Merhaba, 2018 model Honda Civic HB aracımı 30bin bakımına soktuğumda fren balataları da değişmesi gerek ama 6-7 bin km daha gider dediler ben de o zaman sonra değiştiririm dedim. Araçta şimdi frene basınca vik vik sesler gelmeye başladı sanırım zamanı gelmiş. Randevu aldım yarın servisten fren balata değişimi için. Fiyat olarak 2000 TL ye yakın fiyat çıkıyor. İnternetten bakınca 400-450 TL en pahalı balatalar. Honda ne marka balata takıyor? Ve fiyat farkı neden bu kadar fazla? Serviste değiştirmek mi gerekir yoksa dışarda mı değiştirmek lazım? Aracın garantisi bozulur mu dışarda değişirse? Şimdiden teşekkürler |
Honda Civic Fren Balata Değişimi: Adım Adım Kılavuz
Honda Civic'inizin fren balatalarını değiştirmek, aracınızın güvenliği ve performansı için hayati önem taşıyan bir bakım işlemidir. Bu kılavuz, Honda Civic'inizin fren balatalarını adım adım nasıl değiştireceğinizi gösterecektir.
Gerekli Malzemeler:
- Yeni fren balataları
- Fren hidroliği
- Cırcır veya anahtar takımı
- Tornavida
- Tel fırça
- Eldiven
Adımlar:
-
Güvenliği Sağlayın: Aracınızı düz ve sağlam bir yüzeye park edin ve el frenini çekin. Tekerleklerin altına takozlar yerleştirin.
-
Tekerlekleri Çıkarın: Değiştireceğiniz tekerleğin bijonlarını gevşetin, ancak henüz çıkarmayın. Aracı kriko ile kaldırın ve tekerleği tamamen çıkarın.
-
Fren Balatalarını Çıkarın: Fren kaliperini destekleyen cıvataları çıkarın ve kaliperi tutucudan nazikçe kaldırın. Eski fren balatalarını çıkarın.
-
Fren Kaliperini Temizleyin: Tel fırça kullanarak fren kaliperindeki kiri ve pası temizleyin.
-
Yeni Fren Balatalarını Takın: Yeni fren balatalarını kaliper pistonuna hizalayın ve yerine oturuncaya kadar itin.
-
Fren Kaliperini Takın: Fren kaliperini tutucuya geri takın ve cıvataları sıkın.
-
Fren Hidroliğini Kontrol Edin: Fren hidroliği seviyesini kontrol edin ve gerekirse doldurun.
-
Tekerlekleri Takın: Tekerleği yerine takın ve bijonları elinizle sıkın. Aracı yere indirin ve bijonları cırcır veya anahtar takımıyla iyice sıkın.
-
Frenleri Test Edin: Aracı çalıştırın ve frenleri yavaşça birkaç kez uygulayın. Pedalın sertliğini ve frenleme gücünü kontrol edin.
Önerilen Fren Balataları:
- Nissin balata yorumları olumlu olan popüler bir fren balatası markasıdır.
- Honda Civic FC5 için tavsiye edilen fren balataları arasında EBC Ultimax ve Hawk HPS bulunur.
- Honda Civic FB7 için tavsiye edilen fren balataları arasında StopTech Sport ve Brembo OE bulunur.
Fren Balatası Değişim Sıklığı:
- Honda Civic fren balataları genellikle 40.000-60.000 km aralığında değişmelidir.
- Bununla birlikte, sürüş alışkanlıklarınız ve koşullarınız değişim sıklığını etkileyebilir.
Maliyet:
- Honda Civic fren balatası değişimi fiyatı işçilik ve kullanılan parçalara bağlı olarak değişebilir.
- Ortalama olarak, bir fren balatası değişimi 300-500 TL arasında bir maliyete sahiptir.