Şimdi Ara

H&M çalışanlarını tekrar mağdur ediyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Merhabalar,

" https://forum.donanimhaber.com/greve-gidilmeden-anlasildi-h-m-calisanlari-olarak-greve-gidiyoruz--140056710 " 2 yıl önce bu konuyu açıp yaşadığımız mağduriyeti ve giyim sektöründe maaş ve haklar konusunda alt sıralara gittiğimizi anlatmıştım. Sonucunda sendika şirkete yanaşıp istenilenin 3de1 ini kabul etmiş olsa "iyinin kötüsü" durumunu yaşamıştık. Bu toplu iş sözleşmesinden (tiş) 1 yıl sonra üniversitenin bitmesiyle birlikte askere gittim ve maalesef ki tekrardan dönüp dolaşıp kürkçü dükkanına dönmüş bulunmaktayım. Gönül isterdi ki bu konuyu eski bir çalışan olarak açayım ama ülke durumu ve pandemi etkileri ile işsiz beklemektense tekrardan öğrenciyken çalıştığım yere döndüm.(Acıtasyon da tamam ) .

Asıl konuya gelecek olursak;

Ben ilk olarak 2017 Aralık'tan Koton'dan HM mağazasına geçiş yaptım. Geldiğimde, Koton ile kıyasladığımda (Yarı Zamanlı (HM maaş 1350 TL yemek 16,5 TL gibi bir fiyat, koton ise, maaş 975 TL yemek ise 9 TL ama az saat geldiysen bu fiyat daha da aşağılara çekilebiliyordu.) arasında ki fark iş yüküne göre aşırı fazlaydı.

""" HM de maaşlar kademe ye göre değişkenlik göstermektedir. 3 Kademe mevcuttur; Yarı zamanlı çalışanlar için 2 kademe, tam zamanlı çalışanlar için 3 kademeden oluşmaktadır. Kademe 1: 2 yıldan az sigorta prim gününe sahip ( Tam zamanlı iseniz asgari ücret alacağınız anlamına gelmektedir. ) Kademe 2: 2-5 Yıl arası çalışanlar ( Yarı zamanlı için saatlik ücretine brüt +2 TL, tam zamanlı çalışanlar için , asgari ücret + 850 TL,+- olabilir, ) , Kademe 3 : Yalnızca tam zamanlı çalışanlar için asgari ücret + 1250 TL +- olabilir.) """

Peki sonrasında ne oldu ? Sonrasında gelen zam %1-2 arasında artış gösterdi. Sendika ile yemek 30 TL ye çıkmış olsa da zam %3 de kaldı. Bu olaylar neticesinde HM çalışanlarının aldığı maaş piyasa fiyatı ile oldukça yakınlaştı. Bulunduğumuz yıl için hem dünya hem ülke olarak zor durumlar geçiriyoruz ki bu etki ülkemiz için kat kat fazla gerçekleşiyor. Ama HM hem pandeminin en ağır sürecinde hem de yaşadığımız şu günlerde , gelen müşteri sayısı 3de1 oranında düşmesine rağmen satışları 2-3 kat arttırdı. Peki çalışanlar olarak bize ne verildi ? "" Sen aslansın, kralsın aferin ""

Sendika şirketten bu yıl için , %20 zam + 45-50 TL yemek ücreti, tam zamanlı çalışanlar için haftalık 40 saat çalışma ( Zara geçtiğimiz yıl bu sisteme geçti, Nike ise bizim sendika ile daha yeni anlaşıp 40 saate geçti, yani yapılmayan bir şey değil) ve saçma sapan yan haklar (sırf çalışanların istediklerini de umursuyoruz diyebilmek için).

Şirket ise cevap olarak, bu istekleri yerine getirirse 8 tane mağaza kapatması gerektiğini , yalnızca %1( sonra sağ olsun %3 e çıkarttılar) zam verebileceğini ve 40 saati ve yemek ücretini kabul edemeyeceğini bildirdi.

Kabul etmeye hiçbir şekilde yanaşılmıyor. Bugün 3.aya girmiş bulunmaktayız ve ücretler asgari ücrete çıkarılması dışında bir ekleme yapılmadı. Yemek eski ücret üzerinden yatıyor. Sonuç yine zor aşamaya gidecek ama umarım yine grev gecesinde sendika, şirket ile bu şartlar üzerinde anlaşmaya varmaz.

Sonuç olarak, 2010'dan bu yana vergi muafiyeti ve vatandaşımızın marka ve gösteriş merakı sayesinde yüksek satış ve karlılık oranlarına ulaşan ,(bunu her fırsatta ülke müdürü açıklıyor(haberlerde mevcuttu lakin link bulamadım) ve gelen satış istatistikleri ile dünya da birinci olduğumuzu ben dahi bir çok çalışan görebiliyor), " H&M " durumu her defasında zora sokarak çalışanını umursamıyor ve çalışanın emeğini yemeğe devam ediyor.(2019 dan beri çalışanlar arası yapılan anket sonuçları puanı, 100 üzerinde 70-77 arası çıkıyor.) H&M' de satılan ürünlerden dolar kazanıyor(fiyatlar her zaman dolar fiyatına göre ayarlanıyor.), giderleri ise Türk Lirası üzerinden yapıyor. İsveç merkeze atılan maillerin cevabı, "ülke şartlarına göre şirket kendisi belirler" olduğu için ana merkezinde umursamadığını anlıyoruz.

Bonus :)

Peki H&M için bir üst segment olan Inditex(zara,pull vb.) çalışanlarına ne veriyor ?

Spoiler,

mesajı görmek için tıklayın.
    36,5 TL saatlik ücret (+-1TL) , yemek ücreti 45 TL + prim olarak hedef tutarsa bu saatlik ücret , 54,5 TL (+-1TL) tutarlarına çıkabiliyor. Düz bir hesap ile tam hedefi tutturan inditex grubu yaru zamanlı çalışanı , 54,5*120 (yarı zamanlı çalışanın aylık maksimum çalışma saati) 6540 TL gibi bir rakam ay sonunda cebine girebiliyor.

www.gercekgundem.com
    H&M ile sendika karşı karşıya: Şirket, yüzde 3 zamda diretiyor
    https://www.gercekgundem.com/ekonomi/328151/hm-ile-sendika-karsi-karsiya-sirket-yuzde-3-zamda-diretiyor

• Asgari ücrete ek ödeme yapıyorlarsa iyiymiş baya. Bence o iş için asgari ücret kafi. Ama yemek 50 lira olmalı cidden günlük.

• scientia kullanıcısına yanıt

Hocam yukarıda inditex örneğini verdim. Asgari ücret üstü yalnızca tam zamanlı çalışanlar o maaşı alabiliyor. Mağazaların 3de2 si yarı zamanlı çalışan ile dolu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.