıntı: adalimerve

İleri görüşlü şekilde verilmiş bir kararla ev sahibi olmak en akıllıca olanı tabiiki ama dediğiniz gibi şuanki durum da bu durumu etkileyen bir faktör..hem mecvut durumu hem de ileriyi düşünürek ve analiz ederek verilecek bir karar eğer şartllar da elverişliyse mükemmel bir yatırım olur..

bakin pesin alinacak evin kirada olsa bir sekilde getirisi olur. fakat hem kredi alinarak hem uzerinde oturularak alinmaz. 300bin tl olmasi icin evin lokasyonu ileriye acik olmasi gerekli.
    sizin alacaginiz 15senelik evin ileride getirisi olacagina inaniyorsaniz buyrun. odediginiz faizler sizlere zarar olur.

ha ev bir ihtiyac. ihtiyacinizi karsilamak icinse girin fakat ev bir yatirim araci degildir heleki uzun vadede.

• quote:

Orijinalden alıntı: alperyaman86

Basit özet olarak yazılmış bir yazı buldum bilginize.

Yazıya linkten ulaşabilirsiniz.

ŞÖYLE BİR YAPIŞTIRALIM

Satın almak mı Kiralamak mı?

Kiralamanın Avantajları

• Yüklü bir ön ödeme yapmak zorunda kalmazsınız.
    • Kiralama genellikle kısa-vadeli bir taahhüttür.
    • Emlak vergisi ve daireye yapılacak masraflardan sorumlu değilsiniz.
    • Kolayca ev değiştirebilirsiniz.
    • Satın almak isteseniz bütçenizi zorlayacak bir evde kirada oturabilirsiniz.
    • Kiranızı uzatmak isterseniz, çoğu durumda, bunu kolayca yapabilirsiniz.

Kiralamanın Dezavantajları

• Oturduğunuz ev değerlense de size bir katkısı olmaz.
    • Ev sahiplerine özel olan vergi avantajlarından yararlanma imkânınız yok.
    • Özellikle kiranızı döviz olarak ödüyorsanız dövizdeki yükselişten negatif etkilenme şansınız var.
    • Evi istediğiniz gibi dekore etme şansınız olmayabilir.
    • Her ev sahibi evcil hayvana izin vermeyebilir.
    • Bazı ev sahipleri gürültülü olduğunuzu söyleyebilir veya size benzer başka uyarılarda bulanabilir.
    • Kimi durumlarda ev sahibi sizden kira süresi dolmadan evi boşaltmanızı isteyebilir. Bu duruma karşı baştan kendinizi kira kontratı ile güvence altına almakta her zaman fayda var.

Satın Almanın Avantajları

• Değerlenen eviniz size öz sermaye sağlar.
    • Ev sizin, istediğiniz gibi dekore edip döşeyebilirsiniz.
    • Daha fazla istikrar – emlak vergisi ve kredi ödemelerini karşılayabildiğiniz sürece kimse sizi evinizden çıkaramaz.
    • Ev sahiplerine özel vergi avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Satın Almanın Dezavantajları

• Ev almak büyük bir sorumluluktur. Satın aldığınız evde uzun süre yaşayacağınızdan satın alacağınız evin size uygun olduğundan emin olun (Rehberler bölümünde Ev Satın Alma başlığı altındaki yazılardan faydalanabilirsiniz.)
    • DASK ve konut sigortası ödemeleri bütçenize fazladan yük getirebilir.
    • Kredi çekip her ay anapara ve faiz ödemeleri yapmanız gerekebilir. Kredi ödemelerinizi yapamazsanız evi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
    • İstediğiniz zaman taşınma lüksünüz olmaz. Eve istediğiniz fiyata alıcı bulmak ve taşınmak vakit alabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Berry1925

quote:

bakin pesin alinacak evin kirada olsa bir sekilde getirisi olur. fakat hem kredi alinarak hem uzerinde oturularak alinmaz. 300bin tl olmasi icin evin lokasyonu ileriye acik olmasi gerekli.
    sizin alacaginiz 15senelik evin ileride getirisi olacagina inaniyorsaniz buyrun. odediginiz faizler sizlere zarar olur.

ha ev bir ihtiyac. ihtiyacinizi karsilamak icinse girin fakat ev bir yatirim araci degildir heleki uzun vadede.

arkadaşın yazdığını direkt paylaşıyorumdoğru söylemiş

kambochian
    Eğer bir paradan kazancınızı hesaplamak istiyorsanız reel faizi kullanırsınız, yani Banka bana aylık 800 TL veriyor olayı yanlış bakış açısı, şu anki 800 TL ile 10 yıl sonraki 800 TL farklıdır ayrıca 10 yıl sonra sabit bıraktığınız 100,000 TL'nizin değeri de farklıdır.
    Evin değerinin artması olayını dikkat ederseniz enflasyon oranında yazdım, yani bi ev aldım bölge çok gelişti evin değeri oldu 2 katı ile karıştırılmaması için,
    Sadece enflasyon ile,,kaldıki takdir edersinizki 10 yıl önce 50 milyara alınan bir evin fiyatı şu an 50,000 değil, bölgesel olarak prim yapmasa dahi enflasyonla birlikte fiyatı gelişir.

Uzatmaya lüzum yok, gayrimenkul her daim faizden daha iyi bir yatırımdır, zaten faiz yatırım değildir :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Berry1925

quote:

Iste o kadar zarari olmayacagini anlatmaya calisiyoruz. Guncel oranlar ile ablatirsak siz 300.000 tl nakit olarak ev aldiniz faiz odemediniz. Firsat maliyetiniz 300.000×0.112×0.85
    Ben 300.000 tl tamamine kredi aldim faizim 300.000× 1.15×12/100
    Yani faizin tamami zarar degil tabii eger 300.000 tlye ev almasaydiniz yastik altinda saklamayi dusunmuyorsaniz.
    reelde faize vereceginiz para yillik 2% 3% civaridir ekstra olarak. Bu da 600 ila 900 tl ek yuk getirir ki bu ek maliyet de zamanla azalir. 300.000 tllik evin de kirasi 1000 1200 tl arasidir. Yani her halukarda ev alirsaniz kazanirsiniz. Sizin 300.000 tl sabit kalirken evin fiyatinin en azindan enflasyona gore artacagindan dolayi edilecek karı hesaba katmiyorum bile.

• Daha finansal olmayan bir bakis icin bu yazi benim hosuma gitmisti:

• quote:

Orijinalden alıntı: hakkoyun

Daha finansal olmayan bir bakis icin bu yazi benim hosuma gitmisti:

aynı konuda ikinciye paylaşıyorsunuz yazıyı
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.