Güzel özetlemişsiniz hocam. Bende şu anda iyi para kazandığımı söyleyemesem de Allah'a şükür ediyorum. Bence benim hiç aklıma gelmeyecek bir rakamdı, şu anki totalde sektörde bulunduğum zamana göre. İlk girdiğiniz şirketler size öyle bir davranıyor ki sizler sanıyorsunuz ki buradan çıksanız tekrardan iş bulsanız bile aynı paraya çalışırsınız. Zaten sistemleri belli bunların. 6 ayda çalışan genç çocuk kandırıldığını, kazıklandığını, ona yalan söylendiğini anlıyor. Bunlarda bunu fark ettiği anda hemen size gelip e biz zaten 1 ay sonra zam yapacaktık falan. Ne zengin insanlar var mühendise asgari ücreti sigortasız olarak yatırıyor vergi kaçırıp sizlerin sigortasını ödemiyor. Hayır total vergi de 1000-1500 lira. Bu arada gerçekten öyle bir duruma geldik ki herhangi bir sektörde iş bulan arkadaşa sigorta var değil mi diyoruz. Bu ülkede sigorta yapmak ANAYASAL BİR ZORUNLULUKTUR. Yapmayan insan devleti ve şahsı dolandırmaktan suç işler. Ama maalesef bu insanlar bunu normal görüyor. Ve bizlerde artık normalleştirdik. Umarım yeni mezun arkadaşlarımız mutlu olacakları yerlerde çalışır. Biz bu arada sadece para üzerinden konuşuyoruz. Daha bu işin mobing'i, zorunlu mesailer, yalanlar ile piskolojik baskılar kurmalar. Ve hepsi sadece arkadaşın dediği gibi 3 5 kuruş için oluyor. |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021 (16. sayfa)
-
-
abi resmen benzer bir süreçten geçiyorum ya, daha kötü tarafı beni 2 sene bağladılar bir de..
-
Sömürü düzeni işte
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: Oğuzhaanabi resmen benzer bir süreçten geçiyorum ya, daha kötü tarafı beni 2 sene bağladılar bir de..
Hadi ya,sözleşme mi imzalattılar.Sen de zam maddesi koydursa idin.Hakkında hayırlısı
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
1.sorum İşkur'da bazı yeni mezun müh. alan iş ilanlarında "En Az Ücret" kısmına 2826 TL (AGİ Dahil Değil) diye bir yazı var. Agi denilen şeyi de ekleyip 3k civarı mı veriyorlar yani.
2.sorum Etrafımda maaşa bakmadan sırf işi öğrenmek ve yeni mezun sıfatından çıkmak için asgari ücreti kabul eden çok insan var. Tabii o zorlu ve az maaşlı günlerini geçirdikten sonra ortalama 6 ay-1 sene sonra diğer işlerinde daha yüksek bir maaşla devam ediyorlar. Burada fikirlerinize güvenerekten soruyorum. Başlangıç aşamasında bu sıfatı atmak için kabul edilebilinir mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pankreasına Talibim -- 5 Ağustos 2021; 15:24:30 > -
quote:
Orijinalden alıntı: Pankreasına Talibim1.sorum İşkur'da bazı yeni mezun müh. alan iş ilanlarında "En Az Ücret" kısmına 2826 TL (AGİ Dahil Değil) diye bir yazı var. Agi denilen şeyi de ekleyip 3k civarı mı veriyorlar yani.
2.sorum Etrafımda maaşa bakmadan sırf işi öğrenmek ve yeni mezun sıfatından çıkmak için asgari ücreti kabul eden çok insan var. Tabii o zorlu ve az maaşlı günlerini geçirdikten sonra ortalama 6 ay-1 sene sonra diğer işlerinde daha yüksek bir maaşla devam ediyorlar. Burada fikirlerinize güvenerekten soruyorum. Başlangıç aşamasında bu sıfatı atmak için kabul edilebilinir mi?
İkinci sorun için Bu tip bir yerde gelişmen çok zor iş dışı kendin efor sağlaman lazım. Neden zor dedim bir kaç cümle ile özetleyeyim.
Bu mantığa sahip firma asla senior elinde tutamaz ve kendi de tercih etmez çünkü bu onun için çok tuzludur.
Bu tip yerler iş olsunda nasıl olursa olsun kafasındadır. Bu olayda senin gelişimini baltalar ve bir döngü içinde gelişimin azabilir veya durabilir.
Hakkını alamazsın hatta yeri gelir haftasonu çalıştırmak isterler ve bu olayda senin boş zamanlarında kendini geliştirmeni engeller.
Birazcık aklı olan şirket bu toplara girmiyor. Lakin Türkiye'de hırsızlıkla, çalışan sömürüsüyle kar eden ve buradan kazanç sağlayan firma çok fazladır.
Bunların çoğu sigorta da yapmak istemez bu arada. Erkek isen büyük bir sorun bu. Kadın isen evlenene kadar otomatik olarak ailenden kaynaklı sağlık sisteminde sigortalısın.
Ha bak bende bunu tercih ettim bu arada. Sonrasında da çıktım bu tip bir firmadan. Lakin o parayla geçinmek apayrı bir dert gerçekten. Muhasebeci oluyor insan maalesef
-
quote:
Orijinalden alıntı: Pankreasına Talibim1.sorum İşkur'da bazı yeni mezun müh. alan iş ilanlarında "En Az Ücret" kısmına 2826 TL (AGİ Dahil Değil) diye bir yazı var. Agi denilen şeyi de ekleyip 3k civarı mı veriyorlar yani.
Bu arada yazılım sektörü üzerine bunları yazdım. Maalesef diğer mühendislikler için ortalama olarak bu ücretler başlangıç için normalleşti. Lakin yazılım genelinde ortalama bu seviye de değil ama bu tip firmaların sayısı da hiç ama hiç az değil.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Stewie G.Bu arada yazılım sektörü üzerine bunları yazdım. Maalesef diğer mühendislikler için ortalama olarak bu ücretler başlangıç için normalleşti. Lakin yazılım genelinde ortalama bu seviye de değil ama bu tip firmaların sayısı da hiç ama hiç az değil.
Alıntıları GösterÖncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Maalesef yazılım alanında değilim. Yazılım kendini kişisel olarak geliştirme imkanının en çok olduğu alanlardan birisi. Benim alanım daha çok kalite kontol,üretim proseslerini inceleme ve ar-ge şirketlerinde alım satım üzerine çalışmalar ile ilgili. Bu yüzden evde kendi kendini bu alanda geliştirmek pek mümkün değil. Fiziksel olarak görmek ve yaşamak gerekiyor sanırım. Bu sayede tecrübelenebilirim.
Konuya her ne kadar soru sormuş olsam da aslında bu kötü koşullarla işe başlamak zorundayım gibi görünüyor. Çünkü bu tarz asgari ücret veren yerlere bile artık talep çok arttı ve torpille işe alma durumu söz konusu. Bakın normal seviyede maaş veren şirketler demiyorum. Asgari ücretle mühendis alan yerlerde bile böyle torpil ve zor işe alım söz konusu. Sanırım benim gibi lisans hayatında kendini üst düzeyde geliştirmemiş kişiler bu durumu yaşamak zorunda kalıyor ve kalacak da. Konuya yazılan 5k-10k gibi giriş ücretlerini alan kişileri ben gerçek hayatta hiç tanımadım. Demek ki forumda spesifik olarak kendini alanına adamış,okurken birden fazla dilde üst düzeye çıkarmış insanlar var.
-
İngiltere'de yaşayan oyun sektöründe çalışan arkadaşlarım maaşlarının çok düşük olduğunu söylüyorlardı. Özellikle İngiltere düşünenler için mezun olur olmaz gitmeniz biraz sıkıntılı olacaklarını düşünüyorlar, özellikle Londra'da yaşayan arkadaşım zar zor geçinebildiğini söyledi. Aylık yaklaşık 2000 pound giriş maaş olarak veriyorlar fakat yaşam masrafları pahalı olduğundan geriye bir şey kalmıyormuş. 2-3 yıl tecrübeli yazılımcı adam akıllı maaşlar kazanmaya başlıyor.
Merak edenler için İngiltere'de oyun sektöründeki insanların kazandığı maaşlarla ilgili bir excel var onu incelemek isteyenler bakabilir.
google docsUK game dev salarieshttps://docs.google.com/spreadsheets/d/1uZF-gfBDHNJE8ebDQUFy49pwrAnCMx8uf6VzNITaOKI/edit
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Brotha -- 8 Ağustos 2021; 16:26:40 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: aptt
Elek. Hab. Müh. Mezunuyum 7 sene bir firmada teknik servis mühendisi olarak çalıştım. Çok düşük maas ile. Şimdi ış arıyorum. Görüşmelerde 8k 9k dediğim için geri dönüşler olmuyor.. ingilizce dil bilgisi,referans,çalıştığınız firmalar..
Düşük maas ve küçük şirketlerden uzak durun yeni mezun arkadaşlar. Bu gidişle mühendislikten uzaklasacagim parasına gore ış yapacağım sanırım.
Gömülü sistem mühendisi maaşları hakkında bilgisi olan var mı?Artık mühendis değilim, bir amerikan firmasında beyaz yakalı olarak işe başladım. şartlar bunu getirdi. şuan mutluyum çok şükür bugünlerime ,Allah bir daha bana iş arama işsiz kalma gibi bir durum yaşatmasın(herkes için geçerli).
-
İngiltere'de geçinilir sıkıntı değil.Esas problem ev sahibi olma veya kira sorunu gelirin tamamını yiyor Yoksa 50-70 paundla bir haftayı geçirirsin hadi diyelim 100 hemde sağlıklı biçimde araç o bu şuda sorun değil.Ama barınma büyük sorun gelirinin %75-80 mini yiyor.quote:
Orijinalden alıntı: Brothaİngiltere'de yaşayan oyun sektöründe çalışan arkadaşlarım maaşlarının çok düşük olduğunu söylüyorlardı. Özellikle İngiltere düşünenler için mezun olur olmaz gitmeniz biraz sıkıntılı olacaklarını düşünüyorlar, özellikle Londra'da yaşayan arkadaşım zar zor geçinebildiğini söyledi. Aylık yaklaşık 2000 pound giriş maaş olarak veriyorlar fakat yaşam masrafları pahalı olduğundan geriye bir şey kalmıyormuş. 2-3 yıl tecrübeli yazılımcı adam akıllı maaşlar kazanmaya başlıyor.
Merak edenler için İngiltere'de oyun sektöründeki insanların kazandığı maaşlarla ilgili bir excel var onu incelemek isteyenler bakabilir.
google docsUK game dev salarieshttps://docs.google.com/spreadsheets/d/1uZF-gfBDHNJE8ebDQUFy49pwrAnCMx8uf6VzNITaOKI/edit
Bundan dolayı aile evinde yada belli yerlerde 4-5 kişi şeklinde kalan çok maalesef.
Yok illa ev olsun benim olsun denirse kuzeyde kırsal bölgelerde uygun fiyata ev çok fakat burada da ırkçılık sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: Pankreasına TalibimÖncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Maalesef yazılım alanında değilim. Yazılım kendini kişisel olarak geliştirme imkanının en çok olduğu alanlardan birisi. Benim alanım daha çok kalite kontol,üretim proseslerini inceleme ve ar-ge şirketlerinde alım satım üzerine çalışmalar ile ilgili. Bu yüzden evde kendi kendini bu alanda geliştirmek pek mümkün değil. Fiziksel olarak görmek ve yaşamak gerekiyor sanırım. Bu sayede tecrübelenebilirim.
Konuya her ne kadar soru sormuş olsam da aslında bu kötü koşullarla işe başlamak zorundayım gibi görünüyor. Çünkü bu tarz asgari ücret veren yerlere bile artık talep çok arttı ve torpille işe alma durumu söz konusu. Bakın normal seviyede maaş veren şirketler demiyorum. Asgari ücretle mühendis alan yerlerde bile böyle torpil ve zor işe alım söz konusu. Sanırım benim gibi lisans hayatında kendini üst düzeyde geliştirmemiş kişiler bu durumu yaşamak zorunda kalıyor ve kalacak da. Konuya yazılan 5k-10k gibi giriş ücretlerini alan kişileri ben gerçek hayatta hiç tanımadım. Demek ki forumda spesifik olarak kendini alanına adamış,okurken birden fazla dilde üst düzeye çıkarmış insanlar var.
Alıntıları GösterHocam mesele kendini geliştirme değil kendini pazarlama. Biz mühendis olarak bunu pek anlayamıyoruz. Hiçbirşey bilmeden adam iş görüşmesine giriyor İK'ya öyle şeyler anlatıyor ki İK da birşey biliyor diye başlangıç olarak 5k veriyor. Standart bir işte 6 ay - 1 sene çalış milletin aldığı maaşları gör ayrıca çaplarını gör eminim sende gaza gelip bastıracaksın daha yüksek bir maaş için. Vermezlerse de başka iş arayıp bulduğunda çıkarsın .
-
Hocam zaten mühendisken de beyaz yaka olarak geçmekteyiz ama siz Amerikan firmasında alanınızla alakalı bir iş yapmadığınızı mı belirttiniz tam anlayamadım
-
quote:
Orijinalden alıntı: WhodoyouthinkiamHocam mesele kendini geliştirme değil kendini pazarlama. Biz mühendis olarak bunu pek anlayamıyoruz. Hiçbirşey bilmeden adam iş görüşmesine giriyor İK'ya öyle şeyler anlatıyor ki İK da birşey biliyor diye başlangıç olarak 5k veriyor. Standart bir işte 6 ay - 1 sene çalış milletin aldığı maaşları gör ayrıca çaplarını gör eminim sende gaza gelip bastıracaksın daha yüksek bir maaş için. Vermezlerse de başka iş arayıp bulduğunda çıkarsın .
Alıntıları GösterBuna ben katılmıyorum. Teknik mülakat bunun için var zaten. İk genel olarak karakter şirket uyumu zart zurta bakar. Teknik mülakatta ak koyun kara koyun belli olur. Ha zaten orada da yalan dolan ile(çok zor bu) kandırdı geçti diyelim 2 ay'a işte belli olur bu sefer. Tabi bu dediğim yazılım sektörü için. Bu arada arkadaşımıza katılmıyorum demek böyle bir şey yok anlamına gelmez ama maalesef arkadaşımızı bu konudan tenzil ederek bu konu hakkında bir şey demek istiyorum. Bu lafı duyan herkes kendini olduğundan yüksek göstermeye çalışıyor ve çok gülünç bu durum. Yani tereciye tere satmaya çalışıyor ve karşıdaki kişiyi kafaladığını zannediyor. Bu hallere düşmeyin derim.
Yazılım için demek gerekirse ne iseniz o olun. Zaten kendinizi pazarlayacak veya cilalayacak bir şirket ile görüşüyorsanız bunu hissetiren şirket size sıkıntı çıkarabilir ileri de demektir. Ne havalara girin(siz sonuçta vazgeçilmez değilsiniz.) ne de kendinizi ezikleştirmeyin. Size bilgi aktarabilecek insanlara saygılı olun mesleki anlamda(tabi ki bu karşılıklı olmalı) Bildiklerinizi de iş arkadaşlarınıza anlatın, öğretin derim. Ha bu arada gerçekten sizin bilginizi İk ölçüyor ise gerçekten o şirkette sorun var demektir. Ben kendi kendine bu şirketin software team lead'i buna hiç mi ses çıkartmıyor böyle bir şey olmazda mı demiyor diye kıllanırdım açıkçası.
Ama bu arada gerçekten mühendis olarak maaş pazarlığını iyi yaptığımızı düşünmüyorum, orası ayrı. Bazı şeyler ne kadar denilirse denilsin. Deneyim ile aşılıyor maalesef.
Umarım buradaki bütün arkadaşlarımız en kısa sürede iş bulur. Allah kimseyi işsiz güçsüz bırakmasın.
-
Konudaki yeni mezun 5-6-7 bin TL maaşlar İstanbul içinse çok kötü, taşra içinse iyi. İstanbul'da eli yüzü, konuşması düzgün biriyseniz 5 bin aşağısında para yok zaten.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Brothaİngiltere'de yaşayan oyun sektöründe çalışan arkadaşlarım maaşlarının çok düşük olduğunu söylüyorlardı. Özellikle İngiltere düşünenler için mezun olur olmaz gitmeniz biraz sıkıntılı olacaklarını düşünüyorlar, özellikle Londra'da yaşayan arkadaşım zar zor geçinebildiğini söyledi. Aylık yaklaşık 2000 pound giriş maaş olarak veriyorlar fakat yaşam masrafları pahalı olduğundan geriye bir şey kalmıyormuş. 2-3 yıl tecrübeli yazılımcı adam akıllı maaşlar kazanmaya başlıyor.
google docsUK game dev salarieshttps://docs.google.com/spreadsheets/d/1uZF-gfBDHNJE8ebDQUFy49pwrAnCMx8uf6VzNITaOKI/editBir de şöyle bir şey var. İngiltere'de mühendis maaşları genel olarak batı avrupaya göre (özellikle Almanya, Hollanda vs.) göre çok daha düşüktür aklınızda bulunsun.
-
Yazılım tarafında savunma sanayide çalışmak mantıklı mı sizce? Ekşide yazılımcıların maaşları okuyorum 10+ yıl tecrübesi olanlar 20k 30k yazmışlar, savunma sanayide bir yazılımcı özelde kazanacağı kadar kazanabilir mi? Yoksa bu taraf biraz manevi duygularla yapılacak iş midir? Hiç savunma sanayi tarafında tecrübesi olan var mı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben itü makina ve uçak çap mezunuyum aynı zamnda masterım var. İki bölümüde onur derecesiyle bitirdim. Lakin arkadaşın dedikleri yüzde yüz doğrudur. Sadece ben değil benim gibi bir çok arkadaşım var iş bulamayan. Bilkent gibi okullardaki hocalar daha globaller cunku paraları cok ve ogrencı sayısı az. Orya giden adamların bir coguda zengin maddi durumları var yani yurt dışı için. Ordaki hocalar eğitim ve akademik piyasada isim yapmak için einden geldiğince bu işleri destekliyor hatta içinde oluyorlar. Ogrenciler ise 1 2 sene daha para odemek koymuyor adamlara. 50 bin dolar koysalar mezun olduklarında 1 sene ıcınde alıyorlar zaten o parayı. ITU gibi bir okulun yanında bilkentin kocun lafı bile edilmez ogrenci zekası olarak kusuru bakmayın da geçiniz bu tarz şeyleri. Gel gelelim türkiyede üniversitenin olduguna bende inanmıyorum. Politechnico milonada okuyan ITU lü bir arkdasımla konusurken bizim okullla ne farkı var dediğimde şunu demişti: Torpille hoca olan adamların ogrencısıde torpılli işe bi şey beklememek lazım... yuzde yuz katılıyorum buna. Son olarak ITU de cok ogrencı var ve baya da politik bir okul gorunenın aksine, bu sebeple adamcılık yapıyor hocalar, kim adamıysa o ogrencıler bişekilde alıyor destekleri bursları veyahut yarışmalara giriyorlar falan filan uzar gider bu...
Ek olarak 40k lık adamı alıyor o iş yeri cunku yaptıracagı iş attarafı catiadan solidden cızım yaptırmak (makina ucak uzay havacılık için). Beyin gerektiren iş olmadığı için adam diyor bu işi benim amcamın oğlu ahmet yapar ne alacam ıtuluyu. Yarın bir gun emmime dayıma işim düşer oncelıgı bu adama verelim diyor. Olay bu kadar basittir. TAI de bile gaziosmanpaşa mekatronik mezunu adam calısıyor. Ulan bu okulun o bölümü dolmuyor bile yök kontenjanında. Her neyse fırsatını bulan ceksin gitsin durmasın bu ülkede gerek yok...
-
quote:
Orijinalden alıntı: masa70Ben itü makina ve uçak çap mezunuyum aynı zamnda masterım var. İki bölümüde onur derecesiyle bitirdim. Lakin arkadaşın dedikleri yüzde yüz doğrudur. Sadece ben değil benim gibi bir çok arkadaşım var iş bulamayan. Bilkent gibi okullardaki hocalar daha globaller cunku paraları cok ve ogrencı sayısı az. Orya giden adamların bir coguda zengin maddi durumları var yani yurt dışı için. Ordaki hocalar eğitim ve akademik piyasada isim yapmak için einden geldiğince bu işleri destekliyor hatta içinde oluyorlar. Ogrenciler ise 1 2 sene daha para odemek koymuyor adamlara. 50 bin dolar koysalar mezun olduklarında 1 sene ıcınde alıyorlar zaten o parayı. ITU gibi bir okulun yanında bilkentin kocun lafı bile edilmez ogrenci zekası olarak kusuru bakmayın da geçiniz bu tarz şeyleri. Gel gelelim türkiyede üniversitenin olduguna bende inanmıyorum. Politechnico milonada okuyan ITU lü bir arkdasımla konusurken bizim okullla ne farkı var dediğimde şunu demişti: Torpille hoca olan adamların ogrencısıde torpılli işe bi şey beklememek lazım... yuzde yuz katılıyorum buna. Son olarak ITU de cok ogrencı var ve baya da politik bir okul gorunenın aksine, bu sebeple adamcılık yapıyor hocalar, kim adamıysa o ogrencıler bişekilde alıyor destekleri bursları veyahut yarışmalara giriyorlar falan filan uzar gider bu...
Ek olarak 40k lık adamı alıyor o iş yeri cunku yaptıracagı iş attarafı catiadan solidden cızım yaptırmak (makina ucak uzay havacılık için). Beyin gerektiren iş olmadığı için adam diyor bu işi benim amcamın oğlu ahmet yapar ne alacam ıtuluyu. Yarın bir gun emmime dayıma işim düşer oncelıgı bu adama verelim diyor. Olay bu kadar basittir. TAI de bile gaziosmanpaşa mekatronik mezunu adam calısıyor. Ulan bu okulun o bölümü dolmuyor bile yök kontenjanında. Her neyse fırsatını bulan ceksin gitsin durmasın bu ülkede gerek yok...
"ITU gibi bir okulun yanında bilkentin kocun lafı bile edilmez ogrenci zekası olarak kusuru bakmayın da geçiniz bu tarz şeyleri"
Peki hocam.
Bilkent makine ile İtü makineyi karşılaştıralım:
bilkent tam burslu 27 kişi 3.795 sıralama
bilkent %50 burslu 26 kişi 14k sıralama
Ücretli 42 kişi 30k sıralama
-
itü makine 200 kişi 15k sıralama
itülülerin hesabına göre:
bilkentteki 27 kişi itü makinedekilerden 5 kat daha zeki.
26 kişi itülülerden biraz daha zeki.
Ücretli giren 42 kişi itülülerin yarısı kadar zeki.
Bilkente burslu girenin sizden 5 kat daha zeki oldugunu kabul ediyorsan kolay gelsin. Yolda falan görürseniz destur çekin
Saçma değil mi ?
Diğer dediklerinize katılıyorum ama bu zeka kıyaslaması işinde ikinizde iyi saçmaladınız.
Üni sistemi berbat, Devlet okulları daha da berbat. ünilerin her sene 20k makine mühendisi bastığı bir ülkeden ne beklersinki.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 07kubi07 -- 9 Eylül 2021; 23:56:26 >
-
Ben burada sınav hesabı tutmadım. Senin hesaba göre de ucakdakiler bilkent makinadan daha zeki ilk 5k ile aldı bu sene. Ama ben diyorum ki bir çapcı olarak İTÜ makinayı bitiren adam iksinden de daha zekidir emin ol. İTU makinanın eğitim zorluğunu kolay kolay benim tanıdığım hiç bir bilkentli çekmez, çekemez de buna Ucak Uzaycılarda dahil (hatta ehb haric itünün tüm bölümlerini katıyorum). Ne bilkentliler Odtululer tanıyorum biz itü makina derslerinde daha ilk sınıftan dokum den tornasına mıl tasarımını tek basımıza yapmamıza ragmen kumpas nedir diye soran. O yüzden geçiniz bunları görüyoruz bilkent kalitesini karsılastıgımız projelerde... 3 5 adamı akadamik tanıdık cevresiyle yurt dısına gondermekle okul olunmuyor. OSS sınavlarıyla zeka tespiti ancak ilk 100 için yapılır bana kalırsa. Ek olarak parayı bastırınca bak nası türkyede ilk 3den 2si itü yazdı farkı ordan kap.
Ben yurt dısında daha mezun olur olmaz hiçbir hoca referansı olmadan firmalarla gorusebılıyosam bu itü sayesindedir ama bilkent için aynısını diyemem. Oradaki hocaların akademik etkinliği parasal olarak desteklendikleri için öne çıkıyorlar yoksa kimse kolay kolay bilkent bilmez, tekirdağdan sonrası tanımaz ama ITU yu amerikanın en iyi okullarında da almanyadada isviçrede de tanırlar.
Tabi bu yukarda yazdıklarım titledan ibaret. Şimdiki aklım olsa hiç biriyle uğraşmazdım. Zamanında efsane bir nesil cıkarmıs ITU 1950-1970 arası hala onun ekmeğini yiyor. Kendi mezun ettiği hocaları yurt dısından getirmek istese onu bile becerecek yapıda degıl suan ITU. Akademik kadro olarak potansiyelinin cok cok altında, bana kalırsa leş hocalara sahip. Son 20 yıldır hükümet göz yummasaydı bu sisteme zibil gibi üni açacağına 250 yıllık okulu destekleseydi en azından bilkent koç un desteklendiği gibi (mesela mezun hocaları var dunyanın en iyi okullarında türk bunları getirebilirlerdi en azından) itü farkını o zaman hissederdin.
Bilkentte koçta falan okumanın mantığı sudur. Is kuracak olsan para lazım, yarın bir gün para bulamazsın devlet okulunda okursan. Tanıdıgın adamlarda fakir cunku. Veyahut zengin cocuklar iş kuracak diyelim, tanıdıkları en teknık adam sensın bu sebeple yine işsiz kalmazsın. Bir diğer avantajıda sen girersin orya derece yaparsın ordaki hocalarda kendi reklamları ve okul reklamı ıcın seni yurt dısı akademk faaliyetlere yönlendirirler master için genelde kabul alamaz ordakiler zenginlerse para verip okurlar fakirlerse tekrar yüksek yapıp öyle giderler aldıkları referanslarla. Şimdiki aklım olsa ITU makina da bu kadar eziyet cekecegıme bu yolu ızlerdım orası net o yüzden çok da umursamıyorum artık bu ITU reklamlarını bom boş bir okul gibi geliyor bana bu sebeplerle.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X