Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2025 (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: heidinindedesi , Mr.Prestige Daha Az
2 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 19 Misafir (4 Mobil) - 16 Masaüstü5 Mobil
5 sn
6.858
Cevap
249
Favori
1.685.122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
66 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Burada genellikle yazılımcılar var sanırım.

• Yazılım Kursu Uzmanlık Eğitimi veren kurslar var. Burdan eğitim alıp iyi bir yazılımcı olunabilir mi?

• YTÜ EHM mezunuyum. 2 yıldır işsizim. Vasat mühendise iş yok.

• Michael Morbius M kullanıcısına yanıt

bilge adam boost'tan eğitim alıyorum şuanlık memnunum 7 aylık eğitim süresi ve %100 iş garantili 600 saatlik bir eğitim Java Full Stack görüyorum

80bin TL filan tuttu program ücreti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arananadam31 -- 23 Ağustos 2022; 19:19:44 >
  • 80000 tl çokmuş. Kurs ücretleri bu kadar pahalı mı? Kadıköy de Arı Bilgi Bilişim var.

benim aldığım biraz prof kurs hocam hem iş garantili yani işe girip kursa verilen para her türlü çıkıyo ilk yıl.

bilge adam'ın öbür kurslarıda iyidir ama 36bin TL'ye filan vardı

boost programına katılabilmek için mesela iş mülakatına benzer bir mülakattan geçmek gerekiyor (2 kez mülakat sınavı)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arananadam31 -- 23 Ağustos 2022; 19:30:47 >
  • '' bu neymiş diye aratanlar için ufak bir guide yapayım.

açıkçası ben de şüpheliydim, hala da şüpheliyim.

yakın bir arkadaşım katıldı bu kursa. daha kurs bitmesine 2-3 hafta kala, kursun ona sağladığı iş görüşmelerine ihtiyaç duymadan iş buldu. o mu şanslıydı veya piyasa mı böyle bilmiyorum. junior devoloper tabi ki pozisyon. onun demesiyle "piyasa yanıyor abiiiiiiiiii!"

onu görünce dedim herhalde oluyor. ben de gaza geldim. gittim görüştüm. bilgi veren beyefendinin bana kursu satmaya çalışmamasıyla biraz daha ilgimi çekti. diğer kurslara gittiğimde direkt olarak satış yapmaya çalıştılar çünkü. (diğer kurslar bunun 10'da 1'i fiyatına bu arada. yalnız genelde ders saatleri bunun yarısından daha az seviyede)

halihazırda rahat ve nispeten sevdiğim bir işim var. yazılım sektörünü daha çok ileride oluşabilecek bir yurtdışı ihtimalinde elimde dünyada geçerli olabilecek bir meslek olsun kafasıyla düşündüm.

durumu anlattım. cevaben bu kursla beraber işinizi götürmeniz çok zorlaşacak, sadece kursa girip çıkarım ve devam ederim derseniz yanılırsınız. hele hele bu işi belki yaparım derseniz vaktinizi boşa harcamayın çünkü kurs harici bir hayli ödev, proje vs. istiyoruz. bu da günlük minimum 3-4 saat bu işe vakit ayırmanız demek oluyor dedi. konuşmasından kursu bana satmak yerine vazgeçirmeye çalıştığını bile düşünebilirdim o derece. ekşi sözlükçesi götün yemiyorsa hiç bulaşma, senin de benim de vaktimi harcamaydı yani kısacası. baya baya hayatını bu kursa vereceksin 6 ay, başka bir şeye vaktin kalmayacak haberin olsun. tercümesi bu şekilde.

ara ara sınavlar oluyor. kalırsanız devam edemezsiniz, gittiğiniz ders kadar ücretlendirilirsiniz dedi. ama geçip de bitirirseniz biz kendimize güveniyoruz. işsiz kalmayacaksınız diye devam etti.

neyse ben böyle challengeları severim. hayatımın farklı dönemlerinde böyle garip garip işlere girip, şalteri indirip alakasız şeyler yaptığım olmuştur. şu an yaptığım işe de çok benzer şekilde girmiştim...

başvurdum.

başvurunca online bir meeting yapıyorlar. adaylar geliyor. sunum yapılıyor. kurs nedir? ne değildir? anlatılmaya çalışılıyor. fiyatı şu, ödeme şekli bu devam ediyor. sayısal mezun olmanız şart. eşit ağırlıktan da bilişim sistemleri mi ne alıyorlarmış sadece. sunumda ders içeriği nedir, hangi günler hangi müfredatta ders görülecek falan onlar anlatılıyor. iki adet path var. birini seçmeniz gerekiyor. java ve .net (hangisini seçeceğim konusunda hala kararsızım. piyasada olup da fikir vermek isteyenler yeşillendirebilir)

online meetingden sonra online bir sınav var. sınav daha çok mantık, algoritma vs. üzerine.algoritma derken yazılım bilgisi gerekmiyor. algoritma kafası var mı yok mu onu ölçüyorlar işte. 5 tane şekil veriliyor, bundan sonra hangi şekil gelir, şuranın ölçüsü şu ise buranın ölçüsü kaçtır falan vs. gibi. hayvan gibi griptim. başım ağrıyor, burnum akıyor. o yüzden bok gibi geçmişti açıkçası çünkü hiç odaklanamadım ama garip bir şekilde tamamına yakın doğru yapmışım soruları.

sonrasında teknik mülakat diye bir şeye aldılar online. kariyer hedefiniz nedir? niye buradasınız vs. iş mülakatına girmiş gibi hissettim eheh. orada da basit bir oyun oynatıyorlar. biraz bu işle alakalı olanlar bilirler. drag&drop ile ekrandaki karakteri doğru yönlendirme üzerine. burada algoritma mantığını bilmemizi sorguluyorlarsa çok basit ama ne kadar az komutla ne kadar çok oyunu geçebileceğimizi sınıyorlarsa biraz üzerine düşünüp yapmanız gereken bir sınav. ben açıkçası mesai saattinin ortasında, işimin gücümün arasında girdiğim için çok da düşünmeden yaptım, en kısa yolları mı seçtim yoksa biraz uzattım mı bilmiyorum ama her görevi yaptım. (bu kadar oyun oynayan bir adamı sınadıklarını bilselerdi bu sınavı bana hiç yaptırmazlardı sanıyorum. biz portal'ın, braid'in külliyatını geçmiş bitirmiş gençleriz efendiler! ayık olun ayık!!! ehehe)

sonuç olarak onu da geçmişiz. böyle geçme kalma falan anlatınca çok ciddi sınavlar beklemeyin bu arada. sıradan basit puzzle tarzında eğlencelik sorular/oyunlar bir çoğu. bir kısım kişi elenmiş ama onun bilgisini aldım sonradan. bu sınavları geçebilenler kesin yazılımcı olabilir mi bilmiyorum ama kalanlar yazılımcı olamazlar galiba. o seviyede işte sınavlar...

şimdi sırada sözleşme kaldı. o kısımları da biraz inceleyip belki yine editlerim.

başlangıç kısmı bu şekilde. kursun başarısı konusunda da kişiye göre değişmekle beraber işe yaramış bir arkadaşım var. kariyer değişimi bu kursa bağlanır mı bilmiyorum ama etrafınızda iş güç konusunda sıkıntı çeken ama bu tip şeylere ilgi duyabilecek genç tanıdıklarınız var ise yönlendirilebilir izlenimi verdi bana ilk görünüş itibariyle.

ileride yaşadığım deneyimlere göre yine bilgilendirici bir şeyler yazarım duruma göre...''

Alıntıdır.

Bilgeadam boost başlığı altında yazmış biri.

evet tam burada yazdığı gibi oldu benim için

Burada kimse elit değil kardeşim. Elitler mezun olup EPFL'de master doktora kovalıyorlar bunların TR'de 20k maaşla işi olmaz. Burada yazan maaşları alan adamlar iyi sayılabilecek okullardan mezun, öğrenciliğini boş geçirmemiş az biraz çaba sarf etmiş insanlar. Her işte, her alandaki konuda başarılı insanlar daima azınlıktadır, bu her şey için geçerli.

Makinecilere talep var mı? Tabi ki var ama mezun kalitesi maalesef yerlerde. Okul zamanı ciddi şekilde CFD, FEM vs. konularına kafa yormuş öğrencileri şu an savunma sanayii firmaları havada kapıyor ama sorun şu ki kimse bu konulara kafa yormak istemiyor. Onun yerine Solidworks'de katı model oluşturmak daha kolay geliyor.

Bu ülkenin bu kadar mühendislik mezununa ihtiyacı var mı? Tabii ki yok. Yozgat'ta, çankırı'da, kütahya'da mühendislik okuyacağınıza gidin öğretmenlik okuyun hiç olmazsa haftada 15-20 saat çalışıp 12k para alırsınız, geri kalan saatlerde de başka işler yaparsınız ve inanın bin kat daha iyi durumda olursunuz.

• Reklâm tayfa konuya gelmiş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 20 küsür maaş aldık diye elit de olduk.  Kimse de demiyor ki kardeşim kiralar 6000-7000, mazot 25 ₺ (Aynen kardeşim arabam yok ama sağa sola da mı çıkmayacağız? Isparta gibi küçük yerde bile otobüs 8 tl arkadaş 8TL!), doğalgaz elektrik çok pahalı, pazar fiyatları %100 arttı, dışarıda yemek yemek istesen karnın dahi doymuyor ama cüzdan bomboş kalıyor, elektronik cihazların fiyatlarından hatta ve hatta arabalardan bahsetmeme gerek var mı? Dijital içerikler bile, oyun gibi, 1500 ₺'den satılıyor. Elitiz dehşet paralar kazanıyoruz yav . Ama 40-50 tlye aldığım T-Shirt'ler 150 ₺  Gözünüz doysun tayfa da gelecek daha dur.  

Elit olsam bu ülkede adım dahi atmam şu paraya. Vallahi bıkma noktasına geldim ya. Kim sorumluysa (Bence mühendislerin çoğu da sorumlu, koskoca mühendissin tecrüben var 2-3 kuruşa neden çalışırsın ki? Adamlar senden neler kazanıyor neler, istifa et gitsin.) diyecek çok şey var.

El birliğiyle ülkeyi mahvettik gerçekten de fakat bunlar daha iyi günlerimiz. Dolar 22 tl beklentileri var kim bilir belki de 30 tl diyecekler yarın. Bahsettiğimiz o büyük tskgv şirketleri bile bununla baş edemezler artık. Bir kişi baş edebilir o da hükümet ama onların kafa başka yerde, yıllardır diyorum arkadaş bu adamlar ne yaptığını bilmiyor diye, gerçekten de bilmiyorlar yoksa ülke bu kadar kötü durumda olmazdı. Hala muhalefete atıp tutuyorlar 20 senedir baştasınız arkadaş kime laf atıyorsun?

• Okul YTÜ EHM. 23 aydır işsizim. Bedava bile çalıştırmadılar.

• bir arge kurumu var hatta sınav zor olunca bahsi geçen, donanımlı bir mühendisseniz buradan uzak durun, maaşlar hemşire maaşlarından düşük, reel piyasanın yarısından az özellikle bilgisayar mühendisleri için.

• kenshin17 kullanıcısına yanıt

Huawei yazın uzatmayın hocam.  

• orayı kast etmedim ama orası da matah bir yer değil diye duydum :D

• kenshin17 kullanıcısına yanıt

T ile mi başlıyor  

• Oğuzhaan kullanıcısına yanıt

• Şu kursa gittim iş buldum diyenler hiç inandırıcı gelmiyor kurumsal firmalarda diploma olmadan kapısından içeri almazlar, onu geçtim 4000 saat ve 4 yıl süren CS eğitimini 6 ayda 600 saatte alamazsiniz bunu işverenlerde biliyor zaten

• Uppp

• 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.