Şimdi Ara

İşletim Sistemi Boot (Başlatma) Sorunu (Uzun, Stresli..)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
6.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, 1 haftadır beni deli eden bir sorunla karşı karşıyayım, sorunun kaynağını bulmak istiyorum.

Bilgisayarıma her hangi bir işletim sistemi yüklediğimde, yeniden başlatınca işletim sistemi açılmıyor. Yaklaşık 20-23 kere farklı kurulumlar denedim, hard disk Partition Table'i baştan oluşturdum, böldüm / biçimlendirdim hatta çalıştığını bildiğim başka bir hard disk bile kullandım.

Windows Vista Hataları:

• BOOTMGR Eksik
    • Windows çekirdeği (ntkrnlpa.exe) eksik (Windows Update için yeniden başlatınca oluşuyordu.)
    • Windows\system32\config\system.. yüklenemedi

Windows 7 (Build 68xx-7022 arası 4 farklı kurulum) Hataları:

• Cannot Find \Windows\System32\hal.dll the file is missing or corrupt

Windows XP Hataları:

• NTLDR Eksik
    • Yeniden baflat: Ctrl+Alt+Del

Windows Server 2008 Hataları:

• System can't boot because of C:\Windows\System32\Config\System is missing or corrupt

Ubuntu Hataları:

• GRUB Error 2

Kalywey ya da iAtkos MAC OS X'leri çalıştırabilseydim onları da kuracaktım

HDD format ve bölümlendirme işlemlerini, XP setup, Vista / Server 2008 / Windows 7 Setup, GParted Live CD, Ubuntu içindeki GParted ve Ubuntu Setup ile ayrı ayrı denedim. Sadece NTFS ve ext3 dosya sistemlerini ve msdos tipi partition table denedim.. BIOS'ta boot ayarlarını kurcaladım, harici tüm donanımları da çıkardım hatta usb ve kart okuyucusu bile anakarttan söktüm..

İşletim sistemi genelde kuruluyor, hatta kapatmayınca 2-3 gün taş gibi çalışıyor (denedim); ancak ilk ya da ikinci yeniden başlatma da bu hatalardan birini veriyor.

Hem IDE / PATA hem de S-ATA model hard disk denedim (Yalnızca 2 tane çalıştığını bildiğim hdd denedim, bir tane sata hdd vardı kafa atıyordu onu taktım sistem bi 30 dakika dayandı, daha sonra kitlendi ancak en azından üzerindeki sistemi sorunsuz başlattı.)

IDE HDD, başka bir anakartta düzgün yüklendi ve çalıştı ayrıca.

Şimdi sorun nerede olabilir !? Tespit etmek için daha ne testleri yapabilirim.

Eğer anakartta bir arıza varsa servise göndereceğim, herhangi bir ayarlama sorunu varsa yardımlarınızla düzelteceğim; eğer hard disk'lerde donanımsal ya da dosya sistemi hatası varsa onların da bakacağız bir şekilde çaresine ama çalışıyordu bunlar hepsi acaba power fazla güç veriyor da bozuldu mu. Artık hiç bir şey bilemez oldum. Alakasız da olsa, RAM'leri testten geçirdim (artık Windows Boot Manager'ın Memory Diagnosis'i dışında bir şey çalışmayınca sıkıntıdan açmıştım) o da bir sorun bulamadı.

Ayrıca, öylesine bir soru:

Elimde ayrıca USB 1 TB HDD var, çok sağlam çalışıyor ancak Windows tabiki de oraya kurulmayı reddediyor, harici olduğu için. Oraya format atmadan bir sistem kurup boot etme yolu olabilir mi? Belki bi kurulum esnasında driver sağlayarak..

Böyle giderse, 4 gb'lık usb belleğe Ubuntu kuracağım oradan devam edeceğim. (Live CD'ler driver yükletmiyor da.)

NOT:

Anakart: Asus P5K SE, BIOS Update'i yapılmış. (Sorun oluştuktan sonra Update ettim, sorun devam etti.), bilgisayar dağılmış haliyle de olsa nick'imin altındaki sistem panelinde görülebilir..

HDD'lere, tam chkdsk / scandisk / yüzey taraması yaptım, dosya sistemini de içerecek şekilde.

Şu an başka hdd'ye erişimim yok, bulabilirsem daha hdd ile denerim ama eğer elektriksel bir arıza varsa belki bozarlar diye takmak ta istemiyorum..

Gene sorunun çözümünü bulamazsam, tanıdık teknik servisleri bir bir gezeceğim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AreaOfEffect -- 18 Şubat 2009; 20:09:19 >

• Ayrıca şimdi eklemek istediğim bir şey var: OS kurulu bölümdeki tüm dosyalar duruyor ancak boot etmiyor; live cd ile kontrol ettim.

Windows CD'si ile boot onarmayı da denedim, onarınca gene açamadı..

Zaten ne zaman cevap almıştım ki şimdi alayım..
  • Yurt dışından gelen Ubuntu Desktop Edition cd'si ile hdd'siz kullanıyorum artık bilgisayarı, hiç mi bilen biri yok..
  • AreaOfEffect
    Şimdi usta;
    Öncelikle biostan first boot device ı cdrom
    Second ı ise hdd yap ve lütfen BÜTÜN DİĞER boot seçeneklerini disable yap.
    Diyorsun ki reset atmayınca çalışıyor ama yeniden başlatınca hata veriyor.
    Sen format atıyorsun,sorun yok.Peki kurulum bittikten sonra, bilgisayar çalışırken pcye usb den birşey takıyor musun?
    Benim tahminim usbden birşey bağlıyorsun ve sistem birdahaki açılışta bu usb cihazlardan boot etmeye çalışıyor.
    Lütfen önce biosda boot menüsünü kontrol et.
    1>cdrom
    2>hdd
    3<disable
    4>disable
    5>disable
    .
    .
    .
    n>disable

Öyle dene lütfen
  • Evet bu anakart usb'den takılan her şeyi boot etmeye çalışıyor. Hatta flash belleği bile hdd olarak tanıtıyor sisteme. Bir de, bilgisayara harici hiç bir şey takmayıp formatlayıp 2-3 kere reset atmayı deneyeceğim. Teşekkürler.
  • quote:

Orjinalden alıntı: AreaOfEffect

Evet bu anakart usb'den takılan her şeyi boot etmeye çalışıyor. Hatta flash belleği bile hdd olarak tanıtıyor sisteme. Bir de, bilgisayara harici hiç bir şey takmayıp formatlayıp 2-3 kere reset atmayı deneyeceğim. Teşekkürler.

Heyecanla bekliyoruz sonucu.Eğer düzelirse çok merak ettim şunun biosu bir kurcalayalım
  • büyük olasılıkla ide kanalları sorunludur. sağlam bi sata harddiskle kurulum yapmayı dene. firstboot device olarak ta hdd yi göster. olmadı anakartını servise gönder.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • USB herşeyi çıkardım sorun devam ediyor.

Anakartımı servisi göndermeyi deneyeceğim sanırsam.

SATA ve IDE hard disk'te de aynı şeyi yapıyor. Artık işletim sistemi setup'tan sonra açılmıyor bile.

Anlamadığım konu, hard disk'ler düzgün çalışıyor eğer cd'den çalışan bir işletim sistemi boot edilirse. Ayrıca, cd'den çalışan bir işletim sistemi başarıyla hard diskleri bölümleyebiliyor, dosyalarını kopyalayabiliyor. Hatta boot bilgisini de yazıyor. Bilgisayar açılırken, Boot Manager (NTLDR, BOOTMGR, GRUB vs.) açılıyor ama o boot manager işletim sistemine erişemiyor.

Mesela, Windows Boot Manager (Vista ile kurulan, BOOTMGR.exe) açılıdğında, Windows'u listeliyor ancak açmaya çalıştığında nereye kuruluysa sanki yokmuş gibi davranıyor. Ubuntu ile baktığımda, Windows'un tüm dosyaları duruyor. Ubuntu kurmayı denediğimde de aynı şeyi yapıyor (GRUB Error 2).

Ayrıca, geçen gün IDE hdd'ye Ubuntu başarıyla kuruldu ve açıldı. Restart da attım sorun çıkmadı. Sonra Windows kurarım madem çalışıyor dedim, gene aynı hatayı verdi. (Çeşitli hatalar, hal.dll ya da bootmgr vs.)

Neden bir çalışıyor bir çalışmıyor.. Belki kasa üzerindeki ek zımbırtılar (lcd panel vs.) zarar veriyordur diye kasayı bile değiştirdim.

Jumper'dan master yapmayı denedim de, bilgisayarın jumper kavramı yok sanırsam JumperFree Configuration diyor. Marvell IDE denetleyicisi IDE diskleri tanıyor, SATA da 4 sata bağlantısı kontrol ediyor.

BIOS'u fabrika ayarlarına geri döndürdüm, gene bir fayda etmedi. Boot ayarlarını da değiştirdim, hard disk tanımlalarını değiştirdim. Sadece hdd'yi bıraktım gene olmadı.

Arkadaşlar deneyebileceğim başka bir şey var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AreaOfEffect -- 23 Şubat 2009; 0:24:39 >

• Arkadaşlar alakasız da olsa, öneri duymak istiyorum. (Monitörü ters çevirme bile olsa.)

Çünkü denemediğim şey neredeyse kalmadı. Başka bir power ve işlemci ile deneyeceğim ve gene olmazsa anakart'ı servise göndereceğim.
  • Bu başlığı 2 - 3 kere okudum ama şimdi okumadım o yüzden yukarılarda daha önce yazılanları kaale almadan oku.
    Yazılım anlamında bir sorun olduğunu düşünmüyorum,yani bios ayarlarında birşey olsun,pek sanmıyorum.
    Ama yine de kesin emin değilim tabi..

Senden ricam, ide/sata kablolarını değiştirerek dene eğer denemediysen.Eğer bu da çözüm olmazsa ram ya da ramleri değiştirerek dene.
    Eğer bu da çözüm olmazsa işlemciyi değiştir son olarak.
    Yine aynı şeyler oluyorsa sistemini anakart hariç başka bir sistemde denemeye çalış imkanın varsa.(kablolar vs herşey dahil bir tek anakart kalacak şekilde)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesuthaksoy -- 23 Şubat 2009; 9:12:14 >
  • Bak arkadaşım aynı sorun daha önce benim de başıma geldi. bende senin gibi harddiskte sorun olduğunu düşünüp harddiski değiştirdim ama aynı sorunu bi süre sonra tekrar yaptı. powerdan şüphelendim onu da değiştirdim yine olmadı. en son anakartı değiştirince düzeldi.
    Hardiskin normal olarak çalışıyor olabilir ancak boot sektöründe sorun varsa kurulu olan sistemi açmaz. ancak yedekleme harddiski olarak kullanabilirsin.
    Söylediğin kadarıyla harddisklerde bir sorun yok. o zaman sorunun anakarttan kaynaklı olmalı. benim aklıma gelenler şunlar.
    eğer bios ayarlarında herhangi bir sorun yoksa büyük bir ihtimal SATA-IDE kontrol entegresinde veya devresinde sorun olmalı.
    ikinci ihtimal eğer cd dvd-rom kullanıyosan onunla donanım çakışması yaşıyor olabirsin ama bu çok düşük bir ihtimal.
    powerdan kaynaklı da olabilir. eğer yeterli beslemeyi veremiyorsa harddiski çalıştırmıyor da olabilir. bu da düşük bir ihtimal ama sonuçta ihtimal.
    yapabileceğin en iyi şey daha fazla kendini yormadan anakartı servise havale etmek.

• Arkadaslar oncelikle cevaplar icin tesekkurler. Uzun yazi yazdigimin farkindayim, amacim sorulari minimum'a indirmek.

Anakartimi servise yolladim, windows kurduklarini, saatlerce calistirdiklarini ve 3-4 kere restart attiklarini ve hic bir sorun olmadigini belirttiler.

Bana, ram'lerimin ayni model olup olmadigini sordular, bende kingston hyper-x oldugunu (bunlar genelde cift satiliyor.) oldugunu soyledim. Ram'lerim de bir sorun olabilecegini belirttiler.

Ram'ler 1066 mhz sogutuculu ddr2, dual channel interleaved mod'da ancak stabilite sorunu cikmasin diye 800 mhz de calisiyordu (Mhz, timing falan ugrasmak istemedim o ayri konu; denedigimde sistem kitlenmisti ben de oylece biraktim 800 de .)

Anakartim geldi, bende sadece 1 adet ram taktim ve windows kurdum. Acildi ve 3-4 restarta ragmen sorun cikmadi. Sonra 2. rami taktim, windows gec acildi hatta event viewer hizmetini baslatamaz oldu (ciddi hata, ancak masaustu gorunuyordu.) sonra o ram'i soktup bir daha baslattim gene bootloader hatasi aldim. 2 kere format attim gene ayni.

Simdi, ram'lerin garantisi var; versem degistirirler mi acaba.

Cunku su anda yarim saattir Memtest86+ v2.01 ram'leri testten geciriyor (test devam ediyor, sabaha kadar birakacagim.) ve hicbir sorun bulamadi, ya ramler icin de sorun yok derlerse?

Yeni ide kablosu kullaniyorum, yarin ya da obur gun elime 500 gb yeni bir sata hdd gecicek; calismalarimi onunla da surdurecegim (ki hdd sorunu olmadigindan eminim.)

Bir de, hdd haric tum donanimlari sokup oyle acmayi deniyecegim. Arkadasin dedigi gibi dusukte olsa bir cakisma mevcut olabilir.

Bu arada: Ayni hdd baska pc'ye takilinca uzerindeki windows aciliyor, bende acilmiyor. (Windows;u benim pc kurdugu halde.)

Denemek icin ram edinmeye calIsiyorum su an.

• 10 saattir calisan memory test'in sonuclari:

İşletim Sistemi Boot (Başlatma) Sorunu (Uzun, Stresli..)
  • Valla seni üzmek istemem ama memtest sağlam dese bile ram ya da ramler sorunlu olabilir.Parite hatalarını falan göstermiyor meret
  • Bu ram'lerde ya da anakartın ramlerle çalışmasında bi anormallik olduğunu kabullendim artık. (Daha çok ram'lerin birinde sorun var gibi geliyor.)

Şu anda bilgisayar tek ram ile çalışıyor, herşey normal gibi. Tabiki uzun süreli test yapamadım haliyle bilmiyorum bundan 2 saat ya da 5 reset sonra ne olur.

Single channel da, dual channel da denedim, iki tane ram takında saçmalıyor.. (Daha önce çalışıyordu.)
    BIOS'tan daha neler deneyebilirim, timing ya da mhz ayarı falan.

Birazdan bu tek ram'i söküp, aynı yere diğerini takacağım bakalım açılacak mı..
  • MBR Boot kayıtlarını onarmayı , yeniden kurmayı deneyin , Hirens Ultimate Boot Disk adında bir cd vardı bende onun içinde Mbr ile ilgili araçlar vardı, internette bulabilirsin yaklaşık 100 mb boo edilebilir bir cd ve içinde bir çok disk programları var
  • quote:

Orjinalden alıntı: SworD1

MBR Boot kayıtlarını onarmayı , yeniden kurmayı deneyin , Hirens Ultimate Boot Disk adında bir cd vardı bende onun içinde Mbr ile ilgili araçlar vardı, internette bulabilirsin yaklaşık 100 mb boo edilebilir bir cd ve içinde bir çok disk programları var

MBR ile ilgili henüz bi problem yok, çünkü hard disk başka bilgisayara takılınca üzerindeki işletim sistemini boot ediyor, bende etmiyor. Hiren's Ultimate Boot Disk bi' yerde vardı da bulamadım onca cd'nin arasında.

Aşağıda yazdıklarım hafif karışık olabilir (2. bilgisayarın eklenmesi vs.) ama genel olayı anlatabildim sanırsam:

Arkadaşlar, ram'leri 2. bilgisayarıma taktım ve onda düzgünce çalıştı. Hiçbir anormallik yoktu. Sonra ram'leri eski bilgisayarıma geri taktım ve 500 GB Sata HDD ile denemeye çalıştım, gene her zamanki gibi aynı sorunları verdi. Ancak;

En sonunda ailece el birliği verip bütün kasaları ve parçaları söktük, power'ları değiştirdik ve öyle açmayı denedik bilgisayarı, sonra eski power'ı bir daha taktık. Ondan sonra herşeyi aynen geri taktık (Hiçbir parçada değişiklik yapmadık.) bilgisayar olması gerektiği gibi çalışmaya başladı..

Bende anlam veremedim, herhalde daha önce bazı kablolarla ilgili bir sorun (tam takılmama) gibi bir şey vardı herhalde (HDD kablolarını 2-3 kere kontrol ediyordum o ayrı.)

Şu an da 2 bilgisayar da sorunsuz çalışıyor, bu sürekli boot sorunu veren de dahil.

2-3 gün sonra tekrar sizi bilgilendireceğim, herhangi bir sorun olursa ya da olmazsa (inşallah.) çünkü sorunun gerçekten çözüldüğünü doğrulamak istiyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.