Şimdi Ara

Evde küçük bir kayıt stüdyosu kurmak istiyorum

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
5.698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Odam da küçük bir stüdyo kurmak istiyorum ne kadara mal olur, ne gibi aletler almam gerekiyor biraz bilgi verir misiniz bilen abilerim

• Konuyu takip edelim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar
    Mikrofon
    Referans monitör
    Ses kartı
    Midi klavye :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk önce odanı ses yalıtım malzemesiyle dışardan gelen sesleri engellemen gerekiyor. Net ses almak istiyorsan bence şart.

Bilgisayarın FL Studio, Cubase vb. programları kaldıracak düzeyde olması gerekiyor. Yani donanımsal açıdan olabildiğince iyi bir bilgisayar sahip olman gerekiyor.

Ses kartı çok önemli hatta ev stüdyosunun bel kemiğidir. Ses kartın Focusrite, Presonus, M-Audio, T.C Electronic, Line 6 giriş seviyelerin ses kartlarını almanı tavsiye ederim. Gelecekte kazandığın para ile yavaş yavaş üst modellerini çıkarsın.

Yazılım. Yukarıda yazdığım gibi FL Studio, Cubase, Adobe Audition vb. programları kullanabilirsin. Burada önemli olan senin hangisini daha rahat kullandığındır. Burada sana en iyi tavsiyem hiç kimsenin sözünü bakma hepsini kullan ve hangisi hoşuna giderse onu kullan.
    Referans monitörler. Amacı şudur; senin yaptığın müziği tüm ortamlar şartları yakın bir ses çıkarmasıdır. Yani senin kulaklık yaptığın bir müzik projesi, hoparlör daha farklı çıkar. Referans monitörü her ikisini yakın bir ses çıkartır.

Kulaklık çok önemlidir. Stüdyoda genellikler iki tip kulaklık kullanır. Açık kulaklıkar miks yaparken kullanır veya enstrüman çalarken kullanır. Vokal kayıtlarınde pek tavsiye edilmez. Çünkü ister istemez mikrofon kulaklıktan gelen sesi de kaydeder. Kapalı kulaklar ise vokal kayıtlarında kullanır. Kulaklık gelen sesi sadece vokal duyabilir.

Midi klayve dilediğin marka kullanabilirsin. Midi klayveler ses kartı üzerinden bağlanırak bilgisayardan dilersen piyano dilersen kemençe çalabilirsin.

Mikrofon konusu geldiğimiz zaman burada bütçene uygun davranabilirsin. Eğer hassas tonlar elde etmek istiyorsan kondansötörlü mikrofonları tavsiye ederim. MXL 990 bütçen yeterse seni yıllar boyunca götürür.

Gördüğün gibi ev kayıt stüdyosu kurmak biraz zor iştir ve biraz para gerektirir. Umarım ki yardımcı olmuşumdur.

Üstteki sağolsun konuyu beraberce hortlaktık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hellbazer -- 2 Mayıs 2014; 21:55:23 >

• hellbazer H kullanıcısına yanıt
    Hocam referans monitörlerini biraz yanlış anlatmışsınız. Daha doğrusu düşündüklerinizi tam aktaramamışsınız.

Günlük kullandığımız Monsterbeat, Senheiser, Akg vb. kulaklıklar genelde bass karakterde olur. Bunlara piyasada "vitaminli" kulaklıklar denir. Aynı şey günlük kullandığımız hoparlör setleri için de geçerlidir tabi. Atıyorum bass karakterli bir hoparlör ile yaptığımız mixing işlemi başka bir sistemde aşırı tiz kalabilir. Sonuç olarak doğru duyumu sağlayamayız ve hatalı işlem yapmış oluruz. Referans kelimesi hiç bir besleme olmaması anlamını taşır. Yani bu monitörlerden duyduğumuz tüm sesler flat, yani bass-tiz dengesi "0" konumunda olan seslerdir. Dolayısıyla yaptığımız mixing işlemi 0 ayarındadır ve kabaca tüm sistemler için "ideal" bir sonuç oluşturabiliriz. Daha fazla detay için çeşitli müzik forumlarını gezip google dan çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz.

• Focusrite Scarlett tarzı bir set sizce idare eder mi? tabii üstüne midi klavye işte referans monitör falan almak gerekecek sanıyorum

giriş sayısı falan az ama fiyat 800 lira öbür türlü baktığımızda en dandik mikrofon kulaklık ses kartı ayrı ayrı 500 600 lira
  • acaluka kullanıcısına yanıt
    Zamanında elimden geldiğince yardım etmeye çalışmıştım ve doğrusunu anlattığınız teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ufak Bir Network İçin Yardım
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • TheFormul kullanıcısına yanıt
    Hocam Scarlett 2i4 şu anda alınabilcek en ideal ses kartı ev kullanımı için. Zaten aynı anda en fazla bir enst. bir de mic. girersiniz. Onun dışında Preamp. ları ödüllü ve gerçekten güçlü. Referand monitöründe Adam A3x öneririm. Gerçekten çok çok kaliteli bir ürün ama biraz tuzlu tabi. Ona güç yetmiyorsa Yamaha HS5 de olabilir. Midi klavye zaten çok kalitesiz olmadıkça iş görecektir. M-audio Oxygen 49 falan gayet ortalama bir midi klavye ve iş görüyor. Benim set-up ı yazayım isterseniz fikir olur.

Ses kartı: Focusrite Scarlett 2i4
    Referans Monitör: Adam A3x
    Referans Kulaklık: beyerdynamic DT 880 pro
    Midi Klavye: M-audio Oxygen 49 key
    Synth: Novation Mini Nova
    Looper: Novation Launchpad

Hayalim bu işi profesyonel olarak yapmaktı fakat olmadı. Yine de sevdiğim bir mesleğim ve işim var. Bunu da hobi olarak sürdürüyorum. Aslında 8 saat işte çalışıp sonrasında 5-6 saat kadar da bu işlerle uğraşıyorum. Pek hobiliği kalmadı yani. Bakarsın bi gün iş haline gelir (:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acaluka -- 3 Aralık 2014; 23:23:32 >

• hellbazer H kullanıcısına yanıt
    Ne demek hocam, sizinki de yanlış bilgi değil aslında sadece kafanızdakini yansıtamamışsınız.
  • Aslında önemli olan stüdyo için ekipman seçiminden ziyade DAWları düzgün kullanabilmeyi öğrenebilmek. İşin en zorlu kısmı bu. Bilindiği gibi ses kayıt ve müzik teknolojileri diye üniversitelerde bölümleri var bu işlerin. Öğrenmesi ve uygulaması kolay değil... 50.000 dolarlık stüdyo ekipmanıda dizseniz optimum düzeyde DAW kullanmayı bilmiyorsanız, sadece 1 tane track açıp recorda basıp kayıt yaptığınız takdirde sonuç çok kötü olur... Stüdyo ekipmanları ucuzda değil. Çok dandik olmayan, başlangıç seviyesi ekipman dizmeye kalkasanız midisiydi, monitörüydü, ses kartıydı, yazılımıydı derken en aşağı 2000 TL'yi gözden çıkarmanız lazım. DAW kullanmayı sökemediğiniz takdirde harcadığınız bu 2000 TL'den malesef 10 liralık verim alamazsınız... O yüzden ekipman seçmeye başlamada önce mutlaka DAW kullanımına dair ön bilgi edinin.

Ben temelde gitar kayıdı ve mixing mastering işleri için bir home studio kurdum. Buna göre konuşursam, ses kartı olarak Focusrite 2i4 kullanıyorum. Davul kayıdı almayacaksanız 2 giriş yeterde artar. Preampı gayet kaliteli. Grammy alıcam ben diye bi hedefiniz yoksa ev kullanımı için başka kart bakmaya hiç gerek yok. Daha hesaplı olan 2i2'de gayet tercih edilebilir... Monitör olarak Yamaha HS8 kullanıyorum. Onlardanda çok memnunum. Daha hesaplı bişeyler arıyosanız Yamaha HS50m modeli gayet ideal. Kulaklık olarak AKG K701 kullanıyorum fakat mixing işlemi için hali hazırda monitörünüz varsa olmazsa olmaz bir parça değil referans kulaklığı... Midi controller olarak M-audio Axiom Pro 49 kullanıcısıyım. Eğer kompozisyon yapmıyorsanız buda hemen alınması gereken bi parça değil. Parça yazarken illaki lazım oluyor ama başlangıçta açıkçası çok gerekli değil. Basit synthleri bassları davulları vs. midi klavye olmadanda yazabilirsiniz. Condenser mikrofon tercih edicekseniz rode nt1a fazla fazla iş görecektir. nt1a her ne kadar cardoid olsada oda küçük ise yankı sorunu olabilir. O yüzden odada bi akustik düzenleme yapmak gerekir.

Ayrıca bu sistemi elektro gitar amfisi olarakda kullanıyorum. Daw'a entegre çalışan lepou, emissary gibi vst pluginler ve sperimental kabin ir'leri ile orta seviye prosesör ve amfilerden çok çok daha iyi sonuçlar alabiliyorum...

• Ben evde bu işe giriş yapacağım yavaştan. Sesim çok güzel olmadığı için şuan sadece ses kartı ve midi klavye yeterli gelecek gibi. Bilgisayarım zaten mac. İçinde garage band ile geliyor. İlerde vokal kaydı da olursa mikrofon bağlayabileceğim bir ses kartı alırım. Şuan aklımda focusrite itrack var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1400 tl ye ev stüdyosu kurulur mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.