Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18.539
Cevap
721
Favori
828.350
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Vedder Man

Kahve iyidir. Ama Türk kahvesi ve Nescafe'den sıkıldım artık, evde kolayca yapabileceğim kahve önerileri arıyorum.

Ha bu arada, alın beyler ikramım olsun.

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-'

French press alıp filtre kahve yapabilirsin. Kahve makinesiyle yapılanı kadar iyi olmasa da iş görür.

• media marketten 20 temmuz faturalı delonghi icm30 kahve makinası aldım. evde kahve içen tek kişi olduğum olduğum için bana büyük geldi. forumda en çok konuşulan modellerden biri bu. isteyen olursa satabilirim...
  • iyi kahve ancak zahmetli veya masrafli olabiliyor,maalesef
  • saglikli temizlenip yikatilamayan,oymali kakmali otantik gorunumlu nickel kaplamali,metal servis takimlarina hayir !
     '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-'

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arel.gr -- 23 Temmuz 2012; 13:18:26 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: hayabusa+

Merhabalar arkadaşlar.

Kahveler konusuna çok kafa yoran birisi olarak acemi arkadaşlara biraz bilgi vermek isterim.

EĞER GERÇEK KAHVE İÇMEK İSTİYORSANIZ ;

1) Hangi tür kahve içiyorsanız için (espresso, filtre kahve, türk kahvesi vs.) kahve yeni kavrulmuş (taze) olmalı. ( yeni kavrulan kahve çekirdeği 1 haftadan sonra bayatlamaya başlar 15-20 gün tazelik tadı bulabilirsiniz)

2) Kahve çekirdeği öğütüldükten yaklaşık 3 dakika sonra aromasını yitirmeye başlar. Dolayısıyla kahveyi çekirdek olarak satın alıp, içeceğiniz sırada yalnızca içeceğiniz kadarını öğütmenizi öneririm.

3) Kahveden düzgün bir aroma elde edebilmek için kahvenin homojen şekilde öğütülmesi gerekir. Bunu da sözen marka el değirmeni ile elde edebilirsiniz.

4) en ucuz düzgün kahve elde edilebilecek makineler ?

espresso için : beko 2170 (piyasada bulmak zor) asıl markası gaggia. bekonun sadece logosu var :) bayilerde artık yok ancak elinde kalmış olan yerler olabiliyor. onlarda aynı ürünü 100-400 lira arasında tutturabildiklerine satıyorlar.

prench press için:sadece "bodum" markası. starbuckslarda satılıyor fiyatı 50 tl. en ucuz starbucks diye biliyorum.

en en önemlisi taze kahve. taze kahveyle tanıştıktan sonra başka kahve içmeyeceksiniz...

türkiyede nitelikli taze kahve kavuran yerler var birkaç tane. malesef parmakla sayılacak kadar az. internetten sipariş verebileceğiniz 2-3 tane site var. siparişi verdiğiniz gün kahveyi kavuruyorlar.

benim tavsiye edebileceğim site kahvefabrikasi.com

şimdilik benden bu kadar.

sorularınız olursa sorabilirsiniz. uzman değilim sadece sizler gibi meraklıyım. gurmeleri özenle takip ediyorum.

bu arada kahve forumunda bu işin gurmesi arkadaşlar var. oradaki yazılanları takip edebilirsiniz.

Kahveler.Net : kahve forumu
    Kahveler.Net : kahve forumu
    http://kahveler.net

Derslere devam :)

Öğütücü kısmını biraz açayım. Öğütücü çok önemli. Malesef piyasadaki ucuz öğütücülerden istenilen sonucu alamazsınız. Öğütücülerde bıçak kullanıyorlar. Bıçak kullanıldığında kahveyi parçalayıp atıyor. Hem homojen şekilde öğütmüyor hemde kahvenin acı - ekşi olmasına sebebiyet veriyor.

Öğütücünün dişlisinin konik şekilde olması gerekiyor. Fakat her konik dişlide iyi diyemiyoruz. Malesef iyileri 600-700 liradan başlıyor.

Fakat bu makinelere yakın kalitede öğüten tek değirmen var. Oda el değirmeni yalnızca SÖZEN marka. Sözen markasını diğerlerinden ayıran özelliği dişli çapı ve homojen öğütmesi.

Bakın bu söylediklerim gurmelerin defalarca tecrübesidir. Hiç boşuna macera aramayın. Ya 600-700 lirayı gözden çıkartıp büyük öğütme makinelerinden alacaksınız. Yada 30 liraya sözen marka el değirmeni alacaksınız. El değirmeni belli bir zamandan sonra bıkkınlık verdiği malum. Ben şarjlı matkap bağladım onunla çeviriyorum daha pratik oluyo :)

ama genede elektrikli öğütücünün yeri başka. İleride paraya kıyıp alacağım bakalım inşallah.

özet olarak : öğütücü alacaksanız ya sözen marka el değirmeni yada fiyatları biraz pahalı olan rancilio rocky gibi öğütücüler alacaksınız. 3. yol yok

• SÖZEN de konik miller pik dokummu ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: arel.gr

SÖZEN de konik miller pik dokummu ?

dişlisi çelik diye biliyorum pikini bilmem hocam :)

imalatçısıda eminönünde. ben istanbulda olmadığımdan birisine aldırmıştım. fiyatı 30 lira. gerçi gene bazı yerlerde aynı fiyattan bulunabiliyor.
  • kalem pilden dokme demire hersey celik diye geciyor.
    pik olmassa korelmeye dayanmaz,kesmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: arel.gr

kalem pilden dokme demire hersey celik diye geciyor.
    pik olmassa korelmeye dayanmaz,kesmez.

valla ayrıntısı bilmem ama sözen 120 yıllık değirmenci. alıpta memnun olmayan yoktur herhalde. google dan araştırırsanız birçok yoruma rastlarsınız.

Ama işte sonuçta el değirmeni. 2 kişilik kahve yapayım deseniz 2-3 dakika çevirmekle uğraşıyorsunuz. Zaman geçtikçe usanıyorsunuz elektrikli öğütücü istiyorsunuz. Dediğim gibi elektrikli öğütücülerin ancak profesyonel olanları sözen gibi iyi öğütebiliyor. 100-200 liralık öğütücülerden almaya çok yeltendim ancak gerek türk gerek yabancı sitelerdeki gurmelerin o öğütücüler hakkındaki olumsuz yorumları sebebiyle vazgeçtim.

Aslında ömründe bir defa alınacağı için 700 800 lira neyse kıyıp paraya profesyonel öğütücü alacaksın. Yada sözene matkap bağlayıp öyle çevirecen :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayabusa+ -- 5 Ağustos 2012; 17:12:43 >

• @ hayabusa+

sadece turk kahvesi icinmi dusunuyorsun?
  • Sözen'in ünü malum. Fakat gerçekten çok emek istiyor bu el değirmenleri. Bir de madem Sözen bu kadar başarılı, neden onunla aynı sistemde elektrik gücüyle çalışan bir sistem yapamasınlar ki?
  • @arel.gr

Hayır sadece türk kahvesi değil espresso ve french press için uygun öğütebilirsiniz. Altında ayar vidası var kalınlığı ayarlıyorsunuz. Ben espresso yapıyorum ara sıra türk kahvesi yapıyorum.

dipnot: french press için biraz ince geliyormuş, imalatçısına söylediğinizde ufak bir modifikasyon gerçekleştiriyormuş french press için.

@arandur

bu sorunun cevabını gerçekten bende merak ediyorum. Bu soru gurmeler tarafındanda sürekli dile getirilmekte. Hatta aküye bağlamak için proje yapanlar vardı.

birde şu açıdan bakarsak malesef türkiyede kahve kültürü yok. kahveyi dünyaya yayan biziz fakat kahve kültürümüz ucuz brazilya çekirdeklerinden yapılan türk kahvesinden öteye gitmemiş. kaç kişi kahvesini kendi öğütüyor ? böyle bir ihtiyaç olmayınca sözen ile başka değirmenin farkı bilinmeyince oda değirmen buda değirmen dersin gider ucuz elektrikli bir öğütücü alırsın. dolayısıyla sözenin elektriklisi ihtiyacı doğmaz. bu ihtiyacın farkında olan koskoca ülkemde taş çatlasa belki 100 kişi vardır.

kahveler.net
    Hata | Kahveler.Net : kahve forumu
    http://kahveler.net/el-degirmenleri/103-sozen-kahve-degirmeni-hk.html

bu konuya biraz göz atarak sözen hakkında biraz bilgi edinebilirsiniz sanırım.

bu arada kendimi sözenin imalatçısı gibi hissettim benim bir alakam yok :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayabusa+ -- 6 Ağustos 2012; 17:04:12 >

• mutfak donanim imalatcisi,basincli buhar kazani tecrubesi olan bir coguna 10 yil oncesi neden yerli espresso makinesi yapmadiklarini sormustum,kendileri bile bilmiyor gibiydiler.
    espresso dunya genelinde tirmaniyor,fakrkina varmis imalatci varmi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arel.gr -- 6 Ağustos 2012; 10:58:26 >
  • Yapsalar satabilecekler mi ? asıl soru bu olmalı :)

Espresso makinelerinden sadece belli başlı markalar düzgün espresso elde etmeyi sağlıyor. Örneğin italyan malı gaggia bu konuda oldukça iyi. Mesela kahve makineleri konusunda en meşhur delonghi nin çoğu makinesinin kötü olduğunu söylüyorlar. İyi makineyi oluşturan kriterler var neyse uzatmayım koç grubu yıllar evvel espresso makinesi eksikliği görmüş olacak ki Gaggia nın ürünlerini alıp üzerine kendi markasını basıp Arçelik 3185 ve Beko 2170 modeliyle satışa sunmuştu.

Eee marka Gaggia olunca bu ürünleri 7-8 yıl önce bile 300-400 liradan satışa sunmak durumunda olmuşlar. Fakat kahve kültürünün olmadığı bir yerde kim tutup o kadar verirde makine alır ? Makineler elde şişti tabii. Sonrasında yurtdışından dönen kahve gurmesi birisi hatta uluslararası yarışmalarda hakemlik yapacak kadar iyi olan birisi (kahveler.net forumunda masterbarista nickiyle yazıyor) türkiyede ilk defa kahve forumunu açıp milleti bilgilendirmesi sonucu bu makinelerin değeri anlaşıldı. Ellerde patlayan makineler biranda satış patlaması yaptı şuan bulursanız altın bulmuş kadar sevinebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayabusa+ -- 6 Ağustos 2012; 16:20:28 >

• neticede bu basincli buhar duzenegidir.
    espresso makinesini imal edebilicek baska sektorlerden tecrubeli atolyeler var,sadece kurek yetmiyor tabiiki.
    onnarada teapresso nasib olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arel.gr -- 6 Ağustos 2012; 22:26:19 >
  • valla hocam neticede basınçlı su deyip geçmek olmuyor. en basit örneğini verdik el değirmeni ! çok basit gibi gözüküyor ama düzgünce yapabilen tek marka örneği verebiliyoruz. hem espresso makinesinin teferuatlı aletler. sadece basınçlı su olsa 50 liralık sinboda aynı işi görürdü. düzgün basıncı sağlayıp sıcak suyu sabit sıcaklıkta tutup acı-ekşi kahvenin önüne geçmesi lazım makinenin. bu tabiki görünen kısmı. bizimkilerin yapabileceği kadar basit bir iş olsa koskoca koç grubu gaggia dan almak durumunda kalmazdı. kaldı ki bu işi iyi yapabilen sayılı firma var onlarda min 700 800 liradan başlıyor
  • TTNet size de Starbucks'tan Tall boy kahve kuponu yolladı mı?
  • quote:

TTNet size de Starbucks'tan Tall boy kahve kuponu yolladı mı?

yollamadı wallaaa , mailine geldi sanırım ayrıntıları paylaşırmısın
  • Yollamadı, zaten TTNet ile bir bağımda yok ki. Starbucks kart ile 2 içeceği bedavaya getirmiştim ama
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sevenhillli

quote:

TTNet size de Starbucks'tan Tall boy kahve kuponu yolladı mı?

yollamadı wallaaa , mailine geldi sanırım ayrıntıları paylaşırmısın

Mail olarak yollamadılar. Sanırım uzun zamandır üyesi olduğum için üzerinde "Platinium üyelik" bir zarf içinde Wi-fi kartı ve bir tall boy kahve kuponu yolladılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celal de Souza -- 10 Ağustos 2012; 19:28:53 >

• 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.