Merhaba arkadaşlar bi konuda yardıma ihtiyacım var bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim. Şimdi eşim 2023 15 aralık ta bir işyerine girdi ufak bir işletme. 15 aralık ta 1 yıl dolacagı, için hem kıdem tazminatına hak kazanacak idi hemde yıllık izin hakkı olcaktı. Lakin işveren uzun süredir eşime mobing yapmakta işe sürekli 15 dk erken gelmesini bekliyor. Bazen 1 2 dk, gecikince bisürü laf yapıyor polemik çıkıyordu vs. 1 saat aldığı izine yarım gün ücret kesme gibi usulsüzlükler de yaptı. Sesimizi çıkarmadık onlara sabrettik vs. Eşim çocugumuzdan ötürü 11 ay içinde toplam 6 7 gün devamsızlık yaptı. Patronu sokrana sokrana İzin verdi. Neyse son olarak 22 kasım tarihinde eşime çocuğundan ötürü çok devamsızlık yaptıgını yolları ayırmak istediğini söyledi. Yeni bi personel bulana kadar bulunca da biraz işi öğretirsin ona sende iş arayabilirsin bu süreçte vs. Demiş. Benim eşimde haklarını vs hiç konuşmamış sorgulamamış çekindiğinden ötürü. Şimdi benim bildiğim kadarı ile 1 yıl çalışma dolmadığı için kıdem tazminatı hak etmiyor. Ama normalde 11 aylık elemana en az 4, hafta önceden cıkısının verileceği nin haber verilmesi lazım yani haber ettikten sonra 4 hafta daha calısması lazım 4 haftada calısınca kıdem ve izin hakkını kazanıyordu. Eğer ihbar, süresini beklemezse ihbar tazminatı alması, gerekiyordu. Lakin burda bi saçmalık yokmu 11 ay calıssın işçi sonra yıllık izini haketmek, üzereyken, ihbarını ver işten çıkart. Eşim bugün, haklarını sormuş 1 yıl olmaduğı için, izin, tazminat vs bişey vermiyor demiş patronu eşim ihbar tazminatı felan, deyince bozulmuş kaşmış, tamam muhasebemle görümcem ne hakkın varsa vercem esyalarını topla çık vs demiş. Yani bu, durumda bizim, hakkımız sadece ihbar tazminatımıdır?? Fikirlerinizi yazarsanız sevinirim < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alierke12 -- 26 Kasım 2024; 15:57:29 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
İşveren işçiyi 11 aylıkken çıkartırsa haklarımız nedir?
-
-
Merhaba
Mobbing ile ilgili dava açarsanız şahit gerekir işyerinde şahitlik yaparım diyen var mı?
Bunun haricinde bir saat izin aldım ama yarım günümü kestiler dediğiniz durumlara dair kanıtlarınız mevcut mu? (İşe giriş çıkışları takip eden parmak izli veya kartlı bir sistem örneğin ya da imza defteri gibi)
Bir de hocamızı etiketleyeyim @calmdownbro kendisi sizi bilgilendirecektir.
-
rezillik hocam işverenler böyle takip edin mutlaka
-
Malesef işyeri sigorta acentesi zaten tek çalışan, eleman eşimdi. Şahit vs. Yok. Giriş çıkıs kart okuma vs öyle bi sistemde yok yani dava felan uğraşmak, istemiyoruz acıkcası sadece merak ettiğim yani 11 buçuk aylık işçi çıkartılırsa sadece ihbarınımı alabiliyor. Bu, olay çok saçma geldi bana işverenler 11 ay oldumu çıkartsın kıdem ve izin vermemek, için küçük yerler hep kötüye kullanır bu, şekilde
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam bu hanım efendiyi Amerika'daki işinden 11 ay sonra öyle bir çıkartırlardı ki, hanım efendi işe gelip içeri alınmadığında bunun farkına varırdı. Ne tazminat öderlerdi ne de kıdem bilmemnesi falan. Üstelik yıllık izin hakkı diye bir şey resmi olarak bile yok Amerika'da. İş veren kendi gönlünden koparsa veriyor vermezse kanunen şikayet edilecek bir durum değil. Sigorta desen zaten hiç yok Amerika'da. Tek hakkı 6 ay boyunca alabileceği işsizlik maaşı olurdu o da haftalık $100 - $500 arası eğer asgari ücretle çalışıyorsa o zaman max $100 dolar haftalık yani aylık $400 dolar işsizlik maaşı alırdı o da sadece 6 ay.
Sizin Türkiye'deki çalışma şartlarınız gerçekten çok iyi, maaşı saymazsak tazminat, izin, sağlık, öğle tatili (bu da Amerika'da yok), hatta iş yerinde verilen yemek (bu da Amerika'da yok), hatta servis falan da veriyorlar bazen (bu da Amerika'da yok.)
Hakkaten Türkiye'de mobbing yapıldığını iddia eden herkesi 2 yıl boyunca Amerika'da çalıştırmak lazım. Keşke imkan olsaydı buna, hanyayı konyayı anlardı insanlar.
-
Hocam siz amerika dasınız galiba Türkiye'deki imkanları imrenerek anlattınız inşallah Türkiye'de çalışmanız nasip olur bi an önce kendim içinde keşke yurtdısında yaşamak ve calışmak nasip olsa diye dilekte bulunayım...
Valla bir 2 sene gelip Turkiye'de calisma istegim var, sirf degisiklik olsun biraz da soyle imkanlardan faydalanip check-up'ti, dental saglikti, aileyi gormekti, cevreyi gezmekti falan, 2 yil da ben keyif catayim diyorum.
Hem ise gitmek icin her sabah 5'te kalkip 1.5 saat araba surmeme gerek de kalmaz Turkiye'de, hem de bayramdi, seyrandi, resmi tatildi, yillik izindi derken, 2 yil nasil gecer anlamam bile. Sonra da yenilenmis sekilde donerim Amerika'ya, mucadeleye devam ederdim.
Ustelik et, sut, peynir, doner, pide, lahmacun, cig kofte falan, ohhh hicbirinde seker falan yok, onume et geldi mi bilecegim ki bunun icinde seker yok tuz var. Yogurt alsam ohhh bir bakicam seker tadi yok, tuz! Offf, harika bir duygu valla :)
Hem ben sizler gibi oglen tatilim olsun, yemek aram olsun, hatta yemegi firma versin falan istiyorum, gercekten bu duygulari cok ozledim. Sirf tatil niyetine 2 sene Turkiye'de calismayi dusunuyorum.
Ya biraz da gun boyu 1 ya da 2 farkli insaat projesiyle ugrasmak istiyorum Turk Insaat Muhendisleri gibi, Amerika'da gun boyu 3 farkli eyaletteki toplam mali buyuklugu 1 milyar dolar olan 7 farkli insaat projesi ile ugrasmak artik biktiriyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 26 Kasım 2024; 19:52:48 >
-
Konuyu daha net aydınlatabilecek hocamızı etiketledim hocam. Kendisi müsait olduğunda konuya bakacaktır
-
Tmm hocam tesekkürler
Rica ederim
-
Eşiniz 1 yılını doldurmadığı için kıdem ve yıllık izin hakkı yok ama 4 haftalık ihbar süresi var İşveren bu süreyi kullandırmazsa ihbar tazminatı ödemek zorunda Ayrıca eşinizin kalan maaş alacakları ve varsa kullanılmayan izin ücretleri de ödenmeli Mobing ve usulsüzlükler için de şahit veya belge varsa hakkınızı arayabilirsiniz Önce işverene yazılı talep yapın sonuç alamazsanız arabulucuya başvurun
Eşinizin çalışması 6 ayı geçtiği için ihbar süresi 4 haftadır İşveren bu süreyi kullandırmazsa 4 haftalık ücret kadar ihbar tazminatı ödemelidir
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X