< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fearlestorm -- 9 Haziran 2017; 2:54:2 > |
Hoclar Bütünlemeden Para Alıyor Mu?
Üniversite öğrencileri için sıkça gündeme gelen bir soru, hocaların bütünlemeden para alıp almadıklarıdır. Bu konuda net bir cevap yoktur, çünkü farklı üniversiteler ve bölümler farklı uygulamalara sahip olabilir.
Bazı üniversitelerde, hocalar bütünlemeden ek bir ödeme alırlar. Ancak, bu ödemeler genellikle nominal bir miktardadır ve öğrenci başına sabit bir ücretten ziyade toplam öğrenci sayısına göre hesaplanır.
Örneğin, bazı üniversitelerde bütçeye bağlı olarak büte kalan öğrenci başına 2022 yılında 50-100 TL, 2023 yılında ise 75-120 TL gibi ücretler ödenmiştir. Ancak, bu ücretler üniversiteden üniversiteye ve hatta bölümler arasında farklılık gösterebilir.
Ayrıca, bazı hocalar öğretim görevlileri sendikası ile yaptıkları sözleşmeler kapsamında bütünlemeden ek bir ücret alabilirler. Bu durumda, ödeme miktarı sözleşmede belirlenir ve üniversiteden bağımsızdır.
Bununla birlikte, birçok üniversitede hocalar bütünlemeden ek bir ödeme almazlar. Bu durumda, bütünleme sınavları öğretim görevlerinin normal iş yüklerinin bir parçası olarak kabul edilir.
Sonuç olarak, hocaların bütünlemeden para alıp almadıkları sorusunun cevabı üniversiteye ve bölüme göre değişebilir. Öğrencilerin bu konuyla ilgili bilgi almak için üniversitelerinin öğretim yönetmeliklerini veya ilgili birimlerine başvurmaları önerilir.