Şimdi Ara

İşte Türkiye'deki Açlık Sınırını İlk Bulan Adam

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
242
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ''Açlık ve yoksulluk sınırı'' kavramını kimse bilmez ken ilk kez 20 yıl önce Türkiye gündemine getiren kişi bu adam. Peki kim bu adam, tespitini nasıl yapıyor?

İşte Bu Adam
     İşte Türkiye'deki Açlık Sınırını İlk Bulan Adam

Türkiye'de açlık ve yolsulluğa sınırı ilk kez o koydu. Vatandaşın ekonomik hayatına damgasını vuran ''açlık ve yoksulluk sınırı'' kavramını ilk kez 20 yıl önce ülke gündemine Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu getirdi.

Bu hesaplamaları 20 yıldır aralıksız sürdüren Bağdadioğlu, haftada 3-4 sebze-meyve pazarı ve 4 süpermarketten fiyat alıyor. Ankara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksekokulundan mezun olan ve 1980'den bu yana Türk-İş'te çalışan Bağdadioğlu, yaptığı açıklamada, Aralık 1987'den beri açlık ve yoksulluk sınırını hesapladığını bildirdi.Önceleri ''açlık sınırı'' yerine ''gıda harcaması'' ifadesini kullandığını belirten Bağdadioğlu, hesaplamaya nasıl başladığını şöyle anlattı:

''Aralık 1987'de Turgut Özal Başbakandı. Seçim sonrasında bütün temel ürünlere oldukça yüksek oranda zam yapıldı. O zaman bu zammın aile bütçesine yansımasının nasıl olacağı merak edildi. O sıralarda, 4 kişilik ailenin geçinebilmesi için gerekli asgari ücret tutarının ne olması gerektiğiyle ilgili bir yöntemim vardı. Bu aklıma geldi. Zamdan önceki ve zamdan sonraki fiyatların aile bütçesine ne kadar yük getirdiğini buldum. Bu, basında büyük ilgi çekti. Bir sonraki ay, 'Bu ay nasıl oldu?' diye hesapladım. O da ilgi çekti. Daha sonra bir beklenti oluştu. Yapmaya devam ettim.''

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.