Ev ilanlarında yazılan brüt ve net metrekareler iyice çığrından çıkmış durumda farkında mısınız? 100 m2 eve 110 m2 deseler hadi neyse diyeceğim iç duvarlar vs de katılmış, balkonu da katmış, biraz da küsüratı yuvarlamış vs. İstanbul'da 2+1 evde oturuyorum. Evi boydan boya ölçtüm. Odalarda girinti çıkıntılar var tek tek uğraşmayayım dedim evin toplamı dikdörtgen şeklinde ve 6.15 * 12.9 = 79.33 m2. Bu hesaplamaya evin iç duvarları ve balkon her şey dahil. Balkon ve iç duvarları çıksan 65 m2 çıkmaz. İstanbul'da 2+1 ilanlara bakıyorum ki bizim ev İstanbul'daki 2+1 evlerin ortalamalarına göre çok çok geniş bir ev (küçük oda çoğu evin ebeveyn yatak odası kadar), ebeveyn banyosu + orta büyüklükte bir balkonu da var, ona rağmen küçücük evlerin metrekareleri brüt 80-90 net 70-80 arasında yazılıyor. Net 80 m2 yazan çoğu evin 55 m2 çıkmayacağından adım kadar eminim. Samsun'da bir bina yapıyoruz, inşaat halinde henüz ve büyük bir 3+1 dairemiz var. İçine bakınca hiç m2 ölçmesem, sahibindendeki ilanlara bakarak çok rahat brüt 140-150 net 130-140 derim. Net kesinlikle 120'ye düşmez diğer ilanlara göre. Gel gör ki mimari çizimden evin odaları + koridor vs topluyorsun iç duvarlar ve balkon hariç 100 m2, balkon dahil 115 m2 çıkıyor. Diğer ilanlara bakarak brüt 150 m2 net 130 m2 diye ilan koysak hiç sırıtmaz. Böyle bir şey olabilir mi? Amerika ve Almanya'dan ev bakıyorum, başta m2ler aşırı küçük geliyor. 50 m2 ev mi olur diyorsun, evin fotoğraflarına bir bakıyorsun evin içerisinde neredeyse at besleyebilirsin. Ben bir ilana bakarak bir ürünün gerçek ölçüsünü anlayamayacaksam nasıl ticaret yapabilirim ki? Marketten net 100 gr diye bir şey alsanız ve 90 gr çıksa şikayet etseniz maliye başına çöker o üreticinin. Ev ilanlarında yapılan dolandırıcılığı kimse umursamıyor. Edit: Çok basit bir örnek. Burası nette 55 m2 den fazla hayatta çıkmaz (bence 50 bile yok) ama 80 denmiş: Edit 2: Ayrıca ilan 2+1 ama ev aslında 2+0. Amerikan mutfak yapıp şu evlere 2+1 denmesi olayının da bırakılması lazım. Çok büyük lüks bir daire olur, onda şık modern bir amerikan mutfak olur ve oturma odasının geri kalanı yine çok geniş olur da öyle orayı fazladan oda yazarsın anlarım ama bu ev 2+1 falan değil. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BirYazılımcı -- 9 Ocak 2022; 10:12:28 > |
Bildirim