Şimdi Ara

Ev almak mı? Kirada oturmak mı? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
246
Cevap
11
Favori
38.910
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Shafter

quote:

Orijinalden alıntı: duslersokagi66

Emlak sektörü her an patlamak üzere aldığınız evler elinizde patlayacak elinde nakit olan kazanacak göreceksiniz.

420 ye aldigim ev 530 olmus 3 ayda eminim patlayacaktir..

Sat bakalım o paraya kim alacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yazını okuyamadım kafam karıştı
    elinde 30000 tl gibi bir nakıt ile haline uygun bir ev alabilirsin canlı örnek arkadaşıma 35000tl araba aldırdım borcu ödedi arabayı 33 e sattı kredi çekerek 130000 tl ye ev aldı
    kira yerine kredi ödedi
    maddı durumunu bilemem ama alabiliyorsan 10 yıl borç ödenir mi???? demem al milletin ağız kokusunu çekmezsin inan geleceğe yatırım olur
  • Eğer ticaret yapıyorsanız veya iş adamı iseniz paradan para kazanıyorsanız bir eve 250 -350 bin bağlamak gereksiz...Ayda 1000 liraya kira ödersiniz...Ticaret yapmayan sabit geliri olan insanlar için HER ZAMAN EV SATIN ALMAK CAZİP....Kira vermiyorsun...istediğin kadar otur istemediğin zaman 5- 10 yıl sonra aldığın fiyatın % 50 üzerine sat git..Oturduğun yıllar senin...Evin yaptığı pirim senin...Kira ödüyor olsan 8 yıl sonra çıkıp gidiyorsun....yakın çevremden gördüklerimi yazıyorum...Esenkent cıvarı 6 yıl önce 80 - 125 bine satılan daireler bu gün 250 - 350 bin lira.....Kiralar ise 125 m2 daireler 1100 lira... 6 yıl önce ise kiralar ise 550 - 650 lira idi... Ev almak her zaman akıl işi...Oturmayacağım gelir getirsin diye ..Yatırım amaçlı alacaksanız ev değil iş merkezlerinde ofis, dükkan, çay ocağı satın almak uygun..Devren değil...Tapulu...Kıyıda köşede değil iş merkezlerinde kalabalık yerlerde olacak....Mecidiyeköy, şişli, Taksim, Aksaray, Eminönü, Karaköy, Sirkeci, kadıköy, Bostancı v.b...

• Faize yatirilan para degerini bile korumaktan acizken nasil kazanc olarak cebimize girecek.
    Birikim varsa ev sart.

• En mantıklısı her zaman hazır parayla almaktır lakin bir ev parasını da hazırda tutmak ülkemiz ve günümüz şartlarında ne yazık ki mümkün görünmüyor. Bence kirada oturmaktansa uzun vadede en mantıklısı faizli de olsa ev almaktır.

Buradaki adreste bunun hesabını da yaptım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lookoutfth -- 3 Aralık 2018; 16:4:26 >
  • Aile ihtiyacınız için kendiniz oturmak , yaşamak için ev alıyorsanız gücünüz varsa evinizi satın alın..Kira ödemeden kurtuluyorsunuz...Yıllar sonra kira ödemeden sadece bakım, tamir, boya yaptırıp vergisini ödeyip yıllar boyu yaşadığınız evi 2 -3 kat fazla fiyata satma şansınız var...Bizim yakın çevremizde 5 yıl önce 100 m2 kombili 2 + 1 daire için kiralar 550 Lira....Fiyatları 95 - 110 Bin lira idi...Bu gün aynı evlerden Kiralar 850 Lira..Fiyatları 190 -220 Bin lira..Üç ay önce giriş kat 2 + 1 ve 100 m2 daire 190 bine satıldı..Üst katlar 220 den aşağı değil....OTURMAK İÇİN EV ALMAK AKILLI .... Yatırım için ev almak yanlış.. Kira geliyor sanıyorsunuz...Yıllık 1 kira tutarı emlak ve kira geliri için VERGi tutuyor..Her kiracı çıkışta en az 3 aylık kira paranız kadar masraf çıkıyor.Üst ucu 5 aylık kiraya kadar çıkar.....Temiz insan evladı kiracıya düşerseniz 1 aylık kira olur.....Evin fiyatı 200 bin bankada yıllık % 8 faizle en az 15 Bin getiriyor...Oysa kira aylık 850 Lira...Yazdığım giderleri hesaplayın ,masrafları düşün aylık kira 700 liraya geliyor...İşte hesap.. Fazla param var gayrimenkul alacağım diyenler......İmarlı ifrazlı arsa satın alın.. Yok arsa istemiyorum diyenler Küçük 15 m2 bile olsa Büro, ofis, dükkan, çay ocağı bile gelir olarak evden çok iyi.Her kiracı içini kendi istediği gibi yapıp oturuyor...Hepsi 4 duvar...Bir tavan..Kırılıp dökülecek ayrıntılar yok..Mal sahibine masrafı yok..İşyeri ..ÖZET......Kendiniz oturmayacak iseniz, .yatırım amaçlı ev satın almak yanlış.... Adım hıdır, bildiğim budur....Saygılarımla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 8 Mayıs 2015; 7:25:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Aile ihtiyacınız için kendiniz oturmak , yaşamak için ev alıyorsanız gücünüz varsa evinizi satın alın..Kira ödemeden kurtuluyorsunuz...Yıllar sonra kira ödemeden sadece bakım, tamir, boya yaptırıp vergisini ödeyip yıllar boyu yaşadığınız evi 2 -3 kat fazla fiyata satma şansınız var...Bizim yakın çevremizde 5 yıl önce 100 m2 kombili 2 + 1 daire için kiralar 550 Lira....Fiyatları 95 - 110 Bin lira idi...Bu gün aynı evlerden Kiralar 850 Lira..Fiyatları 190 -220 Bin lira..Üç ay önce giriş kat 2 + 1 ve 100 m2 daire 190 bine satıldı..Üst katlar 220 den aşağı değil....OTURMAK İÇİN EV ALMAK AKILLI .... Yatırım için ev almak yanlış.. Kira geliyor sanıyorsunuz...Yıllık 1 kira tutarı emlak ve kira geliri için VERGi tutuyor..Her kiracı çıkışta en az 3 aylık kira paranız kadar masraf çıkıyor.Üst ucu 5 aylık kiraya kadar çıkar.....Temiz insan evladı kiracıya düşerseniz 1 aylık kira olur.....Evin fiyatı 200 bin bankada yıllık % 8 faizle en az 15 Bin getiriyor...Oysa kira aylık 850 Lira...Yazdığım giderleri hesaplayın ,masrafları düşün aylık kira 700 liraya geliyor...İşte hesap.. Fazla param var gayrimenkul alacağım diyenler......İmarlı ifrazlı arsa satın alın.. Yok arsa istemiyorum diyenler Küçük 15 m2 bile olsa Büro, ofis, dükkan, çay ocağı bile gelir olarak evden çok iyi.Her kiracı içini kendi istediği gibi yapıp oturuyor...Hepsi 4 duvar...Bir tavan..Kırılıp dökülecek ayrıntılar yok..Mal sahibine masrafı yok..İşyeri ..ÖZET......Kendiniz oturmayacak iseniz, .yatırım amaçlı ev satın almak yanlış.... Adım hıdır, bildiğim budur....Saygılarımla...

otudugum ev 450 tl olup bu pıyasada ev fıyatları tepedeyken en mantıklısı ne acaba alacagım evler 150 bın olup ınsan arada kalıyor

• Çok değil 5 yıl sonra evin fiyatı 250 - 300 bin...Kiralar 1850 lira olacak....Karar sizin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 30 Ekim 2015; 18:46:46 >
  • Yatırım amaçlı 1+1 ev almak mantıklı mıdır? Örneğin aldıktan 5-6 yıl sonra satmak istesek değerini korur mu?
  • İleride ev alacak birisi için parayı dolar olarak biriktirmesinimi yoksa tl olarak biriktirmesinimi tavsiye edersiniz?

Dolar olarak biriktirilirse şuanda 50 bin dolar olan evi göz önünde bulundurarak, aynı kalitedeki ev uzun yıllar sonra da 50 bin dolara alınabilir mi?
  • Kendi başımdan geçeni anlatıyım;

Çok uzun süre araştırma yaptım neresi yükselir neresi şuan hakettiği yerin altında gözüküyor dedim beylikdüzü/büyükçekmece arasına bâkir güzel bir site bulup 128000TL'ye temmuz 2013'te bir ev aldım(8000TL'sinide emlakçı pandiklemiş sonradan evi satan adamdan öğrendim). Tapu Masrafı 4500TL ödedim maliyeti bana 133500TL oldu.
    Bunu alırken elimde 55000TL nakit para vardı ben gittim 82500TL konut kredisi çektim, 133500-82500=51000TL yani 4000 TL elimde kaldı ve şu ana kadar 51000TL cebimden para çıkmış oldu. Kredi oranım 0.71'di sanırım o sıralar düşüktü baya aylık ödemem 1000TL den küsürat fazlası vardı. Evi Ocak 2015'te sattım. Yani 18 ay taksit ödedim 18x1000TL = 18000 TL. Yani şu ana kadar cebimden peşin 51000TL ve de 18 ay taksitle 18000TL para çıktı, krediyi alıcıdan aldığım parayla kapadım faizler ve de %2 erken kapama cezasından sonra 75000TL civarı bir ödemem oldu. 128000 + 4500TL tapu masrafı ile aldığım evi 18 ay sonra (ayrıca kış vakti piyasa düşüktü şuan daha da yükseldi talep de daha fazla o sırada piyasa durgun olduğu için çok daha güzel bir fırsat yakaladığım için alel acele sattım) 173000TL'ye kılçıksız sattım (tapu harcı ve emlakçı parasını karşı taraf ödedi cebime giren para bu. 173000TL'den kredi kapama borcu 75000TL'yi düş kaldı mı 98000. Emlakçı alıcıya kaça ittirdi hiç bir fikrim yok çok da umrumda olmadı o sırada. Bugün olsa (4 ay geçti) 190000'e satarım aynı daireyi.

Yani 51000TL nakit yatırım + 18000 TL ödeme = 69000TL oldu 98000 TL yani 29000TL kâr. 69000TL elimden tek kalemde çıkmış ve 18 ay beklemişim gibi hesaplarsak %42 kâr, %42kâr'ı başka ne getirir?

Ayrıcaaaaaaaaaa işin süprizine gelelim, evi öğrenci birine hayrına 500TL'ye kira ya verdim (normalde kirarlar 700TL civarıydı) ne kadar oturdu tam hatırlamıyorum 1 yıl desek eve hiç masraf yapmadan 6000TL'de oradan geldi etti mi %50kâr.

Ki bu kâr'ı biraz daha uğraşsam daha da maksimize edebilirdim sırf alım satımda emlakçıyı çıkarsam 13-15bin TL arası daha kârda olacağım büyük emlakçı payına rağmen bu kadar kâr elde edebildim. Ama bunun için başka bir evde sabit oturuyor olup iyice piyasa araştırması yapmanız lazım ayrıca alacağınız ev aldığınız bölgenin güzel dairelerinden birisi olması lazım. Yani gidip giriş kat, kot bilmem kaç, kuzeye bakan ya da önü kapalı bir eve değil, önü açık, içi ferah, havadar sessiz sakin alan insanın severek isteyerek alabileceği bir daireyi alın satarken çok rahat edersiniz. Özellikle almaya gelen insanların eşleri güzel ev görünce inanılmaz baskı yapıp kocasına fiyat yükselttiriyor buna bizzat şahit oldum. Tabi her zaman emlakta alış veriş böyle gitmeyebilir ama kimse bana kirada oturmanın daha kârlı olduğuna özellikle İstanbulda imkanı yok inandıramaz :D Yukarıdaki hesabımda evde kendim oturuyor olup al sat esnasında üzerinde taşınma parası eklemek değil eşyaları çöpe atıp tamamen yeni mobilya alsam gene kârdayım gene kârdayım.
    Ayrıca parayı krediye yatırmak haricinde biriktirebilme yetisine sahip olmadığım gibi o yetiye sahip çok az kişi tanıdım onların parasınıda eşi dostu akrabası bi şekilde hiç eder genelde buna da çok şahit oldum. Bir kere parayı krediye yatırınca senden para isteyen akrabana paran olsa da şu kadar borcum var kredi borcum var ödeyemezsem evimi elimden alırlar malıma el koyarlar diyebiliyorsun rahat rahat ha değer verdiğin hakeden birisiyse gene ver borç a para gelir zaten ama para yutan akrabalardan da kurtulursun.

• hem ev alabileceğiniz hemde kiralık ev bulabileceğiniz bir sitewww.emlakgalerim.com
  • Konuyu açan arkadaş bir detayı unutmuş
    125000tl lik bir dairenin kirası 1500tl değil.

125000tl lik dairenin kirası 500 tl dir. 600 tl dir
  • Bende ew alırken çok düşündüm ama şöyle bir düz mantık yaptım :

* Başkasının evindesin sonuçta için rahat değil, çivi bile çakarken iki kere düşünürsün
    * Sonuçta hayatta iş garanti değil yarın ne olcağı belli olmaz ev (oturduğun ev ) yatırım olarak görmemek lazım bir ihtiyaçtır.
    * Kira ödeyecene bankaya öde hem para biriktirilmiyor parayı bir yere bağlamış olursun , etrafımda çok duydum kredi bittikten sonra kenera hiç para atamadım diye.

Banka krediside çekmedende alınamıyor maalesef para biriktirsen senin yıllık biriktirdiğin kadar evin değeri artıyor.

Ama diyorsanız ev fiyatları çok yüksek katılıyorum , benimde aklım almıyor bir insan nasıl 600.000tl ye ev alıyor, her ay kenara 5000 tl atsa yaklaşık 10 yıl ediyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Çok değil 5 yıl sonra evin fiyatı 250 - 300 bin...Kiralar 850 lira olacak....Karar sizin..

bu kadar emin konuşma bence
  • Emin konuşmuyorum...Kesin konuşuyorum...Çevremde çok gördüğüm örnekler var.. Üsküdar , Doğancılar da 5 yıl önce 60 m2 eski 50 yıllık daire kirası 450 Lira idi..Bu gün 1200 Lira...Kendi çevremde 5 yıl önce 450 - 550 lira kiraya giden 10 yaşındaki 95 m2 daireler.. Bu gün 900 Lira...Satılıklar 5 yıl önce 95 m2 mütevazi 2 + 1 daireler için için 85 - 110 bindi...Bu gün 190 - 225 bin... Tam iki katı....Bahsettiğim gelecek yıllar kira fiyatı için için en mütevazi tahmin Yıllık % 9 enflasyon haddi olsa 5 yılda sabit oranla % 45 zam demek..Her yıl Zammı ekleyip bir yıl sonra % 9 unu alın..5 yılda ..en az % 60 artış demek...Bu yazdığım kira.......Satın alma fiyatını ise 5 yıl sonrası için siz tahmin edin.....Kolay gelsin....

• Merhabalar

Güngören soğanlı tranway durağının yukarısında teyze kızlarının evini aldım. Yatırım amaçlı değil oturma amaçlı aldım

Şöyle bir bilgi vereyim nakit olarak 50 bin TL vardı. Ev içinde 185 bin TL ye anlaştık. Bunun 150 Binini 120 ay kredi çektim. Bana buradan maliyet yaklaşık 260 Bin TL oldu + 35 bin ile ev bana yaklaşık 300 bin TL ye gelmiş oldu. Ev yokuşun başında 5 katlı binada 5.kat. Önü yola bakıyor. Kullanım alanı 85 M2 3+1 daire Karanlık cephesi yok 26 yıllık bina.

Açıkçası oturmalık aldım ama 10 yıl boyunca ödeyeceğim 2.250 TL taksidim var. Şu andaki aylık gelirim 4000 TL

Ancak 26 yıllık bir binaya 300 bin TL vermek açıkçası biraz içimi acıttı. Ve dünden beri iyi mi yaptım yoksa acele mi ettim bunun düşüncesi ile rahat edemiyorum.

Sizce iyi mi yoksa kötü mü ?
  • piserji P kullanıcısına yanıt
    Almışsınız...Bu saatten sonra yorum olmaz....

GG oturun...Allah güç kuvvet ve sağlık versin ,ödemeler için....
  • taşkafa T kullanıcısına yanıt
    Aynen valla. Adam 600tl kira veriyor o parayla evsahibini satın aliyor. Zannedersiniz 5000tl kira ödüyor sanki. Musluğun contası gevşese mal sahibini arayıp çağırıyor. Birşey desen para oduyorum karşılığını istiyorum diyor. Ödediği parada 400 ile 600 arası falandir.

Bencede yatırım için en iyisi is yeri. Derdi yok tasası yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Berry1925

quote:

Orijinalden alıntı: ozturkibrahim

quote:

Orijinalden alıntı: Berry1925

şuan fiyatlar ciddi anlamda balon. ha bu konu 2000'li yıllarda açılsaydı tartışmasız eve yatırım derdik fakat şuanda ev almak kusura bakmayın ama sadece enayilik.
    ben şahsen 10 yıl borçlanmayı riske atamam. ödediğim faizler vs. bildiğin kendi geleceğimi hem riske atıyorum hemde geleceğimi borçlandırıyorum.
    benim mantığım şu şekilde. şimdi sizler 1500TL'den evlere göre hesap yapmışsınız lakin 500tl'ye çok rahat evlerde oturabilinir.
    şimdi benim yaptığım matematiksel hesaba bakalım birde.
    ben kendim 350tl'lik bir evde oturuyorum. fakat bu eve girmeden önce kiracı olmama rağmen oturduğum eve 5bin tl harcadım. fakat ev sahibini hiç karıştırmadım. ev sahibimdende 5 yıllık kontrat aldım ve 5 sene sonra kiram anca 450'yi buluyor.

oturduğum evin değeri 85000.
    ben bunun 50bin'ini kredi çektiğim düşüneyim. ve 5 yıl vadeye bağlıyayım
    Faiz Taksit Toplam ödeme
    % 0.90 1,082.14 TL 64,928.40 TL

her ay 1,082tl ödemem gerekiyor. 5 yıl sonunda vereceğim faiz oranı 15bin tl. daha bunun daskı var sigortası ıvırı zıvırı var bunları hesaplamadık elbette.
    kirada kaldığımı düşünürsek toplamda 21000tl ödemiş olacağım.
    ha şimdi burada asıl hesaplamamız gereken 350tl kira verdim lakin, bu kalan 730lirayı bankaya attığımı düşüneceğim.

730x60 = 43800 etti.
    5yılın sonunda hemde cebimdeki 35bin tl nakitim kalacak, hemde 43bin tl birikmişim olacak. yani toplamda 78binim olacak. sonuç olarak hem borcun altına girip riske girmedim hemde faizden kurtuldum. benim için önemli olan nakit paradır arkadaş.

senin evin değeri 150bin tl olunca satacak mısın? hayır satmayacaksın. ben zaten ev alacak olsam 78binim olduğunda 5 sene sonra daha sağlıklı bir şekilde almış olurum.

benim mantığımda ben bir beton yığınına 150-200bin tl fiyatlar vermem arkadaş. o paralara daha farklı şeylere yönelirim ki ileride daha çok prim yapan ölü olmayan yatırımlardır bunlar. 5 yıl ben bu biriktirdiğim parayla borsada bile kalsam 5 yıl sonra aklım almayacağı paralara ulaşırım. ama beton her zaman betondur.

o yüzden diyorum ki ben hep KİRACIYIM. her zaman için KİRADA kalırım.
    ha ev sahipleri uğraşmayı sevmiyorsunuzdur o ayrı. ben şahsen baktım ev sahibi kıl mı, diğer sene kirada anlaşamadık mı? hemen öteki ay basarım paramı çıkarım başka eve. neticede nakitim var arkadaş, güvencem belli.

birde ben kiramı aylık değil senelik peşin olarak vermekten yanayım ki ben o şekilde yapıyorum. şu zamanda sağlam bir kiracı bulmak inanın çok zor ve ben bu sayede hem pazarlık şansımı arttırıyorum hemde 1 sene ev sahibiyle muhattap bile olmuyorum. çıkınca bulabilirse bulsun benim gibi kiracı.

Bence asıl enayilik kusura bakmada bu zihniyet.

Kafa bulandırmaya hiç gerek yok.

45bın pesınat verdım 80bın kredı cektım.

1100lira civarı bir ödemem var. farkındayım totalde 50.000küsür civarı bir faiz ödeyecegım.

Şu an kiracı var ve 500Liradan oturuyor. Her yıl %10 zam yapacagımı ilettim.

1.yıl=6000TL
    2.yıl=6600TL
    3.yıl=7260TL
    4.yıl=7986TL
    5.yıl=8784TL
    6.yıl=9663TL
    7.yıl=10630TL
    8.yıl=11693TL
    9.yıl=12862TL
    10.yıl=14148TL

Toplamda=95.626TL kira geliri yapar.

Kira geliri-Faiz=95626-50000=45626TL CEPTE..

Şimdi verdiğimiz faizi kurtardıgımıza göre ayrıca ceptede 45.000Lira kaldığına göre zarar bu işin neresinde?

Evi alalı daha 9 ay oldu. 75MT2 diye aldık ama o kadar yok maalesef ev ufak ama emlakcı 1.5-2 ay kadar önce aradı evi 150.000TL'ye müsterime göstermek istiyorum dedi kabul etmedim.

Sorarım sana bu işin neresi tutarsızlık??

Ayrıca faizci arkadaslarada birşey söylemek istiyorum; şu an oturdugum evi babam 2000 yılında 15.000tl ye aldı almadan öncede para faizde ayda 600lira faiz geliyor deli gibi enflasyon var. Ozaman ev amcamındı ve kiracısındaydı. Yalan olmasın 150lira civarı kirası vardı(yanlıs hatırlıyorda olabılırım)diye hatırlıyorum. O sıra diğer evimizde oturuyorduk beykoz paşabahçede(müstakil-tek katlı-ufak bir ev) Dedik kiracı otursun bankada her ay faiz alıyoruz ama para değer kaybediyor ev hiç olmazsa değerlenir düşüncesiyle aldık evi.Sonrada taşındık zaten.

Şimdi sorarım o faizcilere; 15.000TL nin şu güne kadar faizini yedik elde ne kaldı?? Yine 15.000TL. Ev ne kadar oldu 250000/280000TL.

Şimdi diyecekler ki koy 250000TL yi faize ayda 1500lirafaiz gelsin. Evi versem kiraya zaten 1000Lira kirası var.. Ey faizciler yine faiz daha iyi getiriyor dimi??

Siz yılda 18000lira faiz alırsınız ama ana paranız değer kaybeder, ben 12000lira kira alırım ama ortalama evim yılda %8 değer kazanır.

Yıllık karımda en kötü ihtimal ile; 12000TL+(250.000x0.08)=32.000TL olur. Sizden yaklasık %77 daha fazla kazanmıs olurum.

Edit: Son olarak nakit öderim yıllık ev sahibi ile muhatap olmam,paramı daha iyi değerlendiririm vs. demişsin. Babamın cevresı genıstır arkadasları arasında tek ticaret ile uğraşmayanda babamdı. Tek basına calıstı kazandı. Ticaret yapan arkadasları yıllar boyu cok guzel paralar kazandılar, hele ki 92 lerde 93 lerde kapısında 3 tane Doğan oldugunu bilirim. Oğlu arkadasımdı aksam eve gelirdi yemin ederim tek basına para sayamazdı adam. Ama işleri bi ters gitti adam hala kirada ve bu adam doğma büyüme istanbullu 55 yaşında eski bir esnaf. Dostum yanlıs anlamada borsa dediğin iş bir günlük krize bakar. Evi al yaptır sigortanı daha dünya yansa seni ilgilendiren bir konu yok.

Yatırım olarak fikrimde şudur; 10yıllık kredim ama 2016 sonu gibi bu borc bıtecek ve kafamdaki tahmin iki evin fiyatı yaklasık 400-500.000lira civarını bulacak. O günün şartları neyi gösterir bilmem ama o peşinatı toparladıktan sonra 700-800Binlik(bu fiyattaki bir dükkanın ortalama kirası 5500-7000tl arası) bir dükkan alıp 10yıl mecburen kirada oturacagım ve dükkanın borcu bittikten sonrada erken emeklılıgın tadını cıkaracagım.

iyi de sizin yaptığınız bilinçsiz yatırım planıdır.
    45bin TL'nin üzerine 80BIN TL çekmek etik değildir çünkü ana paranızın 2 katını kredi olarak borçlanıyorsunuz.

yani bu şu demek oluyor,

siz 50BIN lirayı ne kadar sürede kiradan getireceksiniz? 7. sene 50bin lirayı amorti etmiş olacaksınız

7 SENE, e evinizde 7 sene eskiyecek, siz sanıyor musunuz ki her ay yıl düzenli %10 zam yapabileceğinizi? adam dava açsa kazanır devletin açıkladığı TÜFE 'nin üstüne çıkamazsınız maalesef. devletin açıkladığına göre de zaten adamın ödediği para değişmeyecek. yani ilk yıl 6bin lira ödeyen adam 10. yıl yine bugünün 6bin lira değerinde para ödemiş olacak.

tekrar ediyorum gayrimenkul'den yatırım olmaz. gayrimenkul oturmak içindir, bunu dünyanın hiç bir yerinde yatırım aracı olarak kullanıldığını göremezsiniz.

yaptığınız hesaplar tamamen ezbere, reel getiriyi hesaplamıyorsunuz. şayet reel getiriyi hesaplamaz iseniz alım gücünüz düşer. yani bu şu demek oluyor,

sizin birikmişiniz yatırımınız 500BIN olması gerekirken siz 300BIN ile yetiniyorsunuz.

ha dersiniz ki, ben para biriktiremiyorum arkadaş, ben ancak bu şekilde ödeme zorunluluğu olduğunda biriktirebiliyorum ona eyvallah. sıfır lira olacağınıza 500bin olmasın elinizde 300bin olsun. hiç yoktan iyidir.

şimdi sen diyorsun ki ben 10 sene önce ev aldım şuan şu para yapıyor, evet yapar. çünkü son 10 yılda fiyatlar arttı. sen şu dünyada bir sektörün devamlı olarak arttığını gördün mü hiç? hayır. her şeyin bir doyum noktası vardır, gayrimenkulde doyum noktasına ulaştı. hükümet ülkeyi gayrimenkul sektörüyle yürüttü. bu sebepten ötürü fiyatlar yükseldi.

ama son 2 senedir bu yükseliş durdu.

ayrıca sizin şuan aldığınız 100BIN tl'lik ev 10 yıl sonra bugünün 100BIN 'iyle aynı değerde olacağını düşünüyorsanız o zaman piyasa gayrimenkulden geçilmezdi. o halde inşaat firmalarını kapatsın herkes, inşaat yapacağı parayla ev alsınlar, nasıl olsa 10 YIL sonra getirisi muazzam oluyor hesabınıza göre onlarda bu yatırımı seçerdi. niye boşu boşuna parasını inşaat işine yatırsın ki adam?

hatta alsın yaptırsın evi, bi dairenin maliyetini 50bin liraya getirsin, bi 10 sene bekletsin o inşaatı sizin hesabınıza göre bu adam baya baya milyonluk olur

senin arttığı zannettiğin evin değeri aslında arttırmıyor. hatta kaybettiriyor. çünkü reel getiriyi hesaplamıyorsunuz. bunun başka ispatı yok. sizin elinizde para oluyor mu evet oluyor. reel getirinin altında bir para oluyor, dediğim gibi hiç yoktan iyidir. ama para kazandım diyemezsiniz maalesef.

bugün ki 100BIN TL ile, 10 yıl sonraki fiyat aynı olmaz.
    bugün 100BIN TL'ye aldığınız evi bugünün değeri ile 150-200BIN e 10 sene sonrasında satamazsınız. 10 senelik evi bugün sıfır fiyatında olan evin değeriyle aynı fiyata satmanız imkansız.
    ayrıca diyorsunuz ya, borsanın çökmesi 1 günlük krize bakar, evet çok doğru. borsa 1 günde ne kadar çöker ise senin paranda o değerde çökeceğine emin olabilirsin. 2001 yılındaki krizi hatırlar isen borsanın çöktüğü gün dolar fırladı, yani senin paranda aynı değerde eridi.

ki 2000 yılından beri borsada olup şu güne kadar bekleyen kaybetmediği gibi parasını 100 e katladı. o gün 10bin lira ile borsaya giren kişinin şuan da cebinde 500BIN TL'si var. şaka gibi di mi? ama değil gerçek.

Bir kere gayrimenkul dünyanın her yerinde yatırımdır, Ugandada bile.
    Senin o evin mantıken eskidiği için her sene değer kaybeder doğru.
    Ama ev ne üstüne kurulu? Arsa
    Arsa ise her sene değer kazanır. Senin evini değerli yapan şey o arsadır. Bu yüzden ev eskidikçe bile en kötü değerini korur, çoğu zamanda değer kazanır.
    Bugun Kadıkyöde 40-50 yıllık evlerin kapısı 600-700 bin liradan açılıyr.

Ikincisi, gayrimenkül ve borsayı kıyaslamak kadar saçma bir şey olamaz. Evet borsa daha fazla kazandırır, bu doğru, ama riski misli misli fazla. 2000 yılında endeks kaçtı? 20,000 di. Şu an endeks kaç? 85000

15 yılda 1 e 8.5 kazandırmış borsa.
    Evler ne kadar kazandırdı? En dandiği daha fazla kazandırdı. Bu kadar risk almış borsacı, ama gayrimenkülü bile yenenemiş.
    Borsada asıl kazancı yapanlar 1995-2000, yada 2001-2008 arası yaptılar.

Şu an endeks dolar bazında 15 yıl önceki seviyesinin altında mesela.

Ha bu arada gayrimenkulden açılmışken konu bizzat yaptığımız yatırımı anlatıyım. Peder bundan 6 yıl önce 150 bin liraya arsa aldı pendikden.
    1 sene önce müteahhit girdi, 3 daire verdi.
    Şu an dairelerin tanesi 300k ediyor

Dediğim gibi, gayrimenkülde değeri artan ev değildir, evin olduğu arsadır. Ev aksine değer kaybeder.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.