Şimdi Ara

fren tutmuyor ya da araba kayıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
32.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İki gün önce arabaya kış lastiklerini taktırdım. İki gündür frenlerle ilgili bazı sorunlar yaşadım. Hafif eğimli bir yolda kalabalık trafikte yavaş yavaş ilerlerken öndeki araba normal bir şekilde durdu. Ben de frene bastım iyice yavaşladım ama duramadım. 1-2 metre kaydım ve öndeki arabaya çarptım.

Yavaşlıyorum ama tam durma anında takır takır ses çıkıyor ve fren tutmuyor. Arabada abs var.

Acaba lastiklerin ömrü mü doldu? Yoksa frende mi sorun? Lastikler 2000 yılı üretilmiş ama her yıl 2-3 ay kullanılıyor?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Fren Tutmuyor veya Araba Kayıyorsa Ne Yapmalısınız?

Araba kullanırken frenlerin tutmaması veya aracın kayması ciddi tehlikeler oluşturabilen durumlar olabilir. Bu sorunları yaşamamanız için aşağıdaki bilgilere dikkat etmeniz önemlidir:

Fren Tutmuyor:

• Frene Basınca Araba Kayıyorsa: Fren sisteminizin hava almış olabileceğini düşünün. Hava tahliyesi yaptırmanız gerekebilir.
    • Yağmurlu Havada Fren Sertleşmesi: Yağmur, fren balatalarının ıslanmasına ve sertleşmesine neden olarak fren mesafesini uzatabilir. Bu durumda yavaş ve dikkatli sürmeniz önerilir.

Araba Kayıyor:

• Ani Frende Araba Neden Kayar: Ani fren yaptığınızda aracınızın tekerlekleri kilitlenebilir ve bu da kaymaya neden olabilir. Kaymayı önlemek için aracı yavaşlatırken kademeli olarak fren yapın.
    • Araba Neden Kayar: Arabanın kaymasına yol açabilecek faktörler arasında yol koşulları (ıslak, buzlu veya karlı), aşınmış lastikler ve arızalı süspansiyon sistemi bulunur.

Öneriler:

• Fren sisteminizi düzenli olarak kontrol ettirin ve bakımını yaptırın.
    • Lastiklerinizi düzenli olarak şişirin ve aşınma durumunu kontrol edin.
    • Süspansiyon sisteminin iyi durumda olduğundan emin olun.
    • Kaygan yol koşullarında yavaş ve dikkatli sürün.
    • Ani fren yapmaktan kaçının.

Fren tutmama veya araba kayması sorunları yaşıyorsanız, aracınızı güvenli bir yere çekin ve profesyonel yardım alın. Bu sorunların zamanında çözülmesi, hem sizin hem de diğer sürücülerin güvenliği için çok önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Lastiklerin raf omru bile 3-4 yıl olması lazım , buyuk ihtimalle senin lastiklerde sorun.
  • abs olsa bile lastikler yolu tutmuyorsa bu sefer durma mesafen uzar..denzelin dediği gibi büyük ihtimalle lastiklerde sorun var..

abs devreye girdiğinden eminmisin?
  • Takır takır ses geldiğine göre ABS devrede. Ama pedala tam güçle basılması lazım.
  • Abs nin sesi geliyor ve pedal titriyor. Lastikler kayıyor mu kaymıyor mu göremiyorum. Frende sorun olsa hiçbir zaman tutmaz, ama bu olay eğimli yollarda ara sıra oluyor.

Ben yolda çok kabak lastikli araba görüyorum, böyle kaymıyorlar. Benim lastiklerin tüm dişleri yerinde. Böyle lastik nasıl kayar anlamıyorum...
  • virajlarda kaymıyormu araç sadece frenlemedemi kayıyor
  • aynı sorun bende de oluyor arabam megane 1 abs var
    nedeni lastik. lastik esneme kabiliyetini yitirince kayma eğilimi gösteriyor.
    valla ustam bana bedavaya abs ayarı yaptı ondan beri çok nadir olmaya başladı artık zırt pırt abs devreye girmiyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • fren tertibatında herhangi bir değişikliğe gidilmediğne göre 1 gün önce yazlık lastiklerle memnun olduğunuz frenlerin 1 gün sonra kışlık lastik takılınca bozulması mantık dışı. sorun %90 ihtimalle lastiklerde. ben de geçen yıl 4 mevsim lastik aldım. kışın mükemmeldiler. o kadar karda kışta 1 gün olsun arabasız kalmadım. hiç bir yere takılmadım hiç bir yerde kaymadım. ama yaz gelince kışın lastikler ne kadar başarılıysa yazın da o kadar başarısız çıktılar. frene basınca araba akıp gidiyordu. demek ki yazın yazlık, kışın kışlık lastik kullanmak gerekiyor. 4 mevsim diye bi lastik çeşidini ben artık tanımıyorum. en azından mersin, antalya gibi yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkının birbirine yakın olmadığı bölgelerde kesinlikle mevsime uygun lastik gerekiyor.

özetle, lastik çok önemli ve bahsedilen fren sorunlarının çoğu lastik kaynaklı. ebat, özellik, araçla uyum konusunda marka, model, lastiklerin raf ömrü, saklama koşulları, kullanım özellikleri, coğrafi özellikler... bunların tamamı bir bütün olarak değerlendirilmeli ve güvenlik tehlikeye atılmamalı...

• Aynı sorun benim aracımdada kışlık lastikleri taktıktan sonra oldu. kullandığım lastiğin özellikle ıslak zemin performansı çok kötü sürekli abs devreye giriyor. Yazlık lastiklerim normal şartlarda daha iiyi performans gösteriyordu. kullandığım kışlık lastik dişleri iyi durumda ama arkdaşlarında dediği gibi lastik hamuru yıl geçtikçe sertleşiyor ve kötü yol tutuşu sergiliyor. Lastik alırken üzerinde üretim tarihleri vardır. eski rafta beklemiş lastik almamaya dikkat edin. üretim tarihi yıl ve kacıncı haftası oldugunu gösteren bir formatta yazıyordu.
  • @neverlate geçmiş olsun...aradan bir hafta geçmiş, umarım problemi çözmüşsündür. Sahi -hallettiysen- neymiş sorun? merak ettim...
  • SADECE BİR HATIRLATMA:
    KIŞ LASTİKLERİ +7 DERECENİN ÜSTÜNDEKİ SICAKLIKLARDA İŞE YARAMAZ...
    BU OLAYI YAŞADIĞINDA SICAKLIK KAÇ DERECEYDİ?
    EĞER +7 DERECENİN ALTINDAYSA, VE YİNE TUTUŞ PROBLEMİ YAŞIYORSAN SORUN LASTİKLERİNDE...

quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

İki gün önce arabaya kış lastiklerini taktırdım. İki gündür frenlerle ilgili bazı sorunlar yaşadım. Hafif eğimli bir yolda kalabalık trafikte yavaş yavaş ilerlerken öndeki araba normal bir şekilde durdu. Ben de frene bastım iyice yavaşladım ama duramadım. 1-2 metre kaydım ve öndeki arabaya çarptım.

Yavaşlıyorum ama tam durma anında takır takır ses çıkıyor ve fren tutmuyor. Arabada abs var.

Acaba lastiklerin ömrü mü doldu? Yoksa frende mi sorun? Lastikler 2000 yılı üretilmiş ama her yıl 2-3 ay kullanılıyor?

• Lastiklerin hamuru sertleştiğinden yol tutuşu azalmıştır. Bu da ABS'nin çok daha erken devreye girmesine neden olur. Sonuç fren mesafesinde artma!
  • quote:

Orjinalden alıntı: roverci

SADECE BİR HATIRLATMA:
    KIŞ LASTİKLERİ +7 DERECENİN ÜSTÜNDEKİ SICAKLIKLARDA İŞE YARAMAZ...
    BU OLAYI YAŞADIĞINDA SICAKLIK KAÇ DERECEYDİ?
    EĞER +7 DERECENİN ALTINDAYSA, VE YİNE TUTUŞ PROBLEMİ YAŞIYORSAN SORUN LASTİKLERİNDE...

quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

İki gün önce arabaya kış lastiklerini taktırdım. İki gündür frenlerle ilgili bazı sorunlar yaşadım. Hafif eğimli bir yolda kalabalık trafikte yavaş yavaş ilerlerken öndeki araba normal bir şekilde durdu. Ben de frene bastım iyice yavaşladım ama duramadım. 1-2 metre kaydım ve öndeki arabaya çarptım.

ben nisan ayında çıkarmıştım kar lastiklerimi ama sıcak havalarda örneğin 10 ya da 13 derecede falan rahat gidiyodu frenlemesi falan iyidi fakat tabi yazlık lastikelre göre daha çabuk kayma eylimi dösteriyodu

• Sebebi kesinlikle lastiklerin eski olması Ayni şey bende de olmuştu frene basınca kayıyordu araba.Eskitecek km yapılmasa bile daha önce belirtildiği gibi lastiklerin rafta uzun süre beklemesinden kaynaklanıyor eski lastik sertleşiyor ve tutunma yeteneği kayboluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: redstorm

@neverlate geçmiş olsun...aradan bir hafta geçmiş, umarım problemi çözmüşsündür. Sahi -hallettiysen- neymiş sorun? merak ettim...

Saol @redstorm. Arkadaşların da dediği gibi sorun lastiklerde sanırım. Frene azıcık sert bassam ABS devreye giriyor. Kayıyor mu tutuyor mu anlamıyorum. Hiç güvenli hissetmedim. Normal lastikleri geri taktırdım...2 kez tak çıkar 60 ytl ye mal oldu...Sorun halloldu yani ama karlı havalarda çıkmayacağım bu sene artık. Seneye de yeni lastik alırız. Biliyosun sen de Ankara'nın kışı sert oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 16 Kasım 2006; 1:33:08 >
  • Lastiklerin ömrü 3 yıldır.Daha sonra sertleşir bunu unutma.Yeni kış lastikleri bakman lazım bence.Michelin deneyebilirsin.
  • Konu hortlayacak ama bugün bende benzer bir olay yaşadım, araç ve lastikler daha 2 yıllık, araç 33 bin km de ana yolda seyrederken öndeki araç yeşil yanıp sönerken bir anda durdu geçeriz diye düşündüğüm için bende yavaşlamadan geliyordum tabi hızımız 60 km/s civarı, öndeki araç birden durunca ilk önce frene hafif bastım ama öndeki araca çok yaklaşınca ve halen hızım düşmeyince freni kökledim tekerlekler kilitlendi araç sanki taşlı yoldaymış gibi 2 metre kaydı son anda durabildim, baya bir tırstım frenin aracın en önemli donanımı olduğunu bir kez daha anladım gideceğim yerede gitmedim geri döndüm geri dönerken 1-2 kez daha yaptı, sonra aklıma şu geldi dün oldukça çamurlu bir yolda aracı sürmüştüm döndüğümde tekerlekler çamurla kaplanmıştı lastikler kahverengi bir hale dönmüştü acaba çamur kuruyup böyle birşey mi yaptı? Tabi hemen bunu aklıma getirince aracı yıkattım lastiklere basınçlı su tutturdum şu an iyi gibi ama yine olur diye tırsmıyor değilim, önüme aniden biri çıksa acil fren yapmak gerekse bu kayma olayı çok büyük bir sıkıntı olur.

• 80 km hızla giderken önümdeki aniden frene asıldı bende frene asıldım önce abs devreye girdi sonra araba kaydı kaydı kaydı sola döndü ve orta refüje vurdum tampon içeri girdi . Tekerlerde hata olabilir ama asıl hata bendeydi frene basmayı 1 saniye kaçırdım ve takip mesafem normalin altındaydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Red_devil33 -- 9 Temmuz 2017; 15:38:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.