Şimdi ortalamanın çok üzerinden bir hesapla aylık bir evin elektrik faturası 1000 lira civarında. Bu tarz bir evin güneş paneli projesi de kurulumla birlikte ortalama 250 bin lira civarı (ucuz ve kalitesiz kurulumlardan bahsetmiyorum). Bu projenin ömrü ortalama 15 yıl dersek eğer yıllık 17 bin lira civarında bir maliyeti oluyor. Aylıkta 1500 lira civarında bir sayıyı baz alırsak oldukça maliyetli olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi benim anlamadığım hem bakım masrafı, bozulan aletlerin değişimi falan derken de bir maliyet çıkarsa neden bir insan çatısına güneş paneli koydurtsun ki? Güneş paneli olmadan, bakım masrafları olmadan yıllık 12 bin liralık elektrik tüketen bir aile güneş paneliyle maliyetini yıllık olarak 17 bin liraya çıkarıyor. Şimdi bağ evi falan olmadığı müddetçe birisi neden evine güneş paneli koydurtsun anlamış değilim. Üstelik güneş gün sayısını hesaba katmadan böyle diyorum. Onu da katarsak ortaya daha saçma bir para çıkıyor. Hesabı yanlış mı yapıyorum? Tamamen meraktan araştırdım. |
Bildirim