Şimdi Ara

işsizlik yok insanlar iş beğenmiyor. diyenler içeriye gelebilir mi ? (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
447
Cevap
12
Favori
16.384
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: jac0B0

quote:

Orijinalden alıntı: Yaktaver

Üniverste mezunu adamdan garsonluk yapmasını bekleyenle aynı zihniyete sahip insanlardır, Madem garson olacak niçin üniverste okutuyorsun adama diye sorarlar

hocam inan garsonluk olsa yapıcam hatta şu call center işinde sınav vs. olmasa yine yaparım,

ama yooook iş yok

İş var, fakat ne kadar donanımsız adam var ise başvuruyor o işlere. Türkiyede universite mezunu olmak (bir kaç universitenin haricinde) bir donanım göstergesi değil siz de taktir edersiniz ki. Universite mezunu olup ta iki kelimeyi bir araya getiremeyen, oturmasını kalkmasını, edepli üstüruplu davranmasını ve doğru düzgün konuşmasını beceremeyen o kadar çok insan var ki. Call center da olsa doğru düzgün, donanımlı insanları işe almak istiyorlar tabi haklı olarak. Onca kişiyi tek tek mülakata alıp neden vakit kaybetsinler ki, basit bir sınav ile %80 ini eliyorlar kolayca. Başvurduğunuz işi küçümsemeyin, bu yüzden sınav yapmalarını da yadırgamayın. İlla küçümsüyorsanız bırakın o işi yapmayın, kendinize layık gördüğünüz başka işlere başvurun. Bu sefer de iş bulamıyorum diyorsanız, o iş için gerçekten yeterli donanıma sahip olup olmadığınızı sorgulayın.

Edit: Şunu da ekleyeyim, Türkiye'de verilen iş karşılığı ödenen ücret olması gerekenin yarısı kadar ki bu başka bir konu. Çoğu insan hak ettiği maaşın yarısına çalışıyor, hatta toplumun ufak bir yüzdesi haricinde hiç kimse hak ettiği maaşı alamıyor. Asıl problem bu benim görüşüme göre. Yoksa iş yapacak adama her zaman, her yerde iş var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csmx -- 6 Ağustos 2013; 16:51:17 >

• 2+1 tahminnen 75-85 m2 yapar.
    10-15 sene türkiye için çok genç sayılır.
    Doğalgaz lüks'e girer.

450 kira çok iyi bence...

Biz 1+1 55-60 m2 den bahsediyoruz.

Şu makayese yeteneğinizi bi geliştirin ya......
  • Her gün 100'lerce ilan alıyorum. Her gün ilan sayfalarını kontrol ederim. 1000lerce ilan var. Size tavsiye düzgün bir yer arıyorsanız ya Hürriyet İK'ya bakın, yada hiç bakmayın. Birde Güvenlik işi arayanlar Posta gazetesine bakabilir. Zaten başka yerde bulamazlar Güvenlik Elemanı ilanı.
  • Bu devirde okumak yetmiyor.Sağlam bir dayın olması gerekiyor.Geçen gün gazeteye ilan verdik vasıfsız işçi için.Biri aradı üniversite mezunu olduğunu çok iyi ingilizce bildiğini söyledi önce adama bu iş sana göre değil okumuş adamsın dedik ama adam ne iş olsa yaparım ihtiyacım var dedi.İyi o zaman gel dedik.
  • Hocam kusura bakma ama saçmalıyorsun. Her şeyi geçtim, yalnızca fiziki engelleri sebebiyle o saydıklarını yapamayacak insanlar var. Tarlada çalışmak, günde 6 saat yol falan.. Senin mantığınla ölsün bunlar o zaman.

Ayrıca her şeyi kendine endeksliyorsun. Kocaelide şöyle, burda böyle, fatura bu kadar, televizyon, ısınma, ben çalıştım, yaptım ettim, telefonu şöyle aldım falan.. Bi git gözünü seveyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serpico. -- 6 Ağustos 2013; 16:53:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yuxelmurat

2+1 tahminnen 75-85 m2 yapar.
    Doğalgaz lüks'e girer.

450 lira 2+1 150 lira 1+1 olacak senin aklin aliyor mu ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Serpico. S kullanıcısına yanıt
    fiziksel engelliye zaten devlet dairesi başta olmak üzere her şirkette kontanjan var. ;)

2005-2008 yıllarında **** isimli forumda da bu ve benzeri tartışmaları yapıyorduk.

O zamanda siz ve bu başlıkta bana saçmalıyormuşum muamelesi yapanların kafasında insanlar vardı.

O zaman daha öğrenciydim.

Sene oldu 2013 sizin kafadakiler hala ağlıyor. Ama ben çalışıyorum ve aynı görüşü savunuyorum...

Şimdi yıllardır ağlayan zihniyet mi haklı yoksa ortaya koyduğu rakamların ışığında hayatını devam ettiren mi?

Bence yapabiliyorsanız bunu bi düşünün...
  • kusura bama arkdaşım ben iç mimarım ev daire hesap kitap içini kanımca senden daha iyi bilirim ve evet aklım alıyor...

Mesela 16-9 istanbul projesinde 20. katta 2+1 90 m2 kara evin aylık kirası 2000-2,500

Karasunun küçük karasu mevkiinde sıradan bir apartmanın giriş katı 1+1 50 mt kare aylık kirası 100 TL.

unu senin mantığın aldı mı?

Yer mevki vermeden

2+1=450 ise

nasıl 1+1= 150 olur. demek ne kadar mantıklı?

Sizin (genel) nasıl bir mantığınız var ya?

Adam asgari ücretle çalışıyor. Yeteneksiz geliştirmemiş kendini köyden gelmiş. Gidip darıcada oturamayı versin. gelsin derinceye öğretmenler mahallesinde veya yörüklerde 300-350 TL ye 3+1 ev bulur.

Darıca türkiyenin sanaiye en yakın konumdaki yeri herhalde kiralar yüksek olacak...

Arkadaşım yenikent mah. yeni 0 3+1 evini 500 TL ye kiraya veremedi. pahalı geldi millete...

Size laf anlatılmıyor....

Tüm canlılar hayatları boyunca adaptasyon geçirmişler. Afrikada çok ışıkta yaşayanların teni esmerleşmiş. Avrupanın az ışık alan yerlerindeki insanların tenleri içe açılmış Neden yaşamsal faliyetlerini sürdürebilmek için....

Sen darıca da açlık çekiyorsan kalkıp derinceye geleceksin....

• quote:

kusura bama arkdaşım ben iç mimarım ev daire hesap kitap içini kanımca senden daha iyi bilirim ve evet aklım alıyor...

Mesela 16-9 istanbul projesinde 20. katta 2+1 90 m2 kara evin aylık kirası 2000-2,500

Karasunun küçük karasu mevkiinde sıradan bir apartmanın giriş katı 1+1 50 mt kare aylık kirası 100 TL.

unu senin mantığın aldı mı?

Yer mevki vermeden

2+1=450 ise

nasıl 1+1= 150 olur. demek ne kadar mantıklı?

Sizin (genel) nasıl bir mantığınız var ya?

Adam asgari ücretle çalışıyor. Yeteneksiz geliştirmemiş kendini köyden gelmiş. Gidip darıcada oturamayı versin. gelsin derinceye öğretmenler mahallesinde veya yörüklerde 300-350 TL ye 3+1 ev bulur.

Darıca türkiyenin sanaiye en yakın konumdaki yeri herhalde kiralar yüksek olacak...

Arkadaşım yenikent mah. yeni 0 3+1 evini 500 TL ye kiraya veremedi. pahalı geldi millete...

Size laf anlatılmıyor....

Tüm canlılar hayatları boyunca adaptasyon geçirmişler. Afrikada çok ışıkta yaşayanların teni esmerleşmiş. Avrupanın az ışık alan yerlerindeki insanların tenleri içe açılmış Neden yaşamsal faliyetlerini sürdürebilmek için....

Sen darıca da açlık çekiyorsan kalkıp derinceye geleceksin....

hep kendini geliştirmeyenlerden bahsetmişsin,

kendini geliştirip de iş bulamayanlar hakkında ne diyorsun ?

• quote:

quote:

quote:

quote:

matematik bölümünü neden seçtin?

Bu bölümü bitirip ne iş yapmayı planlandın işaretlerken?

amacım finans kısmına yoğunlaşmaktı,

matematik bölümünde çok az kişi finansa yoğunlaşmak istiyor,

geneli akademisyen veya öğretmen olmak istiyorlar,

o yüzden iş olanağımı daha iyi görüyorum,

ancak finans'ta şöyle bir dezavantaj var;

hayat tecrübesine bakıyorlar, bi iş görüşmesinde hiç garsonluk yaptın mı demişlerdi, hayır demiştim :/

o yüzden şu an ne iş olsa yaparım diyorum, finans sadece sayılar değil insanları tanımaktan da geçiyor.

finans departmanı; yöneticilere en yakın departmandır o yüzden en büyük sorumluluğu bu departmana yüklerler,

gerçekten doğru karar verdiğime inanıyorum ama finans alanı için çok çalışmak gerekiyor her konuda.

edit: neden ağladığımı da söyliyim, benim çok çalışmam gerekirken iş imkanı çok az, internette büfe elemanı ilanına başvurdum

ardından telefon açtım pazartesi bakılıcak CV lere pazartesiden sonra döneriz dediler,

büfe elemanı için ne CV si anlamadım, ingilizce veya ofis programı mı gerekiyor ?

iyide niye ağlıyorsun o zaman?

Çok çalış yönetici ol işte...

çok çalışamıyorum çünkü iş bulamıyorum dedim,

bugün gittim sanayiye pazartesi etiketçide işe başlıycam,

bari garsonluk yapsaydım ama yok istediğim gibi iş bulamıyorum

bölümümle ve hayat amacımla örtüşmeyen bir işte işe başlıycam,

yerleri süpürüp, koli taşıyarak insanları nasıl tanıyabilirim ?

evet üni öğrencisinine verilen iş yerleri süpür, koli taşı, çalışıcak mıyım S..e s..e (seve seve) çalışıcam

Bence hiç başlama o işe...Bir aracı kurumda işe girmeye çalış...asgari ücret olsun, hatta stajyer çalışan olarak gir...ama sevdiğin işte çalış, sevdiğin işte çok fazla yorulsan da, haddinden fazla çalışsan da, sana koymaz...fazladan çalıştığın şeyler de heba olmaz, ilerisi için deneyim olur.

Aç değilseniz, açıkta değilseniz, kendinizi bu kdar düşürmeyin...Sonra millete meze oluyorsunuz..Kendisi orta okul terk, ünide dereceye girmiş adama koli taşıtıyoruz diye havaya girer.

Not: Finans dünyasında, matematik bilmine yatkın, piyasaların içinde olan kişilere çok fazla ihtiyaç var..hatta nobel ödüllü ekonomistlerin çoğu matetaik kökenlidir....tavsiyem alanında yüksek lisans yapman, maddi ihtiyaçlar için de üçe beşe bakmadan piyasadaki kurumlardan birinde işe başlaman.

zaten bu işlerde doğuştan bir yeteneğin varsa...2-3 bin TL ile, işlem yaparak iyi paralar kazanman mümkün.

• Fiziksel engelli demedim, fiziki engel dedim. Herkes tarlada çalışabilecek güce kuvvete sahip değil.

Ayrıca fiziksel engelliler de, dediğin yerlerde kolayca iş bulamıyor. Forumda kekeme bir arkadaş vardı, konusu silinmeseydi okurdun o arkadaşın çektiği zorlukları. Konuyu açmadan önce neler çekmiş, artık gazetelere çıkmıştı hikayesi. Hiç de donanımsız bir arkadaş değildi, bir sürü sertifikası vardı. Sen o pembe gözlükleri bir çıkar önce..

Günde 6 saat yol çekiyorum diyorsun, gece 2-3'lere kadar ek iş yapıyorum diyorsun, sabah 6.30'da tekrar kalkıp işe gidiyorum diyorsun, bir de memnunsun halinden. Üstüne gelip bize, siz de böyle olacaktınız diyorsun..

Şunun iş versiyonu olmuş seninki:
     işsizlik yok insanlar iş beğenmiyor. diyenler içeriye gelebilir mi ?

• jac0B0 kullanıcısına yanıt
    kendini geliştirip iş bulamayan yanlış geliştirmiş demektir.

Bilgisyar mühendisliği bitirip kendini internet kafe konusunda geliştiren adam yerinde sayar. Ama mühendis olsun olmasın doğru bir biçimde 2-3 dil öğrenip c+ java vs. sosyal medya uzmanlığına yoğunlaşan birinin aylık geliri min.5 bin tl.

Mesela bizim iç mimarlıkta.

Geçen eleman alacağız çalıştığım şirkete cvleri inceliyorum.

Kullandığı bilgisayar programları kısmında

Autocad,
    3dmax
    photoshop
    archicad.
    vs
    vs bu ve benzeri programlar yazıyor.

Donanım haber de bile iç miamr veya benseri bir meslekte olamdığı halde bu programların en az 2'sinin bilen 2000 kişi vardır.

Maksat ortam malı olmak değil kendini onlardan ayırmaktır.

yukardaki 4 programı bilmeyip Allplan biliyor olsa anında işe alacağız. Ama yok adam autocad'i öğrenmiş ki kendisi elektrik müh. için geliştirilmiş bir programdır.

Autocadde kalmış geliştirmemiş. oysaki şuan piyasadaki tek mimari program ALLPLAN'dır. diğer programlar ya başkalaşımla yada eklentiler ile mimari işlerle uygun hale geliyor.

Kendini doğru yönde geliştireceksin...

Sabahtan akşama kadar barfiks çekmekle dünya vücut şampiyonu olunmuyor... ;)

• quote:

Orijinalden alıntı: Piêr Dé Sans

İş yok diyenlerin neden genelii belli bir vasfı olmayan, hiç iş tecrübesi olmayan ama iş görüşmesine gittiğinde en az 1500 lira maaş ve masabaşı iş bekleyen tipler?

Ben iş aradığımda 1 ay içinde bulup çalışabiliyorsam pekala herkes bulabilir diye düşünüyorum. Yok bulamam diyen varsa Organize Sanayii lerde hergün onlarca işçi işe alınıyor, işten ayrılanlarda oluyor. Hiç birşey bilmiyorsanız gidin güvenlik kursuna tam kafanıza göre iş işte.

Türkiye de büyük bir istihdam sorunu var. İşçi arayan firma da çok ama iş beğenmeyen adamda. Çalıştığım ofis İK ile yanyana. Sürekli muhabbet halindeyiz. Bazen öyle tiplerle görüşüyorlar ki inanın şu " iş yok abi " diyenler bile kürekle kovalar adamları.

Haspam 23-24 yaşında. OKuldan yeni mezun olmuş. Hayatı boyunca bir iş yerinde bırakın çalışmayı, başvurmayı bile düşünmemiş. Ama gelir gelmez ilk sorusu " ben ne zaman müdür olurum? " oluyor. Bu tip adamlar öyle çok ki kafayı sıyırırsınız.

Ofis boy görevi için 2000 lira isteyen mi dersiniz, akşama kadar veri girecek adamların " ben 1500" den aşağı çalışmam demelerine mi gülersiniz bilemiyorum.

Olay sandığınız gibi değil. Firmalar artık zor durumdalar. Alacakları adamların ya ciddi manada kaliteli olmasını istiyorlar ki bu tür adamları piyasada bulmak zor ve yüksek bedeller istiyorlar. Ya da yeni yetme bir genci alıp yetiştirmek kalifiye hale getirmek istiyorlar. Bu hem ucuz, hem de en garanti yolu. Çünkü şahsı siz eğitirseniz minnet duyacak ve kalmaya devam edecek. Ama yeni yetme mezunlar bile " ben mühendisim abi elimi o işe sürmem 2500 den aşağıda çalışmam" diyince işin rengi değişiyor.

Burada geçenlerde bir tartışmada da aynı muhabbet geçti. Eğer mühendisim diye elini işe sokmayacaksa kusura bakmasın ömrü boyunca iş arasa bulamaz. Sonra da işsizlik var abi diye gezinir durur.

Pier, hacım haklısın da, açlık sınırı 3000 tl ülkede ama. 1000 lira 900 lira, bilmiyorum yani hakikaten düşük ücretler değil mi?

• quote:

Doğalgaz lüks'e girer.

doğalgaz lükse girer ne demek pardon? 1+1'de yaşamak nedir abi? yeni evlinin yada bekarın evidir 1+1, çocuk olunca napcak adam?
    Benim msjıma verdiğin cevaplarıda kabul etmiyorum, 'istanbulda yoksa kocaeline taşin' diye bir durum yok Benimki belki özel durum ama şöyle diyim, annem ve kızkardeşimle yaşıyorum, onları bırakıp farklı bir şehre gitme gibi bir durumum olamaz. Ayrıca benimde anneminde işleri burda istanbulda. Şehir değiştirmek herkese uyan bir çözüm değildir. Sen günde en az 4 saati yolda geçiriyorsun, haftada bir gün sanırım iznin var. Uyku için 5 saat ayırdığını varsayıyorum. İzin günü haricinde stresini neyle atıyorsun, yani bu sadece çalışmaya dayalı hayatı ne kadar sürdürebilirsin?
    bir ailede 1 ceptelefonu bile lüx olur demenin mantığını açıklarmısın? Yılın 2013 olduğunu tekrar belirtmek isterim.
    Allah'a şükür ikimizde çalışıyoruz ve bir şekilde evimize ekmeğimizi götürüyoruz, ama sen benim demek istediğimi anlamıyorsun.. Ben bu şartların bu şekilde olmasına karşıyım, yani daha iyisi olabilcek iken bu halde olmasına. Senin günde 4 saat yol çekmene karşıyım. Yeni evli adammışsın Allah mesut etsin, o 4 saatin 2 saatini daha karınla geçiremiyor olmana karşıyım. Senden benden daha az donanıma sahip, oturup kalkamasını bilmeyen insanların sırf torpili var daha iyi hayat şartlarına sahip olmasına karşıyım. İşin beşiktaşta olmasına rağmen burdan kalkıp Kocaeline yerleşmene karşıyım. 200 lira fazla arttırmak için yapmak zorunda olduğumuz fedakarlıklara karşıyım. Anlatabildim mi?

• Serpico. S kullanıcısına yanıt
    İyide bu mantığı kurmak çok mu zor?

Benim işe gidiş gelişim korkunç uzun ben hayatımdan memnunum...
    Allah güç verdiği sürecede çalışıp memnuniyet seviyemi yükselteceğim.

AMa adam işsizlik var diye ağlıyor hayatından memnun değil?
    Çareyi başka ilde ara orada yaşam daha ucuz diyorum. cevap vermiyor.
    Kendini geliştir diyorum üniversite mezunuyum diyor...

Valla sürekli ağlayıp mutsuz olacağıma. Elimden geldiğince çalışırım ve hayatımı mutlu mesud sürdürürüm...

Ayrıca o gece 2-3 lere kadar çalışmama hayatımı yorucu kılmıyor :D Yaptığım ek işle aldığım PC kasasını görsen 3-5 saatte ben çalışayım dersin :D Ahahahahaa....

Zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır ;)
  • quote:

Orijinalden alıntı: pustherif

quote:

Doğalgaz lüks'e girer.

doğalgaz lükse girer ne demek pardon? 1+1'de yaşamak nedir abi? yeni evlinin yada bekarın evidir 1+1, çocuk olunca napcak adam?
    Benim msjıma verdiğin cevaplarıda kabul etmiyorum, 'istanbulda yoksa kocaeline taşin' diye bir durum yok Benimki belki özel durum ama şöyle diyim, annem ve kızkardeşimle yaşıyorum, onları bırakıp farklı bir şehre gitme gibi bir durumum olamaz. Ayrıca benimde anneminde işleri burda istanbulda. Şehir değiştirmek herkese uyan bir çözüm değildir. Sen günde en az 4 saati yolda geçiriyorsun, haftada bir gün sanırım iznin var. Uyku için 5 saat ayırdığını varsayıyorum. İzin günü haricinde stresini neyle atıyorsun, yani bu sadece çalışmaya dayalı hayatı ne kadar sürdürebilirsin?
    bir ailede 1 ceptelefonu bile lüx olur demenin mantığını açıklarmısın? Yılın 2013 olduğunu tekrar belirtmek isterim.
    Allah'a şükür ikimizde çalışıyoruz ve bir şekilde evimize ekmeğimizi götürüyoruz, ama sen benim demek istediğimi anlamıyorsun.. Ben bu şartların bu şekilde olmasına karşıyım, yani daha iyisi olabilcek iken bu halde olmasına. Senin günde 4 saat yol çekmene karşıyım. Yeni evli adammışsın Allah mesut etsin, o 4 saatin 2 saatini daha karınla geçiremiyor olmana karşıyım. Senden benden daha az donanıma sahip, oturup kalkamasını bilmeyen insanların sırf torpili var daha iyi hayat şartlarına sahip olmasına karşıyım. İşin beşiktaşta olmasına rağmen burdan kalkıp Kocaeline yerleşmene karşıyım. 200 lira fazla arttırmak için yapmak zorunda olduğumuz fedakarlıklara karşıyım. Anlatabildim mi?

senin düşündüğün kadar adam kendini düşünmüyor.

• Selam, okuma yazma biliyor musun?

Yok yani eğer okuma yazman varsa hala nasıl 1+1 bekar evidir diye beni eleştriyorsun??

Ben 1+1 malikanedir mi dedim?

2004 yılından beri ailemden ayrı evde yaşıyorum...

Ayrı kira ayrı elektrik su tel. d.ğaz.

Ayrıca evet d. gaz lükstür. sen sadece yaşadığın dünyadan haberdarsın türkiyenin %70'inda doğalgaz yok.
  • yemin ediyorum bu ülkede manyak torpilde dönüyor kendi işyerimde 4 senelik 36 yaşında pc mühendisinin kovulup yerine müdürün 2 senelik 18 lik myo mezunu salak bir akrabasının alındığını gözümle gördüm bu ülkede şans hırs torpil herşey olucak....kadınlardada tipiyle işe girenide çok gördüm hatta erkeklerde bu daha yakışıklı denilip alınanı gördüm tip bile iyi kartvizit olabiliyo mesala hacı hoca dindar olmak beldiyelerde söküyor şakirt değilseniz bile şakirt yolu yapın!akp bünyeli yerlerde iş kapıyosunuz benim teyze kızı gayat açık saçık bir kızdı arakdaşı torpili buldu yalancıktan tessetürede girdi belediyede sekreter maaşı iyi, mesala kendi kardeşim tam solcu sosyalist biryerde çalışıyor kimse oruç bile tutmuyor çoğu azılı gezici kardeşim sağcı ama solcu taklidi yapıyoryani bu üllkede ekmek yemek istiyosanız her yola gelicen mecbur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 6 Ağustos 2013; 17:35:42 >

• is yok diyenlere kotumle guluyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kerimcem

yemin ediyorum bu ülkede manyak torpilde dönüyor kendi işyerimde 4 senelik 36 yaşında pc mühendisinin kovulup yerine müdürün 2 senelik 18 lik myo mezunu salak bir akrabasının alındığını gözümle gördüm bu ülkede şans hırs torpil herşey olucak....kadınlardada tipiyle işe girenide çok gördüm hatta erkeklerde bu daha yakışıklı denilip alınanı gördüm tip bile iyi kartvizit olabiliyo mesala hacı hoca dindar olmak beldiyelerde söküyor şakir değilseniz bile şakirt yolu yapın!akp bünyeli yerlerde iş kapıyosunuz benim teyze kızı gayat açık bir kızdı arakdaşı torpili buldu yalancıktan tessütürede girdi belediyede sekreter mesala kendi kardeşim tam solcu sosyalist biryerde çalışıyor kimse oruç bile tutmuyor çoğu azılı gezici kardeşim sağcı ama solcu taklidi yapıyoryani bu üllkede ekmek yemek istiyosanız her yola gelicen mecbur

oyuncu olmak lazımmış desene

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.