Şimdi Ara

Hangi tıp okuyanla konuşsam cerrah olmak istemiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
2
Favori
2.423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Misal en son yasadigim olayı anlatayim.2 tip ogrencisiyle konusuyorum.Bana dediler kardesim tip icin dis mi birakilir niye boyle bir sey yaptin?

Ben de operasyonel boyutta calismak istemiyorum dedim.Pratik dersleri sevmiyorum dedim.El becerisi gerektiren bir meslek dedim.Tamam geliştirilebilir ama ben keyif alamiyorum dedim.

Onlar da dediler ki ee tıpta pratik yok mu sanki cerrahlar var görmüyor musun dediler.

Ben de onlara sordum siz cerrah olmak istiyor musunuz?Cevap belli tabi ama benimki de soru işte hayır dediler.

Ee aga bana kimse idealistlikten bahsetmesin.Yok efendim kucuklukten beri cerrah olmak istiyorum.Bunlar hikaye; tipa gidenlerin buyuk cogunlugu operasyonel boyutu olmayan bölümler icin gidiyor.Aile hekimi,psikiyatri,dermatoloji vs.gibi.

Malpraktis filan da demeyin.Yok efendim hasta elimde kalirsa ne yapacagim bilmem ne geciniz bu isleri.Ideali olan adamin kendine özgüveni olur.Hata yapmayacagina inanir.

Belki çok erken bir öngörü olacak ama ulkemizde yeterince cerrah olmayacak.Diger uzmanlik alanlarinda birikim olacak.Daha sonra insanlar mecburiyetten cerrahliga yonelecek boyle düşünüyorum.

He elbette cerrah olmak isteyen vardir.Onlara lafim yok.%5 %10 filanlar herhalde.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu konularda çok bilgim yok sadece biraz düşününce görebiliyorum, milletimiz rahat para kazanma peşinde. TUS puanlarına baktığınızda cerrahlar altlarda yer alıyor. Biz rahat para kazanacağımız noktaya gelene kadar köpek gibi çalışıyoruz ondan sonra emekli havasına bürünüp yatmak istiyoruz. Peki bunun ne gibi sorunları olur ? Dediğiniz gibi cerrah sayısında azalma, pratik isteyen mesleklerin seçilme oranının hızlı bir şekilde düşmesi gibi gelecekte ülkemiz için büyük sıkıntı çıkarabilecek durumlar. Bizler yaşamak için çalışıyoruz bir seviyeye kadar, mühim olan çalışmak için yaşamak.
    Tıpa daha yeni başlamış veletlerin laflarına bak hele...
    Bu sene mezun oluyorum dostum beklerim gel internlik yapıyorum. Daha bir sene tıp okumuşsunuz hasta görmemiş hastane görmemişsiniz, hoca görmemişsiniz, doktor görmemişsiniz burada atıp tutuyorsunuz. Ülkenin en iyi öğrencileri 6 sene eğitim alıp bölümleri araştırıp cerrahi yazmamaya karar veriyor siz biyokimyacılar ise tüm tıpı çözmüşsünüz
    Ben de 5 senedir hocalarımın ve gördüklerimin etkisi altındayım bu düşüncelerin çoğu dünyaca tanınmış hocalarıma ait Mantıklı yazabileceğin ne varmış çok merak ettim doğrusu, yazdığım durumlar tüm dünya için geçerli tek bizim ülkemiz için değil.
    Çok gördüm ben ayrıca senin gibi tipleri. Cerrahi isteyenler dışında kimse cerrahinin idealist olduğu falan düşünmüyor kendi kendinize triplere giriyorsunuz
    Dur tabi sen biraz tıpı oku cerrahi dersleri gör bakalım fikrin aynı kalacak mı, çok gördüm ben cerrahi cerrahi deyip tusta dahili yazanları
    Bu yorumuna cevap olarak mantıklı bir kaç şey yazmıştım ama sonra mantıklı cevap verilmeyecek kadar sığ ve saçma olduğunu fark ettim. Tıp bilimiyle falan uzaktan yakından alakan yok ama bilginin olmadığı konuda fikrin var. Bu da insanımızın genel problemi. Git bir tıp fakültesi kazan ondan sonra tıpla alakalı yorumlarını kaale alalım
    Maalesef durum bu hocam. Ailelerimizin bize durmadan empoze ettiği kelimelerden anlamak gayet kolay :'' Aman çocuğum oku, memur ol veya masa başı işin olsun bir yere at kendini''. Burada ailelere çok kızamıyorum çünkü ülkemizdeki şartlardan dolayı onlarda bu fikre yöneliyorlar. Olay kendini bir yere atmakta, peki neden ? Çünkü iş size gelecek, siz işe gitmeyeceksiniz. Sabit bir gelir olacak, garantide olacaksınız. Dünya geneline baktığınızda en başarılı kişiler risk alan, kendi işleriyle uğraşan kişiler. Bunun normalde böyle olması lazım zaten ama ülkeden bağımsız düşünmek ve bağımsız hareket etmek en büyük risk işte. Bizde bu riski almaya korkuyoruz ki korkulmayacak gibi de değil maalesef.
    "Kadınlar erkek kadar dayanıklı ve sakin değildir." ilginç bir bakış açısı hocam. Kendi gördüğünüzü genellemeyin bence. Sizin çevrenizdeki kadınlar öyle olabilir. Ama emin ol Tus' ta dermatoloji kazanan bir kadın birçok erkekten hem daha dayanıklı hem de daha sakindir. Strese de çok sağlam dayanır. Ya da gerçekten çok zekidir. Her halükarda üstesinden gelir yani, siz rahat olun.
  • Bu konularda çok bilgim yok sadece biraz düşününce görebiliyorum, milletimiz rahat para kazanma peşinde. TUS puanlarına baktığınızda cerrahlar altlarda yer alıyor. Biz rahat para kazanacağımız noktaya gelene kadar köpek gibi çalışıyoruz ondan sonra emekli havasına bürünüp yatmak istiyoruz. Peki bunun ne gibi sorunları olur ? Dediğiniz gibi cerrah sayısında azalma, pratik isteyen mesleklerin seçilme oranının hızlı bir şekilde düşmesi gibi gelecekte ülkemiz için büyük sıkıntı çıkarabilecek durumlar. Bizler yaşamak için çalışıyoruz bir seviyeye kadar, mühim olan çalışmak için yaşamak.
  • Aynen hocam.Daha guzel anlatilamazdi tesekkurler.

• En güzeli cerrahi diyen de var aslında. Genelde okumaktan çok eylemi hareketi seven tipler oluyo:D Okumayı, buluşları daha çok sevenler araştırmaya, ayrıyeten okuyanların çoğu da dediğin gibi psikiyatri, derma gibi bölümlere ilgi duyuyor. Tabi bu kan görmeye karşı ne kadar rahat olunduğuna da bağlı.

• Maalesef durum bu hocam. Ailelerimizin bize durmadan empoze ettiği kelimelerden anlamak gayet kolay :'' Aman çocuğum oku, memur ol veya masa başı işin olsun bir yere at kendini''. Burada ailelere çok kızamıyorum çünkü ülkemizdeki şartlardan dolayı onlarda bu fikre yöneliyorlar. Olay kendini bir yere atmakta, peki neden ? Çünkü iş size gelecek, siz işe gitmeyeceksiniz. Sabit bir gelir olacak, garantide olacaksınız. Dünya geneline baktığınızda en başarılı kişiler risk alan, kendi işleriyle uğraşan kişiler. Bunun normalde böyle olması lazım zaten ama ülkeden bağımsız düşünmek ve bağımsız hareket etmek en büyük risk işte. Bizde bu riski almaya korkuyoruz ki korkulmayacak gibi de değil maalesef.
  • Plastik cerrah olup meme popo yapmak isterdim

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam tıpta senin hoşuna giden şey ne?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam ben tıp okusaydım şahsen cerrah olmayı seçerdim çünkü cerrrahlık gerçekten farklı bir boyut. yaklaşık 1 bucuk sene ameliyatlara girdim anestezi stajyeri olarak ordaki cerrahlar hayatlarından cok mutluydular. Adam geliyordu ameliyata açıyordu manuş babayı başlıyordu kesmeye hemşirelerle muhabbetini ede ede yapıyordu ameliyatı. Maddi olarak da iyi kazanıyordu tabi.
  • GoodMan4 G kullanıcısına yanıt
    Benim de istedigim şey bu sözde idealistlerin istediği şey ama ben açık konusuyorum onlar lafi dolandırıyor.

• Kazanç/performans oranının düşük, riskin yüksek, hasta yakınlarının problemli olması, son dönemlerde halkın medyanın da etkisiyle doktora olan güvenin azalması (ki bence özellikle cerrahide ki doktor hasta arasındaki güven ilişkisinin çok önemli olduğunu düşunüyorum) önemli etkenler olabilir. Mesela pediatride de hasta yakınları büyük sorun. Hatırlarsanız kafada kaldırım taşı kırılması olayı çocuk hastanın yakınının, doktora güvenmediği için hastasi ile ilgilenmediğini düşünerek saldırmıştı.

Düşünsenize eğer hayaliniz cerrah olmak falan değilse odanda daha az efor harcayarak hasta muayene etmek falan varken neden saatlerce ayakta durulan, hayati riski yüksek operasyonlar yapılan, psikolojik, fizyolojik daha yıpratıcı olan, trajedik olaylara daha çok şahit olacağınız bir bölümü tercih edesiniz ki?

Bir de gördüğüm kadarıyla (Her cerrahi bölüm böyle mi biliyorum ama) resmen adanmışlık gerektiriyor. Uzun zaman önce babası kalp-damar cerrahı olan bir arkadaşıma misafir olmuştum ve babası eve saat 7 gibi gelip saat 9 gibi yorgun argın tekrar hastaneye dönmüştü. Bu adamın ne kadar sosyal hayatı, aile hayatı olabilir ki?

Meslea ben direk kdc istiyorum, hele bi tıp kazanıyım uzmanlığı sonra düşünürüm falan diye hiç düşünmedim. Benim kaç yıldır burada olduğumu tahminen biliyorsun uruk-hai ve ben hala zaman kaybettim diye düşünmüyorum. Eğer bu mezun senelerimin sonunda hedefime ulaşacaksam, istediğim işi yapacaksam şu geçen birkaç senenin hiç bir önemi yok.

• şimdi kızacaksınız ama sorun şu sadece yks ile tıp okuyacakların belirlenmesi. mesela kan görünce bayılıyordu dersanemdeki bir arkadaş ama şu an tıp kazandı ve ona bu durum problem yaratmıyor mu dediğimde aman ne olacak hastaları muayene ederim teşhis koyarım cerrahlığa bulaşmam olur biter diyor. bu kadar rahat yani. tıp okuyacak insanları sadece sınavla seçmek hata sınav puanının yanında başka şeyler de lazım bence tıp okuyabilmek için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-89F03B04A -- 23 Kasım 2019; 13:26:47 >
  • Hatırladım hocam seni,kac dogumluydun?

• Sadece tip degil dis icin de oyle.Hatta cogu bolum icin oyle.Ne yazik ki girdigimiz sinavin yerlestigimiz bolumlerle alakasi yok.

Benim ideamda her bölümün kendi sinavini uygulamasi var mesela.

• 99

• Öncelikle cerrahide çok para var seçilmemesinin sebebi para değil.
    İkinci olarak idealist birisi her alanda ilerleyebilir. İdealistler cerrah olur diye bir anlayış olamaz.
    Çapadan bir hocamı örnek vereyim adam dahiliye ve romatoloji uzmanı dışarıdan bakınca bu alana dair bilgisi olmayan birisi adamı normal bir doktor sanacak ama adamın 2 tane nobel adaylığı var. Romatolojik hastalıkların moleküler paternleri, inflamasyon, otoimmünite ve immünoloji üzerine çalışmalar yapıyor ve Behçet hastalığına dair yaptığı çalışmalarla dünyaca tanınan birisi. Kendi yeri yok ve özelde çalışmıyor tek çapada çalışıyor ve bilim yapıyor.
    Bir de tanıdığım yine çapadan bir genel cerrah söyleyeyim, adam 2 özel hastanede çalışıyor ve özel yeri var nişantaşında. Okula lüks aracıyla geliyor. İyi bir cerrah, alanında belki ondan iyisi yok ama tamamen para amacıyla yapıyor vizyon idealizm vb yok.
    Soruna cevap da vereyim temel sıkıntısı zorluk. Her an sana ihtiyaç olabilir, acil durum sıktır. Gece uyuyamazsın her hafta birkaç kez gece çağırırlar ve gitmek zorundasındır. İnsansın yüzlerce, binlerce kez hata yaptın ama cerrahide yapamazsın. Tek bir hatada tazminatlar ile uğraşır ve adliyelerde sürünürsün. Birçok cerrah bunu yaşamıştır ki kendileri de önermez zaten yazmayın derler. Okuması ve uzmanlaşması da çok zordur. Kişi 6 sene zorlu bir eğitim almış, son 2 senesini feda etmiş tus hazırlanmış (cerrahi her ne kadar düşük olsa da en iyileri yüksektir, örneğin beyin cerrahi cerrahpaşa 68 ile kapadı) 5 sene o cerrahiyi okuması ayrı derttir ki çoğu istifa edip tekrar tus hazırlanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kara Komite -- 23 Kasım 2019; 0:37:37 >

• Ben de tıp okuyorum ve tek hedefim cerrah olmak. Tercihen genel cerrahi. Tustan 75 de alsam 45 de alsam seçeceğim. Olmak istemeyen arkadaşlar benim de çok var çevremde. Haksız da değiller. Yukarıda belirtilmiş zaten gerekçeleri. Ancak benim gibi doktorluğu gerçekten hayat kurtarmak amacıyla yapmak isteyen idealist arkadaşlarım da var. Az olalım öz olalım bize yeter

• Cerrahi son başvurulacak tercihtir, tıp bilimine göre geri kalmış bir ilimdir.
    Modern tıp hastanın durumunu cerrahi müdahale gerektirecek kadar kötüleşmeden çözmeyi ve iyileştirmeyi hedefler.
    Cerrahi tıptan eskidir çünkü kesme biçmeye bağlıdır içerisinde en az bilim içeren tıp bölümüdür.
    Birçok hekim de derslerde cerrahlar ile dalga geçerler cerrahların her durumda söylediği klasik ‘getirin çıkaralım’ sözüyle sürekli alay edilir hatta. Her bir organında sıkıntı olan hastaya yollayın keselim yollayın çıkaralım derler.
    Cerrahi seçenlerin ideallik ile alakası yoktur, dünyanın en iyi cerrahı bile bir hastayı kurtarabilmek için saatlerini verir bu saatler 16-24-32 gibi saatlere ulaşabilir. İdealist adam moleküler biyoloji, mikrobiyoloji vb seçer girer labına araştırma yapar ve tek araştırmasıyla yüz binlere çözüm olabilir.
    Tek türkiyede değil tüm dünyada cerrahi geri planda kalmaktadır (robotik cerrahi hariç) çünkü dediğim gibi modern tıpın hedefi zaten cerrahiye ihtiyaç duyulmamasıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xakler -- 23 Kasım 2019; 0:47:37 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Xakler

Cerrahi son başvurulacak tercihtir, tıp bilimine göre geri kalmış bir ilimdir.
    Modern tıp hastanın durumunu cerrahi müdahale gerektirecek kadar kötüleşmeden çözmeyi ve iyileştirmeyi hedefler.
    Cerrahi tıptan eskidir çünkü kesme biçmeye bağlıdır içerisinde en az bilim içeren tıp bölümüdür.
    Birçok hekim de derslerde cerrahlar ile dalga geçerler cerrahların her durumda söylediği klasik ‘getirin çıkaralım’ sözüyle sürekli alay edilir hatta. Her bir organında sıkıntı olan hastaya yollayın keselim yollayın çıkaralım derler.
    Cerrahi seçenlerin ideallik ile alakası yoktur, dünyanın en iyi cerrahı bile bir hastayı kurtarabilmek için saatlerini verir bu saatler 16-24-32 gibi saatlere ulaşabilir. İdealist adam moleküler biyoloji, mikrobiyoloji vb seçer girer labına araştırma yapar ve tek araştırmasıyla yüz binlere çözüm olabilir.
    Tek türkiyede değil tüm dünyada cerrahi geri planda kalmaktadır (robotik cerrahi hariç) çünkü dediğim gibi modern tıpın hedefi zaten cerrahiye ihtiyaç duyulmamasıdır.
    Bu yorumuna cevap olarak mantıklı bir kaç şey yazmıştım ama sonra mantıklı cevap verilmeyecek kadar sığ ve saçma olduğunu fark ettim. Tıp bilimiyle falan uzaktan yakından alakan yok ama bilginin olmadığı konuda fikrin var. Bu da insanımızın genel problemi. Git bir tıp fakültesi kazan ondan sonra tıpla alakalı yorumlarını kaale alalım

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.