< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2024 (336. sayfa)
-
-
Tufeye gore oldugundan, tufe 6 aylik fark 15.75 oldugundan min 15.75 olur… Belki ustune 16 derler, 17 derler, agiye 1000₺ artis derler, 1500₺ derler.. ama 20 derlerse surpriz olur gibi duruyor
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
ocak zamlı ankara. senin kaç, şehir hangisi?
-
bu maaşlara çalışacağıma gider ankara'da güzel bir yerde kebapçı açar bilkent diplomamı da salona asarım.
-
ortak olurum.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Sub-Zer0
Öğretmen, doktor, avukat bunun gibi mesleklerin bir komünitesi vardır en kötü sosyal olarak bir şeyler elde edersiniz. Mühendislik artık beyaz yaka grubu içerinde olduğu için alelade bir çalışandır vir topluluğu ve mesleki aidiyeti yoktur bu yüzden de sosyal olarak çok zayıfır. Adamı bir ömür yapayalnız bile öldürebilir abartmıyorum. Üstelik ekstra sorumluluk yüklenir ve hakkını alamaz. 30 yaşına geldim fena da kazanmıyorum ama bu mesleği ilk fırsatta bırakacağım bunun için şimdiden hazırlık yapıyorum.Saydığın diğer meslekler de beyaz yaka olarak geçiyor. Doktorlar da çok sosyal bir meslek grubu değil. Ben olayın sosyal zayıflıktan kaynaklandığını sanmıyorum. Çok tanıdığım sosyal mühendis arkadaş var fakat nerdeyse hepsi bu tarz işlere soğuk.
Bırakıp ne yapmayı düşünüyorsunuz?
-
Doktorlar global rekabete gayet açık? İyi bir cerrahı bulunduğu şehirden özel uçakla aldırıp özel ameliyathanede ameliyat yaptırıp aynı uçakla kendi şehrine veya ülkesine geri bırakan iş verenler var. Hastaneler iyi doktorları bünyesinde tutmak için birbirini yiyor. Buradaki rekabetin mühendislikten daha az olduğunu düşünmüyorum. Ama bu doktorların "bizim sendikayla ne işimiz var zaten dünya para kazanıyoruz biz eniyiyiz " gibi egolu tavırlarına sebep olmuyor.
Özel hastaneleri de koruyan olmuyor her zaman. Batan birçok hastane var. Devletin koruduğu gruplar da var. Bu özel okullarda da bu şekilde. Farklı olarak ilettiğiniz tüm unsurlar tüm mesleklerde var aslında.
Değer katkısı sadece mühendislikte değil heryerde var. Ama bu sendikalaşmalarına engel olmuyor. Özel okul fiyatlarına bakın A-B-C öğreten bir okul ilk senesinde 1 milyon TL ye yakın kayıt ücreti istiyor veliden. Öğretmene verdiği aylık 25 bin. Cumartesi bile etkinlik vs ayağına çağırıp çalıştırıyor yazları da maaş ödemiyor. O öğretmenin bir öğrenciden o kadar para alan bir kuruma katkısı sadece çalıştığı dönem için 25 bin mi? Gerçekten serbest piyasanın bu kadar adil olduğunu mu düşünüyorsun Türkiye'de?
Amerika veya avrupada yaşamıyorsun. Türkiyede patrona çalışırsın ve sendikan yoksa sömürülürsün. Bleirttiğin şirketine sağladığın katkı kadar para kazanırsın olayı amerika da geçerli. Avrupada ' da iyi para ödeniyor ama burada gelirin çoğu vergilere vs gidiyor o ayrı konu. Türkiye bu klasmanda bir ülke değil.
Çevremde birçok mühendis ayrılma kartını kullanarak patronlarıyla görüştü ve maaşını en az 2 katına çıkardı. Bunu duyan birçok diğer aynı firma çalışanı da bunu yaptı ve hiçbirinin de firması belirttiğin şekilde batmadı. Personel ücretlerinin yapılan işe oranla ne kadar düşük olduğunu bilseniz kafayı yersiniz.
Örnek veriyorum şuan yaptığım projede iki kişi çalışıyoruz. En fazla 1 aylık süresi var işin. Yaklaşık ikimizin şirkete bir aylık maliyeti projenin aylık bazda beklenen getirisinin %10 u bile değil. Sistem kurulduktan sonra bu getirinin her ay olacağını bahsetmiyorum bile. Bu durum normal mi sence?
Türkiyede belirttiğin şekilde adaletli bir sistem yok. Sesini çıkarmazsan ederinin onda birine bile çalışırsın. ABD için konuşuyorsan o şekilde yaz ben de sana katıldığımı ileteyim :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 14 Ocak 2025; 21:18:21 >
-
hocam beni niye etiketlediniz anlamadım, söylediklerimden farklı bir şey söylememişsiniz ki. söylediklerime cevap da yazmamışsınız. ayrıca doktorların mühendisler kadar egolu olmadığını düşündüren ne onu çözemedim. zira doktorların bu kadar birlik içinde olmaları aşırı mütevazı olmalarından değil, hasta yakını şiddetine maruz kalmak ve 5 dakikada bir hasta bakmak gibi onların hayatını etkileyen konulardan ötürü olduğunu düşünüyorum.
bizim meslekte mesleği yapmak kadar mülakat yapma konusunda da kendini yenilemek lazım, mesleğimizin acı gerçeği bu. üstte hocamızın 50klık adamın 30k maaş almasının sebeplerini açıklamış. 30klık adamın 30k alma durumunu da açıklamıştım. bir işverenin çalışanına hak ettiğinden fazla maaşı vermesinin hiçbir mantıklı yanı yok, işverenin devlet olduğu durumlar hariç.
yanlış anlamayın ben sendikalaşmaya karşı değilim, sadece sendikalaşmak için sunulan argümanların ne kadar yanlış olduğu bariz, o yüzden muhtemelen dünyanın hiçbir yerinde yazılımcılar sendikalaşamıyor. doktorlar gibi hayati tehlikemiz ya da atanamayan öğretmenlerin özel sektörde sömürülmesi gibi sorunlarımız yok. yoksa insanların sorunlarını çözse kim niye karşı olsun ki? bir yandan çalışırken sürekli mülakatlara girip kendini güncelleyen biri illa hak ettiği değeri görecektir zaten.
ayrıca, devlette bir öğretmenin 24 saat derse girerek özelde 45 saat derse giren akranından 2-3 kat daha fazla maaş alabildiğini biliyor muydunuz? devletteki mühendisle özeldeki mühendisi kıyasladığınızda arada böylesi bi fark göremezsiniz. bunun sebebi sizce ne?
-
Farklı olduğundan değil hocam siz de yanıt vermişsiniz o yüzden ekledim bilginiz olması için. Sendika kurmanın ego veya çok kazanmayla ilgisi yok zaten. Ortada bir problem olduğunda buna ilişkin taleplerin çözülmesi için kurulur sendika. Hasta yakını şiddeti olur, maaşlar olur, 5 dakikada teşhis koymanı beklemek olur. Mühendislikte bizim hiçbir sorunumuz yok mu da aktif bir sendikaya sahip olamıyoruz?
Hocam benim mesajımda söylemeye çalıştığım şuydu. Türkiyede hak edilen maaş verilmiyor çoğu kişiye. Bunu bir örnekle de açıkladım.
Dünyada yazılımcıların sendikası olmayabilir ama çoğu mühendisin var.
Mobing yiyoruz mesela bu sorun değil mi?
Proje deadlineları sırf yöneticiler prim alacak diye saçma sapan belirlenip bu da işi yapan mühendislere psikolojik şiddet ve baskı olarak yöneltiliyor bu sorun değil mi?
Firmalar kendi aralarında sözde centilmenlik anlaşması yapıp birbirinden çıkan elemanları almıyor bu da o elemanın iş değiştirip maaşını arttırmasına engel oluyor bu sorun değil mi?
Hepsini geçtim tüm işçilerin ortak sorunu olan düşük izin gün sayısı var. 14 gün iznimiz var senede bu sizi rahatsız etmıyor mu?
Çoğu tanıdığım muhendis arkadaş hasta olduğunda raporlu olmaya izin almaya bile korkuyor hasta hasta çalışıyor bu sorun değil mi?
Birçok kişi az sayıdaki izin günlerini bile istedii zaman kullanamıyor toplu izinlerle firma tarafından kullandırılıyor bu sorun değil mi?
Bunlardan bir ben şikayetçiyim galiba :) Vaktim olsa daha sabaha kadar yazarım.
Evet biliyorum. Devlette bunu sendika+seçimlerdeki lobileri sayesinde yaptılar. Kaç öğretmen var türkiyede buna baktınız mı? Aileleriyle birlikte seçimleri etkileme güçlerini hiç düşündünüz mü? Sendikanın illa fiziki olması gerekmiyor. Öğretmenler öyle iyi örgütlenebiliyor ki o konuda muhendislerin onlarla yarışma şansı yok. Ders saatlerini azalttılar en son. Ondan önce ara tatil hakkı kazandılar sanki yeterince tatil yokmuş gibi :) Bunlar oturdukları yerden olan şeyler değil ama. Hepsi sayılarının ve birlikte güçlü olduklarının farkında.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 14 Ocak 2025; 21:55:15 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X