Şimdi Ara

işi gücü bırakıp çırak olmak mantıklı mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
2
Favori
13.590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar uzun zamandır düşünüyorum ama açıkçası korkuyorum. Burada sizinle de bunu paylaşmak istedim. Yaş 27. Şu an çalıştığım fabrikada işim ve maaşım iyi durumda. Mesailerde oluyor. Mutlu mesut yaşatmamı sağlıyor çok şükür. Ama işyerinde yapamıyorum. Öncesinde başka işlerde yaptım ama şu anki yerimde 4 senedir çalışıyorum. Tek sorun kendi işyerimin olmasını ya da sevdiğim işi yapmak istiyorum. Rahmetli babamda eskiden derdi. Limon sat ama kendi işini yap ya da çalışmaktan keyif aldığın işi yap derdi. Bazen kafamı yastığa koyduğumda bu aklıma geliyor. Tek yaşıyorum. Amacım sanayide bi ustanın yanına girip bu işi öğrenmek. Çünkü bu işi seviyorum. İleri de de duruma göre kendi yerimi açarım diye düşünüyorum. İşin içine girmeden nasıl olacağı bilinnez. Bi de işin içine girince pişman olurum korkusu var. Dezavantajı, yaşça belli bi yaşa gelmiş olmam. Belli bi yaştan sonra ister istemez çırak gibi azar işitmek adama koyar. Gençken ise bu durumlara takmazdım kafayı. Ayrıca alacağım para da hayli düşmüş olacak. Tahmini işi bilmediğim için 700-800 lira gibi paralara çalışıcam. Bunu da işi öğrenmek için feda olarak düşünüyorum. Ayrıca işten kendim çıktığım içinde tazminatımı da yakıcam ve kurulu ortamımdan farklı bi ortama geçicem. Şu an bekarım ve ileriki tarihlerde evlilik gibi bi durum gözükmüyor. Ama nasip kısmet belli olmaz. Biriyle tanışırsam yaş fazla da ilerlemeden evlenmemde gerekicek. Yeni işe başlarsam o işte biraz sarpa saracak. Evlenirsem de zaten o ihtimali hiç deneme imkanım kalmıyıcak. Şu an bekarken bi şeyler yapmam lazım ve mantığım ayrı kalbim ayrı söylüyor. Hangisini dinleyeceğimi şaşırdım. İşlerin yoğunluğundan dolayı ikisini bi arada götürme gibi lüksüm yok. Hem o işi hem bu işi yapamam. Seçim yapmam lazım. Bi yandan da iyi niyetli bi insanım ve o tarz işlerde biraz kurnaz olmak gerekir. Sanayici çakalları az çok hepiniz tanıyorsunuzdur. Acaba üstesinden gelebilir miyim ? Ya da hangisini tercih etmeliyim. Kararsız kaldığım için sizinle bunları paylaşmak istedim.

• Şimdiki işine devam et maceraya gerek yok..adam liseye gitmeden sanayiye başlıyo..sen kaç yaşında usta olacan 50 yaşında mı..bu yaştan sonra üniversite okuyan biliyorum da sanayiye çırak olmak isteyeni ilk defa görüyorum tavsiyem üniversite oku orda geliştir kendini..insan yerine koysunlar koskaca adamsın azar yiyecen küfür yiyecen dokunur adama
    Yapay Zekanın Yanıtı

İşi Gücü Bırakıp Çırak Olmak Mantıklı mı?

Sanayide çırak olmak, meslek sahibi olmak ve iş hayatına atılmak için önemli bir yoldur. Çıraklık, işyerlerinde belirli bir mesleği öğrenmek ve uygulamak için yapılan eğitim sistemidir.

Sanayide kaç yılda usta olunacağı mesleğe göre değişmektedir. Örneğin, kaporta işinde çıraklık süresi 3 yıl iken, kuyumculukta 4 yıldır.

Kuyumcuda çalışmak zorlu olabilir, çünkü bu iş incelik ve hassasiyet gerektirir. Ancak, kuyumculuk mesleğinde uzmanlaşmak, yüksek kazanç potansiyeli sunabilir.

Kaporta işinin para kazandırıp kazandırmadığı, çalışılan yere ve beceri seviyesine bağlıdır. Yetkin bir kaportacı, iyi bir gelir elde edebilir.

20 yaşında çırak olmak için genellikle bir engel yoktur. Ancak, 18 yaşında çırak olunup olunmayacağı işletmenin kendi düzenlemelerine bağlıdır.

Çırak olmak, iş hayatına erken başlamak, meslek sahibi olmak ve kariyerinde ilerlemek için etkili bir yoldur. Sanayide çıraklık yapmak, özellikle mesleki eğitim almamış kişiler için değerli bir fırsat olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Şimdiki işine devam et maceraya gerek yok..adam liseye gitmeden sanayiye başlıyo..sen kaç yaşında usta olacan 50 yaşında mı..bu yaştan sonra üniversite okuyan biliyorum da sanayiye çırak olmak isteyeni ilk defa görüyorum tavsiyem üniversite oku orda geliştir kendini..insan yerine koysunlar koskaca adamsın azar yiyecen küfür yiyecen dokunur adama
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pipisipispis

Şimdiki işine devam et maceraya gerek yok..adam liseye gitmeden sanayiye başlıyo..sen kaç yaşında usta olacan 50 yaşında mı..bu yaştan sonra üniversite okuyan biliyorum da sanayiye çırak olmak isteyeni ilk defa görüyorum tavsiyem üniversite oku orda geliştir kendini..insan yerine koysunlar koskaca adamsın azar yiyecen küfür yiyecen dokunur adama
    Yaş geçmiş usta senin. Kimse seni çırak olarak almaz yanına. Ufak olsan hadi olur. Ama artık çok geç. İşinin devamlılığı varsa devam et. Yoksa b planı oluştur kendine
  • quote:

Şimdiki işine devam et maceraya gerek yok..adam liseye gitmeden sanayiye başlıyo..sen kaç yaşında usta olacan 50 yaşında mı..bu yaştan sonra üniversite okuyan biliyorum da sanayiye çırak olmak isteyeni ilk defa görüyorum tavsiyem üniversite oku orda geliştir kendini..insan yerine koysunlar koskaca adamsın azar yiyecen küfür yiyecen dokunur adama
    Yaş biraz geç sanki çıraklık için.

Ya direk usta olun meslek edinme kursu tarzı şeylerle kuyumculuk zart zurt gibi işlerle ya da kendi işinizi kurun.

Aslında biraz birikiminiz varsa kendi işyerinizi açmanız daha mantıklı olacaktır.

Mesela ustalık gerektirmeyen çiğ köfteci,kırtasiye,çiçekçi,büfe,tekel tarzı kendi işinizi kurun.

Hem kendi işiniz olur,hem de iş öğrenmeniz gerekmez.

Bence iş öğrenmek için geç ama kendi işiniz kurmak için ideal yaştasınız.

Tabi bunu hayat tecrübesi olmayan biri mantığına dayanarak söylüyor.

• Hobi olarak haftasonlari yapabilirsin.
  • quote:

mesleki rehberlik yapan biriyle görüşün bir öğretmen olarak tavsiyem bu, profesyonel olarak yapan insanlar var buradakilerden daha yerinde akıl verecekleri kesin.
    Yine de cevaplamak gerekirse İnsan kesinlikle mutlu olacağı işi yapmalı ancak sormanız gereken soru şu
    Ben bu iş için yeterli miyim,yeterli yaştamıyım ve ben bu işi öğrenmeye kalksam bu usta kadar iyi olurmuyum cevabı yine kendinizde bulacaksınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c4sus -- 4 Mayıs 2015; 4:13:35 >

• Beni bile acaba dedirttin ki yas 44 bence hicte gec kalmamissin iyi bir egitimle 30 yasinda ustalasirsinki hicte gec degil bakiyorsun piyasada 50 yasinda usta var eski kafa yeni araçlara uyum saglayamiyor sen bekarken bu hevesini uygula yıllarca keşke dememek icin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Asker olmak mantıklı mı?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sanayide tamirci olmak istiyorsan vazgeç, dürüst olupta hali vakti yerinde usta hiç görmedim hepsi kıt kanaat geçiniyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ufuk-34JD58

Sanayide tamirci olmak istiyorsan vazgeç, dürüst olupta hali vakti yerinde usta hiç görmedim hepsi kıt kanaat geçiniyor.
    bu yaştan sonra birinin yanına çırak olarak girip ustalık yapmak zor ama biraz kredi vs. çekip lastikçi ya da aksesuarcı açabilirsiniz. kendinizden daha genç fakat daha önce lastikçide çalışmış genç bir çırak yanınıza alıp hem işi ondan öğrenirsiniz hem de geçim sağlarsınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: pokezoom

Arkadaşlar uzun zamandır düşünüyorum ama açıkçası korkuyorum. Burada sizinle de bunu paylaşmak istedim. Yaş 27. Şu an çalıştığım fabrikada işim ve maaşım iyi durumda. Mesailerde oluyor. Mutlu mesut yaşatmamı sağlıyor çok şükür. Ama işyerinde yapamıyorum. Öncesinde başka işlerde yaptım ama şu anki yerimde 4 senedir çalışıyorum. Tek sorun kendi işyerimin olmasını ya da sevdiğim işi yapmak istiyorum. Rahmetli babamda eskiden derdi. Limon sat ama kendi işini yap ya da çalışmaktan keyif aldığın işi yap derdi. Bazen kafamı yastığa koyduğumda bu aklıma geliyor. Tek yaşıyorum. Amacım sanayide bi ustanın yanına girip bu işi öğrenmek. Çünkü bu işi seviyorum. İleri de de duruma göre kendi yerimi açarım diye düşünüyorum. İşin içine girmeden nasıl olacağı bilinnez. Bi de işin içine girince pişman olurum korkusu var. Dezavantajı, yaşça belli bi yaşa gelmiş olmam. Belli bi yaştan sonra ister istemez çırak gibi azar işitmek adama koyar. Gençken ise bu durumlara takmazdım kafayı. Ayrıca alacağım para da hayli düşmüş olacak. Tahmini işi bilmediğim için 700-800 lira gibi paralara çalışıcam. Bunu da işi öğrenmek için feda olarak düşünüyorum. Ayrıca işten kendim çıktığım içinde tazminatımı da yakıcam ve kurulu ortamımdan farklı bi ortama geçicem. Şu an bekarım ve ileriki tarihlerde evlilik gibi bi durum gözükmüyor. Ama nasip kısmet belli olmaz. Biriyle tanışırsam yaş fazla da ilerlemeden evlenmemde gerekicek. Yeni işe başlarsam o işte biraz sarpa saracak. Evlenirsem de zaten o ihtimali hiç deneme imkanım kalmıyıcak. Şu an bekarken bi şeyler yapmam lazım ve mantığım ayrı kalbim ayrı söylüyor. Hangisini dinleyeceğimi şaşırdım. İşlerin yoğunluğundan dolayı ikisini bi arada götürme gibi lüksüm yok. Hem o işi hem bu işi yapamam. Seçim yapmam lazım. Bi yandan da iyi niyetli bi insanım ve o tarz işlerde biraz kurnaz olmak gerekir. Sanayici çakalları az çok hepiniz tanıyorsunuzdur. Acaba üstesinden gelebilir miyim ? Ya da hangisini tercih etmeliyim. Kararsız kaldığım için sizinle bunları paylaşmak istedim.

Ustalık yaşla değil kafa ve beceriyle alakalıdır hiç sanayide çalışmadım ama en kral ustayı getir koy 2 araba karşımıza motoru en kısa zamanda kim indirip kaldıracak kapışalım o kadar iddalıyımdır bu iş yetenek işidir. Birkere kafana bunu koy hocam. çıraklığa gelince bunuda kaldır rafa hayatın mahvolur biraz daha para biriktirip kendine dükkan açıp bir usta koyarsın mutlu nmesut işide kaparsın maksimum 1 senede eğer yatkınlığın var ise..

• işine devam et bence.
    boş zamanlarında sanayide bir usta bul git orada takıl aracın altına yat vs.
    kendine araç al sök tak.

hobi olarak düşün bence.
    sanayi esnafının durumu zaten bitik...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ufuk-34JD58

Sanayide tamirci olmak istiyorsan vazgeç, dürüst olupta hali vakti yerinde usta hiç görmedim hepsi kıt kanaat geçiniyor.
    Bu saatten sonra sanayide yapamazsınız. Sanayide yapabileceğiniz tek iş parçacı dükkanı açmak olur ki o benim de aklımda.

Ama işinizden memnun olmadığınız yönleri düşünüp onu değiştirmek için neler yapabilirsiniz onu düşünün. Bölüm/sınıf/konum değişikliği vs gibi.

O da çözüm değilse bence riski sanayiye girerek değil direk olarak kendi işinizi kurarak alın.

Birilerinin yanında çalışmak için yaşınız çok geç. Eskisi gibi öyle iş öğretecek adam da kalmadı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bozak07

Bu saatten sonra sanayide yapamazsınız. Sanayide yapabileceğiniz tek iş parçacı dükkanı açmak olur ki o benim de aklımda.

Ama işinizden memnun olmadığınız yönleri düşünüp onu değiştirmek için neler yapabilirsiniz onu düşünün. Bölüm/sınıf/konum değişikliği vs gibi.

O da çözüm değilse bence riski sanayiye girerek değil direk olarak kendi işinizi kurarak alın.

Birilerinin yanında çalışmak için yaşınız çok geç. Eskisi gibi öyle iş öğretecek adam da kalmadı.

Alıntıları Göster
    Bende 22 yaşındayken senin gibi düşünüyordum , Amerikaya gitmiştim 3,5 ay
    Oluk firmasında çalışmıştım , ama ortamı vs parası da çok güzeldi ,
    Ama sonuç olarak mühendistim , türkiyeye geldim , bu işi açsam mı açmasam mı diye düşünürken , askere gittim geldim evlendim bir baktım bir uluslararası müteahitlik firmasında 4 senedir çalışıyorum,
    Ama hayallerin bu yönde ise , hayallerinin peşinden koş . Yoksa insan ileride maddi şeylerle kendini tatmin etse bile doyuma ulaşamıyor

• Olabilir, seversen eğer diğer insanların 1 yılda kat ettiğini 1 ayda kat edersin.Benim tavsiyem tamircilik filan konusunda bir marka yada bir alanda uzmanlaşman...Örneğin araçların beyin tamiri gibi gibi bir konuda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: one man one engine

Olabilir, seversen eğer diğer insanların 1 yılda kat ettiğini 1 ayda kat edersin.Benim tavsiyem tamircilik filan konusunda bir marka yada bir alanda uzmanlaşman...Örneğin araçların beyin tamiri gibi gibi bir konuda.
    yaş kemale ermiş. iş işten geçmiş. kurulu düzeni bozma. helal süt emmiş bir kız bul evlen. fabrikada çalışmaya devam et. boş yere maceraya atılma. bu yaştan sonra ne yediğin lafı kaldırabilirsin ne de 700-800 lira para almayı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: leonidas26

yaş kemale ermiş. iş işten geçmiş. kurulu düzeni bozma. helal süt emmiş bir kız bul evlen. fabrikada çalışmaya devam et. boş yere maceraya atılma. bu yaştan sonra ne yediğin lafı kaldırabilirsin ne de 700-800 lira para almayı.

Alıntıları Göster
    sanayide ustaların kendi yanlarında dönem dönem çalışan çıraklık yapan oğullarına sürekli ettikleri laflar şudur, bak gör halimi oku adam ol benim gibi olma

kendi yerinde ustalık yapıp güzel paralar falan kazanılacağını falan sanıyorsan dünyadan haberin yok demektir, öncelikle bu tarz işlerin hep başında olmalısın, yani çıraklara bırak ben yokken halletsin yok, bu yüzden her gün hatta bazen pazar da dahil geleceksin akşam da işe bağlı olarak çok geç bile çıkabileceksin, saati yok bu işin, müşterin ararsa hallediver şu işi derse paşa paşa açacaksın o dükkanı

sanıldığı gibi işçilikten birşey kazanamazsın, bu işlerde para parçadan kazanılır ama ustaya gelen adamlar her zaman parçasını kendi alma eğilimindedir, yani tüm gün yırtınır şanzıman şu bu indirir takarsın alacağın para en fazla 200 tl olur, dükkan kirası masraflar şu bu derken bu paralar uçup gider, ancak kendini çevirirsin, en ufak bir sağlık probleminde patlarsın, bu iş güç gerektirir, belinde biraz problem çıksa balata bile değişemezsin, eğil kalk yapamazsın

sonuç olarak kimse standart bir oto tamir işiyle bir yere gelemez, ha farklı dallara girersin az emek daha yüksek bedelli chiptuning, folyo kaplama vs gibi işlerde belki kazancın daha fazla olur ama motor ve kaporta tamirinden birşey çıkmaz, sürüyle usta tanıyorum hepsi bir yolunu bulup bu işten kurtulmaya çalışıyor, üstelik bunlar yetkili servis şefliği yapmış hala yığınla müşterisi olan kazanç sıkıntısı olmayan insanlar

• quote:

Orijinalden alıntı: KaSaTuRa.

sanayide ustaların kendi yanlarında dönem dönem çalışan çıraklık yapan oğullarına sürekli ettikleri laflar şudur, bak gör halimi oku adam ol benim gibi olma

kendi yerinde ustalık yapıp güzel paralar falan kazanılacağını falan sanıyorsan dünyadan haberin yok demektir, öncelikle bu tarz işlerin hep başında olmalısın, yani çıraklara bırak ben yokken halletsin yok, bu yüzden her gün hatta bazen pazar da dahil geleceksin akşam da işe bağlı olarak çok geç bile çıkabileceksin, saati yok bu işin, müşterin ararsa hallediver şu işi derse paşa paşa açacaksın o dükkanı

sanıldığı gibi işçilikten birşey kazanamazsın, bu işlerde para parçadan kazanılır ama ustaya gelen adamlar her zaman parçasını kendi alma eğilimindedir, yani tüm gün yırtınır şanzıman şu bu indirir takarsın alacağın para en fazla 200 tl olur, dükkan kirası masraflar şu bu derken bu paralar uçup gider, ancak kendini çevirirsin, en ufak bir sağlık probleminde patlarsın, bu iş güç gerektirir, belinde biraz problem çıksa balata bile değişemezsin, eğil kalk yapamazsın

sonuç olarak kimse standart bir oto tamir işiyle bir yere gelemez, ha farklı dallara girersin az emek daha yüksek bedelli chiptuning, folyo kaplama vs gibi işlerde belki kazancın daha fazla olur ama motor ve kaporta tamirinden birşey çıkmaz, sürüyle usta tanıyorum hepsi bir yolunu bulup bu işten kurtulmaya çalışıyor, üstelik bunlar yetkili servis şefliği yapmış hala yığınla müşterisi olan kazanç sıkıntısı olmayan insanlar

Alıntıları Göster
    yaş geçmiş artık , 17 olsa tamam derdim ama 1-2 senede öğrenilecek iş değil bunlar. ömrünü ortaya koyacaksın ki iyi hizmet sunacaksın insanlara, haliyle getirisi de fazla oalcak senin için.

• quote:

Orijinalden alıntı: anyhill

yaş geçmiş artık , 17 olsa tamam derdim ama 1-2 senede öğrenilecek iş değil bunlar. ömrünü ortaya koyacaksın ki iyi hizmet sunacaksın insanlara, haliyle getirisi de fazla oalcak senin için.

Alıntıları Göster
    sadece turbocu, beyinci, airbagci, direksiyon kutucu gibi spesifik bir alanda uzmanlaşmanızı öneririm. iş çıkışı ve hafta sonları üstüne düşerseniz sıkı bir çalışmayla öğrenilebilir. bu alanlarda sadece bir mil yağlayıp, değiştirip ya da segman takıp 200-600 gibi parça başı işçilik ücreti alıyorlar. uzman motorcu bir arkadaşım mesleği bıraktı şu anki işleri gayet tatmin edici. sanayi ve ustalık sektörü herkesin beklentilerini karşılamayabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: _mp_

sadece turbocu, beyinci, airbagci, direksiyon kutucu gibi spesifik bir alanda uzmanlaşmanızı öneririm. iş çıkışı ve hafta sonları üstüne düşerseniz sıkı bir çalışmayla öğrenilebilir. bu alanlarda sadece bir mil yağlayıp, değiştirip ya da segman takıp 200-600 gibi parça başı işçilik ücreti alıyorlar. uzman motorcu bir arkadaşım mesleği bıraktı şu anki işleri gayet tatmin edici. sanayi ve ustalık sektörü herkesin beklentilerini karşılamayabilir.

Alıntıları Göster
    su an ne ıs yapıyorsun ne kadar alıyorsun ısın yogunluk ve agırlıgına gore aldıgın para deger mı bunu dusunerek karar ver kendı ısyerını acabılırsın temız bı ıs

• Bu yaştan sonra adama koyar çıkarlık çay getir onu yap bunu yap diyecekler. Birde sana is öğretiyorum diye 700-800 tl bile vermeyebilirler. Yaş olmuş 27 nezaman öğrenip usta olacaksın birde o var. Hadi bir şekilde usta oldun diyelim çevre yapman lazım artık arabalar hep sıfır yada sıfıra yakın öyle sanayiye çok tanınmış büyük biryer değilsen pek is düşeceğini sanmıyorum millet genelde yetkili bayi servisine götürüyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.