Şimdi Ara

İnsanın en büyük sırrını açıklıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
3
Favori
2.327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu söylediklerimi öncelikle denemeniz lazım, denemesen etmeden böyle birşey yok, saçma gibi laflarla gelmeyin lütfen, ben daha önceden denedim bir işe yaramadı gibi şeyler söyleyenlere bakıp denememezlik yapmayın, belki gerçekten denemiştir belki gerçekten bir işe yaramamıştır bilemeyiz ama belki de mutlulugunuzun sırrı bundadır ve size hiçbirşey kaybettirmeyecek.

Dopamin hormonundan bahsedicem, zaten bununla ilgili çok açılmış konular var farklı sitelerde, nofap akımı falan var, ben bu konuyu sizi ikna etmek için açıyorum. Gerçekten büyük bir oyunum içindeyiz. Bilirsiniz güzel olan herşey zararlıdır, bu gerçektende böyledir sanki, çocuklugumuzdan beri bildiğimiz birşey, cips çok güzeldi ama zararlıydı kola olsun dondurma olsun, biz gerçekten bunları çok mu seviyorduk, kola gerçekten ayrandan daha mı güzeldi? Hayır arkadaşlar olay aslında öyle değil, bu aslında psikolojik tamamen, bize zarar verecek şeyleri yapmak bizi güçlü hissettiriyordu, bunu bize küçüklüğümüzden beri enjekte ediyorlar, sigara içenlerin mesela sigaraya başlamakta güçlü sebeplerinden birisi havalı görünmektir, ama sigara neden havalı göstersin ki, çubuk gibi birşeyi ağzına götürüp duman çıkartmak neden havalı göstersin? Onu havalı yapan şey zararlı olmasıydı.

Diğer bir sebepte popüler kültür, coca cola kutuların üstüne isim yazıyor, kendi ismimizi alınca çekip hikaye atıyoruz, bu sayede hem coca cola bedava reklam yapmış oluyor, hemde görenler ismini arayıp sırf paylaşım yapmak için alıp içiyor, içtikçe bağımlı oluyor, hamburgeri yedikçe bağımlı oluyoruz, çikolata yedikçe daha çok istiyoruz, bu birşeyi hatırlattı mı? Uyuşturucuyu mesela?

Evet şeker aslında en büyük uyuşturucu, tatlı tatlı bizi bağımlı yapan bir uyuşturucu, zararlarını saymakla bitiremeyiz, fazla kilolar yağlanmalar, enerji düşüklügü falan birçok zararı var ancak en büyük zararı beyne, ödül merkezi olan dopamine.

Dopamin beynin haz merkezidir, sex yaparken, sınavdan yüksek not alırken, hoşlandıgımız kızın da bizden hoşlandıgını öğrendigimiz zaman, çok uğraştığımız birşeyi başarıyla bitirdigimiz zaman falan salgılanır ve bizi hayata bağlayan temel şeydir. Bu saydıklarım gerçek hazlardır, bir de yapay hazlar var.

Dopamin salgılanır ve dopamin reseptörlerine iletilir, reseptörler dopamini kullanarak bize haz yaşatır, burda önemli olan dopamin fazlalıgı değil reseptörlerin fazlalıgıdır, burası çok karmaşık, çok uzun anlatmam lazım ve büyük ihtimalle anlamazsınız, youtubeda video falan izlerseniz daha rahat anlarsınız, reseptörler çok oldukça dopamin daha faydalı kullanılır, aslında mantıklı olan az reseptörün içine daha çok dopamin girecegi falan gibi algılanabilir ancak olay değil. Bahsettigimiz yapay hazlar çok fazla dopamin salgılanmasına sebep olur ve beynimiz zaten dopamin geliyor bol bol kullanıyorım diyip fazla reseptörleri yok ediyor, dediğim gibi burası mantıksız gelebiliyor ama olay tamamen böyle.

Masturbasyon en başta gelenidir, kesinlikle bırakılması gereken şeydir, çünkü onu her istediginde yaparsın, bir çaba gerektirmez çok basittir, tamamen yapay bir hazdır, mesela sex yaparken öyle değil, çünkü karşı cinsi yatağa getirene kadar bir çaba harcamışsındır ve gerçek bir ödüldür o senin için, o ödülü haketmişsindir, ama masturbasyonda haketmedigin bir ödül vardır,beynin bunu biliyor ve sana bir ceza veriyor reseptörleri öldürerek

Şeker en pislik şeydir, herkes bilir özellikle kadınlar mutsuzken çikolata yerler ve gerçekten iyi hissettirir ama sonra ne olur o mutluluk ne kadar sürer, 10 dk? 1 saat? Bi süre sonra çikolatan yemeden önceki halinden daha kötü olur

Birde sigara var, uzun süre sigara içmeyin sonra için ne olur? Bi baş dönmesi, diğer sigaralardan almadıgın kadar büyük bir zevk, tamamen nikotinden kaynaklanır, nikotini almaya almaya çıldıran beyin bir anda alınca diğerlerine göre daha çok dopamin salgılar.

Şimdi olay sadece şeker sigara veya masturbasyon değil, ama bunlar en beterleri bunlar kesinlikle bırakılması gerekenler. Yapay haz veren çok şey var buna müzik bile dahildir. Sevdigin yemeği yemek, film dizi izlemek, internette boş boş dolaşmak , instagrama girmek vs hepsi yapay hazlardır ve azaltılmalıdır.

Peki şimdi reseptörler az, artık hiçbirşey tat vermiyor, enerji düşük, çalışma isteği yok, sınavdan yüksek alınca çok mutlu olamıyorum vs problemler var, artık vücut ne kadar dopamin salgılarla salgılasın onları kullanacak reseptör yok, peki bu durumu nasıl çözecegiz? Bu söylediğim herşeyi bırakacaksınız, en azından bir süre için. Şekeri interneti sigarayı müziği herşeyi, 5 ay 6 ay hiçbir yapay haz olmasın hayatınızda hatta doğal haz bile olmasın, vücut bu dopamin hormonunu almasın arkadaşlar, bu hayatın bir bugı gibi birşey, herşeyi bırakın işkence çekim, hapis hayatı yaşayacaksınız vücudunuzun içinde, aslında internet de en az sigara şeker kadar pis birşey ama onu hayatımızdan çıkarma şansımız yok malesef, kişiden kişiye elbet değişir ama ortalama 6 ay içinde düzeleceksiniz, ama gerçekten zor bir yol ve herkesin başarabileceği birşey değil malesef. Ama bakın yapay hazları tamamen çıkaracaksınız, sosyal medya kullanmayacaksınız, interneti sadece çok önemliyse kullanacaksınız, müzik yok şeker yok sigara mast. yok dizi film yok futbol maçı yok

E peki bunların hiçbiri yok madem 6 ay nasıl geçecek boş bi duvara bakıp öyle mi geçireyim? Tabi ki hayır, çalışacaksınız, o nefret ettiğiniz işinizde kendinizi daha çok geliştirmek için çalışacaksınız, 5 dk sonra sıkıldıgınız dersinize çalıiacaksınız, dil ögrenin mesela, kelime ezberleyin, bir şarkı yazıp besteleyin, spor yapın, çıkın sokaga yürüyün, günlük tutun gelişmelerinizle ilgili, yapabilecek çok şey var aslında

Nasıl değişimler olacak hayatınızda bunu da anlatayım. Öncelikle hayatı sevmeye başlayacaksınız, su içerken bile iyi hissedeceksiniz, enerji seviyeniz yükselecek, ders çalışırken o kadar çok sıkılmayacaksınız, spor yapmaya üşenmeyeceksiniz, yapay zevkler olmadıgı için beyin doğal yollardan o haz merkezini uyarmak zorunda ve bunun için size gereken enerji ve azmi verecek. Bunlar kaçınılmaz kesinlikle olacak şeyler, çünkü beynimizin çalışma sistemi bu.

Şimdi deneyiptr bir işe yaramadıgını söyleyen arkadaşlardan bahsedelim, ya yalan söylüyorlar ya da farklı beklentiler içinde girmişlerdir, mesela yapınca bunları kızlar üstüme zıplamaya başlayacak gibi beklentileri olmuştur. Ya da ne bileyim derler ki bir arkadaşım var sigara içer şeker yer mast yapar ama çok konuşkan kızlarla arası iyi vs. O adamın tipi iyidir doğuştan gelen iyi konuşması vardır belki bilemeyiz, ama hayatında başarılı mı o arkadaş, dersleri iyi mi, mutlu mu? Bunları bilemeyiz.

Peki 6 ay yaptık herşeyden uzak durduk sonra tekrar mı başlayalım, ömür boyu müzik dinlemeyelim mi? Böyle birşey zaten mümkün değil, abartmamak kaydıyla yapacaksınız herşeyi, sigara mast ve şekeri kesinlikle ömür boyu çıkarın hayatınızdan ve interneti boş boş dolaşmak için kullanmayın, instagrama girip sürekli yenilemeyin, mesela her gece yatmadan önce bir kez girip bakın kim ne yapmış falan sonra çıkın, ne bileyim hikaye atacaksınız girin vs. Çünkü dk başı anasayfa yenilemez, keşfete girip basit harcamak gereksiz ve yapay haz veren şeylerdir.

Baya uzun oldu büyük ihtimal çoğunluk okumayacak, okuyanlara önerm kesinlikle deneyin, faydasını yüzde yüz göreceksiniz, bu kadar net konuşuyorum

• Bize bilmediğimiz bir şey anlat knk, konunun özeti düşük acıyı hissetmemek için daha büyük bir acı yaşa yada zevksizlik ne farkederse işte.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Asus gl702

Bize bilmediğimiz bir şey anlat knk, konunun özeti düşük acıyı hissetmemek için daha büyük bir acı yaşa yada zevksizlik ne farkederse işte.
    Kanka bildiginiz şey ama yapmıyorsunuz, anlatmaktan çok ikna etmeye çalıştım
  • Agression12 A kullanıcısına yanıt
    E işte yapmıyoruz çünkü zor bir şey bro, sigara içen bir adama sigara içmezsen vücudun daha sağlıklı olur vs. dersen sence sigarayı bırakır mı.
  • quote:

E işte yapmıyoruz çünkü zor bir şey bro, sigara içen bir adama sigara içmezsen vücudun daha sağlıklı olur vs. dersen sence sigarayı bırakır mı.
    Kimsenin vücut sağlığını önemsediğini düşünmüyorum ki, herkes mutlu olma hayatta başarılı olma peşinde, şimdi sigara içen adama başarılı bir hayatın olmaz dersen adam der e şu sigara içiyor ama başarılı, o adama sigaranın başarıyla olan ilişkisini anlatırsak belki bırakır, tabi sonuç olarak zor birşey gerçekten ama bir kişide yapsa kardır bi faydam dokundu diye mutlu olurum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-AFA8787CF

Bu mesaj silindi.
    O seviyeye ulaşman mümkün elbet niye ulaşamayasın ki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Agression12 -- 26 Haziran 2019; 2:28:17 >
  • Agression12 A kullanıcısına yanıt
    Haklısın canım sıkkın biraz ondan biraz şey yazdım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam benim bildigim dopamin zevk alici bir seyi tamamladigimizda salgilanmiyor (salgilaniyorsa da etkisi dusuk) bu zevk alici seyi yapmaya iten dopamin. Bir iliski yasamak icin gosterilen cabayi dopamin sayesinde sagliyoruz gibi.
  • ne yorumları ne de konuyu okudum
  • quote:

Orijinalden alıntı: nYselmech

Hocam benim bildigim dopamin zevk alici bir seyi tamamladigimizda salgilanmiyor (salgilaniyorsa da etkisi dusuk) bu zevk alici seyi yapmaya iten dopamin. Bir iliski yasamak icin gosterilen cabayi dopamin sayesinde sagliyoruz gibi.
    Dopamin su içerken bile salgılanan bir hormon
  • doğru söylüyorsun ama bilmekle kavramak arasında uçurum vardır bir insanın bunları kavrayabilmesi önce baya bir görüp geçirmesi gerekiyor senin bile şuan bunları yapabileceğini sanmıyorum
  • Bu dediklerini uzun zamandır düşünüyorum hocam mast hariç bırakma kararı aldım ama mast önemli
  • Amaan patlat bi 31
  • quote:

sihirli bir değneğin bir tarafına girip seni düzeltmesini mi bekliyorsun..? hayatını yoluna sokmayı istiyorsan sen çaba göstereceksin..
  • Haklı olabilirsin. Ama hayattan beklentisi kalmamış ve öylesine yaşayıp giden insanlarda işe yarayacağını sanmıyorum.
  • Ulen benim beynim dopamin salgilamiyor.Nolcak o zaman?
  • Tamam da çok zor yahu nasıl dayanicaz .
  • konu çok güzel ele alınmış. Depresyona giren adamlar 10 bin tl harcayıp destek alıp bu yazıda yazdıklarınızı yapıyorlar. Şeker zaten başlı başına bir zehir, şekeri geçtim bizim millet bir de glikoz şurubu tüketiyor :) kötü çubuk krakerde bile glikoz şurubu var artık.

Ben bu yazdığınız olayı askerde yaşadım. Mutsuz bir hayatım vardı, 6 ay internette, cep telefonundan herşeyden uzaklaştım. Askerde 3. ayımda en çok arzuladığım şey yerde halı olan bir odada oturmakta, kanepeye uzanmaktı. 6 ayın sonunda güzel bir restorana gidip ilk yemek yediğimde mutluluktan ağlayacaktım.

Yazının altına imzamı atarım, forumu aşan değerli tespitler içeriyor. Teşekkürler emeğinize sağlık
  • Zen budizmi. Zen budizmi derki daima kopacak kadar gergin bir ok gibi ol ama asla fırlatma. Yazı çok güzel fakat modern hayat içerisinde yaşayan bir genç bunu çok zor uygular. Zen rahipleri zaten bir halt görmüyolar onlara bu iş kolay ama modern hayatta yaşayan bir genç her gün kızlarla, türlü türlü gıdalarla, içeceklerle burun buruna. Zor yani.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.