Şimdi Ara

HANGİ MÜHENDİSLİK EN İYİ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
1
Favori
5.489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hsl375 -- 24 Nisan 2019; 19:20:38 >

• Sn. Konu Sahibi,

Foruma yeni üye olmussunuz. Buna rağmen ciddi soru sorduğunuzu düşünerek kendi tecrübemden yola çıkarak size cevap vermeye çalışacağım;

40 lı yaşların başındayım. Teknik üniversitenin Makina Fakültesi' nden mezun oldum. İlk iş yerimde 20 yılı aşkın süredir çalışıyorum. Başka bir iş yerinde hic çalışmadım. Şu anki iş yerinde bir çok aday ile işe alım görüşmesi yaptım. Mülakat teknikleri eğitimi aldım. Sorduğunuz hususlarda genel gözlemlerim şöyle;

1) Kariyer hedefiniz var mı yoksa iyi bir üniversitede iyi bir okul bitirseniz bile bir şirketin herhangi bir departmanında çalışmayı kabul edermisiniz? Üretim yapan şirketler için saha mühendisliği (üretim, kalite kontrol vs.) ve ofis mühendisliği (satış, satınalma, planlama vs) şeklinde 2 ye ayrılabilir. Ben kendim makina mühendisiyim, teknik dalda yüksek lisans da yaptım ama 20 yılı aşkın süredir satış yaptığım için artık saha mühendisliği yapabileceğimi düşünmüyorum. Satış, satınalma konularında kariyer hedefiniz var ise mühendislik dalının türünün çok ama çok etkisi yok.

2)Saha mühendisliği düşünülüyor ise, hangi dalda üretim yapılıyor ise üretimi yapan işletme mühendisi (örneğin demir çelik fabrikaları için metalurji), mekanik bakım üniteleri için makina, mekatronik, elektrik bakım departmanı için ise adı üstünde elektrik elektronik bölümleri ön plana çıkar.

3) Yazılım ise başlı başına ayrı bir departman olduğunu düşünüyorum. Gitgide digitalleşen çağda, her şirkette network elemanı veya IT uzmanı vardır veya bu hizmeti dışarıdan alırlar.

Hangi bölümden mezun olunursa olunsun, ister saha ister ofis veya IT bölümü tercih edilsin, iyi seviyede ingilizce okuma, yazma ve insan önünde konuşabilme becerisi elzemdir. Makina, elektrik elektronik, mekatronik mühendisleri, iyi seviyede teknik resim okuyabilmeli, makina mühendisleri, autocad veya muadil programı çok iyi seviyede kullanabilmelidir.

Yukarıda yazdığım olması gereken özelliklerin, hangi üniversite okunursa okunsun ortalama bir aile bütçesi ile edinilebilecek özellikler olduğunu düşünüyorum. Yeterki azim olsun.

Benim zamanımda çok iyi üniversitelere girmek için çok ciddi aile bütçeleri gerekmiyordu ancak şimdi gelinen durumda, aileler çocuklarını çok küçük yaşlardan itibaren kurslara ve özel derslere yolluyor. Ülkemizde, boğaziçi odtü itu gibi iyi seviyedeki devlet üniversitelerine girmek için önemli aile bütçesine ihtiyaç duyulabilir. Bir insan, ailesini seçemeyeceği için aile bütçesinin yetersiz kaldığı durumlarda malesef yapacak birsey yok.

Bir çok şirketin üst seviye yöneticileri ile sohbet etme imkanım oldu. Okunan okul, branş önemli ama tecrübeme göre daha önemli olan, takım çalışmasına yatkın, uyumlu, bilgi alıp vermeye açık ve en önemlisi sabırlı olmanın, edinilecek eğitimden daha önemli olduğunu düşünüyorum.

Özetle, yazılım, IT network uzmanlığı, gitgide şirketlerin önemli bir parçası haline gelecek. Donanım ve yazılım üreten ülkelerde, bu branşın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bizim gibi 3. dünya ülkelerinde, sanayisi bir tökezleyen bir giden ülkelerde, IT tamamen ayrı bir sektör olmak yerine mevcut sanayinin bir parçası olmaya devam edecektir diye düşünüyorum.

Nihai görüşüm, makine ve elektrik/elektronik, demir çelik, dökümhane, demir dışı alaşımlar düşünüldüğünde metalurji mühendislikleri veya bunların alt dalları, henüz endüstrileşmesini tamamlamamış ülkemiz için daha çok uzun yıllar geçerli olacak mesleklerdir.

Saygılar
    Yapay Zekanın Yanıtı

HANGİ MÜHENDİSLİK EN İYİSİ?

"En iyi mühendislik" sorusu, bireysel tercihlere, ilgi alanlarına ve kariyer hedeflerine göre değişen öznel bir sorudur. Ancak, popülerliği, iş piyasası talebi ve kazanç potansiyeli açısından değerlendirilebilecek en iyi mühendislik bölümlerinden bazıları şunları içerir:

• Bilgisayar Mühendisliği: Bilgisayar sistemleri, yazılım ve donanım tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenir.
    • Elektrik-Elektronik Mühendisliği: Elektrik, elektronik cihazlar ve sistemler ile ilgilenir.
    • Makine Mühendisliği: Makine ve motor tasarımı, üretimi ve bakımından sorumludur.
    • İnşaat Mühendisliği: Binalar, köprüler ve diğer yapıların tasarımı ve inşasından sorumludur.
    • Kimya Mühendisliği: Kimyasal süreçlerin ve ürünlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretilmesi ile ilgilenir.

Hangi mühendisliğin sizin için en iyisi olduğuna karar verirken, aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmalısınız:

• İlgi Alanlarınız: Hangi konuları çalışmaktan hoşlanırsınız?
    • Beceri ve Yetenekleriniz: Hangi mühendislik alanında başarılı olmak için gerekli becerilere sahip misiniz?
    • Kariyer Hedefleriniz: Hangi mühendislik alanında çalışmak istiyorsunuz?
    • İş Piyasası Talebi: Farklı mühendislik alanlarında iş talebi nedir?
    • Kazanç Potansiyeli: Farklı mühendislik alanlarındaki ortalama maaşlar nelerdir?

Bu faktörleri değerlendirerek, ilgi alanlarınıza, yeteneklerinize ve kariyer hedeflerinize en uygun mühendislik bölümünü seçebilirsiniz. Unutmayın, "en iyi mühendislik" sizin için en uygun olan mühendisliktir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • bilgisayar seç.
  • whatif kullanıcısına yanıt
    Nedenini de belirtir misin?
  • Hangi meslekten/okuldan soğumak istiyorsan o bölümü/okulu seç 👍🏼 Büyük bir beklentin varsa aklındaki ile karşına çıkan aynı şey olmayacak çünkü. Yazılımın yanına ne eklemek istiyorsan kendin çalış, özellikle dil çalışmanı öneririm. Kendine vakit ayırabileceğin veya ne olursa olsun seveceğini düşündüğün bir bölüm seçersen birkaç işi aynı anda yürütebilirsin.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu ülkede artık mühendislik ölü bir meslek . Ortalama bir mühendis 3-4 bin anca alıyor ama işletme gibi daha düşük puanlı bölümden mezun biri 10-15 bin alıyor adaletmi bu!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her mühendisliğin kendine göre avantaj ve dezavantajı var. Senin ilgin ne yönde?
    Ne okursan oku kendini geliştirmedikten sonra, en az 2 dil bilmedikten sonra ne okuduğunun çok da önemi yok.
    Nerede yaşadığına da bağlı, ben şehir dışına çıkmam diyorsan çevrende ne varsa oraya da yönelebilirsin.
  • Önemli olan iyi üniversite.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Önemli olan iyi ülke.
  • Hakkını verebilirsen elektrik elektronik hepsini gözü kapalı tokatlar.

• Bak kardeşim ben de mühendislik okuyorum ve bütün iş adamları,şirket müdürleri en önem verdikleri şeylerden birinin İngilizce olduğunu söylüyor.

Hadi çalışma evresini geçtim daha okurken bile dersler hakkında Türkçe kaynak bulmakta oldukça zorluk çekiyorum.Sana alan tavsiyesi vermeyeceğim fakat ne olursa olsun İngilizceni geliştir.

• Ben mezunu olduğum elektrik-elektronik için konuşayım.Eğer hakkını verirsen kralsın,firmalar havada kapar.Fakat ortalama ve ortalama altı bir seviyedeysen durumlar pek de iç açıcı değil,çünkü çok fazla mezun var.Bu bölümün en büyük özelliği aslında karma bir bölüm olmasıdır,bu durum kimilerine göre avantaj kimilerine göre dezavantaj nasıl yorumlarsan.Normalde Elektrik mühendisliği ve elektronik mühendisliği iki ayrı disiplindir."Nasıl yani,farkları ne ki ?" diye bir soru soracaksanız önce kafanızı camdan dışarıya çıkarıp sokaktaki elektrik hattına bakın sonra da şu an elinizdeki farenin içindeki baskı devre kartını düşünün.İkisinin de tek ortak noktası elektrik enerjisine ihtiyaç duymaları.
    Durum böyleyken elektrik-elektronik bölümünde karma bir eğitim verilir.Ağırlıklı olarak elektronik dersleri vardır,daha sonra elektrik,otomasyon,yazılım,haberleşme gibi alanlarla ilgili gerek seçmeli gerekse zorunlu dersler vardır.Buradaki avantaj hepsini öğrenme şansının olması,dezavantaj ise hepsini öğreneyim derken hiçbirini tam anlamıyla öğrenememektir çünkü bu alanlar uçsuz bucaksız bir derya.
    Bu bölümü gerçek anlamda seversen,pişmanlık yaşamadan var gücünle çabalarsan kesinlikle işsiz kalmazsın.Şöyle bir etrafınıza bakın elektrik enerjisine ihtiyaç duyan şeyleri düşünün.Neredeyse her yerde var.Arabaların bile elektrikli olmaya başlandığı bu dünyada bu meslek kolay kolay ölmez.
    Fakat sadece senin sınıf arkadaşların en az 50-60 kişi olacak bunu bölüme,ile,Türkiye geneline vurursan binlerce kişi yapıyor.Kendini işverenin yerine koy ve karşına gelecek yüzlerce kişi içinden 2 kişiyi nasıl,neye göre seçebileceğini düşün.Bu noktada mühendis/mühendis adayının fark yaratması gerek.O 150 kişi yan yana dizildiğinde farkıyla diğerlerinden 2 adım ilerde durması gerek.Bu sadece iyi okullarda okuyup iyi not ortalamalarıyla mezun olmak anlamına gelmez.ODTÜ mezunu olup 4 bin liraya çalışan da tanıyorum KOÜ mezunu olup aylık ortalama 12 bin liraya iş yapanı da.
    Derslerinizin yanında kesinlikle yabancı dil bilmelisiniz.İngilizce bilmiyorsanız kolay kolay iş bulamazsınız.İngilizcenin ardına bir dil daha eklerseniz sizi yararınızadır.Fakat bu dil kullanılan bir dil olmalı,gidip de Arnavutça öğrenmeniz size çok bir şey katmaz sadece o dilini öğrendiğiniz ülkede iş imkanı sağlar.Almanca,İspanyolca,Fransızca,Arapça,Rusça gibi diller olmalı.Bilgisayar beceriniz iyi seviyede olmalı.Ofis programlarını en küçük detayına kadar bilin.Programlama dilleri anlamında kendinizi geliştirin.Alanınızla ilgili olmasa da çizim programlarını bilin.
    Staj yapmak için staj döneminizi beklemeyin.Gerek iş ilanları sitelerinden gerek okulun sitesinden staj imkanlarını kovalayın.Okulunuz isteğe bağlı staj imkanını sağlıyorsa ve sigorta primini ödüyorsa yapabildiğiniz kadar staj yapın.Sözün özü,atak olacaksınız devamlı kovalayacaksınız.Boş durana hiçbir yerde ekmek yok.Kendinizi geliştirin,karşıdan bakan biri 10000 mühendisin içinden sizin farklı olduğunuzu görsün.

• Moueson kullanıcısına yanıt
    Almanya'da okuyacağım büyük ihtimal.

• golkipir G kullanıcısına yanıt
    Dil olarak İngilizce ve Almanca biliyorum lisede bunları düşünüp öğrendim.

• TherafluForte kullanıcısına yanıt
    Mekatronik ile onun arasındayım şuan.

• İngilizce C1 Almanca B2 dil kursuna giricem onu da C1'e çekmeye çalışıcam

• İzole Bant kullanıcısına yanıt
    Öncelikle detaylı cevap için teşekkürler.EE ile Mekatronik arasındayım ikisine de ara bölüm diyorlar.Şahsen ara bölümde her şeyi öğrenebileceğime inanıyorum.Ama hala ikisi arasında kararsızım.

• hsl375 H kullanıcısına yanıt
    Almanya'da okuyacaksan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği'ni de düşün.
  • golkipir G kullanıcısına yanıt
    Araştıracağım,teşekkürler

• < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anlamadım

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.