Şimdi Ara

fren balataları değişti tutmuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
36
Cevap
0
Favori
74.446
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • On fren balataları değişti arkadaşlar. Bir süre alışma süreci olduğunu biliyorum..

Usta değişti. .çıktım. eve geliyorum..fren taa dibte tuttu.az kalsın öndeki araca vuruyordum hatta 20 30 km gibi az bi hızla giderken..

Simdi 3 4 gün ise gidip geleceğim..40 50 km yaparsam alışırmi. Sürekli fren yapa yapa alistirayim mi.

Önümüzdeki hafta babamlar 1000 km yol gidecekler..o yüzden korkuyorum.. Bi an önce yapılması gereken herşeyi yapayım. .

Usta değişti fakat ayar mayar yapmadı. .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: yirthan

Çok normal bir durum değil...
    Balataları taktıktan sonra kaliperlerin balataları sıkması için aracı çalıştırıp freni pompalamanızı söylemedi mi usta, çünkü balatalar takılınca fren kalipperleri geri doğru kapatılır yeni balataların hizasına gelene kadar boşlukta kalır eğer bunu söylemeden yola çıktıysanız durumunuz normal.
    Ön balata değişiminde ayar yoktur. Üst mesajda arkadaş açıklamış balata değişiminden sonra pistonlar en geride olduğundan, frene ilk baktığınızda pedal sonuna doğru fren tutar. Birkaç gün içerisinde yeni balata disk yüzeyi şeklini alıp fren performansı eski halini alır.
    Yapay Zekanın Yanıtı

Fren Balatalarının Değişiminden Sonra Frenlerin Tutmaması

Fren balatalarının değiştirilmesi, aracın güvenliği için son derece önemli bir işlemdir. Ancak bazı durumlarda, balata değişimi sonrasında frenlerin tutmadığı görülebilir. İşte bu sorunun olası nedenleri ve çözümleri:

Hava Kabarcıkları:

Fren sistemine yeni sıvı eklendiğinde, sistemde hava kabarcıkları oluşabilir. Bu kabarcıklar, fren pedalına basıldığında sıvıyı sıkıştırarak frenlerin tutmasını engelleyebilir. Hava kabarcıklarını gidermek için fren sisteminin havasının alınması gerekir.

Yanlış Takılmış Balatalar:

Eğer fren balataları doğru şekilde takılmazsa, fren kaliperine düzgün oturmayabilir ve bu da frenlerin tutmasını engelleyebilir. Balataların doğru takıldığından emin olmak için yetkili bir servise başvurmak önemlidir.

Bozuk veya Eski Fren Kaliperi:

Fren balataları ile birlikte fren kaliperlerinin de kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesi gerekir. Bozuk veya eski bir fren kaliperi, balataların düzgün çalışmamasına neden olabilir.

Fren Hidroliği Sorunları:

Fren hidroliği, fren sisteminde sıvı olarak kullanılır ve balatalara basınç uygular. Eğer fren hidroliği eski, kirli veya azsa, frenlerin tutması etkilenebilir.

Fren Tamburu veya Diskinin Aşınması:

Fren balatalarına baskı uygulayan fren tamburu veya diski aşınmışsa, frenlerin tutuş gücü azalabilir. Aşınmış fren tamburu veya diski değiştirilmelidir.

ABS Sorunları:

Araçlarda bulunan Anti-lock Braking System (ABS), ani frenleme sırasında tekerleklerin kilitlenmesini önler. Bazı durumlarda, ABS sistemi arızalanabilir ve bu da frenlerin tutmasını engelleyebilir.

Fren balatalarını değiştirdikten sonra frenlerin tutmaması sorunu ile karşılaşıyorsanız, aracınızı yetkili bir servise götürerek sistemin kontrol edilmesi ve sorunun giderilmesi önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • okadarda geç tutması pek hayra alamet değil. fren hava yapmış olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: muradisdan

okadarda geç tutması pek hayra alamet değil. fren hava yapmış olabilir.
    Sen bir daha baktır frenler.Lastikte oldugu gibi frendede rodaj dönemi var ama sonunda tutacak kadar degil.Balataları yan sanayi felan mı aldın.
  • Balata diske alışana kadar normal, temkinli gitmekte fayda var. Sık fren yaparak süreci hizlandirabilirsiniz.

• hava yapmış öyle kullanma sakın

• Çok normal bir durum değil...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yirthan

Çok normal bir durum değil...
    Balataları taktıktan sonra kaliperlerin balataları sıkması için aracı çalıştırıp freni pompalamanızı söylemedi mi usta, çünkü balatalar takılınca fren kalipperleri geri doğru kapatılır yeni balataların hizasına gelene kadar boşlukta kalır eğer bunu söylemeden yola çıktıysanız durumunuz normal.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Fren Disk ve Balata
    5 yıl önce açıldı
    Araba soğukken fren tutmuyor
    2 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ön balata değişiminde ayar yoktur. Üst mesajda arkadaş açıklamış balata değişiminden sonra pistonlar en geride olduğundan, frene ilk baktığınızda pedal sonuna doğru fren tutar. Birkaç gün içerisinde yeni balata disk yüzeyi şeklini alıp fren performansı eski halini alır.

• quote:

Orijinalden alıntı: tunc52

Ön balata değişiminde ayar yoktur. Üst mesajda arkadaş açıklamış balata değişiminden sonra pistonlar en geride olduğundan, frene ilk baktığınızda pedal sonuna doğru fren tutar. Birkaç gün içerisinde yeni balata disk yüzeyi şeklini alıp fren performansı eski halini alır.
    bence ustanız kaliperi ya da en son takılan yayları takamamış. eskiden astra g aracımın fren balatalarını değiştirmiştim, fakat aynen sizde olduğu gibi frenleirm tutmuyordu. hemen başka bir ustaya gittim, yaylar yanlış takılmış dedi. gitti aynı araçtan buldu, lastiğini sökerek yayların nasıl takıldığını inceledi. sonra benim araçtaki yayları doğru takarak frenlerin normale dönmesini sağladı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nebel

bence ustanız kaliperi ya da en son takılan yayları takamamış. eskiden astra g aracımın fren balatalarını değiştirmiştim, fakat aynen sizde olduğu gibi frenleirm tutmuyordu. hemen başka bir ustaya gittim, yaylar yanlış takılmış dedi. gitti aynı araçtan buldu, lastiğini sökerek yayların nasıl takıldığını inceledi. sonra benim araçtaki yayları doğru takarak frenlerin normale dönmesini sağladı.

Alıntıları Göster
    Freni aracı çalıştırmadan da çalıştıktan sonra da pompalayın. Daha doğrusu bunu zaten size balatalar değiştikten sonra yaptırmaları gerekiyordu. Eğer hala geçmiyorsa hava yapmış olma olasılığı yüksek. Ya da üstteki arkadaşın yazdığı gibi biryerlerde eksik ya da yanlış bi işlem yapmış ustanız.

Benzer bir olay benim başıma geldi çünkü. Fren hidroliklerini değiştirttim bu sefer en ufak bi frene basmamda araç kızaklamaya başladı 2 3 sefer havasını aldırttım aldırttım en sonunda düzeldi. Fren bu Allah korusun şakaya gelmez.

• quote:

Orijinalden alıntı: hmyildiran

Freni aracı çalıştırmadan da çalıştıktan sonra da pompalayın. Daha doğrusu bunu zaten size balatalar değiştikten sonra yaptırmaları gerekiyordu. Eğer hala geçmiyorsa hava yapmış olma olasılığı yüksek. Ya da üstteki arkadaşın yazdığı gibi biryerlerde eksik ya da yanlış bi işlem yapmış ustanız.

Benzer bir olay benim başıma geldi çünkü. Fren hidroliklerini değiştirttim bu sefer en ufak bi frene basmamda araç kızaklamaya başladı 2 3 sefer havasını aldırttım aldırttım en sonunda düzeldi. Fren bu Allah korusun şakaya gelmez.

Alıntıları Göster
    aracınızı ustaya geri götürün büyük olasılık hava yaptırmışlar balatalar değişirken öle rodaj dönemi filan hikaye baktım yorumlara herkes sallamış. ilk balata değişince yüzeyi koruyan bir kaplama var üzerinde 2-3 kez fren yaparak bu kaplama gidiyor hafif duman çıkarıyor fren balatası ilk takıldığında neyse 10 bin km de sona aynıdır ek olarak şunu tavsiye ederim aracınızda çelik fren hortumu yoksa çok pahalı bişey değil onuda taktırın fren pedalı tepkisi epey değişiyor. zaten hortumlarında belirli bir ömrü var genleşmeye başladılarlı fren verimliliği azalır. bu daha çok frenler kullanıldığında kaliperler çokça ısınır 200 üstü derecelere çıkar buda içindeki sıvıların zamanla özelliğini kaybetmesi demektir ısınan sıvılar fren hortumlarında hacimsel değişiklik oluşturur buda fren performansı zamanla azalması demektir. ilave bazen deriz frenler ısınınca pek tutmuyor deriz aslında tutmayan frenler değildir içerdeki sıvının artık kaynama noktasının üzerine çıkmasından kaynaklanmaktadır. bir nevi buhar yapar ve frenleme gücü azalır. kısaca yapmanız gereken şey metal partiküllü fren balatası kullanmak. özellikle brembo bu işte iyidir. siz bi ustaya geri gidin hava yaptırılma ihtimali yüksek. veya sıvının değişim zamanı geldi.

• Bendede aynısı olmustu parça fabrikasyon arızalıymıs değiştirince düzelmişti .

• quote:

Orijinalden alıntı: serdardespp

Bendede aynısı olmustu parça fabrikasyon arızalıymıs değiştirince düzelmişti .
    dizel otomatik cruze aracımın 4 fren diskinide yakın zamanda değiştirdim.Değiştirdikten sonra durumunu görmek ve alışması için ustayla deneme sürüşüne çıktık..İlk andan itibaren hiç sorun yoktu alışma vs gibi birşeyede gerek olmadı bencede götürüp kontrol ettirmenizde fayda var.
    Bu arada takılan fren balataları ve araç ne markaydı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: aybasan

dizel otomatik cruze aracımın 4 fren diskinide yakın zamanda değiştirdim.Değiştirdikten sonra durumunu görmek ve alışması için ustayla deneme sürüşüne çıktık..İlk andan itibaren hiç sorun yoktu alışma vs gibi birşeyede gerek olmadı bencede götürüp kontrol ettirmenizde fayda var.
    Bu arada takılan fren balataları ve araç ne markaydı?

Alıntıları Göster
    Ben de bu ay içerisinde değiştirdim balataları. İlk başta tutmayacağını zamanla alışacağını söylemişti usta. Bu durum normal. Boş bir yolda -yokuş aşağı olursa daha iyi olur- hızınızı arttırın ve frene hafif hafif basın. Birkaç güne eski haline geldiğini göreceksiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: fatal_hand

Ben de bu ay içerisinde değiştirdim balataları. İlk başta tutmayacağını zamanla alışacağını söylemişti usta. Bu durum normal. Boş bir yolda -yokuş aşağı olursa daha iyi olur- hızınızı arttırın ve frene hafif hafif basın. Birkaç güne eski haline geldiğini göreceksiniz.

Alıntıları Göster
    Disk yüzeyi ile yeni balatanın yüzeyi tam birbirine uymadığı için de oluyor bu durum. Geçenlerde ben de ön balataları değiştirdim ve frenler resmen tutmuyordu ilk başlarda. Aracı yıkattığımda paslanan disklerden farkettim ki balata doğru düzgün basmamış diske.
    En fazla 50km'ye eski haline döner sizinki de.

• quote:

Orijinalden alıntı: mevsimsiz_kar45

aracınızı ustaya geri götürün büyük olasılık hava yaptırmışlar balatalar değişirken öle rodaj dönemi filan hikaye baktım yorumlara herkes sallamış. ilk balata değişince yüzeyi koruyan bir kaplama var üzerinde 2-3 kez fren yaparak bu kaplama gidiyor hafif duman çıkarıyor fren balatası ilk takıldığında neyse 10 bin km de sona aynıdır ek olarak şunu tavsiye ederim aracınızda çelik fren hortumu yoksa çok pahalı bişey değil onuda taktırın fren pedalı tepkisi epey değişiyor. zaten hortumlarında belirli bir ömrü var genleşmeye başladılarlı fren verimliliği azalır. bu daha çok frenler kullanıldığında kaliperler çokça ısınır 200 üstü derecelere çıkar buda içindeki sıvıların zamanla özelliğini kaybetmesi demektir ısınan sıvılar fren hortumlarında hacimsel değişiklik oluşturur buda fren performansı zamanla azalması demektir. ilave bazen deriz frenler ısınınca pek tutmuyor deriz aslında tutmayan frenler değildir içerdeki sıvının artık kaynama noktasının üzerine çıkmasından kaynaklanmaktadır. bir nevi buhar yapar ve frenleme gücü azalır. kısaca yapmanız gereken şey metal partiküllü fren balatası kullanmak. özellikle brembo bu işte iyidir. siz bi ustaya geri gidin hava yaptırılma ihtimali yüksek. veya sıvının değişim zamanı geldi.

Rodaj dönemi eğer disk yüzeyi pürüzlü ise hikaye değil hocam.

Sıcak durumunda da frenin tutmama sebeplerinden birisi de (arka freni kampana olan araçlar için daha sık görülür) bildiğiniz üzere kampana çanak gibi bir yapıya sahiptir ve balata içeriden kampanaya baskı uygulamaktadır. Siz eğer arka kampanaları çok ısıtacak şeyler yaptıysanız misal el freni bi iki kademe çekiliyken seyahat etmek gibi, ısıdan dolayı o kampananın çanak yapısı genleşir ve ister istemez o çanak genişler. Kampana genişlediği için siz frene sonuna kadar bassanız bile bazen hiç tutmayacak değerlere geldiğini görürsünüz. Bunun sebebi ise balatayla kampananın arasının çokca açılmış olmasıdır sizin frene bastığınızda oraya pompalanan hidrolik daha çok olur ve bütün tekerlerin üzerine hidrolik basıncı daha az iletilir. Frene sonuna kadar basmak zorunda kalırsınız ki kampanayla balatanın arasındaki mesafe kapansın da fren tutsun. Ama tabiki sıcaklık normal derecesine inerse bu durum da ortadan kalkar o yüzden böyle bir durum başınıza gelir ise durun ve kampananın soğumasını bekleyin.

• değişim sırasında fren hidroliğinin hava yapması veya azalması durumu olabilir, fren değişince alışma süresi var ama bu kadar zorlayarak devreye girmesi normal değil. + o alışma evresi uzun sürmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TITAN291 -- 27 Ekim 2015; 0:59:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TITAN291

değişim sırasında fren hidroliğinin hava yapması veya azalması durumu olabilir, fren değişince alışma süresi var ama bu kadar zorlayarak devreye girmesi normal değil. + o alışma evresi uzun sürmez.
    Ben birşey ilave edeyim aklıma geldi.Benim fren balataları değişirken disklerde tornaya gidip işlendi balatalar ondan sonra takıldı bununda fren üzerinde etkisi olabilir.
  • Benim degistikten sonra arac calismadan usta bas birak bas birak diye diye baya yapti hic sikibti olmadi

• 20 yıldır araç kullanıyorum ve bakım işlerini hep yetkili serviste yaptırdım. Lastik işleri hariç sigorta değişimi için bile yetkili servise giden biriyim.

Ümraniye'de yaşıyorum ama inanın sanayi nerede bilmiyorum. İşim düşse gidemem. Bugüne kadar hiç bir balata değişimi sonrası bahsettiğiniz düzeyde bir fark hissetmedim. Frenlerim daha servisten çıktığım andan itibaren tutması gerektiği gibi tuttu.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.