Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2025 (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Düşünenadamsmith Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 17 Misafir (9 Mobil) - 9 Masaüstü9 Mobil
5 sn
6.914
Cevap
249
Favori
1.704.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
66 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
41. Sırada  bugün en iyi #13
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

İstanbul'un maaşları illa ki yüksek. Hatta şu an Türkiye'de en fazla veren Togg diye duydum. PC mühendisliği için demiyorum ama. Benim bildiğim piyasa sadece makine mühendisleri için.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • trkgncr kullanıcısına yanıt

Evet hocam ben de malzeme mühendisliğindeyim zaten, tesekkurler togg da bir tik ustudur heralde

• Gerçekten "Savunma Sanayi" ünvanı diye bir şey yok. Savunma sanayisi Türkiye'de şişirilmiş bir balondan başka bir şey değil. Orada en fazla kazananlar şirketin üst düzeyindeki kişiler oluyor. Eğer savunma şirketleri çok kazanıyor ben de gireyim diye bekliyorsanız, o zaten dünyanın hiçbir yerinde yok. Şuan Dünya'da çalışanlarına en yüksek ücreti ödeyen şirketler defense contractorları değil, yazılım şirketleridir. Yazılım üretmenin katma değeri çok yüksek olduğu için en yükseğini onlar veriyor çünkü ellerindeki yazılımcıların önemini biliyorlar.

ASELSAN piyasanın üstünde veriyor bu konuda yalan yok fakat geçenlerde de gördük ki Trendyol gibi şirketlerle baş edemiyorlar. Tabi bence Trendyol'a geçişte maaş önemli etkenlerden birisi de olsa. ASELSAN gibi şirketlerin içindeki gereksiz ego, mobbing, bürokrasi gibi etmenler de bence insanların geçişine teşvik olmuştur.

@kamuran291216

tai o kadar yüksek veriyor olamaz. Zam öncesi zaten 14 civarı alıyorlardı, diyelim ki net %55 zam oldu (Vergi dilimlerinden dolayı diyorum) 21-22 bin eder yılda.

• :ArHaus: kullanıcısına yanıt

CMPE için konuşacak olursam aslında genel olarak 'elitler' mezun olur olmaz ya da 1-2 sene içinde edindikleri deneyimle FAANG tarzı şirketlerin İngiltere/Amerika ofislerine giriyorlar. PhD yapıp 28 29 yaşına kadar öğrenci kalmak ve sonrasında da iş hayatına girersen 5 yıl tecrübeli yaşıtlarının kazandığı paraların çok daha azını kazanmak bilim aşkın falan yoksa pek mantıklı gelmiyor akıllı olanlarına.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enhaş4 -- 11 Eylül 2022; 21:36:45 >
  • Gençler şu an TR savunma sanayii (Aselsan, TAI, Roketsan vs.) firmaları artık sıçrama tahtası olarak görülüyor. 1-2 yılını dolduran Almanya, Hollanda'da pozisyon kovalamaya başlıyor.

İşteki ilk haftasında bunun hesabını yapıyor artık insanlar.

Sen neden sıçramıyorsun hocam

• Savunma sanayi için konuşursam ki buna en tepedekiler de dahil; iyi bir okuldan mezun bilgisayar mühendisiyseniz uzak durun. Vasat maaşlar, kasıntı ortam, esnekliğin hiç olmaması veya çok sınırlı olması gibi sorunlar mevcut. Bundan 4-5 sene önce savunma sanayi geliri için katlanılabilir seviyedeydi ama tüik eflasyonunu uyguladıkları için genelde "en kötü bankada takılırım" denilen o bankaların bile gelirleri çok daha iyi hatta okulların teknoparklarında bile takılsan daha fazla kazanıyorsun hem de start-up kültürünü öğreniyorsun. Absürt gelebilir ama son 2 yıldır TÜİK altında zam yapanı bile var ki yukarıda değindim.

Hocam mevcutta sıçrama tahtası olmaktan bile uzaklaştı.

• kenshin17 kullanıcısına yanıt

Yeni başlayana her şey dahil 20kya yakın bir maaş veriyorlar diye biliyorum. Eskisi kadar iyi olmasa da hala piyasadaki pek çok firmaya kıyasla iyi imkanlar sağlıyorlar. Daha iyi imkanlar elbette var ama vasat demek doğru mu ?

• RexRance R kullanıcısına yanıt

Dikkat ederseniz iyi okul mezunu dedim ve evet 20 bin lira, bin dolar civarı bir para ediyor(şimdilik) ki vasat bir ücret.

Ayrıca imkan demişken şunu da ekliyim; remote çalışma ve esnek çalışma gibi imkanlar da yok veya kısıtlı, bu yönüyle de değerlendirilmeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenshin17 -- 17 Eylül 2022; 19:52:5 >
  • kenshin17 kullanıcısına yanıt

Bazı birimlerde remote var tabi fakat %95 ihtimalle şirkette olacaksınız.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ED5D10718 -- 17 Eylül 2022; 20:10:56 >
  • RexRance R kullanıcısına yanıt

Yeni başlayan için iyi ama ben de şöyle düşünüyorum, sürekli aynı işi yapan adam 5 sene sonra nerede olacak? Yani sen mezun oldun, gittin bir start up'da başladın diyelim yarı fiyata, 5 sene içerisinde o ekibin çeşitli farklı projelerinde farklı teknolojilerle çalışıyorsun. Belki bir projenin baştan sona hayat döngüsüne şahit oluyorsun, bunlar ciddi tecrübe. Öte yandan SS'de belkide 15 yıldır geliştirilen projeler var. Benim tanıdığım aynı projede 9 senedir çalışan biri var mesela. Tek ilerlemesi işin business tarafında, teknoloji olarak en fazla java7 den 8e 11e gecersin falan. Zaten planlama iyiyse bu işlere de başkalari bakiyor. Yani sen 5 sene bu tarz statik bir yerde çalışıp sonrasında daha dinamik bir yapıya geçersen ayak uyduramayabilirsin, sudan çıkmış balığa dönersin. Takip ettiğim bir senior var, adam go da yazıyor, c# da java da mesela ve hepsinde ciddi yetkinliği var, çünkü özel sektör tecrübesi çok ve her tarz projede çalışmış. Sen sıkı şartlar altında, çok esneklik olmadan, sabah akşam yoğun bir domain bilgisiyle, belki kamusal bir müşteri kitlesiyle uğraşıp büyük bir projede kendini öldürüyorsun gibi geliyor. Çünkü diğer bir çok şeye zamanın kalmıyor. Çoğu şehir dışında 2 saat yok 8 5 çalışma derken 11 saatin sürekli aynı şeyi yaptığın işe gidiyor, özelde de süreler daha uzun belki ama demek istediğim farklı teknoloji ile çalışma konusunda avantajli olabiliyorsun. Şuradaki tecrübeleri static bir yapıda yaşamak zor gibi geliyor bana

Bankalar konusunda da iki şey söyleyim hakim olanlar daha da çok aydınlatırsa iyi olur. Genelde taşeron şirket üzerinden iş yaptırıyorlar. Çok bilindik bir kaç firma var zaten bu işleri yapan. Bu firmalarda maaşlar SS seviyesinde değil diye biliyorum. Ama direkt bankanın kendi bünyesinde çalışanlar ne durumda bilmiyorum. Ben mesela mezun olduğumda taseron bir firma üzerinden aranmıştım, maaş direkt söylememişlerdi ama mesela yemek ücretini falan baya düşük söylemişlerdi, mülakatı da 25 dakika bekletince girmeyip reddetmiştim  

• Oğuzhaan kullanıcısına yanıt

Hocam şahit olduğuma göre konuşayım. Teknolojilerde geri kalma java versiyonlarından vs. kaynaklı değil. Zaten java 8'den sonrasında Project Amber ile çok esansiyel değişiklikler yok bence, daha çok işimizin "kolaylaşmasını" sağlayan yapılar oluşturdular.

Benim şahit olduğum, sistemlerin dediğiniz gibi eski olmasından kaynaklı olarak çok eski frameworklerin kullanılması. Mesela Angular JS LTS desteğine girmiş, artık yeni projelerde kullanılan hatta düzgünce kaynak bile bulabileceğiniz bir JavaScript frameworkü olmadığı gibi Javascript dünyası için de çok eski bir framework. Bunun dışında Java Spring Data gibi yapıların, hatta Spring boot'un bile kullanılmaması da sayılabilir. Hala eski hantal infrastructure üzerinden çalışan projeler var ve ciddi olarak söylüyorum insanların bazen neyin ne olduğuna dair fikirleri olmuyor. Bazen öyle bir modül denk geliyor ki projede, proje çok eski olduğu için ve biliyorsunuz Türkiye'de bu tip şirketlerde kalıcılık çok fazla değil, o alakalı modülü bilen kişi Uber'de veya benzeri bir şirkette oluyor. Adam Türkiye'de bile değil.

Bunun dışında SOA gibi yapıların dahi olmadığı saf monolith projeler de çok fazla çünkü bunun mikroservise dönüştürülmesi çok fazla emek istiyor.

Dediğiniz gibi bir projede takılı kalmak da çok büyük bir problem. Aktif kurumsal bir projede çalışırken Java-Spring-Data gibi yapılar yerine şirketin infrastructure yapısını yani domaini öğreniyorsun. Şimdi 9 sene böyle çalışan bir adam bir anda nasıl sıfırdan bir proje yazsın değil mi?

Aktif olarak böyle bir projede çalışıyorum ve bir süre sonra infranın hantallığını görünce kendi canını sıktığını görüyorsun. Üstelik ben yeni mezun birisiyim. 1 senedir aynı projede bir gelişme olmadığını görünce zaten ben ne yapıyorum, biz ne yapıyoruz oluyorsun istemsizce.

Para bir şekilde kazanılıyor ama giden vakit geri gelmiyor. İnsanlar bana kazanıyorsun daha ne istiyorsun diyorlar fakat mutlu olmadığın sürece ve dehşet paralar kazanmadığın sürece bir anlamı yok.

Türkiye kocaman bir komedi perdesi gibi geliyor bana artık. Kimse kimseyi dinlemiyor, "AAA PARA KAZANIYORSUN DAHA NE İSTİYORSUN Kİ? " diyerek susturmaya çalışıyorlar.

• SS'e çalışan bir firmaya girişte güvenlik soruşturması yapılır mı? Ya da kaç gün sürer?

Son mesajlarda Savunma Sanayi konuşulduğu için soruyorum, affola!

• quote:

Orijinalden alıntı: akkanatçı

SS'e çalışan bir firmaya girişte güvenlik soruşturması yapılır mı? Ya da kaç gün sürer?

Son mesajlarda Savunma Sanayi konuşulduğu için soruyorum, affola!

1-2 ay kadar sürebiliyor eskiden daha da uzundu yavaş yavaş kısalıyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Vakıf şirketleri kesinlikle yapıyor. 2 ay kadar sürebilir.

• bir tanıdık var. 10 yıl önce türkiyenin çok iyi bir meslek lisesinden makine teknisyeni olarak mezun olmuştu. o zamanın parasıyla 6 bin tl ye kadar para kazanıyordu aylık müthiş para. o adam mühendisliğe geçmek istedi birkaç sene sonra. maaşı yarıya kadar düştü. mühendis olucağınıza makine teknisyeni olun.

• zanitmann kullanıcısına yanıt

kafaya bak, mühendis olacağına teknisyen mi olsun.

• neyro61 kullanıcısına yanıt

senin gibilerin kafası basmıyor işte anca mühendis olsun, köle olsun. mühendislerin çoğu köledir. ne kadar mühendis tanıdığım varsa köle. mühendis olamayanların hepsi de kendi işini kurmuş. mühendis olacağına teknisyen olarak çalışsın sonra ileride kendi işini kurur mühendisleri çalıştırır. sen yazdığımıda anlayamadın sanırım, sonuçta ortadoğu burası.

• ilimin her türlüsü kardır, mühendislik diplomasını alır ama teknisyenliğe devam edebilirdi arkadaşın biraz saçmalamış

• 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.