arkadaşlar herkese selam siteye uzun zaman dır üyeyim ama ilk mesajım bu yardım ederseniz sevinirim. bir proje ödevim var ben altından kalkamadım devre şöyle;
hemzemin geçitlerinde bulunan sinyal lambalarının biraz gelişmişi gündüzleyin belirli saatler arası kırmızı ve yeşil led yanıp sönecek, gecede belirli saatler arası sadece kırmızı led yanıp söncek fakat bu belirli saatleri dışardan girebilmemiz gerekiyor. yani istenildiği zaman bu süreler dışardan değiştrilebilmeli. lcd kullanılacak.
ben iki ayrı pic devresiyle yapmayı düşündüm birisi saat çalıştırcak diğeri ise süreyi girmemizi sağlayacak.bi yandan süre girilirken saatında aynı anda çalışabilmesi için.ama iki devreyi nasıl eşzamanlı çalıştırabilir aralarında nasıl bağlantı kurabilirim bilemedim.
lütfen yardımmmmmmmmmmm
Şu pic olayını zamanında çözecem diye yarım yamalak elektronikçi sayılacak kadar elektronik bilgisi bile edindim o bilgilerle mantık yürütelim şimndi biraz gerçi forumda elektronikçi üstadlarımız vardır ama ses seda çıkarmadıklarına göre biz yorum yapalım
şimdi zamanları fln girmeden gece ile gündüzü ayırt etmek istese idin Ldr kullanmalıydın (Bu ldr'nin ışığa göre direnci değişiyor yani karanlıkta ve aydınlıkta farklı direnç sağlıyor ve bu mantıkla sadece bir tane ldr ve 1 tane led ile gece lambası yapmıştık pic ile zamanında arkadaşla gece olunca aletin direnci anıormal değiştiği için kontrol ettiğimiz bacalktan 1 yerine 0 veya tam tersi (kullanıma göre değişiyor bu) geliyor ve bu bilgiyi alır almaz bir alt programı çalıştırıp portun bi ucuna hemen bir bilgisini gönderip ledi yakıyorduk ve sabah olunca da direnç değeri değiştiğinden bu sefer porta 0 bilgisi gidiyordu ve ledi söndürüyorduk arkadaşla (bunu pislik olsun diye elle de yapıyorduk yani elimizle ldr yi karatınca ışık almıyordu ve ledi yakıyorduk :P) ) Neyse bu aklında kalsın
ama sen degeri elle gireceksen bu iş için sanırım şöyle bi mantık üretebilirim,
kesinlikla zamanı sayan ve istediğin zaman gelince de kesme üretip bunu bir çıkış bacağından alman ve başka bir entegreye girmen gerekiyor (giriş bacağı olarak)
bu zaman olayının mantığını oluşturacak olursak zaman sayma ile alakalı baya ince hesap gerekiyor her saniye kesme üretip bunun sayılarını ayrıca bi yerde tutman gerekiyor sanırım totalde ab:cd:ef gibi bir sayı yazdırabilmek için farklı farklı değişkenler tutmalısın bununla ilgili yabancı sitelerde dokuman olması gerekiyor hatta adamlar AM PM olayını bile yapıyorlardı. ne kadar da ince hesap yapsan mutlaka bi gecikme oluyor ve bu da 24 saatte 2-3 dakikaya kadar da çıkabiliyor
neyse saaat olayını halledebilirsen en azından bacağından bilgiyi alıp diğer tarafaa işleme aşamasına gelmen lazım ilk etapta daha sonraki aşamada ise bu saati ayarlayıp ayarladığın zaman ile saatteki zamanı sürekli karşılaştırman gerekiyor ikisi de aynı olduğunda bir başka kesme üretecek ve bunu da bacaktan diğer tarafa yollayacaksın
diğer tarafta da gelen bu bilgilere göre ledleri yakabilirsen yani falanca bacaktan bilgi gelirse 1sn yeşil ledi 1sn kırmızı ledi yakarsın yok diğer tarafdan gelirse surekli kırmızı ledi yakarsın sadece bir ledi yakmanın mantığı daha basit
bu işi kıvırırsın demektir ama proje biraz kazık diyebilirim zaman sayma olaylarını ayarlamak biraz enteresan bi mantık gerektiriyor
Zaman kayması olmaması için RTC yani gerçek zaman saati kullanman gerek. PIC'e harici olarak bağlanan bir entegre.DS1302 sanırım.Pil de bağlanıyor.Bu sayede elektrik kesintilerinde saat ayarı bozulmuyor.
yardımlarınız için teşekkürler mehmetmetingülcan arkadaşım dediğin mantığın bikısmını bende düşündüm ama programı yazıp çalışır hale getiremedim yani basit devreler dışında pek fazla pic bilgim yok. ds1302 entegresi sanırım saat işini görür.ds1302 den lcd ye nasıl bilgi göndercez birde dışardan süre girme işini nasıl yapabiliriz. tuş takımı düşünüyordum ama oda baya zor gibi daha önce hiç kullanmadım. tekrardan verdiiniz bilgiler için teşekkürler
.
quote:
Orjinalden alıntı: koray01_01
yardımlarınız için teşekkürler mehmetmetingülcan arkadaşım dediğin mantığın bikısmını bende düşündüm ama programı yazıp çalışır hale getiremedim yani basit devreler dışında pek fazla pic bilgim yok. ds1302 entegresi sanırım saat işini görür.ds1302 den lcd ye nasıl bilgi göndercez birde dışardan süre girme işini nasıl yapabiliriz. tuş takımı düşünüyordum ama oda baya zor gibi daha önce hiç kullanmadım. tekrardan verdiiniz bilgiler için teşekkürler
sana bi kaç link vericeğim bu linklerde baya bi araştırma yapmalısın
mesela ben sadece zamanında (6-7 yıl öncesinden bahsediyorum) projem ile ilgili kısımlarda kendi çapımda uzmanlaştığım için ( PIC16F877 komutları vs döngü yapma + Lcd çalışma mantığı 2 satırda altta ve üstte nasıl yazı yazarız sağdan sola fln gidebilir mi bu yazı ve flasör şeklinde (yan sön yan sön) nasıl yaparız vs vs gibi şeyler ile uğraştım oraları kurcaladım biraz + Tuş takımı kullanmak,tuş takımı nasıl çalışır tuşa basınca Lcd ekrana nasıl yazarız ne yazarız, üst satır dolunca alt satıra nasıl ineriz falan filan + hatta zamanında yeterli vaktim olsa idi projemi hesap makinesi şekline getirmeye çalışacaktım olmadı ama (sadece toplama cıkarma carpma yapan) )
diğer konularda sadece mantık yürütmekten öteye gidemeyeceğim Lcd : Tuş takımı (4*4) : PIc 16f877 ile ilgili konularda daha aydınlatıcı bilgiler verebilirim
Onca zaman geçmesine rağmen baya aklımda kalması ilginç oldu bana göre bi tekrar oldu size yardım edeyim derken ( Foruımda diğer konular yavaş açılıyor ve 4-5 defa f5 yapmak gerekiyor daha az kullanıcı olan kısımlar hızlı açılıyor diye buraya takılıyorum şimdilik )