Şimdi Ara

İşlemci fan enerji kablosunu yanlış yere taktım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
1
Favori
2.565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

bugün işlemci (fx8350) ve ekran kartımı (r9 290 tri-x) söküp tozunu aldım. termal macununu temizleyip yenisini sürdüm ve geri taktım anakarta. anakartta işlemci fanının enerji alması için gerekli bir soket var biliyorsunuz. bunun sağında ve sol bitişiğinde de anakartta "cha_fan" yazan, tahminim o ki kasa fanı anlamına gelen aynı boyutta diğer 2 soket var. dalgınlığıma geldi ve bunlardan birine taktım kabloyu. açtım bilgisayarı, bir "çıt" sesi, hafif duman ve yanık kokusuyla bilgisayar meşhur "bip"ini verip "yeni işlemci tanınamadı" gibi bir uyarı verdi. neyse kapattım ben bilgisayarı. o kabloyu yanlış taktığımı gördüm ve doğru yerine taktım yeniden.

sonra bilgisayar açıldı. şu anda da o bilgisayardan yazıyorum bunu. ama sorun şu ki, oyuna geçtiğim zaman, ya açılırken ya bir süre sonra hiç uyarı, kırmızı ekran vs vermeden çat diye kapanıyor ve kasadan enerji kablosunu çıkarıp geri takmadığım sürece açılmıyor. şu an normal modda ekran kartı, işlemci ve kasanın stok fanları çalışıyor. oyun sırasında enerji yetmiyor gibi bir şey düşünüyorum ama işi bilen abilerimiz vardır, çözüm bulur diye buraya yazmak istedim.

yanıtlarınızı bekliyorum, teşekkür ederim.

• Hafif duman ve yanık kokusu geldiyse büyük ihtimal anakart zarar gördü.Soketleri kontrol edin gözle görülebilir yanık var mı diye.
  • Cpu fan soketini dogru taktıgına emin misin ? Kontrol et yine. Ardından fan xpert e gir masaüstünden oradan fan değerlerini arttır.

edit/ PSU yu da kontrol et.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hawk-Claw -- 4 Eylül 2016; 0:25:37 >
  • Yanılmıyorsam o ilk yanık kokusu ve çok kısa duman yanlış taktığım chasisfan kısmından gelmişti. Tavsiyeniz üzerine ilgili kabloyu da çıkararak gözümle iyice taradım anakartı ama yanık lekesine denk gelmedim. Biraz önce fifa 16 açarak yeniden denedim ve yine kısa süre içinde kapandı bilgisayar. Tam fanlar hizlanmaya başlamışken oldu yine. Saatlerdir canimi sıktığı için bugünlük pes ettim. Yarin yeniden bakacağım. Teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşlemci fanını kasa fanı yerine bağladın diye sistem zarar görmez. Sen temizlik yaparken veya montaj yaparken yanlış birşey yapmışsındır. Sistem ısındığı için kapanıyor olabilir sıcaklıkları kontrol et
  • Yanlış sockete takma ile yanma olması pek ihtimaller dahilinde değil. Zamanında P3 işlemcimin fanını değiştirmek gerekmişti. - + kısımlarını ters takınca bildiğin alev almıştı fan. Öyle bir durumda bile, hemen elektriği kesip, fan kablosunu düzeltince sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam etmiştim o sistemi.

Günümüzde zaten üçüncü parti fan kullanmadığın sürece fan kablosunu - + bakımından ters takamazsın. Taksan bile güç kaynaklarında gerekli koruma mekanizmaları mevcut olduğundan sisteme zarar veremezsin. Hangi güç kaynağını kullanıyorsun sistemde?
  • tekrar merhaba.

2 yıldır aynı donanıma sahibim ve bahsettiğim temizlik işini 2-3 kere daha yapmıştım. sadece kuru mendil ve kürdan gibi şeylerle biriken tozları alıyorum. bahsettiğim fan kablosu konusu dışında bir şeyi atladığımı sanmıyorum. biraz önce yeniden söktüm parçaları ve daha detaylı baktım yanık izi var mı diye bulamadım. ama yanık olduğu sırada kasa içiyle göz temasım vardı ve oyuna girdikten çok kısa süre sonra yeniden pıt diye kapandı sistem. hem mavi/kırmızı ekran almadığım, hem de geri açmak için kasa arkasındaki enerji kablosunu çıkarıp takmam gerektiği için problem güç kaynağında olabilir diye düşünüyorum ben de. kullandığım güç kaynağını da imzama ekledim.

tabi ekran kartıyla ilgili de bi problem olabilir oyun sırasında olduğu için ama gerçekten sadece yerinden çıkarıp gözüken tozları temizlemek dışında bir şey yapmadım. çok enteresan.

@hawkclaw anakart modelim fan xpert'i desteklemediği uyarısıyla program kurulumunu yapamadım. psu için nasıl bir kontrol yapmalıyım anlamadım.

ek olarak termal macun uygulamamdan da şüpheleniyorum. miktarı ayarlayamamış olabilirim. yeniden yapmalı mıyım?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yeni veri: bahsettiğim sorunu fifa 16 oynarken yaşıyordum. biraz önce gta v açtım. iki oyunu da 1080p ve yüksek grafik ayarında oynuyorum normalde. bu sefer gta v'i pencere modunda açtım sıcaklıkları da takip etmek için. 3-4 dk oynadıktan sonra alt+enter ile tam ekran komutu vermemle beraber bilgisayar yeniden kapandı. dün gece fifa'da da benzer durum olmuştu. tam ekrana geçtikten çok kısa süre sonra kapanmıştı. şimdi 1080p ayarla pencere modunda fifa açtım yine maça girer girmez kapandı.

sorunu anlamanızda yardımcı olabilir diye düşünüyorum. teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tzpf -- 4 Eylül 2016; 13:48:15 >
  • m5a97 ler zayıf anakartlar lakin cpu fanı sys fana taktınız diyede bozulacak anakartlar degiller bence sizin sorununuz farklı gpu termal macun yenilemesi yaptım diyorsunuz yanlış yapmış olabilirmisiniz eski macunu dogru biçimde temizleyip yeni macunu öle mi sürdünüz dilerseniz sistem açık kalabilirse birkaç benchmark ve stress testi yapın sıcaklık degerlerini burada paylaşın ve poweriniz 600 watt üstüne 8350 ve r9 290 baglı dilerseniz oc varsa stock haline çevirin hatta ekran kartını ve işlemciyi underclock edin olabildiğince güç tüketimini düşürerek deneyin.
  • hem bütçe hem teknik bilgi yetersizliğinden bu şekilde bi donanıma sahibim. gpu değil, cpu için macun yenilemesi yaptım. gpu'yu anakarttan çıkarıp geri takmak dışında bir demonte işlemi yapmadım. gün içinde cpu macununu yenileyeceğim. oc yapmadım. dediğim gibi işi kendim için fazla kompleksleştirmemeye çalışıyorum. test işini basitçe bugün yapabilir miyim bi denerim. teşekkürler.

bi hafta sonu yalnız kaldım oyun oynayayım dedim. sonra dur bi temizleyeyim öyle oynayayım dedim:)

edit: testler için yazılım önerilerinizi almak isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tzpf -- 4 Eylül 2016; 16:38:59 >
  • ekran kartinizi sokup aida64 ile islemcinizi strese sokup sonucu bildirin...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Macunu yeniledim. Bu sefer kırmızı ekran alarak kapanmaya başladı :) ekran kartı driverlarini tamamen silip yeniden yükledim. Sorun devam etti. Şimdi eski ekran kartımla deneyecektim, onu taktım. Aida64 ile cpu stress testine basladim. 10dk kadar oldu. 2 çekirdek 63, diğer 2si 40 derece civarında stabil. Ne kadar devam ettirmeliyim bilemedim. Test sonrası eski kartimla oyunları daha düşük ayarda deneyeceğim sanırım. Ama aklım almıyor gercekten bir şey yapmadım ekran kartı üzerinde.

• Sorun ekran kartında sanırım statik elektrik ve benzeri birşeyden dolayıda olmuş olabilir gerçi 2010 dan sonra bileşenler biraz daha dayanıklı oldu bu konularda ama hala bir arızalanma ihtimali var emin olmak için bünyesinde 750 watt power bulunduran başka bir sistemde dene eger ordada sıkıntı yapıyorsa ekran kartını servise verebilirsin ama ekran kartı normal çalışıyor bir sorun yoksa muhtemelen power yetişemiyor sonuçta daha alt model bir kartla denemişsiniz daha az güç tüketimli oldugunu varsayıyorum eger bu sekilde duzgun calistiysa power yetersiz kalıyordur.

• testi 20 dakika uyguladım. sıcaklıklar stabil kaldı. sonrasında eski ekran kartım "his ati radeon 5750 icooler iv 128bit 1gb ddr5" ile driverlarını yüklemediğim halde fifa 16 açtım ve oyunun önerdiği maksimum ayarlarda maça kadar girebildim. zorlandı takıldı ama kapanmadı. başına bi iş gelmesin diye kapattım:)

mevcut ekran kartımı yeniden taktım. oyuna girmediğim sürece bir sıkıntı yok. 1080p video da izleyebiliyorum. ya kartta aklımın almadığı bir sorun var ya da karta gelen 8 delikli kabloda bir sıkıntı var. tozunu aldığım şeyin daha performanslı çalışması gerekiyordu:/

hepsiburada'dan almıştım. garantisi devam ediyor ürünün. vermeli miyim? yoksa beşiktaş civarında önerebileceğiniz birileri var mıdır?
  • @wolves mesajınızı şimdi gördüm. 2 yıldır aynı donanımları kullanıyordum. başka bir sistemde deneme imkanım maalesef yok gibi. bu bahsettiğim çıt sesi yanık kokusu falan ile güç kaynağı etkilenmiş olabilir mi?
  • tzpf T kullanıcısına yanıt
    Bence sorun powerda tabi her parçayı teker teker test etmeden kesin birşey sölemek zor ancak anlattıklarınıza bakarak şunu söleyebilirim bilgisayar yüke girdigi zaman kapanıyor ve yükte iken r9 290 az güç tüketmiyor dedigim gibi 750 watt powerli bir sistemde o karti denerseniz tam olarak emin olmus olursunuz.

• Valla şimdi yemek yerken sadece Chrome ve 2 sekme açıkken bırakmıştım yine kapanmış. Aldık başımıza belayı :)

• Normal internette gezinirken yeniden kapandı. Tamirciye falan vereyim ben bunu en iyisi. Acmayacagim artık. Gittikçe kötüye gidiyor. Yardımlarınız için teşekkürler.

• %90 power supply hocam.
  • Ekran kartının anakart sokete iyi oturduğundan emin olun. Kasaya vidasız montaj yapın elinizle ittirin kartı tabi kasayı masa üzerine veya uzay montajı yapmanız bu durumda gerekiyor. Benim tahminim anakarta tam oturmuyor ekran kartı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.