Şimdi Ara

ITU Kontrol ve Otomasyon mu Elektrik mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
2
Favori
8.515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Puanim iksine de yetiyor hala kesin kararımı veremedim sizce hangisidir?

ZyHenn bu mesajı paylaştı
  • ara müh. seçme bence
  • Saol fikrin için
  • Kontrol muhendisliği elektrikten ayrılma. robotik gibi seylerle ilgilenir. Elektrik muh. ise belli zaten buyuk bi alan. seven icin cok zevkli bir bolum. 2side cok kıymetli bolumler.
    Ancak bende üniversite adayıyım bilgilerim kısıtlı.Elektrik muhendisligi okuyan bi agabeyimiz var. Onu cagırayım sana bolumu anlatsın. Kontrol muh. kardes bolum oldugundan onun hakkındada biraz bilgisi vardır. Buyur abi sahne senin. @Spyxxx
  • Bar Filozofu kullanıcısına yanıt
    Hahah cok saol gelsin bakalim :) bana kontrol daha yakın gibi de okuyandan fikirleri alalım yine
  • quote:

Orijinalden alıntı: gabrina

Hahah cok saol gelsin bakalim :) bana kontrol daha yakın gibi de okuyandan fikirleri alalım yine

Itu kontrolun ders programını incele,mezunlara,hocalara bak. kısaca web sitesini kurcala.
    forumdada Kontrol Muhendisligi adına hem Itu hem Ytu ogrencileri tarafından açılmıs 2 guzen konu var onlarıda bul oku.
    Bide Ituro yu arastır Kontrol muh. kulübü. neler yapıyolar fikrin olur.
  • Seven için iki bolumde okunmasi cok zevkli elektriğin alanı çok geniştir ana bilimdir fakat kontrolde zevkli ve eğlencelidir eğer alanın üretim ve robotikse bir sistemin nasıl çalıştığını öğrenmek ve onu gelişrirmekse kontrol mantıklı ama benim imza yetkim olsun projelerde yüksek gerilim alanlarında çalişiyim diyorsan elektrik derim ama şunu da söylemek var ITU cok yetkin bir universite girdiğin bölüm ne olurasa olsun diğer bölümlerle irtibatlı ne olucağına uniye girdikten sonrada aldığin derslerle karar verebilirsin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bar Filozofu kullanıcısına yanıt
    Dediğin konuyu okudum biraz kafam karisti is imkanı kısıtlı gibi geldi açıkçası teşekkür ederim yardımın için bide dedigin kulübe bakayim
  • mami9690 kullanıcısına yanıt
    İki bölümü de seviyorum ama kontrole daha yakın gibiyim icinde yazılım ve makine de olması hoşuma gitti yine arastirayim ben is imkani kontrolün sıkıntılı gibi teşekkürler
  • gabrina G kullanıcısına yanıt
    bende aynı ikilemdeyim hocam ikiside güzel bölüm, sanayi ve teknolojimiz daha gelişmiş olsaydı hiç düşünmeden kontrol yazardım ama malum türkiye şartları tereddütte bırakıyor beni..
  • Kontrolden su an mezun olanlari vestel arcelik havada kapıyor söylemesi iş derdiniz olmasın bir türlü bulursunuz iş , kazanırsınız para, kendinizi geliştirmeye bakın siz , piyasa buna bakar
  • mami9690 kullanıcısına yanıt
    Hocam iyi hoşta somut örnek lazım bize.Adam dandik bir üniden(Nişantaşı diyeyim :D:D) bu admalarda böyle diyor.başka adam da mezun olup çalışan biri bulmak lazım
    Not:Dün gece tel den İtü Fizik-mat müh. çap yapmış İtüde öğretmenlik yapan biriyle görüştüm.O da bilmiyor bu bölümü tam :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Secxdx -- 9 Temmuz 2014; 15:26:44 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Secxdx

Hocam iyi hoşta somut örnek lazım bize.Adam dandik bir üniden(Nişantaşı diyeyim :D:D) bu admalarda böyle diyor.başka adam da mezun olup çalışan biri bulmak lazım
    Not:Dün gece tel den İtü Fizik-mat müh. çap yapmış İtüde öğretmenlik yapan biriyle görüştüm.O da bilmiyor bu bölümü tam :D
    bende ytu kontrola giricem inş. ama itünün sıralasını klavuzda göstermiyon neden acaba
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bar Filozofu

Kontrol muhendisliği elektrikten ayrılma. robotik gibi seylerle ilgilenir. Elektrik muh. ise belli zaten buyuk bi alan. seven icin cok zevkli bir bolum. 2side cok kıymetli bolumler.
    Ancak bende üniversite adayıyım bilgilerim kısıtlı.Elektrik muhendisligi okuyan bi agabeyimiz var. Onu cagırayım sana bolumu anlatsın. Kontrol muh. kardes bolum oldugundan onun hakkındada biraz bilgisi vardır. Buyur abi sahne senin. @Spyxxx

Ben açıkçası artık İTÜ gibi bir yere girmiş bir öğrencinin iş takıntılarından kurtulduğunu düşünüyorum. O yüzden işlerin iç yapısından bahsedeceğim. Elektrik mühendisi genel olarak şantiyede çalışır, ağır şartlarda çalışır diyelim. Hani genel olarak diyorum çünkü işin ekmeği burada. Şantiye dediğin zaman en odun adam bile iş buluyor. Ha daha güzel kısımları var mı var. Ancak elektriğin iş alanının az bir bölümünü oluşturduğu için pek duyulmaz buralarda. Az dedim ama elektriğin iş alanı baya geniş olduğundan o az dediğimiz kısım bile şimdi yeni çıkan mühendisliklerin iş alanı kadar ediyor. Kontrol ise işin biraz daha nezih biraz daha düşünce gerektiren kafa gerektiren kısmı. Yurtdışında daha değerli kontrol mühendisleri. Bizim Türkiye'de kontrol deyince adam geliyor PID kontrolör ekranında rakam sallıyor. Kontrol mühendisi ise bu işi kafasını kullanarak yapan adamdır. Ben kontrol mühendisliğini hayatın anlamı olarak nitelendiriyorum ve her yerde söylüyorum. Ancak okuyan adamlarda 1000'de bir bile değil bunu tam olarak idrak edenler. Yüksek lisans yapan biriyle konuştum bir kaç ay önce bitirecek yüksek lisansını kontrolde dedim sen ne anladın bu bölümden işte öylesine okuyor. Tam anlamıyla matematiğin bakış açısını değiştiren şey kontrol teorisidir. Temel olarak sistemleri inceleyen kısım işte o kontrol mühendisliği. Bana gel bugün oku desinler okurum ama burada benim gibi adamlara da hitap etmediğimi düşünüyorum. Ya misal kontrol ile düşünürseniz kontrol der ki her şey aynıdır.

Elektrikte ben P = V*I diyorsam, mekanikte de P = F*v diyebilirim. Güç dediğimiz şey iç değişken ve uç değişken denilen 2 tane değişkenin çarpımından oluşur. Bunlar teoride aynı giderler. Misal direnç, elektriksel direnç manyetik direnç, rüzgara karşı direnç her şey olabilir. Sürtünme misal dirençtir. Su deposu bir kondansatördür veya yüksek bir tepe kondansatördür. YÜksek bir tepede elektrik alanda yük depolanmaz ama yerçekimsel alanda kütle depolanır.

Yani kısacası her sistem aynıdır diyor adam. Denklemlerinden ayırt edemiyoruz bile sistemleri. Amaç ne peki? Her sistemin çalışması gereken bir denge noktası var. Bir tane sarkaç sistemi var diyelim. Bir çubuk ve ucuna bağlı bir kütle olsun. Bunu serbest bırakırsanız kütle aşağıda kalacak şekilde dengeye gelir. Ancak bizim istediğimiz bu sarkaç sürekli 3 derecelik açıyla dengede dursun. Sürekli bir kuvvet uygularız mg yi yenmesi için. Ancak bozucular da sisteme gelirler misal rüzgar esebilir o olabilir falan. Bunlara karşılık da sistemin konumunu ölçüp hatayı sıfıra indirecek şekilde kuvvet uygulamalıyız. Sarkaç uçuyorsa aşağı doğru düşüyorsa yukarı doğru falan.

Yav he o kadar basit mi diyecek arkadaşlar olabilir. Evet aslında bu kadar basit ve öz anlatılabilir. Sistem var ve dengede olmalı veya bir işi kararlı bir şekilde yapmalı. Öyleyse herkes yapar demek doğru olmaz. Misal gemilere taşınan konteynırları biliyoruz. Adam alıyor vinç sistemiyle konteynırı gemiye koyuyor. Bunu koyarken bu bir sarkaçtır. Mutlaka sallanacaktır. Bu kütle çok sallanırsa ki çok yüksek bir kütle, muazzam bir eylemsizlik demektir. Durdur durdurabilirsen. Durduramazsan da yerine koyamazsın tam olarak çünkü gemilerin üzerinde yanyana dip dibe duruyorlar öyle 3-5 tane yerleştirip gitmiyor adam. Hah sallanırsa tam yerine oturmaz, oturması için 3-5 dakika beklersin. Her konteynır için o kadar beklersen, bir bakmışsın gemi 3 gün limanda kalmış sırf konteynırlar sallanıyor diye. Hah işte iyi bir kontrol mühendisi olup o sallanma açısını 1 derece düşürürsen, adam 3 günde değil de 1 günde limandan ayrılır. Her gemi bunu yaparsa, milyon dolarların kurtarıldığı bir sistem olur. Hah o açıyı 1 derece düşür zengin ol misal zengin olmanın yollarından biri.

Üstteki bir örnek niteliğindeydi, daha çok örnek verilebilir 2 mühendislik karşılaştırılabilir ama ben olsam 2 sini de gönül rahatlığı ile okurdum. Kontrolde açıkçası biraz daha düşünce kafa ve programlama yeteneği gerekiyor diyelim.

• İtü kontrol bu sene mi açıldı arkadaşlar yoksa önceden var mıydı klavuzda falan kaçtan aldığı yazmıyo ya da ben göremedim kaçtan aldığını bilen varsa da söylerse sevinirim 😊
  • quote:

Orijinalden alıntı: samsunum55

İtü kontrol bu sene mi açıldı arkadaşlar yoksa önceden var mıydı klavuzda falan kaçtan aldığı yazmıyo ya da ben göremedim kaçtan aldığını bilen varsa da söylerse sevinirim 😊

daha önce de vardı, 14bin

ben de ikisi arasında kalmıştım ama elektrik seçicem sanırım
  • İTÜ ye gittin mi bende arada kaldım.Kontrol de yazabilirim.Bir ara İnşaata kaydım ama döndüm son gün ruh halime göre seçeceğim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Secxdx -- 11 Temmuz 2014; 19:53:03 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Secxdx

İTÜ ye gittin mi bende arada kaldım.Kontrol de yazabilirim.

yok gitmedim, kontrole de iyi demişti. birisiyle konuşmuştum.
  • Kontrol yazdım ben one, birinci sebebi elektrikten daha cok ilgimi çekti ikinci sebebi yine bu başka sebep bulamadim
  • Spyxxx
    Abi senin yorumlarına bayılıyorum ya.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.