Şimdi Ara

i5-13400F & RTX 4070 Super sistemde darboğaz sorunu (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
283
Cevap
3
Favori
3.515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Şöyle, insanlar tam olarak nasıl tepki gösteriyor bilmiyorum. Ama genelde bende bir tepki veriyorum. Çünkü insanlar darboğaz deyince sanki bileşenlerde bir sorun varmış gibi algılıyor. Burada olan şey işlemci limiti aslında. Bu tabir daha iyi anlatıyor durumu bence. Yoksa misal valorant oynarken ekran kartı yüzde 50 civarında çalışıyor. Ama cyberpunk ta 720p de bile dlss acmazsam ekran kartı limitli olarak çalışıyor. Oyunlar farklı farklı olduğu icin limitler de değişiyor. O yüzden darboğaz tabirini kullanmiyorum. Birgun insanların hatalı algısını değiştirebilirsek bende kullanırım rahatça bu tabiri.
    Sizin durumunuzda biraz benziyor aslında siz nasıl olmuşsa tamamen sorunlu, işlemci limitli oyunlari oynamayı seviyorsunuz. Yanında bir de ddr4 ram ile kullanınca oyunlar 13400f i zorluyor.
    Siz en basta 7800xt ve 7800x3d ikilisi sistem kursaymışsınız bu tür sıkıntılılarla çok daha az uğraşacakmışsınız.
    Arkadasimla konustum. 6900xt sini alıp nvidia dan kurtulacagım

• Abdülkerim Satuk Buğra kullanıcısına yanıt

Çok doğru ve yerinde bir karar. Ya şimdi bu işlemciyi iade etsem zaten f/p diye almıştım, 5800 TL'ye. İade etsem çok bir şey de değişmeyecek aslında. Bu işlemciye b ya da z serisi + ddr5 ram kiti alsam 10k 'lık bütçeye daha mı mantıklı acaba bilmiyorum. Amd alınca da çünkü 7800x falan almak lazım. Bunu budget diye almıstım bu tarz sıkıntılar yaptı işte. Ram, anakart ikilisinden de belki olabilir bu tam emin olamıyorum. Bu zahmete katlandığımda düzelecek mi bu olay. Ben bu sistemi 2 yıl daha en az güncellemeden kullanacağım. İdare etse yeter de şu sıkıntıyı çözmek önceliğim. Anakart+ram ikilisi var mı önerceğiniz ben atıyım size 2 model.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blankasnty -- 20 Eylül 2024; 21:38:47 >
  • Blankasnty B kullanıcısına yanıt
    B760 anakartlari pek bilmiyorum ama uygun sıkıntısız bir model alabilirsiniz. Ram olarak intelde zaten pek sıkıntı yok. Patriot ram falan alabilirsiniz.
    7800x3d daha da iyi olsun diye. Yoksa 7500f ortalama yüzde 13 hızlı zaten sizin işlemciye göre.
    Artik size kalmış. Size amd ye geçin demeyeceğim. Bu saatten sonra ısrar ettim diye geçip orda da sıkıntı yaşamayın.

Çok doğru ve yerinde bir karar. Ya şimdi bu işlemciyi iade etsem zaten f/p diye almıştım, 5800 TL'ye. İade etsem çok bir şey de değişmeyecek aslında. Bu işlemciye b ya da z serisi + ddr5 ram kiti alsam 10k 'lık bütçeye daha mı mantıklı acaba bilmiyorum. Amd alınca da çünkü 7800x falan almak lazım. Bunu budget diye almıstım bu tarz sıkıntılar yaptı işte. Ram, anakart ikilisinden de belki olabilir bu tam emin olamıyorum. Bu zahmete katlandığımda düzelecek mi bu olay.

https://www.bizdehesapli.com/asus-prime-b760-plus-4xddr5-3x-m-2-d-sub-hdmi-dp-type-c-12-13-nesil-lga1700-soket-anakart-urun-PRIME-B760-PLUS?ref=akakce&v=1.5.7

Bu ikili nasıl sizce ?

Estagfurullah. Sadece işlemciyi çöpe atmak istemiyorum derdim o. Yarın yazarlarsa iade olayı tam net karar vericem.

• Bu 13400f, 7500f'ten nasıl daha düşük performans veriyor ki, bilsem en başta onu alırdım.

Estagfurullah. Sadece işlemciyi çöpe atmak istemiyorum derdim o. Yarın yazarlarsa iade olayı tam net karar vericem.

https://www.bizdehesapli.com/asus-prime-z790-p-wifi-4xddr5-3x-m-2-hdmi-dp-type-c-wi-fi-6-bluetooth-5-2-12-13-nesil-lga1700-soket-argb-gaming-anakart-urun-PRIME-Z790-P-WIFI

Z serisi ile B serisi arasından bir fark olur mu sizce bu işlemciye ? 14600k i5 aslında alabilirmişim ben ilk intel için. Biraz acele bir sistem oldu zaten.

7600x'teki 5.45 5 ghz'e düşmüş 7500f'te. 13600k'daki 5.1 ghz 13400f'te 4.1'e düşmüş. Sadece bu bile açıklıyor aslında 13400f'in neden daha düşük performansta olduğunu.

İnsanlar bu işlemciden kurtulmak istiyor siz almak istiyorsunuz. 14700K işlemcisi olan biri ısındığı için 7800x3d'ye falan geçmek istiyordu. Bu işlemci gayet iyi geçseniz zaten pek bir fark olmayacak demiştim. Sonra ne yaptı bilmiyorum. Yazılı veya kanıt olacak şekilde bildirim yaptınız değil mi. Telefon kayıtlarını hakem heyetine vermiyorlar. Bildirimini yaptığınıza dair yazılı kanıtınız olursa daha iyi olur.

Sizin işlemciniz b serisinde de altında da aynı performansta çalışır. Anakartta sorun olamadığı ve yeterli güç verebildiği sürece performans aynı kalır. Z790'a vereceğiniz para yazık olur.

ram gayet iyi. Anakarta bir bakmam lazım. Asusun am5'teki prime serisi kartları berbat.

Siz bana tavsiye edin ben de bir bakayım. Yarın ilgilenicem, onların sitesinden alırsam belki değişirler. ama 7800x3d biraz fazla tuzlu yani 18k'ya satıyor adamlar sitelerinde.

• quote:

Orijinalden alıntı: Blankasnty

Siz bana tavsiye edin ben de bir bakayım. Yarın ilgilenicem, onların sitesinden alırsam belki değişirler. ama 7800x3d biraz fazla tuzlu yani 18k'ya satıyor adamlar sitelerinde.

Ben biraz soğutucu bandında da kazıklandım. Vatanbilgisayardan alayım dedim, cooler master master liquid 240 aldım 4000tl'ye. Kasam 2x12 ya da 2x14 destekliyor maximum radyatör olarak. Yoksa 3 fanlı alacaktım da. Aynı fiyata arctic falan varmış tabi. Aceleye getirmemek lazımmış hiçbir şeyi onu öğrenmiş oldum. Ama bu h610 ddr4 sisteme 13400f ve 4070 super ikilisi tam oturur diye de düşündüm. Sonra acaba işlemci 80 90 derece ondan mı dedim, o yüzden bu cooler masteri aldım, ama ondan da değilmiş. İşim hiç rast gitmedi yani sonuç olarak.

Hayırlısı diyelim. Merak ettim. Daha önce hiç amd işlemci kullandınız mı?

Hayır hiç kullanmadım. Hep intel nvidiaydı sistemler. Amd eskiden sorunlu diye hiç almıyordum. Ama şu an düzgün gibi duruyor. İntel ve nvidia bozmuş durumda.

Anladım. Sizde AMD'ye karşı bir çekinme var gibiydi. Doğrulamak istedim. Bugüne kadar hem intel hem amd bir çok işlemci kullandım ve aldırdım. Şuan lider olan AMD. Ama insanların algısı yavaş yavaş kırılıyor ve bilmediğine temkinli yaklaşıyor. Geçenlerde bir twitch yayınına denk gelmiştim. İntel söyle iyi AMD sorunlu kötü. En iyi performansı İntel veriyor falan diyorlardı. Acı acı güldüm bu duruma.

Ben kısaca ne kullandım söyleyeyim. 2008 yılınnda ilk pc'mi aldım. AMD'ydi. Ben pc'den anlamıyordum. Arkadaş dizmişti. AMD FX8350 falandı galiba. Denemek için 5-6 oyunu birlikte açıyordum. Performansı pek iyi değildi galiba o yüzden vatan'a intelle değiştirmek istediğimizi söyledik. Bizi baya uğraştırdılar. sonunda q6600'e geçtim. Onu yıllarca kullandım. PC'yi onda öğrendim. Gereksiz aşırı voltaj verdim. Isınan bir işlemciydi ama bozulmadı. Hala biryerlerde duruyordur.

Daha sonra ryzen 1200'e geçtim fena bir işlemci değildi özellikle q6600'den sonra baya iyi gelmişti. Ama 4 çekirdek biraz limitte olunca 1600af'e geçtim. Bu daha iyi bir işlemciydi ama özellikle AC originste o kadar iyi performans vermiyordu. Sonra bir fırsat oldu 10400f'e geçtim. Bu daha iyi bir işlemciydi. Hemen sonra dahili ekran kartı lazım olunca 11400 aldım. 10400f ile aynı işlemciydi. 2 nesil aynı anakart kullanacagız diye sevinirken ufak bir kızgınlık oluştu bende. Daha sonra anakartımda bir arıza çıktı çözülemeyince bana yeni anakart önerdiler. Bende fırsat budur diyerek hepsiburada'dan b650 tomahawk istedim. Beni biraz uğraştırdıktan sonra verdiler. Ryzen 7600x aldım. Bugüne kadar yaptığım en iyi yükseltme bu oldu galiba. 11400'ten sonra 1.5 2 kat fark oldu bazı oyunlarda.

Windows olarakta, kullanım olarakta en iyisi 7600x oldu. Gayet memnunum.

Çok sıkıntılı süreçler ya, hep bir sorun çıkmak zorunda. Şimdi ben bu intelden devam etsem ddr5'e geçsem sorun çözülcek mi belli değil. Amd'ye geçsem ekstra masraf olacak, şu iadeyle ugrasıcam ben de çıkmaza girdim. Dün o format işini de yaptım daha stabildi ama yine aynısı oldu sonradan, aman aman fark etmiyor tek fark stabillik daha iyi. fps ve kullanım yüzde olarak minimal fark vardı.

Daha iyi performans alacaksınız. DDR5'e geçmekle amd'ye geçmek benzer masraf yapacak. En azından önü açık bir sisteme geçmiş olacaksınız. Biraz düşünüp araştırma yapın. Ona göre karar verirsiniz. Aslında çıkmaz birşey yok benim için. Yol gayet açık. İşlemci iade. ryzen 7600 ram ve anakart alıp devam. Bir kere alınca zaten bu çekinceniz gidicektir. İntelden devam etmenin bir mantığını göremiyorum ben.

Hocam bir arkadaşla da baktık da şimdi bu işlemci bu ekran kartına yetmiyor tam olarak diyor. Cyberpunk, rdr2 gibi hikayeli oyunlarda optimizasyonu iyi olan oyunlarda iş görüyor. Ama kişi sayısı fazla olan oyunlarda helldivers gibi , baldurs gate 3 gibi mesela unit sayısı fazla olan oyunlarda işlemci ekran kartını kısıtlıyor ben öyle anladım. Baldurs gate 3 'te mesela dlss kapalıyken %60 70 arası kullanırken, dlss kaliteye açınca %30'lara kadar düşüyor gpu. Tek tek işlemci çekirdeklerine baktım. Kullanımı %70-80'lerde. Dlss kapatınca işlemci kullanımı ciddi manada düşüp ekran kartı kullanımı artıyor. Sonuç olarak bu işlemci bu ekran kartına darboğaz yapmıyor diyenler tam olarak neye göre diyor onu merak ettim. Ortalama kullanım %60 olabilir. Çekirdeklere bakınca aralarından bazıları %90 kullanıyor bu bahsettiğim oyunlarda. Ama rdr2 ve cyberpunk'ı idare ediyor bir şekilde. Ekran kartı 95 97'lerde seyrediyor onda.

• quote:

Orijinalden alıntı: Blankasnty

Hocam bir arkadaşla da baktık da şimdi bu işlemci bu ekran kartına yetmiyor tam olarak diyor. Cyberpunk, rdr2 gibi hikayeli oyunlarda optimizasyonu iyi olan oyunlarda iş görüyor. Ama kişi sayısı fazla olan oyunlarda helldivers gibi , baldurs gate 3 gibi mesela unit sayısı fazla olan oyunlarda işlemci ekran kartını kısıtlıyor ben öyle anladım. Baldurs gate 3 'te mesela dlss kapalıyken %60 70 arası kullanırken, dlss kaliteye açınca %30'lara kadar düşüyor gpu. Tek tek işlemci çekirdeklerine baktım. Kullanımı %70-80'lerde. Dlss kapatınca işlemci kullanımı ciddi manada düşüp ekran kartı kullanımı artıyor. Sonuç olarak bu işlemci bu ekran kartına darboğaz yapmıyor diyenler tam olarak neye göre diyor onu merak ettim. Ortalama kullanım %60 olabilir. Çekirdeklere bakınca aralarından bazıları %90 kullanıyor bu bahsettiğim oyunlarda. Ama rdr2 ve cyberpunk'ı idare ediyor bir şekilde. Ekran kartı 95 97'lerde seyrediyor onda.

Ama 4k ya alıp ya da supersampling açtığınız zaman bu seferde ekran kartı %100'den aşağı düşmeyip o darboğaz yapıyor. Az fps veriyor. İşlemcinin işi tam olarak çözünürlüğe bağlı değişmiyor sanırım. Kullanım yüzdeleri hep benzer oldu. 2K'da low da yapsam ayarları fps aynı ekran kartındaki yük iyice azalıp kullanımı düştü bu sefer. Çözünürlüğü artırarak ekran kartına iyice yük bindiriyorsunuz. 2k'da 13400f darboğaz yapmaz diyenlere gelsin diyeyim artık. Yani çoğu kişi öyle zannediyor. Tekli çekirdeklere bakarsanız %85-90 kullanım var zaten bu oyunlarda. Nasıl ekran kartı %90 üstü kullanılacak ki, mecburen 70 altına düşüyor kullanım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blankasnty -- 21 Eylül 2024; 0:39:21 >

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.