Şimdi Ara

göz içine mercek yerleştirme (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
675
Cevap
29
Favori
278.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Allah senden bin kere razi olsun, cok uzun zaman olmus yaptirali ve bu mesaji yazali ama´beni azda olsa rahatlattin. Ameliyati yaptirali yaklasik dört hafta olacak. Gözleimde bir sis, kenarlada siyah cemberler. Yasim dah 41 ve 70 yasina kadar yasasam nasil olacak böyle diye düsünürken ilac gibi bir cevap. Ama belki lenslerimiz farklidir, benimkisi trifokal alcon marka torik.

• Elensar77 kullanıcısına yanıt

Merhabalar aceba aynaya bakinca kaslarinizi rahat görüp kas tellerinizi alabilirmisiniz? Bende bu ameliyati oldum yapamiyorum benimde su an 3,5 hafta oldu. Bana alcon marka trifokal torik mercek takildi.

• Arkadaslar merhaba, ben 22 temmuzda yani bu cuma günü dört hafta olacak iki gözüme ayni gün alcon marka torik trifokal lens taktirma talihsizliginde bulundum. Venividi göz Cankaya`da. Talihsizliginde bulundum diyorum cünkü benim durumumda bunu yapmak sadece aptalliktir. Bütün yazilanlari okudum, hic benim durumumda olupta taktirana rastlamadim. Benim hikayem söyle yurt disinda yasayan 41 yasinda bir bayanim. 2008 yilinda bir lazer operasyonu gecirdim. Yakinla hic bir sorunum yoktu, uzagi pek iyi görmüyordum ve astigmatim varmis. Varmis diyorum cünkü astigmatin ne oldugunu bile bilmiyordum ki bu operasyonu yaptirana kadar cünkü hic astigmatli gördügümü hissetmedim. Size lazer operasyonu olmadan önceki göz ölcümlerimi ve yasadigim ülkede iki sene önce yaptigim doktor muayenesindeki göz ölcümlerimi yaziyorum. Belki biri bana aciklar senin uzak numaran suymus astigmatin su kadarmis diye yani hala o kadar bilincsizim. Lazer olmadan önce Sag göz: +3,50 -5,00x160 Sol göz:+2,50 -5,00x20

2019'un agustos ayinda yapilan göz ölcümüm yani lazerden 14 sene sonra sag göz+0,50 -1,75 157 sol göz +0,00 -2,50 28. Mercek takilmadan önce yapilan ölcümleri bilmiyorum. Belki son ölcümlerden az farklidir ama tabiki tabloda gördügünüz gibi kesinlile ve kesinlikle mercek takilmasi gereken bir durum yok sizlerdeki göz ölcümlerinden yola cikarak söylüyorum.

Benim hikayem söyle. Ben hic gözlük kullanmiyordum. Yakinim zaten cok iyiydi, uzakta araba sürerken zorlaniyordum ehliyetimde zaten cok eski degil iki, üc senelik ve aktif bir sürücü degilim. Tamam lazerden önce uzak görüsüm kötüydü ama lazerden sonra araba sürmek disinda hic beni hic zorlamiyordu. Gözlügüm vardi ama nedendir bilmem cok cok az fark yaratiyordu. Yasadigim ülkede son muayenemde doktor bir cok cam denedi bir tanesi cok az fark verdi dedim oda eski gözlügümmüs. Velhasilkelam ben böyle yasayip giderken bu yaz Türkiye`ye gitme zamani yaklasti ve esim venividi gözün reklamlarini görmüs ve kayinbabamda yas 70 bundan bir kac sene önce sanirim tek odakli lens taktirmiz ve cok memnunmus bundan ötürü esim dedi sanada lens taktiralim. Cok üzerinde durmadim. Halbuki herseyi ince eler sik dokurum. Hic arastirmadim. Ki bunun bir katarak ameliyati oldugunu bile bilmiyordum.

Türkiye'ye gidince ilk isimiz buraya gitmek oldu. Asistan bize ballandira ballandira anlatti. On dakika sürecek, bir daha hic katarak olmayacak, gözlük derdi yok cam gibi görecek,babamda seker hastaligi olmasa bende taktiririm, halam taktirdi cok memnun. Sadece ilk alti ay yada en fazla bir sene isiklarda dagilma olur oda gecici ama zaten sizde astigmat var siz bu duruma yabanci degilsiniz dedi. Ben anlamadim ne demek istedigini cünkü dedimya hic astigmatli görüsüm var gibi hissetmiyordum ve astigmatin aslinda nasil bir görüs verdigini dahi bilmiyordum. Sonra doktorla görüstük muayenem yapildi ve doktor uygunsunuz dedi önceki lazer bilgilerimide saklamistim. Ben lazer oldum bir sakincasi varmi dedim yok dedi. Hic olumsuz bir sey söylemedi.

56000 tl dediler biz cok dedik ve biraz asistanla konustuktan sonra ordan ayriliyordukki esimi tekrar cagirdilar(Allah Kahretsin)Hastane sorumlusuymus cagiran. Biz kaynim ve cocuklarimla bahcede otururken esimle 33000 tl de anlasmislar. Mercekler siparis verilecek diye esim 20000tl yatirmis. Biz deniz tatiline gidecektik ordan gelene kadar merceklerde gelmis olucakti. Biz tatildeyken asistan aradi mercekler geldi dedi ve 22 temmuza ameliyat günü verildi. Ben bir bakayim bu mercek neymis dedim buraya degil ama baska insanlarin yazdigi bazi bilgilere ulastim. Insanlar hicde olumlu seyler yazmamisti. Esime bahsettim istemiyorum dedim, iptal edelim dedim oda biz en iyi mercegi aldik dedi, olumsuz yazan insanlarin hastaligi nedir Allah bilsin, hangi doktor hangi mercegi taktirmistir dedi. Gidelim tekrar doktorla görüs aklina yatmazsa olma dedi. Ben kolay ikna olan biriyim o yüzden gitmeden telefonla iptal etmek istedim, tabi paranin büyük bir kismini yatirmakta baska bir sebep benim icin.

Ve asistani aradik kaygilarimi anlattim beni rahatlatti, kötü bir sey olsa biz yakinlarimiza yaptirirmiyiz dedi ve ameliyattan önce beni yine doktorla görüstürecegini söyledi. Biz ogün hastaneye gittik doktorla görüstüm. Kaygilarimi anlattim. Takmamamiz icin hic bir sebep yok dedi. Sitedeki insanlarin yazdiklarini anlattim, hep olumsuz seyler yasayanlar yazar dedi. Yakinim cok iyi bozulmasini istemiyorum dedim ve bana hic bir dejavantajindan bahsetmedi. Ben ameliyati oldum ayni gün iki gözümde cünkü eve dönme vakti yaklasmisti ve zaman kaybetmek istemiyordum. Gözüme bir koruyucu gözlük verip eve gönderdiler.

Ilk gün cok bulanikti ertesi günde öyle. Zaten ertesi gün kontrolum vardi, benim dünyam yikilmis haldeydi. Ben aglamakli hersey bulanik dedim aynada yüzümü net göremiyorum, telefonumun isiklari birbirine karisiyor. Doktor böyle beklemiyordum dedi. Muayene etti baska bir hekim arkadasina gösterdi ve göz kurulugundan dolayi olduguna ve geceleri göz kapagimin bir kisminin acik kalip göz kurulugu yaptigina kanaat getirip bir jel yazdi ve uyku maskesiyle uyumami söyledi. O jelden sonra ve uyku maskesinden sonra bulaniklik gitti. Ama eski yakin görüsüm asla yok . Ameliyattan sonraki onuncu gün ölcümlerim +0,75 -0,75x65/+0,75 -0,50x85 hangisi hangi göz bilmiyorum ve umurumdada degil ben eskisi gibi göremedikten sonra. Ben bu ölcümlerin mercegin durumu oldugunu düsünüyorum, gözün nasil gördügüyle sanki alakasi yok. Ben cam gibi görürken yok astigmat yok uzak görünüz kötü. Ama ben böyle kötü görürken ölcümler cok iyi. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu diyesi geliyor insanin. Ben saniyorumki eskisi gibi yakin net olucak hersey ayni güzel ve birde üstüne üstlük uzakta eklenicek buna. Los isikta is yerinde her sey tuhaf. Bana vaad edilen uzak görüs yok. Hala eski uzak görüsümdeyim. Bulaniklik yok ama bir görüs keskinligi gelmedi. Eskiden banyomdaki, araligimdaki aynamda rahatca makyaj yapablirdim ama simdi isigi olan büyütülmüs ayna kullaniyorum. Hayatim alt üst oldu. Esimi sucluyorum ( icimden tabiki biliyorum benim kötü olmami istemedi ama kendime engel olamiyorum) Cocuklarim üzgün, ben üzgün, aglama krizleri vs. Yani suanda hayatim alt üst oldu. Kendimi teselli etmeya calisiyorum kör olmadim diye ama insaniz iste olmuyor. Yani bu ameliyati ne bileyim 10 20 decece miyop olan yakini göremeyen katarakti olan yaptirirsa tabiki mutlu olur ki onlar bile dejavantajlarindan sikayetci bir de beni düsünün. Tabiki aslinda hepsi benim aptalligimdan baska bir sey degil.

Bütün yasadiklariními buraya yazdim, cünkü suanda benimle ayni duygulari hisseden insanlara ihtiyacim var, ben aglayip sizlarken herkes ameliyat yeni iyi olacak, iyi olacagina inan diyor. Hayir asla eskisi gibi olmayacak ama kabullenip sükredip(kör olmadigim icin) yola devam etmek lazim ama nasil?

Allah hepinizin yardimcisi olsun ve icindede benim. Iyi düsünün arkadaslar ve asla ve asla benim durumumdaki kimse bu ise girismesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blomma -- 24 Ekim 2022; 12:59:11 >

• Arkadaslar birde bir sey sormak istiyorum benim dört hafta oldu, günes isiginda iyiyim ama is yerinde los isiklarda hep bir isik dalgalanmasi göz kenarlarimda bir cerceve varmis gibi, en azindan bu his gecicekmi? Yoksa bununla yasamak cok zorya!

• Blomma B kullanıcısına yanıt

çerçeve varmış hissi bir yerden sonra beyin alışıyor ama diğerleri geçmeyecek malesef. benim 2 sene oldu geçmedi. pek bir çözümü yok. merceklerin dezavantajı. kimilerinde olmayabilir ama olunca da gerçekten rahatsız edici. gözlüklü halimi özlemedim değil.

bu ışık saçılmaları, ışıklar etrafında halo oluşumlarına bir çare bulan duyan varsa burdan paylaşalım . gece aktivitelerini berbat ediyor. özellikle araba sürmeyi bitiriyor.

• Ben ameliyatı olalı 2 sene oldu, gece görüşü sorunu devam ediyor. Saçılmalar, net görememe vs Araç içi ışıkları yakınca yolu daha iyi görüyorum. Sürücü gözlükleri varmış sarı kaplamalı, onları deneyen oldu mu? Gece görüşünü nasıl çözeriz acaba? Bir de uykumu iyi alınca saçılma azalıyor gibi geliyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • young_rock Y kullanıcısına yanıt

Merhaba, siz fakik göz ici lensimi yoksa fako yöntemiylemi oldunuz aceba?

• Merhaba, göz içi lens bana uygulanan, ICL. Kendi merceğim kaldı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tesekkür ederim cevap verdiginiz icin. Ben yukarida durumumu tam olarak anlattim. Ben mercek taktirali yedi hafta oldu ama ben merceklere hic alisamadim, sürekli gözlerimde bir titrememi desem isik dalgalanmasimi desem bir sey var ve temiz düz bir görüntü yok. Yakini eskisi gibi göremiyorum, telefonumdaki kücük yazilari okuyamiyorum, telefonda resimlere bakarken insanlarin yüzlerini tam secemiyorum. Ben yurt disindayim birde burda doktora gidecegim bakalim düzeltebilinecek bir sorun varmi diye ama hic memnun degilim.

• young_rock Y kullanıcısına yanıt

Size takılan mercekler multi focal- trifocal veya akıllı lens diye geçen merceklerden miydi? Eğer bu tip (çok odaklı, akıllı, trifocal) mercek takıldıysa, gece yaşadığınız sorunlar yüksek ihtimalle devam edecektir. Zira bu merceklerin en önemli dezavantajı geceleri ışıkların dağılması ve yansımaları şeklinde. Bu sorun da merceklerin aynı anda hem yakını, hem de uzağı görmeye uygun şekilde tasarlanmış olmasından kaynaklı.

Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Bir daire var ve bu dairenin üzerinde, dairenin çevresi boyunca devam edip giden birçok noktacık var. Bu noktacıklar gözün yakına odaklanıp, merceğin yakını da iyi görmesini sağlıyor. Fakat gece olunca durum değişiyor çünkü bu defa tüm ışıklar merceğin kenarlarındaki bu noktalardan yansımaya başlıyor ve sizin gece görüş netliğiniz bozuluyor. Bu noktacıklardan yansıma kaynaklı ışık dağılmalarını ve parlamalarını görmeye başlıyorsunuz.

Ayrıca bu tip mercekler hem yakını, hem de uzağı görmeye odaklı olduğu için, görüş keskinliğiniz daha düşük oluyor.

Burada bir kere daha altını çizmek isterim.

1- Multifocal, trifocal veya çok odaklı mercekler her hastaya uygun değildir. Bu tip merceklerin bir hastaya takılabilmesi için o hastanın hiçbir sağlık sorununun olmaması (diyabet, sarı nokta hastalığı vb) veya ileride gelişebilecek bu tip sağlık sorunlarına aday olmaması gerekir.

Günümüzde ülkemizdeki sağlık hizmetleri fena halde ticarileştiği için, bu merceklerin yaratacağı sıkıntılar hastalara anlatılmıyor ve neredeyse her gelen hastaya, o hastanın sağlık durumunu ve yaşam tarzını (geceleri araç kullanması gerekip gerekmediği gibi) sorgulamadan multi focal mercek takıyorlar. Bu yaklaşım tamamen ticaret odaklıdır.

2- Göz sağlığı çok önemlidir. O yüzden, lütfen bilinçli hasta olun. Size anlatılanlarla sınırlı kalmayın. Hele ameliyat olacaksanız, tüm detayları güvenilir tıp sitelerinden (özel hastanelere ait internet sitelerinden değil) ve yabancı dil bilenler için belirli sağlık sorunlarına özel yurt dışı hasta forumlarından okuyun, araştırın, öğrenin ve hiç çekinmeden, doktorunuza sorun. Doktor sizin bilinçli bir hasta olduğunuzun farkına varsın.

3- Eğer gittiğiniz doktor size detaylı cevap vermiyorsa ya da yukarıdaki örnekte olduğu gibi tek bir mercek türünü cazip gibi anlatıp, dezavantajlarını anlatmıyorsa, o doktora ameliyat olmayı düşünmeyin.

4- Katarakt ameliyatı, göz içi mercek değiştirme ameliyatı vb. olmadan önce mutlaka retina doktoruna gidin. Size hangi merceğin takılması gerektiğine veya gerçekten mercek takılmasının gerekli olup olmadığına retina uzmanı karar versin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 14 Eylül 2022; 0:39:33 >

• erasta E kullanıcısına yanıt

Öncelikle geçmiş olsun diliyorum. Durumunuzla ilgili bir soru sormak isterim. Ameliyattan sonra geceleri yeni takılan merceklerin sizi çok rahatsız ettiğini yazmışsınız. Siz ameliyat olmadan önce ameliyatı yapacak olan doktor size bu tip merceklerde ışık saçılmaları, yansımaları, halo etkisi gibi dezavantajların olacağını anlatmış mıydı? Yoksa sadece "gözlükten şöyle kurtulursun" şeklinde, bu mercekleri cazip olarak mı anlattı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 14 Eylül 2022; 18:37:30 >
  • passero P kullanıcısına yanıt

Merhaba, bana sordunuz sanirim, isik sacilmalari olur ama en fazla alti ay bir sene icinde gecer dedi. Ben gözlük bile kullanmiyordum, uzagim sadece araba sürerken tabelalari görmekte zorluyordu. Gözlügüm vardi ama bu tabelalari yinede göremiyordum sadece azicik bir netlik veriyordu. Ayni trifokal lenstede bu durum oldu asla tabelalari iyi göremiyorum söyle söyleyim esim tabelayi görüyor ben onun gördügü mesafenin yarisina gelince görüyorum. Bu durum ameliyattan öncede, gözlüklede ameliyattan sonrada ayni. Ben bu ameliyati cok gereksiz yere oldum. ûstelik eski yakin görüsün yok. Mesela siz bir sampuan kutusunun arkasindaki yada bir cikolata ambalajindaki yazilari bu lenslerin yakin mesafesiyle okuyabiliyormusunuz? Ben okuyamiyorum, aynada kas ve göz detaylarimi dogru dürüst göremiyorum. Ama ameliyattan önce hic böyle bir sorunum yoktu. Bunlari ancak esimin iki numara olan yakin gözlügüyle okuyorum yada görüyorum. Ameliyat olali iki ay oldu bir ay daha bekleyip yakinim icin bir seyler yapilmasini isteyecegim. Ben ameliyattan önce yakinim iyi ve bozulmasini istemiyorum diye israrla söyledim ve bana asla bir sey olmiycak demisti sevgili doktorum. Sonradan faekettim bana sormamissiniz neyse yazdim artik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blomma -- 20 Eylül 2022; 9:46:8 >

• Arkadaslar bu trifokal merceklerin en iyi yakin görüsü nedir, internette bazi arkadaslar sampuan kutusun arkasindaki yazilarida cikolata ambalajindaki yazilarida hic sorunsuz okuyorum demis ve bu yazilar cok kücük bildiginiz gibi, ilac prospektüsünden kücük. Sizde bunlari okuyabiliyormusunuz? Bana ameliyattan sonra bir kagit gösterdiler oradaki en kücük yaziyi okudum sekiz puntoymus, ben dedimki cogu seyi okuyamiyorum mesela göz kremimin üstündeki yazilari okuyamiyorum dedim. doktorda bana en kücük yazi bu dedi ve krem yazisinin beyaz üzerine mavi yazildigi icin okuyamadigim gibi bir seyler söyledi. O zaman o kadar takilmadim ama zaman icinde gördümki cok seyi görüp okuyamiyorum ama esimin iki numara yakin gözlügüyle cogu sey net. Bu normalmi sizce?

Merhaba. Doktorunuz size eksik bilgi vermiş olabilir. Nedense bazı doktorlar hastalarına akıllı merceklerle ilgili potansiyel şikayetleri anlatmıyorlar. Sanırım hastaya dezavantajları anlatırlarsa, hastanın bu tip mercekleri taktırmak istemeyeceğini ve belki ameliyat olmaktan bile vazgeçebileceğini düşünüyorlar. Doğrusu hangi doktora giderseniz gidin, doktorun size hikayeyi eksiksiz yani olumlu ve olumsuz yönler bir arada olacak şekilde anlatmasıdır.

Bu arada, benim de gözlerim bozuk. Yıllardır gözlük ve lens kullanıyorum. Fakat mercek değiştirme ameliyatı veya lazerle göz kusuru düzeltme ameliyatı olmadım. Kendisinde katarakt gelişen ve bu nedenle ameliyat olan kişi annem. Ben de bu katarakt ameliyatı sürecinin en başından beri doktor, ameliyat, ameliyat sonrası iyileşme sürecinin içinde olduğum için, süreçle ilgili bilgi sahibi oldum. Bu forumda aynı konuda başlık açıldığını gördüğüm için, bu süreçte öğrendiğim ve bu sorunu yaşayan başka insanlara yararlı olabilmek adına, bilgilerimi buradan paylaşmaya başladım. Sizin geçirdiğiniz ameliyat da dahil olmak üzere, tüm sürecin riskleri ve olumsuz yönleri de var. Hastaların bu konuda bilinçli olması gerekiyor.

Yakın görüşünüzün ameliyattan sonra bozulduğunuzu yazmışsınız. Aklıma şu ihtimaller geldi. (Tabii ki, en doğrusunu yine göz doktoru bilir.)

1-Presbiyopi

Kaç yaşındasınız? 40 lı yaşların başında her insanda yaşlanma belirtileri başlıyor. Bu durum gözde "presbiyopi" denilen, yakın görmenin doğal olarak bozulmasına neden olur ve göz merceklerini yerinde tutan kasların sertleşmesi ile ilgilidir. Tamamen doğal bir süreçtir ve herkeste ortaya çıkar. Eski göz doktorum bu durumun 40 yaşında başladığını ve 43 yaşında iyice belirgin hale geldiğini yani yakını gözlüksüz okumanın zorlaşacağını söylemişti. Daha sonra gittiğim bir başka doktor ise, miyop olduğum için, presbiyopinin bende 45 yaş gibi belirgin hale geleceğini söylemişti.

2- Gözünüzün retina bölgesinde başka bir sorun gelişmiş olabilir. Fakat bildiğim kadarıyla, bu gibi durumların başka belirtileri de olabiliyor.

Dolayısıyla siz eşinizin gözlüğünü takınca daha iyi görüyorsanız ve bundan eminseniz, retina bölgenizde bir sorun olmayabilir.

Bence en doğrusu, bu forumdan bilgi almak yerine, uzmanlığı retina olan bir göz doktoruna gidip ,detaylı bir retina muayenesi yaptırmanız. Retina kontrollerinde eğer doktor gerekli görürse, size göz tomografisi ve belki göz anjiyosu da çeker. Gözünüzde herhangi bir sorun var mı, yok mu, şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkar. Aklınızda soru işareti kalmaz. Eğer sizde presbiyopi başladıysa, bu durum da tespit edilir. O zaman, doktorunuz size uygun bir yakın gözlüğü verecektir.

Boş yere panik olup, kendinizi üzmeyin. Lütfen bir retina doktoruna gidin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 26 Eylül 2022; 21:21:39 >

Tavsiyeleriniz icin tesekkür ederim.Yasim 42 olucak ama ameliyattan önce hic yakin sorunum yoktu ve daha ameliyat olali iki ay oldu. Bu durum kesinlikle ameliyatla alalali bir durum. Doktorum isik sacilmasi haric kesinlikle baska bir desavantajindan bahsetmedi ve onunda alti ay en fazla bir sene icinde gecicegini söyledi, bu yasadiklarimin yüzde birini anlatsa asla yaptirmazdim. Bende miyoptum ve miyoplarda yas ilerlesede yakin görüs bozulmaz diye okudum. Bilmiyorum ne kadar güvenebilirim ama numara kaldiysa lazerle düzeltiriz ya da mercek temizligi yapariz diye bir söylemi var doktorun. Anneniz trifokal lensmi taktirdi? Memnuniyet durumu nasil aceba? Ben cok cok mutsuzum. Kasim basi Türkiye'ye gidip önce başka bir profesöre muayene olacagim sonrada kendi doktoruma gidecegim. Bakalim ne diyecekler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blomma -- 15 Ocak 2023; 21:30:14 >

Yaşınızı özellikle sordum çünkü daha önceki mesajımda yazdığım "presbiyopi" zaten 40 yaşın başında başlıyor. Ben de 42 yaşındayım ve son göz kontrolüne gittiğimde doktorum bana 1,5 numaralık bir yakın gözlüğü yazmak istedi. Fakat ben henüz yakın gözlüğü takmak istemediğimi söyleyip, itiraz ettim çünkü yakını okurken bir sorunum yok. Bu durumda ben varlığını fark etmemiş olsam da, aslında bende de presbiyopi başlamış demektir. Kendi adıma yakın gözlüğü takmadan idare edebileceğim kadar idare edebilmek niyetindeyim.

Sizin durumunuza gelince. Bu mercek ameliyatlarında şöyle bir durum var. Bu ameliyatlar yapıldıktan sonra, eğer daha önceden gözünüzde varlığını bilmediğiniz veya farkında olmadığınız bir durum varsa, (presbiyopi de dahil) ameliyat olduktan sonra bu durum açığa çıkabiliyor.

Bunu şöyle düşünebilirsiniz. 42 yaşındasınız, miyopsunuz ve bunu düzelttirmek için lazer operasyonu geçirdiniz. Sizde çoktan presbiyopi başlamış ama miyop olduğunuz için bunu fark etmemişsiniz. Lazer ameliyatı ile miyopluğunuz düzeltildikten sonra yakın görmeniz bozulacaktır çünkü daha önce sizde var olan miyop aslında yakın görmenizi düzelten bir durumdu. Tabii ki, bu durum 40 yaşından itibaren /sonra lazer ameliyatı geçirenler için geçerlidir. Eğer lazer operasyonunu 40 yaşından önce geçirirseniz, sizde presbiyopi başlayana kadar ( 40lı yaşların başına kadar) yakın görmenizde bir sorun olmayacaktır.

Annem katarakt ameliyatını 2018 yılının Mart ayında geçirdi. Ameliyattan 2 ay sonra gözünde bir ameliyat komplikasyonu oluştu ve buna bağlı bir tedavi geçirdi. Tedaviden sonra komplikasyon ortadan kalktı. Fakat ameliyat sonrası gözlerinin iyileşmesi en az 3 ayını aldı.

Anneme takılan mercekler de trifokal. Fakat bildiğiniz gibi, bu mercekler geceleri ışık saçılmalarına neden olan bir mercek ve ameliyatı yapan doktor bize bu dezavantajlardan hiç bahsetmedi. Annem geceleri ortaya çıkan bu ışık saçılmalarından nefret ediyor ve bu nedenle, trifokal mercek taktırmış olmaktan pişman. Ne yazık ki, bu merceklerdeki ışık saçılmalarının bir çözümü yok. Sadece şu anda gittiğimiz doktor bu ışık saçılmalarının ancak ileri bir yaşta ortadan kalkabileceğini söyledi. Bunun nedeni, yaşlanan insanlarda göz merceklerinin doğal olarak küçülmesiymiş.

Annem yakını ve uzağı rahat olarak görüyor fakat gözünün yorulmasına ve kendisindeki astigmata bağlı olarak, bazen gözlük de takıyor.

Bu arada, ameliyat sürecinde bize doğru dürüst bilgi vermeyen ve kendisinden memnun kalmadığımız eski göz doktorumuzu ameliyattan sonra değiştirdik. Önceden gittiğimiz doktor sadece göz cerrahileri uzmanıydı. Şu anda gittiğimiz doktor "retina uzmanı" . Artık her kontrolde anneme çok detaylı bir göz kontrolü yapılıyor. İşin doğrusu, keşke annem ameliyatını retina uzmanına yaptırmış olsaydı. Baştan retina uzmanı doktora gitmediğine, sonradan çok pişman oldu.

Dediğim gibi, gideceğiniz doktor X kişisi, Y kişisi olmasın. Burada isim değil, uzmanlık önemlidir. Sizin "gideceğiniz doktor retina uzmanı" olsun. Size en doğru bilgiyi o verecektir.

Anladim ama doktora özellikle yakinim iyi bozulmasini istemiyorum dedim ve isik sacilmasinin alti ay en fazla bir sene icinde gecicegini söyledi ve baskada hic bir desavantajindan bahsetmedi. Bu mercekler yakin orta uzak icinse neden simdi yakin sorunum basladi. Annenizin yakin görme seviyesi nedir mesela daha önce yazdigim gibi bir sampuan kutusunun arkasindaki yazilari yada bir cikolata ambalajindaki yazilari okuyabiliyormu? Ben aynada kas göz detaylarimi bile net secemiyorum. Telefonumda ameliyattan önce cektigim resimlerdeki insanlarin yüzünü net görürken simdi göremiyorum.Doktor merceklerin arkasi yaglanmistir lazerle sileriz demisti yada numara kalirsa lazerle sifirlariz demisti. Ben zaten bir kere lazer oldum bu mercek ameliyatindan on dört sene önce, ikinci lazer mercek üzerine biraz korkutuyor yani. Kasim basinda Türkiye'ye gelip önce başka bir doktora sonra kendi doktoruma bir gözükecegim. Bulundugum ülkede ehliyetimle ilgili sorun olur diye doktora gidemedim. Önce görme seviyemi bileyim sonra burdada kontrollere gidecegim. Kendi doktorumunda uzmanlik alani retina ve katarak cerrahisi. Ama katarakti olmayan yakini iyi gören birine bu ameliyati yapmasi bende ona karsi güvensizlik olusturdu. Eger kendi doktorunuza giderseniz benim icin bu durumu sorarmisiniz? Farkli bir görüs olur. Yani önce lazer olmus birine (lasik)sonra mercek takilmis ve numara kalirsa tekrar lazerle sifirlama yapilabilirmi? Ha bu arada uzagimdada hic bir görüs keskinligi hissetmiyorum, bence ters yapilan bir seyler var ama bunu ancak muayeneden sonra anliycam. Tesekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blomma -- 15 Ocak 2023; 21:35:4 >

Durumunuzu anlıyorum. Herkesin sağlık durumu kişiye özel olduğu için sizin durumunuzla ilgili en doğru bilgiyi bu konuda uzman bir doktor verecektir. Annemin durumunu sormuşsunuz. Bildiğim kadarıyla, yakını- örneğin bir gıda ambalajının üzerindeki minik yazıları- gözlüksüz gayet iyi okuyabiliyor. Ama anneme de ara sıra uzak için gözlük gerekiyor. (Kendisinin astigmatı da olduğu için)

Siz daha önce lazer yaptırdığınızı yazmışsınız. İkinci defa lazer yapılır mı diye sormuşsunuz. Bu konuda hiçbir bilgim yok. Bu konuyu mutlaka bu işten çok iyi anlayan bir doktora sormalısınız.

Kendi göz doktoruma gitmeme uzun bir süre daha var ve sizin durumunuzla ilgili detaylı bilgi sahibi değilim. O yüzden, durumunuzu doktora sizin sormanız daha doğru olur. Zira fikir almak için gittiğiniz zaman bile, doktor sizi tekrar muayene edecek ve birçok başka detay daha soracaktır. İsterseniz, özelden kendi doktorumun ismini yazabilirim. İstanbul'a gelme imkanınız olursa, önceden randevu alarak siz bizzat kendiniz sorarsınız. Tekrar geçmiş olsun.

Tesekkür ederim, özelden doktorunuzun ismini yazarsaniz sevinirim.

Işık saçılmalarından internetten araştırdığım kadarıyla haberim vardı. Bunu doktora belirtince bu merceklerde olmaz dedi. Onun dışında da kayda değer birşey anlatmadı. Akıllı mercek ameliyatlarında insanlar bence denek olarak kullanılıyor. Ben gözle ilgili ameliyat sonrası sağlık sorunu yaşamadığım için mutlu olmalıyım. Yaşım genç 20-30 yılı böyle yaşamak istemiyorum. Araştırma aşamasındayım gerekirse çıkartmayı düşünüyorum ama başıma iş almak istemiyorum. çıkartma işleri riskliymiş.

• 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.