|
Evrensel temel gelir sistemi-Vatandaşlık maaşı
-
-
Böyle önemli bir konuya cevap gelmemesi beni şaşırtıyor doğrusu. Şimdi bide tipim nasıl konusu açalım olur mu? -
80 90 ların tartışmasının başka bir versiyonu olur.
-
Idealist olmakla alakasi yokki hocam, evet keske bir insan calismadanda minimum barinma yeme icme ihtiyaclarini karsilayacagi bir dunya da yasasaydik. Evet bazi ulkeler isteseler tum vatandaslarina boyle birsey verebilir ama bunu yapabilecek dunya da 10 ulke ancak vardir.
Diger ulkeler zaten boyle bir sey yapacak durumda degil. Bakin Afrikayi vs extreme ornekleri gectim, Balkan ulkelerini gorseniz yasasaniz bazi altyapi ve gelismislik acisindan Turkiye size uzay ulkesi gibi gelir. Detaylara giremeyecegim anlatsam roman olur.
(Niye orda yasiyosun don o zaman diyecek ceyrek zekalara not:Umrumda degil cunku gelismis ulke olup olmamasi sorunlariyla mutluyum burda var mi lan var mi? )
-
Türkiye'de çalışarak anca yaşıyor insanların en az yarısı, yakın gelecekte bizde olması imkansız.
-
Ben biraz daha küresel bakıyorum mevzuya hocam. Çin yeni süper güç olarak geliyor. Bir kuşak bir yol projesi, trendyol Hepsiburada vs satın almaları. Türkiyenin en büyük şirketleri artık onların. Tek dünya tek devlet bemce çok uzakta değil. -
Ulan biz bütün yil çalışıp aldığımız herşeye vergi ödeyip hatta verginin vergisinide ödedigimiz halde ( kdv otv otv den kdv ) yil sonu aa sen çok calismissin birazini bize ver diye gelir vergisi alınan ulkedeyiz ne vatandaslim maasindan bahsediyorsunuz utanmasalar calistigimiz maasida alcaklar -
Tek dünya tek devlet diye bişey duydun mu hiç hocam. Ben biraz küresel bakıyorum olaya. Ulus devlet diye birşey kalmayacak yakında. -
Kapitalizm buna izin verir mi bilemem. İnsanlik henüz Kapitalizme (çalışan bir)alternatif bulamadı.
Diğer yandan dünyanın en zenginlik yapıları ve kişileri zenginleşmeye devam ediyorlar ve değeri ellerinde tutuyorlar. Bu nereye kadar devam edecek? Evrensel temel gelir bir noktada bu problemi çözebilir. Para akışının devam etmediği noktada kapitalizm çökmeye başlıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akasha_Ether -- 25 Kasım 2020; 18:21:50 > -
quote:
Orijinalden alıntı: inonu88Idealist olmakla alakasi yokki hocam, evet keske bir insan calismadanda minimum barinma yeme icme ihtiyaclarini karsilayacagi bir dunya da yasasaydik. Evet bazi ulkeler isteseler tum vatandaslarina boyle birsey verebilir ama bunu yapabilecek dunya da 10 ulke ancak vardir.
Diger ulkeler zaten boyle bir sey yapacak durumda degil. Bakin Afrikayi vs extreme ornekleri gectim, Balkan ulkelerini gorseniz yasasaniz bazi altyapi ve gelismislik acisindan Turkiye size uzay ulkesi gibi gelir. Detaylara giremeyecegim anlatsam roman olur.
(Niye orda yasiyosun don o zaman diyecek ceyrek zekalara not:Umrumda degil cunku gelismis ulke olup olmamasi sorunlariyla mutluyum burda var mi lan var mi? )
hangi balkan ülkeleri hocam mesela? nasıl oralar?
-
Bunu yapacaklarına barınma ve sağlık hizmetlerini insan hakları olarak kabul etseler daha iyi. Kira kadar saçma bir şey yok. Asgari ücret 3 bin tl, ev kirası 1500-2000. Maaşın yarısı kiraya gitse, 500 tl de faturalara gitse ne kaldı geriye? Elektrik, su, doğalgazı da barınmaya dahil ediyorum. Halkın ev kirası ve fatura derdi olmasa en azından sadece karnını doyurma derdi olacak. Ha diyeceksiniz ki o zaman da asgari ücret ona göre belirlenecek, gıda fiyatları ona göre belirlenecek ve yine halkın geçim sıkıntısı çektiği bir sistem kurulacak. doğru tabii ki böyle olur çünkü "serbest piyasa" bu. Üretici ürettiği mal için tüketiciyi öldürmeden alabileceği maksimum fiyatı alır. Nasıl olsa fiyatı kafasına göre belirliyor karışan yok ki.
Barınmanın ve faturaların bedava olduğu bir ülke var zaten. Emperyallerin sosyalizmi dünyaya bulaştırmasından korktuğu, yaptırımlar, ambargolar ve tehditlerle ablukaya aldıkları Küba. Küba'da kimse mal mülk sahibi değil ama kira da ödemiyor. Bildiğim kadarıyla belirli bir limite kadar kullanılan elektrik, su, ısınma bedava. Şimdi bu kadar ambargoyla, yaptırımla baskı altında tutulan ve aslında oldukça fakir bir ülke bile vatandaşlarına bedava barınma ve dünyanın en iyi sağlık hizmetini verebiliyorken gelişmiş ülkeler neden yapamıyor?! Yapamıyor değil yapmıyor tabii ki de. Çünkü bu sosyolojik ve psikolojik bir strateji. Şirketler çalışanlardan maksimum performansı almak ister çünkü başka şirketlerle sürekli yarış yani savaş halindedir. Eğer insanların çalışmama veya part time karnını doyuracak kadar çalışma imkanları olsa, hırstan gözü dönmüş bu hayvanların kişisel savaşlarına dahil olup ömürlerini ofisle ev arasında geçirmeyi tercih etmeyebilirler ki muhtemelen etmezler.
Bu yüzden bu kapitalist şablon dünyanın her tarafında aynı şekilde uygulanır. Halka insan gibi yaşamaya yetmeyecek ama açlıktan da ölmeyecek bir maaş belirlenip verilir. Zeki ve çalışkan olanlar ödüllendirilir, hiç işe yaramayanlar orta direğe ve beyaz yakalılara ibret olsun diye gözden çıkarılır. Mantık çok basit, halkı bu kölelik düzenine uymaya mecbur bırakacak kadar korkutmak. Ev versen, araba versen, fatura olmasa kimi böyle iğrenç bir hayatı yaşamaya ikna edebilirsin ki? Yoksa emperyaller bilmiyor mu herkesi ev sahibi yapmayı? Temel ihtiyaçları karşılamayı. İsteseler yaparlar ama kitlelerin kontrolünü ellerinde bulundurmalarının anahtarı korku.
Şimdi durum böyleyken herkese vatandaşlık maaşı bağlamak demek ben kapitalizmden vazgeçtim gibi birşey oluyor? Yerine ne koyacaklar? Olmaz demiyorum ama yeni bi dünya düzeni demek bu. Nasıl olacak?
-
Rekabet giderek artıyor ve artık herkesin para kazanamayacağı bir dünyada yaşıyoruz. Herkes sanıyor ki bir semtteki çiğköfteci ayda 10k kazanıyorsa ben de çiğköfteci açsam ayda 10k kazanırım. Hayır, kazanamazsın çünkü çiğköfte piyasasının hacmi belli. 10 tane dükkan açarsan ortalama ya hepsi 1k kazanır yada bazısı hiç kazanmaz bazısı çok kazanır.
Devlet geçimde alt sınır belirlemeli; barınma gıda su elektrik İnternet en fakir insana bile ulaşmalı. Diyanetin bu işle iştigal etmesi güzel olur hem dini sevdirir hemde bu kadar bütçeden birazını vermesi ona koymaz.
Ülkeye para girmesini sağlayan kesime de destek olunmalı. Hatta eğitim bile bu para girişine göre şekillenmeli. Gereksiz dersler yerine sektörün ihtiyacı olan bilgiler öğretilmeli.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Paydaş kapitalizm diye birşey geliyor hocam. Paydaş kelimesi burdan geliyor. Bu zamana kadar bizden çaldıklarını bize bedava geri verecekler.
Gündemi takip etmenizi öneririm. Dijital dünyaya geçişle birlikte ekonomi sistemi eğitim sistemi herşey değişiyor. Corona da bahanesi. Yersen. -
quote:
Orijinalden alıntı: arsızdentisthangi balkan ülkeleri hocam mesela? nasıl oralar?
Alıntıları GösterYasadigim Romanya ki aralarinda en gelismisi Romanya dusun gerisini, Bulgaristan asiri carpik sistem polis kiyafetiyle mafyalar gelir soyar sizi sinirda asiri rusvet doner, Sirbistan, Karadag, Bosna Kosova vs saymiyorum bile onlar AB de bile degil ve hayat standarti, devlet gucu cok dusuk.
-
milenyum insanının zihin yapısının özeti adeta. az eforla bir şeyler kazanma çabası. ortalıkta topluma böcek kadar faydası olmayan öyle çok insan var ki. böylelerine bakıcılık yapmak ne kadar adil bilemiyorum.
sosyal sağlık ve enerji hizmetleri daha olası gibime geliyor ki dünyada gidişat da bu yönde.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bakıcılık diyosunda dünyayı yöneten zenginler kimlerin sırtından zengin oldu. Onları kim bakıyor. Resme biraz derinlemesine yaklaşmanızı tavsiye ederim. Bize birşey vereceklerse de senelerdir bizden çalınanları verecekler sorumluluk sahibi kardeşim. -
Ben de bir seneden fazla oldu Romanya’dayım.quote:
Orijinalden alıntı: inonu88Yasadigim Romanya ki aralarinda en gelismisi Romanya dusun gerisini, Bulgaristan asiri carpik sistem polis kiyafetiyle mafyalar gelir soyar sizi sinirda asiri rusvet doner, Sirbistan, Karadag, Bosna Kosova vs saymiyorum bile onlar AB de bile degil ve hayat standarti, devlet gucu cok dusuk.
Alıntıları Göster
Buradaki pahalılık had safhada...
Geçim çok zor.
Kiralar inanılmaz pahalı.
Market alışveriş fiyatlar uçuk. (Üretim yok, o sebeple çoğu ürün ithal)
Arkadaşın dediği gibi altyapı, hizmet, sağlık,
Türkiye bu konularda gerçekten çok iyi seviyelerde.
Memleketin kıymetini bilin...
Not: işim gereği pek çok yabancı ile de sohbet imkanın oluyor. Romenler de dahil olmak üzere Türkiye’deki yaşam standartlarının (sağlık olsun, sosyal imkanlar olsun) çok ileride olduğunun farkındalar ve takdir ediyorlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BackConnect -- 26 Kasım 2020; 20:42:23 >
-
maalesef teknik olarak mümkün değil, imparator severus da romada para bastı sırf asker sayısını artırmak ve maaş verebilmek için parada çok ciddi bir devaluasyona sebep oldu. kafana göre para basıp maaş verirsen paranın değeri kalmaz, insanlar altına döner.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2DF0CD106 -- 26 Kasım 2020; 20:57:59 > -
quote:
Orijinalden alıntı: BackConnect
Ben de bir seneden fazla oldu Romanya’dayım.
Buradaki pahalılık had safhada...
Geçim çok zor.
Kiralar inanılmaz pahalı.
Market alışveriş fiyatlar uçuk. (Üretim yok, o sebeple çoğu ürün ithal)
Arkadaşın dediği gibi altyapı, hizmet, sağlık,
Türkiye bu konularda gerçekten çok iyi seviyelerde.
Memleketin kıymetini bilin...
Not: işim gereği pek çok yabancı ile de sohbet imkanın oluyor. Romenler de dahil olmak üzere Türkiye’deki yaşam standartlarının (sağlık olsun, sosyal imkanlar olsun) çok ileride olduğunun farkındalar ve takdir ediyorlar.
Alıntıları GösterHocam kiralar genelde euro oldugu icin piyasaya gore pahali ben eskiden 200 euro ya guzel bir daire bulurdum. Bukresteyseniz ozelden yazin Turk marketlerinin berberlerinin vs ismini verebilirim lazimsa. Profi ve Liddle marketleride biraz daha ucuzdur. Meyve Sebze olayini surekli acik pazar-market tarzi yerlerden halledebilirsiniz hem taze hem ucuz millet koyluler kendi bag bahcesinden getiriyor satiyor.
-
quote:
Orijinalden alıntı: UlusBaker
Tek dünya tek devlet diye bişey duydun mu hiç hocam. Ben biraz küresel bakıyorum olaya. Ulus devlet diye birşey kalmayacak yakında.Düşünceleriniz hakkında sanki 8595 ayrı bilimsel çalışma yapmışçasına "kesin" ifadelerle konuşmuyor musunuz, bitiyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X