Merhaba arkadaşlar. Hali hazırda İ5 9600KF ve MSİ H310M Pro-Vd Plus kullanmaktayım. İşlemci ve anakart değişikliğine gitmek istiyorum ama biraz tavsiyenize ihtiyacım var. İlk önce sormak istediğim İ5 13600K ile İ51 3600KF arasında dahili gpu haricinde bir frekans farklılığı mevcut mu ? İkinci olarak Asus Tuf B660M Plus ve Asus Prime Z790M arasında kaldım. Tuf model tam 850 tl daha ucuz. Son olarak soğutucuda almak zorunda kalacağım. Mevcut soğutucum yeni nesil İ5 ile uyumlu değil. Bu konularda yardımcı olursanız sevinirim. Bu ürünler için max limitim 12.500 TL. Şimdiden teşekkürler. |
İntel İ5 13600K/F için Anakart/Soğutucu önerisi lütfen
-
-
K serisi alacaksanız Z serisi Anakart alın.K ile KF dısında Onboard VGA dısında fark yoktur.
Z690-790 butcenze gore bakın.
-
MSI PRO Z790-P WIFI Intel LGA1700 DDR4 ATX ya da, Asus PRIME Z790-P WIFI D4 Intel LGA1700 DDR4 ATX
Benzer fiyatta bu ürünler, 6.000-6.050 TL gibi.
İşlemciyi K serisi olarak alacaksanız Z çipsetli ve ATX form anakartlar daha sağlıklı olur.
Soğutucu seçimi ise, kasa ve ramlerinizin soğutucu bloğuna (low-high profile) göre değişir, bu yüzden kasanızı ve ramlerinizi de yazın.
-
Kasam : Everest Crystal Rainbow Fixed LED Fan ATX Pencereli ( Psu eski tip yukarıda olan model )
Ram : Team T-Force Vulcan TUF Gaming Alliance 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 DDR4 Gaming Ram
Soğutucu olarak bütçeme Cooler Master Cm Masterliquid Ml240l V2 uygun gibi duruyor ama kasa montajı konusunda endişelerim var. Camlı ön paneldeki fanları söküp oraya takmayı planlıyorum.
İlginiz için teşekkürler.
-
Kesinlikle ddr5 ve
kesinlikle 16gbX2 32 lik kit.
kesinlikle b660 MSI mortar 4600 tl amazonda. Overclock çok anlamlı değil zaten , 50-51x çarpan klidiyle sabit 5.0-5.1 Ghzde çalıştırırsın miss.
Ve kesinlikle 360mm lik soğutma.
https://forum.donanimhaber.com/12600k-egilme-sorunu-bariz-egiliyormus--153673928
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi horifaydo -- 23 Aralık 2022; 20:48:38 >
-
DDR5 şuan için bütçemi aşıyor. Sırada ekran kartı var :) İşlemciyi bugün itibari ile satın aldım. Geriye anakart ve soğutucu kaldı. En kısa sürede onları da alacağım.
Soğutucu olarak ise Thermaltake TH360 ARGB 360mm düşünmekteyim. Şuan 2350 tl civarlarında. Bu fiyata pek rakibi yok gibi ama farklı model önerisi var ise mutlaka beklerim.
-
quote:
Orijinalden alıntı: olgacxxDDR5 şuan için bütçemi aşıyor. Sırada ekran kartı var :) İşlemciyi bugün itibari ile satın aldım. Geriye anakart ve soğutucu kaldı. En kısa sürede onları da alacağım.
Soğutucu olarak ise Thermaltake TH360 ARGB 360mm düşünmekteyim. Şuan 2350 tl civarlarında. Bu fiyata pek rakibi yok gibi ama farklı model önerisi var ise mutlaka beklerim.
fhd ve normal gpu ile kullanacaksan ddr4-5 önemsiz :D 360mm candır
-
Anakart olarak ben i7 13700k ile Gigabyte b660 Gaming X Ax DDR4 kullanıyorum. Yaklaşık 20 gün olacak, anakarttan memnunum, ddr5'e nazaran bir eksik görmedim.
-
Direk kullanabildiniz mi ? Bios güncellemesi istedi mi acaba ?
-
Anakartı seçmemin bir diğer sebebi bios idi. Anakartın arkasındaki usb girişlerinden biri aynı zamanda flash-bios için ayrılmış durumda. İşlemci ve ram takılı olmadan, sadece güç kaynağına bağlanarak flash-bios ile güncelleme yapabildim. Youtube'de gigabyte'nin flash-bios destekli güncel anakartlarına nasıl bios güncellemesi yapılacağını izledim ve işlemci takmadan güncellemeyi yaptım. Sonra sistem otomatik çalıştı.
Bendeki anakart bu:
Asus'ta da flash bios destekli anakartlar var b660 olarak:
-
Çok faydalı bir paylaşım oldu teşekkür ederim.
-
Gigabyte B660M GAMING X D4 - 3000 liralar civarı. Dolu ve oldukça güçlü bir DDR4 anakart. Kolay kolay termal throttling yaşamazsın
Deepcool AK400 (13600K için sınırda kalabilir yaz sıcağında, havalandırması kötü kasalarda vs)
Deepcool AK500 (daha garanti)
Deepcool AK620 (en garanti)
Sinerjide Deepcool'lar baya avantajlı satılıyordu yakın zamanda. Şimdi baktım çeşit azalmış.
-
Anakart olarak dediğiniz modeli tercih ettim. Soğutma konusunda daha karar veremedi. Deepcool AK620 hiç bir yer de bulamadım ne yazık ki.
-
Bende aynı anakartin ATX wifili modelini aldım 3150 TL'ye geldi.
Bazı b660 anakartlar oc desteği varmış sanırım.
Ben 13700f aldım oc ile pek ilgilenmiyorum ama almışken 13700kf mi almak lazım? Pek bir fark yaratır mı? -
Teşekkür ederim hocam cevap için. Ortalama 3 senede bir değiştiriyorum işlemciyi overlock vesaire uğraşmak istemiyorum o yüzden böyle tercih ettim.
Aklımda hala bir soru var anakart ve ramleri ddr4 32gb olarak aldım ve henüz kargoya verilmedi.
2600 TL farkla MSI b670 yada tuf h770 alabiliyorum. Yaninada adata Lancer 5600mhz cl36 32gb ram alabiliyorum. Sizce değer mi?
Açıkçası aradaki fark önemli değil fakat sanırım ddr5 ramler tam oturmamış durumda 5600 yeterli gelmez diye düşünüyorum onu ilerde değiştirmek gerekecek teknoloji ilerledikçe. Ama şimdi idareten alıp geçmek mantıklı mıdır?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2E449A54C -- 15 Ocak 2023; 16:35:12 > -
Merhaba hangi anakart ve soğutucuyu aldınız acaba? Bende aynı düşüncelerdeyim 13600-13700 sistem toplama konusunda.
-
13700f gigabyte b660 gaming x ax aldım. Soğutucu olarak arctic liquid freezer 360mm vardı elimde sıvı sevmediğim için noctua nh d15 chromax taktım ilginç olan noctua daha güzel soğutuyor. Sadece cinebench gibi çoklu çekirdek çalıştıran uygulamalarda arctic esitliyor hatta 3 5 derece öne geçiyor sessizlik falan ikiside sessiz
Benzer içerikler
- 4060 ti için işlemci
- intel speed shift technology nedir
- pbo enhancement nedir
- matlab sistem gereksinimleri
- smt mode nedir
- hx işlemci nedir
- 8 gen 4
- kirin 9010
- lga 1851
- intel 15. nesil
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X