Fotoğraftaki gibi seri bağlanmış led devresi buldum forumdan. Bu devrede kırmızı ledler kullanılmış ben dışı şeffaf beyaz renk ve sarı renk veren led kullanarak bu bağlantığı yapacağım. kaç volt Adaptör ile çalıştırabilirim ? Ledlerin ömrü ne kadardır 100 tane seri bağlanmış led kaç watt elektrik harcar? İyi ışık elde edebilirmiyim?
Teşekkürler.
30v 300mah adaptör işinizi görücektir ömürleri 10 yıl civarıolur genelde hepsi toplamda 10-15 watt güç harcar
30volt fazla olur çünkü bu devre için 12x2.2volt=26.4volt yapar çalışmasına çalışır ama 30volt ile devamlı çalışırsa led ömürleri kısa olur. çekeceği watt olarakta her led 20ma ihtiyat duyar seri ledler 20ma olarak ele alınır örneğin 10 tane 12li seri gurup led olduğunu farzedersek 10x20ma=200ma akım çeker ve her seri devre 26.4volt ile çalışırsa devreye 26.4voltx200ma(0.2a) oda ortalama 50watt elektirik harcar tabi trafonun kaybını hesaba katmıyoruz.
bence sen en iyisi şerit led al.
ayrıca 5 metre şerit led + adaptör gün ışığı renginde 40tl dahada ucuza bulabilirsin belkide 5 metrede yaklaşık 300led var.
quote:
Orijinalden alıntı: ahmet__01
30volt fazla olur çünkü bu devre için 12x2.2volt=26.4volt yapar çalışmasına çalışır ama 30volt ile devamlı çalışırsa led ömürleri kısa olur.
Konu bu devredeki kırmızı ledler degil zaten, beyaz ve sarı led kullanacagından sözetmiş
kırmızı sarı ledler 2.2volt ile mavi ve beyazlarda 3.2v çalışır diye biliyorum. yanılıyorda olabilirim.
quote:
26.4voltx200ma(0.2a) oda ortalama 50watt elektirik harcar
5 metre şerit ledi 12 volt adaptör ile çalıştırabilirmiyiz?
bu adaptörün amperi yokmu ?
5m led için 2.5A idealdir
İlgilenen herkeze çok teşekkür ederim son sorum :)) Şerit letleri serimi bağlayım? paralelmi?
bu resimde seri bağlanmış değilmi böylemi yapıyım ?
quote:
Orijinalden alıntı: SinanDextra
İlgilenen herkeze çok teşekkür ederim son sorum :)) Şerit letleri serimi bağlayım? paralelmi?
şerit ledleri seri baglarsan 12v ile çalıştıramazsın, paralel baglayacaksın
şerit ledler modül halindedir belirlediğin uzunlukta modülden kesersin atıyorum 1er metrelik kestin bu kestiklerini paralel yapıp yani +ları birleştirip - leri birleştirip sonrada adaptörün + ve - sine bağlaman yeterli.
quote:
şerit ledler modül halindedir belirlediğin uzunlukta modülden kesersin atıyorum 1er metrelik kestin bu kestiklerini paralel yapıp yani +ları birleştirip - leri birleştirip sonrada adaptörün + ve - sine bağlaman yeterli.
Çok teşekkürler.
Küçük (5w) adaptör falan baglamayı deneme ledleri yakmak için
eğerki devren akvaryum olacaksa seride bağlayabilirsin daha kolay olur şemasını veriyorum.
quote:
eğerki devren akvaryum olacaksa seride bağlayabilirsin daha kolay olur şemasını veriyorum.
bu bağlantı şekli seri değil paralel,göz yanılması olmasın
anlatımda sorunum oldu sanırım zaten kendi içerisindeki modüllerin hepsi birbirine paraleldir ancak anlatmak istediğim uç uca bağlamak manasında seri dedim yoksa istenilen her türlü bağlantıda şerit ledler içerindeki pcb dizaynı sayesinde(+lar ve -ler belirtilen yerlerde olmak zorunda) paralel bağlanmış olacaktır. daha doğrusu uc uca bağlanmasını kast ettim yoksa devre tabikide seri değil.