Şimdi Ara

göz içine mercek yerleştirme (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
675
Cevap
29
Favori
278.216
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yanıtınız için teşekkür ederim. Annemin ameliyatını yapan doktor veya ameliyat tekniği kaynaklı bir sorun olacağını düşünmüyorum. Zira ameliyatı yapan doktor aslında oldukça ehil bir doktordur. Bizim bu doktora öfkelenme sebebimiz bize merceklerle ilgili dezavantajları hiç anlatmayıp, sanki bu mercekler her hastaya uygunmuş ve cazipmiş gibi sunması. Hatta mercek tercihini doktorun yapması gerekirken, "Ben karışmıyorum" deyip, mercek tercihini hastaya bırakması. Bir yerde bunu bilinçli olarak yaptığını düşünüyorum çünkü eğer merceği kendisi seçerse ve ileride sorun çıkarsa, sorumluluk almak istemiyor. Bu yaklaşım baştan aşağı sorunlu.

Bu mercekler her hastaya uygun olmadığı gibi, mercek tercihi de hastaya bırakılmamalı. Hastanın kendisi göz doktoru olmadığı sürece, mercek tercihini (buradaki mercek tercihi marka tercihi değil, tek odaklı, çok odaklı gibi mercek çeşidi tercihidir) doktor yapmalıdır. Doğrusu budur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 17 Ekim 2022; 18:2:40 >

• tr5454 T kullanıcısına yanıt

Bu mercek sallanmasi herkestemi oluyor yoksa dogru yerlestirilmeyen merceklerdemi oluyor? Bazen mercegin anlik parladigi oluyor. Ayrica ben namaz kilarken secdeye egildigimde kendimde mercegin ic yapisini halka halka görüyorum. Ama aynaya baktigimda göremiyorum.

• passero P kullanıcısına yanıt

Ben iki gün sonra üc ayi dolduracagim ve farketimki esyalari ellerimi gölgeli hareli görüyorum, özellikle beyaz renkte cok belli oluyor. Bu durum annenizdede varmi yada ilk baslarda olup gectimi sorabilirmisiniz kendisine?

• Blomma B kullanıcısına yanıt

Ben de bu sallanmanın çok kişide olup olmadığını, neden bu durumun olduğunu araştırmaya çalışıyorum. Bunun ileride zararı olur mu merak ediyorum.

Ancak şu var ki, yabancı sağlık forumlarında sallanan lenslerden şikayet çok. Mesela trifocal lens takılmış ve lensleri sallanan kişilerde kitap okurken gözün her hareketinde milisaniye bazında bir bulanıklık olduğu şeklinde şikayetler var. 1-2 saatten fazla kitap okuyamayan var, haliyle mesleği devamlı okumak olan kişilerde sallanan lens olması büyük bir sorun.

Lensinizin sallanıp sallanmadığını sadece belirli bir açıdan görebilirsiniz, önceden gönderdiğim videoları dikkatlice incelerseniz gözbebeğinin üzerinde 2 parlak nokta oluyor. 2. parlak nokta mercekten yansıyan ışık. Bu ışık gözün hareketine uyum sağlayamıyor, sağa sola yukarı aşağı sönümlenen şekilde hareket ediyorsa merceğinizin sallandığını söyleyebiliriz. Bunu net görmek için yüksek kare hızında videoya alıp yavaşlatarak izlemeniz gerekiyor. Yada telefonunuzda ağır çekim modu bunu sağlar.

Diğer türlü çıplak gözle titrek hareketler görüyorsunuz.

Size takılan merceğin markası modeli nedir?

Dediginiz gibi gözümü cok yakindan videoya aldirdim kizima ve sonrasinda izledim. Böyle bir sallanma bende olmadi, sadece bir gözümde anlik bir parlama oldu ama bunu mercek taktirdigimi bilmeyen bir kisinin anlamasi mümkün degil diye düsünüyorum. Mercek markam AcrySof.IQPanOptik.Torik IOL Alcon. Mercek acilari konusunda cok bilgilisiniz, doktormusunuz yoksa mercek taktiracaksinizda arastirmami yapiyorsunuz? Birde bir TV programinda Doktor Sinan Göker bir mercek markasinin cok parladigindan bahsetti,sanki gözde mekanik bir sey varmis gibi ve bu markayi kendisinin kullanmadigini söyledi ama marka ismi vermedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blomma -- 21 Ekim 2022; 9:36:5 >

Merhaba, sorunuzu anneme ilettim. Kendisinde sizinki gibi bir şikayet olmamış. Fakat tekrar yazayım. Annem katarakt ameliyatı geçirdi. Dolayıyla sizin durumunuzla onunki farklı.

Bir gazete haberinde Türkiye'deki bazı doktorların sabah kuşağında yayınlanan kadın programlarına katılıp, kendilerini tanıtmak için, program başına astronomik bütçeler ayırmak / ödemek zorunda kaldıklarını okumuştum.

Düzgün olanlarını gerçekten tenzih ederim, fakat TR'de televizyona çıkan her doktorun aynı kalitede olmayabileceğini ve sürekli televizyona çıkmaya çalışanların reklam meraklısı olabileceğini unutmayın.

Doktor değilim, annemin bir gözüne katarakt ameliyatı yapılarak mercek takıldı. Sallanma ilk günden bu yana mevcut. Ameliyatın üstünden 24 gün geçti ve devam ediyor. Bu konu hakkında yerli-yabancı kaynaklarda araştırma yapıyorum.

Sizde kullanılan mercek zaten tartışmasız iyi bir ürün.

Merceklerde kullanılan malzeme cinsine göre, dışarıdan bakan bir gözlemciye belirli açıdan parlayabiliyor ancak on yıllardır kendini ispatlamış malzemeden yapılan mercekleri, parlasa bile tercih etmek yanlış olmaz.

Aslinda benimkiside katarakt ameliyati. Kataraktim yoktu ama kendi mercegimi aldilar malesef. Aslinda 25ci sayfada hikayemi ayrintili ve uzun bir sekilde yazdim vaktiniz olursa bir okuyun lütfen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blomma -- 21 Ekim 2022; 9:40:47 >

Annenize hangi mercek takildi, trifokalmi aceba?

• Monofocal mercek takıldı. Yakın görmenin daha iyileşmesi için diğer göze takılacak merceğin farklı bir güçte kullanılması durumu var. Bir göz uzağı net görürken diğer göz yakını net görüyor. Buna monovizyon deniliyor. Ancak pilot iseniz bu monovizyon önerilmiyor.

Aşağıdaki videoda monovizyon açıklanmış, ayrıca trifocal lenslerde ışık bölünmesi de açıklanmış (dakika: 2:17) , bu yüzden görme keskinliğindeki düşüşün olduğu da:

Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğanyoutube
    Göz içi kalıcı lensler kullanılarak monovizyon adı verdiğimiz yöntemle hem uzak hem de yakını gözlüksüz görme mümkündür. Sık uyguladığımız bir yöntemdir.
    https://www.youtube.com/watch?v=WsYGAx0EwaM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tr5454 -- 22 Ekim 2022; 14:14:47 >

Annenize geçmiş olsun. Bu ameliyatlardan sonra göz hemen iyileşmiyor. Gözün tam anlamıyla kendine gelmesi birkaç ayı bulabiliyor. Bu arada, siz monovizyon diye bir durumdan ve annenize takılacak ikinci merceğin farklı bir güçte olabileceğinden bahsetmişsiniz. Burada yazmak istediğiniz bir göze monofocal, diğerine trifocal mercek takılması mı?

Göz doktoru değilim ve sizi de yanlış yönlendirmek istemem. Fakat eğer kastedilen durum bir göze monofocal, diğer göze trifocal mercek takılması ise, bunun doğru bir uygulama olacağını düşünmüyorum. Zira her iki mercek birbirinden çok farklı ve trifocal merceklerin tamamında gece görüşünde problemler var.

Anneniz için diğer gözden ameliyat olmadan önce, mutlaka bir retina uzmanına görünmesini tavsiye ediyorum.

Bu merceklerle hem en yakını, hem orta yakını, hem de uzağı muhteşem göreyim gibi bir hikaye yok. Bunu iddia eden de doğru bilgi vermiyordur. En garanti olan monofocal mercek tercih edip, diğer görme sorununu gözlükle ortadan kaldırmaktır. Bazen trifocal mercek takılmasına rağmen, hastanın gene de gözlük kullanması gerekebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 22 Ekim 2022; 17:49:40 >

Uyarılarınız için teşekkür ederim.

Monovizyon tekniğinde her iki göze monofocal mercek takılıyor. Gönderdiğim videoda 3:48'den itibaren bu teknik anlatılıyor.

Ancak bu teknikte derinlik algısında hafif düşme oluyor deniliyor. Şikayete hiç rastlamadım. Mercek değişimi çok büyük oranda yaşlı insanlara yapıldığından dolayı şikayet olmayabilir. Ayrıca pilotluk gibi stereo görüşün önemli olduğu mesleklerde bu teknik uygulanmıyor.

Araştırmalarımda trifocal mercek kullanımının ABD'de %10, Avrupada %9, Türkiye'de %14 olduğunu öğrendim.

Dediğiniz gibi retina uzmanının mercek seçimine karar vermesi doğru yaklaşım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tr5454 -- 22 Ekim 2022; 21:14:24 >

Ben de annemin katarakt ameliyatı öncesi ve sonrasında, tüm doktor randevularında annemin yanında bulunduğum için, değerli doktorlardan birçok önemli bilgi ve detayı öğrenmiş oldum. Forumda böyle bir başlık altında paylaşımlar yapıldığını görünce, buradan kendi deneyimimizi paylaşmak istedim.

Bu başlık altında kendi hikayesini paylaşan birçok kişinin yorumlarını okudum. Bazı hasta hikayeleri beni gerçekten çok rahatsız etti çünkü mercek değiştirme ve özellikle de katarakt ameliyatları hayatınızda sadece bir defa yapılacak. Eğer size yanlış bir uygulama yapılırsa (bu yanlış hastaya yanlış mercek takılması gibi) bir daha bunun telafisi yok. "Ben trifocal mercekleri kendim seçtim. Ameliyat oldum ama bu merceklerden hiç memnun değilim" dediğiniz anda, size takılan merceklerin çıkartılması mümkün değil. Mutsuz da olsanız, rahatsız da hissetseniz bir daha ömrünüzün sonuna kadar bu merceklerle yaşamak zorundasınız. Üstelik ne hikmetse bazı doktorların hastalarına sanki cazipmiş gibi anlatabildiği bu merceklerin birçok dezavantajı var ve bu dezavantajlar ileride ortadan kalkmayacak.

Dolayısıyla, bu tip mercekleri düşünen hastaları önceden bilinçlendirmek gerekiyor. Forumda okuduğum kadarıyla, neredeyse her gelen hastaya hiçbir tıbbi sorgulama yapılmadan, trifocal mercek takılmaya başlanmış. Bence bu durum tamamen ticari yaklaşım. Siz de zaten TR'deki trifocal mercek kullanımının ABD'den de bile fazla olduğunu yazmışsınız.

Monovizyon tekniğini açıkladığınız için teşekkürler. Videoyu seyretmediğim için, tekniğin ne olduğundan haberim yoktu. Bu teknikte hiç şikayete rastlamadım çünkü mercek değişimi büyük oranda yaşlı insanlara uygulanıyor diye yazmışsınız. Bu durum gerçekte farklı olabilir. Zira artık katarakt oluşum yaşı 50'lere hatta nadiren 40'lı yaşlara kadar inmeye başladı. Katarakt ameliyatları artık daha genç yaşta insanlara da yapılır hale geldi. Mercek değişimi konusunda yaşlı insanları da "Farkı anlamayabilirler" olarak düşünmeyin. Emin olun, yaşı yüksek insanlar mercek kaynaklı sıkıntıların sizden, benden çok daha hızlı farkına varıyorlar.

O yüzden, mercek tercihine ve örneğin annenize monovizyon uygulanmasının doğru bir tercih olup olmadığına bir retina uzmanı karar versin. Retina uzmanları göz konusunda daha ileri seviye bilgiye sahip, göz doktorlarıdır. Olabilecek tüm tekniklerin avantajları ve riskleri konusunda detaylı bilgileri vardır. Eğer Istanbul'da iseniz, görüş almak için kendi doktorumu da tavsiye edebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 22 Ekim 2022; 23:42:55 >

Bu teknik banada cazip geliyor, bende mercek yerine oturmadan bir çare bulma çabasındayım. Bana trifokal mercek takıldı yazdığım gibi ama malesef uzak sorunumu çözmediği gibi yakınımıda bozdu. Işık saçılması, kontrast kaybı var. Herşeyi hareli görüyorum, akşam ev ışığında yada ofisteki ışıklarda insanların yüzü bile net değil. Ancak şöyle güzel bir güneş ışığında net görebiliyorum. Eğer monovizyon yönteminde bir göz net olarak uzağı bir gözde net olarak yakını görebiliyorsa neden olmasın. Işık saçılmasıda olmaz. Anneniz ameliyat olan gözünün görüşünden memnunmu peki? Diğer gözü için ne zaman ameliyat olacak ve doktorunuz kim aceba? Yurt dışından üye olduğum için csm ayarlarını yapıp özel mesaj yazamıyorum kusura bakmayın

Çok teşekkür ederim size ve annenize.

Merhaba, bu yazi bir doktor videosunun altina yorum olarak yazilmis sanirim monovizyon yöntemide cok etkili degil malesef.

NEVZAT AKCA

för 2 månader sedan

Hocam Allah razi olsun cok guzel anlatiyorsunuz fakat ben kataraktan ameliyat oldum iki goz mercegide de degisti birisi uzak icin biriside yakin icin soylendi fakat hic mutlu degilim ne yakini tam gorebilyorum vede ne uzagi net gorebiliyorum ve bazen agri yapiyor bir yildan fazla oldu hocam ne yapmam gerekiyor bana yardimci olursaniz cok sevinirim cok tesekkur ederim Allaha emanet olun her zaman

Siz zaten benzer bir mercek ameliyatını geçirmişsiniz. Kendi mercekleriniz alınmış, yerine yeni mercek takılmış. Bu saatten sonra zaten size takılan merceklerin çıkartılması mümkün olmaz. Daha doğrusu oldukça riskli olur ve aklı başında hiçbir doktor mercekleri çıkartmaya yanaşmayacaktır.

Mercek yerine yerlesmeden yapilabilir, benim daha üc ay oldu. Ama hangi mercek olursa olsun gercek mercegimizin yerini tutmaz. Bu yüzden alinacak karar önemli ve zaman dahada önemli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blomma -- 26 Ekim 2022; 13:32:1 >

Annemin diğer gözüne de monofocal mercek takıldı. İlk göz hastanesinde farklı sorunlar, 2. göz hastanesinde ise daha kötü sorunlarla karşılaştım, ileride gelişmeleri yazmayı düşünüyorum, ama önce sonucu bir göreyim istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tr5454 -- 27 Ekim 2022; 15:5:7 >
  • 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.