Şimdi Ara

hayatimda ilk defa baski devresi cizdim,kontrol edermisiniz.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
868
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaslar önce ne yapmaya calisdigimi acikliyim.Arabaya bilgisayar bagliyacam.eski arabamda butonla calistiriyordum bilgisayari.Pc'nin kontak anahtari ile calismasi icin ITPS denilen devre lazim.Bu devrenin satisini yapmiyorlar artik.tedavülden kalkti yani.yardimci olursaniz bende kendim yapmaya calisacam.
    devrenin calisma mantigina gelince,bu parcanin arkasina power supply bagliyoruz.aracin kontak anahtarini cevirince bilgisayar calismaya basliyor.kontagi kapattigimizda bilgisayarin hatasiz kapanmasi icin elektrigi 45 saniye tutuyor.bu sürede bilgsayarin kapanmasi icin yeterli.regülatörlü 60 watt cikisi var,ben regülatörü iptal ettim,bu sekilde 20 amper cikisi oluyormus.
    elimden geldigince devreyi cizmeye calisdim,hatali yerleri düzeltirseniz veya bu böyle olmaz bastan sona yanlis,ben cizerim derseniz cok makbule gecer.beyaz cizdigim yerlerin ne oldugunu anlamadim.onlarida acikliyabilirmisiniz,nereye baglanacak.LAY dosyasinida yüklüyorum,bir ilgilenirseniz sevinirim.

buda LAYOUT (yildizli yerlere " r a p i d s h a r e " gelecek bosluklari kaldirarak)
    http://rapidshare.com/files/58222733/itps.LAY.html

bunlarda parca listesi:

SMT resistors:
    2 #9-------------R4 R5---------R 10kR 5% 0.1W 0805
    2 #17------------R1 R2---------R 1kR 5% 0.1W 0805
    1 #40------------R3-------------R 4.7kR 5% 0.1W 0805
    SMT capacitors:
    2 #114----------C1 C2--------C 0.1uF 20% 50V Z5U 0805
    SMT active:
    1 #56-----------D1-------------BAV99 dual diode SOT-23
    1 #823----------D2------------Schottky diode MBRS340 3A 40V SMC
    1 #853---------Q2-------------FET IRFR5305 p-ch DPAK
    1 #290---------U3-------------IC 78L05M SO8 regulator
    1 #856---------D3------------TVS SMBJ18A
    1 #31----------Q1-------------Transistor 2N3904 SOT23
    1 #850---------D4------------Zener BZX84C15 15V SOT23
    Through hole:
    2 #849---------C3 C4--------C 47uF 50V elyt. 6.3 x 11 mm
    1 #70-----------J2------------Header 2x1 polarized
    1 #852---------J3-------------Header 3x1 0.156" pol. no pin 2
    1 #851---------J1-------------Header 3x1 0.156" polarized
    1 #855---------F1------------PolyFuse RUE600 6A PTH
    1 #185---------U2------------Socket DIP8
    Second hand load:
    1 #186---------U2------------IC PIC12C508A DIP8 Uc

galiba cok eziyetli bir topik oldu kusura bakmayin.yardimci olanlara simdiden tesekkürler.isterseniz entegre hex'inide sunabilirim.ben yapmayi beceremesemde belki isine yariyan olabilir.

• Devrede kullanılan bazı parçalara yabancı olduğum için tam anlamı ile size yorum yapamayacağım, ancak benden daha iyiler gelene kadar düşüncelerimi aktarmak istedim.

1. si devrede kullandığınız mcu (pic) smd kılıfa göre çizilmiş, onu değiştirmeniz gerekecek sanırım.

2. devreyi çify taraflı plaket üzerine çizmişsiniz. bu baskıda sizi uğraştıracaktır.

3. devre eğer kontak kapatıldıktan sonra 45sn daha enerji vermek için yapılmış ise bunun yerine daha basit bir timer devresi kullansanız daha az uğraşırsınız gibi geldi bana.

Saygılar.
  • öncelikle cevap icin tesekkürler.
    devre sadece 45 saniye enerjiyi depo etmiyor ayni zamanda Pc acma kapama jumperine sinyal gönderiyor.ben bu devreyi hazir delikli plaka üzerine yapmayi düsünmüsdüm, o yüzden cift tarafli olmasi pek sorun olmaz kanaatimce.ne yapalim beceremezsem Pc'yi butonla acip kapatmaya devam edecem.
  • Yapacağınız devrede enerjiyi depolamanıza ihtiyacınız olacağını sanmıyorum. Enerjiyi kontaktan önce alırsanız eğer, bir zaman devresi ile 45-60sn. gecikme ile enerjiyi kesebilirsiniz. kontaktan gelen enerji ilede bir röleyi besleyip bu rölenin kontak kapatıldığında bırakması ilede bilgisayarın kapatma tetiklenmesini sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.