Şimdi Ara

Fan sesi ve donanım sıcaklıkları hakkında yardım!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.546
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Fanların yüksek devirde çalışmasıyla oluşan ses ve sıcaklıkların oldukça yüksek olması nedeniyle PC başındayken 1-2 saat sonra kafam şişmiş vaziyette buluyorum kendimi. Muhakkak bu dertten muzdarip nice kullanıcı da vardır. Bilgisayarımdaki donanım şu şekildedir:
    Anakart: ECS 661GX/800-M7 (3-4 senelik bir anakart)
    İşlemci: Intel Pentium 4 630 Prescott LGA 775 3,00 GHz
    Ekran Kartı: Leadtek winfast A6600 GT TDH AGP 8X (128 MB)
    Bellek: Kingston DDR-400 1 GB ram
    Power supply : L&C LC-B300 ATX 300w
    Kasa: 41cm(derinlik) * 38cm(yükseklik) * 18cm(genişlik) Mini tower yada Micro ATX
    Ayrıca kasaya monte 8 cm bir fan ve malum işlemci üzerinde de INTEL in cpu fanı mevcut.
    Odam ortalama 26-27 C sıcaklığında, ve kasayı masa üstünden yere pek çok yerde bulundurdum fakat bu sese çözüm olmadı.
    En son 2 ay önce bilgisayarcıda işlemci fanı temizlendi,ekran kartı fanı yenilendi,8 cm lik kasa fanı değişti fakat evde tekrar sesli çalışmaya devam etti. Ben de bunun üzerine kasanın yan kapağını açarak kasa içindeki hava sirkülasyonuna bir çözüm bulmaya çalıştım. Fakat sorun hala devam ediyor.(bu arada fanları ve kasanın içini haftada bir temizliyorum)
    SpeedFan programını kurdum ve sıcaklık değerlerini ordan izlemeye başladım. İşlemci sıcaklığı 40-45 C aralığında değişiyor ve işlemci fanı dönüş hızı başlarda 3000 rpm lerde pc aktif iken 4500 rpm lere kadar çıkıyor(4500 lerde ses inanılmaz rahatsız oluyor) Ekran kartı sıcaklığı da 50-55 C arasında ama Pes,NFS gibi oyunlar açıkken 70-80 C lere kadar yükseliyor.İşlemci fanını daha sessiz bir fan ile değiştirmeyi düşünüyorum. (Bu arada Arctic Silver 5 termal macunu da mevcut elimde).Bu konuda tavsiyelerinizi ve önerilerinizi bekliyorum… şimdiden teşekkür ederim.

• 5 GÜNDÜR CEVAP YAZAN OLMAMIŞ NASIL PAYLAŞIM FORUMU BURASI ANLAMADIM.
    BENDE HERKESE BU FORUMU ÖVÜYORDUM ÇOK YARDIMCI OLAN KULLANICI VAR DİYE.
    5 GÜNDE 1 CEVAP YAZAN BİLE OLMAZ MI YAZIK...
  • Bu kadar seni rahatsız eden ses hangi fan tarafından çıkarılıyor ilk once onu tespit edin. En çok ses çıkarandan başlayarak. Stok fanlar ses çıkarırlar. Bu nedenle ne kadar temizlerseniz temizleyin yine de ses çıkaracaklardır, tabii ki ses olayı goreceli bir kavramdır. Bu nedenle büyük fanlı bir işlemci soğutucusu almanızı tavsiye ederim. Ekran kartları kasada en çok sesi çıkaran ürünlerden birisidir. Bu nedenle sadece fan değişikliği çok yaralı olmayabilir. Daha iyi bir çozum olarak harici bir sessiz soğutucu almanız yararlı olabilir. PSu fanı ne düzeyde ses çıkarıyor ona bakın. Gerekirse değiştirin, çünkü diğerlerini elden geçirdiğinizi belirtmişsiniz, belkide o dayanılmaz sesi bu yapıyor. Kasa fanı için kaliteli ve sessiz ürünler üreten nanoxia, noctua, enermax gibi firmaların bir çok fanları var, bunlara bakabilirsiniz. Bunları yaptığınızda nihai sessizliğe kavuşamayacaksınız. Niye çünkü fan kontrol cihazınız yok. Fan kontrol cihazsız ne kadarda en kaliteli ürünleri kullansanız sessizliğe ulaşmanız pek mümkün değildir. Ama fan kontrol cihazı ile birlikte donanım parçalarınız için gerekli olan optimum sıcaklık/ses dengesini bulunuz! Umarım yardımcı olmuşumdur!

• Fan kontrol de takabilirsin. İstediğin zaman hızı ayarlarsın. Bu sefer de sıcaklık sorunu başlayacağı için Big Typhoon+Fan kontrol işlemci sorununu çözecektir kanımca.. sıfır ses istiyorsan tabiki sıvı soğutma..
  • tavsiyeleriniz için teşekkürler...
    ses yapan fan işlemcinin fanı bunu net olarak öğrendim çünkü bu fanı kapattığımda ses falan kalmıyor. fan kontrol işini de şimdilik speedfan programı ile yapıyorum fan hızlarını %70 lere indirdiğimde 2500-2800 rpm lerde gayet sessiz çalışıyor bilgisayar. işlemci sıcaklığı da 45 derece yi geçmiyor. ama her pc açışımda speedfan dan azaltmam lazım. bios tan baktım fan hızını kontrol edebileceğim bir yer yok.
    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=600300229
    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=SST-FP33B
    şu iki fan kontrol cihazlarına göz attım ne dersiniz böyle bişey mi almalıyım?

• 2. linktekini yakından inceleme fırsatım oldu. Kullanışlı bir ürün alınır.. Kasayla da uyum sağlıyor..
  • Ben 3'lü veya daha fazla fan kontrol etme imkanı veren cihazlarda aradığım ozellik 0 V olayıdır. Dikkat edersen bu ürün 5-12 V aralığında voltaj veriyor. 0 V şu demek fanı istediğin zaman durdurabilirsin. Aslında kış aylarında ben kasa arkasındaki egsoz fanını kapatıyorum yada download'a bırakacağın zaman kapatmak gerekli olabiliyor. Bu sadece benim ihtiyaçlarım doğrultusunda bir olay tabii ki, sen olaya boyle bakmayabilirsin. Ama 3.5" fan kontrol cihazı olarak ben şunu tavsiye ederim eğer bulabilirsen.

http://www.hepsiburada.com/xilence-3.5-fan-kontrol/productDetails.aspx?categoryid=1125&productid=bd99386

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.