Anakart Asus TUF B450 Plus Gaming, İşlemci R9 3950x (16/32), Güç Kaynağı Cooler Master V1200 Platinum 1200W...İşlemci yaklaşık 8 aydır voltaj vermeden biostan OC modunda ortalama 4.2 GHZ de 7/24 çalıştı...Corsair H100x sıvı soğutucu kullandığım için sıcaklık yazın bile 70 dereceyi geçmedi fakat buna rağmen işlemci güç kablosunun her iki soketininde birer dişi yandı... sorun anakarttın işlemciyi yeterince besleyememesi için ısınmasını yoksa güç kaynağı kablosunun kalitesizliği yada başka bi sorunmu tam anlayamadım |
İşlemci Güç Kablosunun Yanması
-
-
Kablolarda eskiyor, kac yillik bu güc kaynagi? Simdi telden göremedim, 16awg degil heralde bir kac review e baktim fakat bulamadim, o halde 18awg diyelim biz. Max 330 küsür tasir o kablo, bu degerde de hayli sicak olur. Kablo kalitesi yani alasimdaki bakir yüzdesi önemli ama bence islemci 70 derece iken anakartin mosfetleri 100 üzerine cikmistir eps soketi de cevre sicakligindan mutlaka etkilenmistir. güc kaynagida eski ve soketlerin plastigininde bir ömrü oluyor. Tek sebeple degil, üstelikte voltaj arttirmadan da olsa overclock yapmissiniz. Hani bence bu iskenceye iyi bile dayanmis sistem, 8 ay diyorsunuz hemde 7/24...
Kabloyu kaliteli 16awg lik bir model ile degistirip, islemcinin voltajini cok az düsürüp stabil bir yerde birakip, biraz sistemi izlemek lazim. Kablo tekrar isiniyorsa anakarti degistirmek gerekebilir, anakarti degistirdim yine izledim yine isiniyor, o halde psu nunda degismesi gerekir. Burda anakart olarak x570 / b550 tomahawk yahut b550 gaming edge düsünülebilir. Asus seviyorsaniz b550 A / E yahut x570 A gibi modeller düsünülebilir. Güc kaynagi olarakta xpg core reactor yahut asus strix/thor, msi agf, fsp hydro g pro gibi modeller düsünülebilir. Yani sizin her ihtimale hazirlikli olmaniz lazim, durum bunu gösteriyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
pek uzman değilim elektrik konusunda; ama voltaj artırmadan oc yaparsan fazla akım çeker böyle olunca da iletkenler fazla ısınır.
uzun lafın kısası senin hatan.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shruikan -- 16 Kasım 2021; 1:29:1 > -
@kunGFu cevap için teşekkürler hocam...küçücük yazılardan okuduğum kadarıyla ürün 18awg ve 300V...psu nun ikinci sahibiyim 2017 alan kişi 1 yada 2 sene madencilik yapıp kutusuna kaldırmış..bende marttan bu yana o işi yapıyorum..daha önce 4lü soketin birinde erimeyi farketmiştim fakat nasılsa çalışıyor diye umursamadım sonrasında işlemci hızı 2.5 GHZ yi geçmeyince tekrar baktığında 4 lü soketlerden birinin 1 dişi diğerinin de 2 dişi erimişti ve bu arada anakart biraz fazla ısınıyordu anakartın üzerinde nereye dokundum tam hatırlamıyorum ateş gibi olmuştu fakat anakart rig olarak kurulu ve balkondaydı ona rağmen yinede çok sıcaktı.. sahibinden com da Asus TUF X570 Plus Gaming Wi-Fi buldum 1250 liraya 1,5 sene daha garantisi varmış yarıın alacan aksilik olmazsa sıfırı 2200 olduğu için fiyatı gayet uygun yalnız bu anakartta işlemci 8+4 pin girişi var güç kaynağının çıkışı ise 4+4..ikinci bi güç kaynağı daha bağlı sisteme onun 4 pin soketinide takıp 4+4+4 şeklinde yapsam olur mu yoksa 4+4 pini 8+4 e çeviren dönüştürücümü alsam(ne kadar işe yarar bilmiyorum) yada 4+4 yeterli gelir mi... bu arada 16awg li kabloyu nerden bulabilirim hocam modüler PSU kablosu bulmak zor biraz olsa da her güç kaynağının aynı değil sanırım..sahibinden com da baktım corsair in satılıyor fakat satıcı daha önce alan birinin thermaltake güç kaynağında çalışmadığını söyledi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi carloska -- 16 Kasım 2021; 1:31:6 >
-
peki hocam burda anakart fazla ısınıp güç kablosunu mu yaktı yoksa güç kablosu fazla ısındığı için mi eridi ve anakartın soketine zarar verdi..
-
işlemci fazla akım isteyip anakart da o fazla akımı verince kablo sıcaktan erimiş. soket de aynı sebepten zarar görmüş olabilir.
bu tek prize bir sürü elektrikli alet bağlamak gibi. evde tek prizden 3-4 kwh elektrik çekmeye kalkarsan bayağı bir yeri yakarsın: priz yanar, duvar içindeki kablolar yanar, sigorta yanar, sayaç bile zarar görebilir.
bir oyun ya da iş esnası işlemci spike yapıp fazla akım çekip olmuş olabilir; yoksa 7-8 ay çalışıp da şimdi olmasının başka mantıklı açıklaması gelmedi benim aklıma.
-
üşenmeyip bu saate kadar uğraştım ve sonunda rigi tekrar çalıştırdım...bu sefer ikinci güç kaynağının kablosunu kullandım(bişi olacaksa ona olsun ana güç kaynağının son kalan işlemci güç kablosunu riske atmaya gerek yok) işlemciyi biostan 28 e kadar düşürdüm daha da aşağı düşmüyordu tabi voltajıda 1.4v dan 1 e kadar düştü otomatik olarak (manuel düşürmek için bi ayar bulamadım offset mode + ve - seçeneği vardı pek bilmediğim için kurcalamadım)fakat rigde 3.7 GHZ de çalışıyor.. yeni anakartı alıp takana kadar sorun olmaz umarım
-
hocam tekrar mrb.. bu seferde ekran kartı güç kablosunun soketi yandı neyseki ekran kartının güç soketini değil güç kaynağının güç soketi erimiş.. sanırım bu güç kaynağına güvenerek mining yapamicam.. bildiğiniz kaliteli kalın bakır kablolu (16 awg yada varsa daha kalın) önerebileceğiniz bi ürün var mı fiyat çok önemli değil aklımda asus rog thor 1200W Platinum var sizin önerebileceğiniz bi ürün var mı..teşekkürler
-
yahu o 8pin kablolar 150w çeksin diye kullanılıyor. fazlasında ise böyle yanar.
işlemci için 2x8 pin girişli anakart kullan, psu'dan 2 ayrı 8pin çıkışı alacaksın.
ekran kartı için de 200w üzerindeki kullanımda 2 ayrı 8 pin çıkışı kullanacaksın.
daha kalın kablo ile yüksek güç taşısan bile yüksek akımın uçlardaki ısı oluşturmasını engellemeyecek. bu sefer de psu/anakart/ekran kartı tarafı ısınıp eriyecek veya psu'da yüksek akım koruması devreye girip sistemi kapatacak.
şansını zorlamak istiyorsan güç bağlantı noktalarını fan ile soğut, en azından erimeyi önleyebilir.
-
Merhaba, cpu eps de bir sorun yok diyorsun? Simdi pcie kablosunda sorun cikti? Peki hangi ekrankarti ile cikti ve molex vs coklayici takili miydi? Kac watt ile yandi bu soket? Kac ekrankarti takilacak, coklayici olacak mi olmayacak mi ona göre bakmak lazim. Ama sendeki güc kaynagi, kablolariyla, soketleriyle, yasiyla senin ihtiyacina cevap veremiyor gibi duruyor... Onu sakin bir kullanim icin kenara alalim. Mining daha farkli, bir maraton gibi...
Edit: isinan kablonun üzerine fan falan takayim deme, bir sorun var. Misal su borusu kacak veriyor sen onu bantla yapistirmaya calisiyorsun, bu aynen o hesap olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 25 Aralık 2021; 17:52:29 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
cpu ya geçici olarak çözüm ürettim şimdilik.. . ekran kartı ise gtx 3080 250w çekiyor psu dan direkt bağlı psu çıkış tarafı 6 pin ekran kartı giriş tarafı tek kablo üzerinden 2 adet 6+2 pin şeklinde..güç kaynağında toplam ekran kartı çıkışı 6 adet her kabloda 2 adet 6+2 soket var.. yanan kısım ise güç kaynağına bağlı olan 6 pinlik kısım psu nun yuvasıda yanmış içerden ama sadece alttaki 3 pinlik kısım yanmış aynı şekilde psu ya taktığım kablonun da alttaki 3 soketi ve kablosu yanmış tabi burda merak ettiğim güç kaynağının yuvası ısındığı için mi kablo yandı yoksa kablo ısındığı için mi güç kaynağının yuvası yandı ilave olarak kabloyu tam oturtamamakta buna sebep olmuş olabilir mi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi carloska -- 25 Aralık 2021; 18:36:57 >
anakartım Asus Tuf X570 Plus.. işlemci güç yuvası 3x4 şeklinde.. ekran kartı güç kablosu ise güç kaynağından 6 pin çıkış ve tek kablo üzerinden 2 adet 6+2 giriş şeklinde.. sizin bahsettiğiniz her kablodan 1 adet 6+2 kullanıp diğer 6+2 nin boşta kalması şeklinde mi tam anlayamadım
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X