Evet bunu anlamak niye bu kadar zor? FAANG'a çalışan veya acceptance rate'i düşük top tier okullara öğrenci yollamak dışında yurt dışı olayı tamamen hikaye bence, parası veya tanıdığı olan çok rahat gidiyor. Beğenmediğiniz en çöp özellerin, tam paralı öğrencilerinden Avrupa'ya master'a gidemeyecek tek kişi yoktur ama neden Avrupa'ya gidip hayat kalitelerini düşürsünler? Adam zaten bmw'ye biniyor, tüm harcamalarını aile karşılıyor, işi hazır aile şirketi var, yaz boyunca eğleniyor vs... Çalışmadan en üst konfor düzeyinde yaşamak varken neden Avrupa'da ufacık evlerde, ikinci sınıf insan olup 3000 euro maaş kovalasın? Yurt dışına çıkmak için gereksinimleri sıralayalım: Dil - optional Başarı - optional Diploma - optional Beyin - optional Medeniyet - optional Kültür - optional ... - optional Money - required |
İtü nün yurt dışına çıkan öğrenci sayısı diğer top tier üniversitelere göre neden daha az (5. sayfa)
-
-
çok doğru bir yaklaşım ağam.
almanya'da maaşının yarısını verdiği 30 metrekare evde oturup, ırkçılığa maruz kalıp yurt dışı güzellemesi yapıyorlar.
-
Konudan bağımsız bir şey söyleyecem İtü’de iyi bi bölümden mezun olan birisinin AMERİKA ve İSVİÇRE hariç yurt dışına maddi kaygılarla gitmesi hiç mantıklı değil. İtü ehb, uçak, bilgisayar mezunu adam 60-80k ile başlıyor. Almanya’ya gitsen 2500-3000 euro alacaksın 1000 eurosu kiraya gidecek dil bilmezsin iz bilmezsin. Türkiye şu an maaş konusunda iyi.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Yurtdışında master öğrencisiyim.
Burada bazı derslerde hocalar pek çok üniversitede yapılan çalışmaları anlatıyorlar ve bu üniversiteler arasında İTÜ de var. Hocalar da İTÜ ve hocalarını öve öve bitiremiyor ve Türkiye'deki favori üniversitemiz diyorlar. (QS Mühendislik - top 50'de bir okul, ve gelirken de öyle 3 kusur ortalamam da yoktu. Gayet düşük bir ortalama ile kabul aldım.)
Buradaki ahraz tiplerin İTÜ yermesini mi dinleyecegiz yoksa o hocaları mı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
E tamam da gönderdikleri okullara bakınca da itüdekilerin %99u almanyaya gidiyor amerikaya giden illaki vardır ama hiç görmedim. Her sene odtüden boğaziçinden amerikada phdye tam burslu giden en az 10 kişi oluyor.
Merhaba. Bir üniversiteyi savunmak için derslerin iyi olması veya üniversite ile inanılmaz bağlarının olması gerekmiyor diye düşünüyorum. Teknik Mühendislik işlerinde işverenler Boğaziçi Ünililere karşı biraz güvensizken İTÜ'lüler güven sıkıntısı olmadan Teknik Mühendislik işlerinde çalışabiliyor diye biliyorum.
-
Muhtemelen bilimsel çalışmalarda itü önde ama millet bölüm ve üni seçerken kim kaç makale yazmış, dünyada ne kadar yankı uyandırmış bakmıyor tabi. Bu çalışmalar yüzünden de yurt dışında bir saygınlığı olabilir.
-
60k alsan yarısı yine kiraya gidecek istanbulda olursan ? hem türkiye almanyadan daha pahalı bir ülke. maaş konusunda nasıl daha iyi yazabiliyorsunuz aklım almıyor.
-
Bir de insanların kaçırdığı nokta şu bence, insanlar sadece ekonomik olarak değil her türlü alan nedeniyle de ülke değiştiriyor. Nereden geldiği belirsiz milyonlarca kayıtsız mülteci dolu, çok rahat silah çekip insan öldürürken göz kırpmayan kriminal tiplerle dolu, emniyet şeridinden giden bir sivilin sizi durdurmak için silah çektiği, sizi aşağıladığı ama hiçbir ceza almadığı, yarın instayı, twitter'ı, reddit'i vb.lerini kapatmayacağı meçhul bir sistemde yaşamak istemiyorlardır. Araba alırken KDV, MTV, ÖTV ve ÖTV'nin KDV'si (keriziz ya biz) ile 1 tane alacağım diye devlete 3-4 tane almak zorunda kalırken YAT'ta ÖTV olmamasını kaldıramadığı içindir. Deprem vergisi olarak gelmiş ÖTV 1999'dan beri toplanırken hala devletin IBAN atmasını etik bulmadığı içindir gibi başka nedenler de elbet olabilir. (Benim değil tabii ki başkalarının nedenleri bu olabilir, yoksa Türkiye cennet )
-
abi dediklerinde çok haklsın ek olarak gerçekten türkiye avrupa ve amerika dan daha pahalı bir ülke. ev fiyatları türkiyede daha pahalı. araba dediğin gibi en az 3-4 kat vergi, teknolojik ürünler en az 2 kat vergi. iphone alsan 3k dolara geliyor amerikada adam ayda 50 dolara alırken. yemekler zaten daha pahalı türkiyede hem azıcık yemeklerin içerği yok gibi bir şey hem de daha pahalı. internet bulamıyorsun zaten çoğu yerde 10 mb hızı aşamıyor. adam geliyor yazıyor türkiyede daha iyi maaş alıyorsun şaka gibi . Avrupa yakasına gittim daha geçen gün arkadaşlarla fiyatlar inanılmaz. amerikadan ve avrupadan çok daha pahalı.
-
Aile evinde kalcan veya arkadaşla eve çıkacan
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A NEW LIFE -- 30 Ağustos 2024; 13:11:48 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
ee orada da 2-3 kişi ile eve çıkabilirsin, akraban varsa akrabanda kalırısın.
-
Polis konusunda Amerika daha kötü hem de çok daha kötü; sürekli yalan söyleyip haklarınızı gasp ediyorlar, en kötüsü "Qualified Immunity" diye bir saçmalık var yaptıklarından sorumlu tutulmuyorlar.
ÖTV ve vergi konusu doğru, mesela ben bu yüzden ömür boyunca TR'de araba almayacağımı, laptop ve telefon alırken 10000 defa düşüneceğimi biliyorum...
Ülke değiştiren insanları da biliyorum, genelde neden ekonomik oluyor, insan hakları vs yüzünden değiştiren azınlıktır. Okurken, kötü eğitim sistemi büyük dert aslında ama o zaman da ülke değişirebilecek durumun olmuyor, ancak ailen çocuklarının eğitimi ve geleceği konsuunda duyarlı ise gidebilirsin.
Belirli yaştan sonra gidilen Avrupa ülkeesinde dil ve kültür anlamında toplumla tam kaynaşamayacak olmak, uzun süreler vatandaşlık alamamak büyük sıkıntılar diğer bir yandan.
ÖTVsiz, laik, siyasal islamsız, kaçak göçmensiz, düzgün eğitimin geri geldiği yani iyi yönetilen bir TR gayet güzel olurdu, ekonomisi kötü olsa bile yaşanırdı yani mesela 90'ların Türkiyesi'nden terörün çıkarılmış hali gibi...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 30 Ağustos 2024; 14:39:49 >
-
100 büyük türk yalanından biri mesela buda
ya o kadar ezbere bir yorum ki uzun uzun açıklamaya kasmayacağım bile.
zor ya
Asil ariza zaten burada değil mi, itu en son ne zaman undergraddan mit stanford berkeley ayarinda bi okula adam cikarabilmis. Son 10 yılda filan yok herhalde (bu sirada bilkent filan senede 2 3 adam yolluyor buraya sadece elektronikten), hatta tarihte de çok yok, benim bildiğim tek insan bilkentte hocaydi ki adamin neredeyse emekliliği geldi artik. Yoksa kimse aachen a mastera yolluyolar cok iyi demiyordur zaten bu okullarin herhangi birine.
Ankara/istanbul genel toplamda housing haric nycden pahali neredeyse, ulke artik ucuz degil, maas da buna relatif olarak dusuk kaliyor.
2021 birincisi Umutcan Ay MIT'ye gitti. Mezuniyet konuşması medyaya falan çıkmıştı. Başkaları da var sanırım bu okullara giden son 10 senede ama çok az.
-
Ha evet mit ses e gittiydi simdi hatirladim, dumduz eecs/mech filan diye hatirlamaya calisinca aklima gelmediydi. Okulda yurt dışında phd yap guzel olur diye kultur olsa cok adam yollayabilirler de kayip o kultur. Tamam top schoollar degil muhendislikte ama nyu northeastern vs den bihaber olan hocalar var (bizzat biliyorum)
Konusması goattı valla. Bu sene makineden bi kız oxford material science phd ye gitti sanırım ama tkr nin dediği gibi bu kültür yok.
Aslında kulüp bazında itü yurtdısında bayagı basarılı rover vb takımları güzel işler yapıyorlar bence ama sonra bu cocuklar max tusasda mühendis oluyor aslında iyi yönlendirme olsa güzel yerlere gelirler. Bence ilerleyen yıllarda hem öğrenci kalitesinin hem hoca kalitesinin artması sayesinde lisansüstü calısan daha cok itülü göreceğiz.
phd ye abd ye gidenlerin de phd sonrası direkt hightech lere kapak atıp trye dönmeme olayı da sıkıntı valla ins 5-10seneye bunu tersine döndürürüz yoksa bu kadar başarılı insanı dışarı kaptırmak uzun vadede sıkıntı
+ usa de iyi bir lobi olacak kadar adam göndersek eyv dicem de oda zor.
birde devlet okullarının en ama en büyük eksisi kesinlikle ug research. Zamanında 3-4 sene önce arkadasın tercihi için itü makina kampüsünü ziyaret edip 30lu yaşlarında kelli felli bir arastırma görevlisi ile saatlerce sohbet etmistik. Adam o kadar hayattan bıkkın hiçbir şey yapmayan birisiydi ki anlatamam. Resmen sey demisti (sallamıyorsa) ben imperialden kabul aldım gidecektim ama burda yata yata phd yapıom orda calıstırcaklardı ondan gitmedim. Genel olarak devlette kimse kimseyi denetlemiyor herkes yatıyor ama özellerde verilen parayı çar çur et yat kenarda 2seneye kapı önüne koyarlar seni.
buraya nasıl bağladım bilmiyorum ama yazdık gene bisiler.
mesela sabancıda
4k lisans 800hazırlık desen
3200 2-3ler yapıo genelde
1600kisi bunların da max 1200ü mühendislik okusa hadi 1400diyelim pure ( ug resarch projesi) yapan sayısı senede güz bahar 150-150 yaz 200. Neredeyse 500kisi bunun 100ü dışardan gelen veya birkac kere yapan desen
350-400kisi 1senede arastırma projesi yapıyor
neredeyse %25 ug research yapıyor ögrencilerin bu bence inanılmaz iyi bir oran ( belki daha bile yüksek olabilir)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X