Şimdi Ara

İTÜ Uzay Mühendisliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
2
Favori
3.553
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selamun aleykum oncelikle herkese iyi geceler iyi forumlar. Başlıktanda anliyacaginiz uzere İtü Uzay Mühendisliği ile ilgili deneyimli arkadaslardan bilgi almak istiyorum. Ne yazik ki internette pek veri, bilgi kaynagi yok bu konuyla ilgili. Olsa da fazla kagit ustu seylerden bahsediliyo. Ilgilenen bu bolumden olan ve ya olmayan her arkadasa simdiden tesekkur ediyorum. Herkes kendi fikirlerini ve goruslerini paylasabilir, her bilgi degerlidir. Her dusunceyi degerlendirmek gerekir. Hele de su yasta, benim icin onemli bisey cunku henuz universiteye baslamama 1 yildan biraz fazla bi muddet var. Ve bu yilin basindan beri bu bolumu dusunuyorum. Neyse simdi bahsederim kendimden, planlarimdan ve isteklerimden. Mobilim bu biraz sıkıntı ama olsun.

Oncelikle kendimden kisaca bahsedeyim, Azerbaycan Bakude yasiyorum, tahmin edeceginiz uzere ailemle. Yaklasik 12 yildir, ilkogretimi burda okudum, liseyi de bitiriyorum seneye insallah. Anadolu lisesinde okuyorum tabii ki. ozelde/vakifta falan degil. bilgisayar muhendisligi ve yazılım dusunuyodum, sonra inşaat muhendisligi dusunmeye basladim. kisa bi arastirmadan sonra uzay muhendisligi diye bi bolumun olduğunu, bu bolumun 3 unide oldugunu, yanlisim varsa affola, ucak muhendisligi ile hemen hemen ayni derslerin goruldugunu, mezun olan birinin aselsan havelsan vesaire yerlerde calistigini okudum, biliyorum iste bir takim temel bilgileri fakat benim kagit ustunde yazilanlardan daha cok, pratik bilgilere ihtiyacim var. yani sizce nedir bu bolum? hani uzayla ilgili midir falan demiyorum, deger mi degmez mi okumaya manasinda. bu bolumun zorlugu ne derecededir, bu bolumde okuyan biri kendini daha onceden nasil gelistirebilir/gelistirmelidir, bu bolumde okuyan biri okurken kendini gelistirebilir mi eger gelistirebilirse nasil? mezun olduktan sonra kendini nasil gelistirebilir? mezun olduktan sonra is tecrubesi konusunda sıkıntılar yasanir mi? isverenler uzay muhendislerine nasil bakar? arastirmalarim sonucu bulamadigim bikac deger var, uzay muhendisligi Türkiyede ne kadar tercih ediliyo? ben biraz lys ygs denilen sinav cesitlerine malum uzagim, bilmiyorum dolayisiyla bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim, yani bolum secerken neleri baz almaliyim su sinav siralamasiyla ilgili, onlari. ve sorularima devam edeyim, uzay muhendislerinin is olanaklari nasildir, turkiye sartlari icin. özel sektor ve ya yari ozel sektor. uzay muhendislerinin degeri kiymeti bilinir mi ulkemizde? master falan sart mi? hangi programlari kullanirlar, yazilimla ilgileri var mi? calistiklari projeler nedir gibi bir ton soru var aklimda. eger bu bolumden bi kac arkadasa ulasabilirsem eminim bu sorularimin cevabini alabilirim diye dusunuyorum. Yani bu sorulara, bu bolumden arkadaslara nasil ulasabilirim de eklenebilir) Allah yardimci olan olmayan herkesten razi olsun. Daha 1 senem var belki ama bu plani simdiden yapmak ve simdiden istedigim seye ulasmak icin calismak istiyorum. Simdiden ustune biseyler ekleyerek ilerlemek istiyorum. Ayrica elbette ilerisi icin bi gecim kaynagi sıkıntısı da var, yani maaslar ne durumda bununla ilgili de pmden ve ya burdan bilgi verebilecek arkadaslar cok yardimci olacaklardir. bu arada itü ye burdan hangi sinavla gidiceksin derseniz, sat 1 ile gidicem, 63 ingilizce 50 mat sanirim unutturuldum tam olarak rakamlari, yanlisim varsa duzeltin)

Toparlayacak olursak durum soyle, itü uzay mühendisliği ve ya uçak mühendisliginden arkadaslar eger yardimci olurlarsa, sorularimi cevaplayabilirlerse ve tecrubelerini tavsiyelerini esirgemezlerse cok memnun olurum. Çünkü bu bolume gidip de pisman olmak istemiyorum her ne kadar imkansiz gibi olsa da. Benim icin. Cunku gercekten bu bolumu severek, isteyerek okuyacagimi ve sonrasinda da daha da istekli olucagimi, tabii maasin cok dibe vurmayacaksa, eminim) Simdiden herkese tesekkurler tekrar, iyi geceler)

• quote:

Orijinalden alıntı: jrkesen

Selamun aleykum oncelikle herkese iyi geceler iyi forumlar. Başlıktanda anliyacaginiz uzere İtü Uzay Mühendisliği ile ilgili deneyimli arkadaslardan bilgi almak istiyorum. Ne yazik ki internette pek veri, bilgi kaynagi yok bu konuyla ilgili. Olsa da fazla kagit ustu seylerden bahsediliyo. Ilgilenen bu bolumden olan ve ya olmayan her arkadasa simdiden tesekkur ediyorum. Herkes kendi fikirlerini ve goruslerini paylasabilir, her bilgi degerlidir. Her dusunceyi degerlendirmek gerekir. Hele de su yasta, benim icin onemli bisey cunku henuz universiteye baslamama 1 yildan biraz fazla bi muddet var. Ve bu yilin basindan beri bu bolumu dusunuyorum. Neyse simdi bahsederim kendimden, planlarimdan ve isteklerimden. Mobilim bu biraz sıkıntı ama olsun.

Oncelikle kendimden kisaca bahsedeyim, Azerbaycan Bakude yasiyorum, tahmin edeceginiz uzere ailemle. Yaklasik 12 yildir, ilkogretimi burda okudum, liseyi de bitiriyorum seneye insallah. Anadolu lisesinde okuyorum tabii ki. ozelde/vakifta falan degil. bilgisayar muhendisligi ve yazılım dusunuyodum, sonra inşaat muhendisligi dusunmeye basladim. kisa bi arastirmadan sonra uzay muhendisligi diye bi bolumun olduğunu, bu bolumun 3 unide oldugunu, yanlisim varsa affola, ucak muhendisligi ile hemen hemen ayni derslerin goruldugunu, mezun olan birinin aselsan havelsan vesaire yerlerde calistigini okudum, biliyorum iste bir takim temel bilgileri fakat benim kagit ustunde yazilanlardan daha cok, pratik bilgilere ihtiyacim var. yani sizce nedir bu bolum? hani uzayla ilgili midir falan demiyorum, deger mi degmez mi okumaya manasinda. bu bolumun zorlugu ne derecededir, bu bolumde okuyan biri kendini daha onceden nasil gelistirebilir/gelistirmelidir, bu bolumde okuyan biri okurken kendini gelistirebilir mi eger gelistirebilirse nasil? mezun olduktan sonra kendini nasil gelistirebilir? mezun olduktan sonra is tecrubesi konusunda sıkıntılar yasanir mi? isverenler uzay muhendislerine nasil bakar? arastirmalarim sonucu bulamadigim bikac deger var, uzay muhendisligi Türkiyede ne kadar tercih ediliyo? ben biraz lys ygs denilen sinav cesitlerine malum uzagim, bilmiyorum dolayisiyla bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim, yani bolum secerken neleri baz almaliyim su sinav siralamasiyla ilgili, onlari. ve sorularima devam edeyim, uzay muhendislerinin is olanaklari nasildir, turkiye sartlari icin. özel sektor ve ya yari ozel sektor. uzay muhendislerinin degeri kiymeti bilinir mi ulkemizde? master falan sart mi? hangi programlari kullanirlar, yazilimla ilgileri var mi? calistiklari projeler nedir gibi bir ton soru var aklimda. eger bu bolumden bi kac arkadasa ulasabilirsem eminim bu sorularimin cevabini alabilirim diye dusunuyorum. Yani bu sorulara, bu bolumden arkadaslara nasil ulasabilirim de eklenebilir) Allah yardimci olan olmayan herkesten razi olsun. Daha 1 senem var belki ama bu plani simdiden yapmak ve simdiden istedigim seye ulasmak icin calismak istiyorum. Simdiden ustune biseyler ekleyerek ilerlemek istiyorum. Ayrica elbette ilerisi icin bi gecim kaynagi sıkıntısı da var, yani maaslar ne durumda bununla ilgili de pmden ve ya burdan bilgi verebilecek arkadaslar cok yardimci olacaklardir. bu arada itü ye burdan hangi sinavla gidiceksin derseniz, sat 1 ile gidicem, 63 ingilizce 50 mat sanirim unutturuldum tam olarak rakamlari, yanlisim varsa duzeltin)

Toparlayacak olursak durum soyle, itü uzay mühendisliği ve ya uçak mühendisliginden arkadaslar eger yardimci olurlarsa, sorularimi cevaplayabilirlerse ve tecrubelerini tavsiyelerini esirgemezlerse cok memnun olurum. Çünkü bu bolume gidip de pisman olmak istemiyorum her ne kadar imkansiz gibi olsa da. Benim icin. Cunku gercekten bu bolumu severek, isteyerek okuyacagimi ve sonrasinda da daha da istekli olucagimi, tabii maasin cok dibe vurmayacaksa, eminim) Simdiden herkese tesekkurler tekrar, iyi geceler)

bence kendi ülkendeki koşullara göre değerlendir. uzay mühendisleri için Türkiye'de durum okadar iç açıcı değil haberin olsun.

• kendi ülken derken? Türküm zaten fakat yurtdisindayim 13 yıldır, universiteyi Turkiyede okumayi ve Türkiyede yasamayi planliyorum, sonrasinda da yurtdışında calismak, nasip olursa tabii ki. neden Türkiyede pek ic acici degil durum? neye dayanarak bunu soyluyosun yani ve bolumun ne? merak ettigim icin soruyorum sadece

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jrkesen -- 14 Mayıs 2014; 13:35:10 >
  • Azeri sandım kusura bakma. uzay mühendisliği diye bir ihtiyaç yok Türkiyede arkadaşım bitirdi 1 yıldır işsiz. ille uzay mühendisliği okuyacam dersen oku ama bitince kimse seni uzay mühendisi kategorisine sokmayacak muhendis olacaksın sadece anlatabilmişimdir umarım.
  • allking A kullanıcısına yanıt
    hayir kardeşim anlatamadim sanirim, cok dayanaksiz konusuyosun. Her okuma diyene iyi okumayim deseydim zaten su an başka bi bolum dusunuyo olurdum. Yani uzay muhendisi olup kimsenin seni uzay muhendisi gibi degerlendirmemesi nasil bisey ben sahsen anlayamadim, yanlisim varsa duzelt ama boyle yani) ozelden konustugum arkadas da uzay muhendisligi okumaktaydi sanirim ve senin dediklerinin aksine seyler soyledi? uzay muhendisligi okumayacaksam ne okumaliyim peki?
  • Öncelikle ben hiç bir noktada sana uzay mühendisliği okuma demedim. Ayrıca saldırgan tavrını kenara bırak sana iyi niyetimle tecrübem neyse onu aktarıyorum.

Türkiyede uzay mühendisini uzay mühendisi olduğu için çalıştıran kaç kurum var. Benim söylediğim şey şuydu: sen uzay mühendisliğini bitireceksin ama seni almak isteyen kurumlar fizik, makina, uçak ve hatta imalat mühendisleri ile aynı terazide değerlendirileceksin. Uzay mühendisliği kötü değil iş olanağı kötü. İş olanağı az değil kötü. Gönlünde olan istediğin bölümü sahiplenmen normal ama kazın ayağı öyle değil malesef. Konuştuğun arkadaş kaçıncı sınıf stajlarını nerede nasıl yapmış bilmek isterim doğrusu. Sonuçta aynı okulda okuyoruz bende feyz alayım.
  • allking A kullanıcısına yanıt
    zaten asil hedef uzay mühendisliğinden ziyade daha genis bi calisma alani yelpazesine sahip olmasi, benim tercih kriterim buydu ve bu yelpazede benim istedigim her is var, severek yapucagim. bu yuzden problem olmicaktir myteknikde staj yapmış gecen yaz ve Allahualem bitirmiş okulu ve ya 3. sinif bilmiyorum o konuda henuz konusamadik. Saldirgan tavrim degil sadece soru soruyodum, okurken biraz daha sert olsa da niyetim o degil hakkini helal et.
  • İş olanağı geniş olsun istersen makina yada uçak seç derim. Uzay da iyidir ama malesef Türkiyede gereken hürmet gösterilmiyor. Bu arada uzay bölümü düşmanı falan değilim yanlış anlama ama gerçekler acıdır ki öss(adı şuan neyse) puanlarını göz gezdirirsen puanı diğer bölümlere göre düşüktür yani genelde diğer bölümleri puanı yetmeyenler bu bölümü kazanmışlardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: allking

İş olanağı geniş olsun istersen makina yada uçak seç derim. Uzay da iyidir ama malesef Türkiyede gereken hürmet gösterilmiyor. Bu arada uzay bölümü düşmanı falan değilim yanlış anlama ama gerçekler acıdır ki öss(adı şuan neyse) puanlarını göz gezdirirsen puanı diğer bölümlere göre düşüktür yani genelde diğer bölümleri puanı yetmeyenler bu bölümü kazanmışlardır.

Sevgili arkadaşım sen öss puanını baz alarak mı bölümleri kıyaslıyorsun? Mesela itü geomatik mühendisliği diye bir bölüm var ve puanı itü içerisinde çokta yüksek değil, ama bu bölümden mezun olanların pek iş sıkıntısı yaşamadığı çok iyi biliyorum. Ayrıca ben itü uzay mühendisliği son sınıftayım. Uzay mühendisliği mezunları çoğunlukla havacılık sektöründe çalışıyor benim bildiğim Onur Air, Atlas Jet, Thy Habom, Thy Teknik, My Teknik, Pegasus, Freebird Airlines vb. yerlerde yoğun olarak çalışmaktalar. Ar-Ge'de ise Ge Aviation, Tübitak Sage&Uzay, Kale Aerospace, Arçelik, Ford Otosan, Roketsan,Tai, Tei gibi kurumlarda çalışan mezunlar var. Şimdi buradan yola çıkarak uzay mühendisliği mezunlarına gereken hürmet gösterilmiyor demek cehaletin en büyük örneğidir ki stajlarımdan bir tanesi myteknikte yapmıştım kalite müdürü uzay mühendisi idi. Ha sen mezun olunca direkt olarak "uzay mühendisi" ünvanı ya da "uçak mühendisi" ünvanı ile çalışıldığı sanıyorsan büyük bir yanılgı içerisindesin. Keza ilanlara bakarsan mesela roketsanda Aerodinamik mühendisi aranıyor yazar. Şimdi Türkiye'de Aerodinamik mühendisliği diye bir bölüm mü var? Ya da Ge Aviation'da Stress Engineer aranıyor şuan, şimdi Türkiye'de Stress Engineering diye bir bölüm mü var? İş ilanlarında genellikle mechanical or aerospace engineering yazar ki bunun nedeni uçak-uzay-havacılık ve uzay mezunlarının makinanın özelleşmiş halleri olmasındna kaynaklıdır. Mezun olduğun zaman iş başvurusu yaparken bir mühendis olarak şirketler senin kabiliyetlerine bakar. Tek haklı olduğun nokta makinacılar havacılıkta iş bulabiliyor kısmı. Ona bakarsan uçak-uzay-havacılık ve uzay mezunları da makina sektöründe iş bulabiliyor. Arz talep meselesi. Öyle olmasaydı Ford Otsan ve Arçelik'te uzay mühendisinin işi ne? Ki Arçelikte çalışan 2 tane uzay mühendisi biliyorum ikisi de Isı-Akışkan üzerine çalışıyorlar. Bu ara o mezun olan ve iş bulamayan arkadaşın kim çok merak ettim, muhtemelen tanıyorumdur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aerosoldreams -- 4 Haziran 2014; 19:03:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aerosoldreams

quote:

İş olanağı geniş olsun istersen makina yada uçak seç derim. Uzay da iyidir ama malesef Türkiyede gereken hürmet gösterilmiyor. Bu arada uzay bölümü düşmanı falan değilim yanlış anlama ama gerçekler acıdır ki öss(adı şuan neyse) puanlarını göz gezdirirsen puanı diğer bölümlere göre düşüktür yani genelde diğer bölümleri puanı yetmeyenler bu bölümü kazanmışlardır.

Sevgili arkadaşım sen öss puanını baz alarak mı bölümleri kıyaslıyorsun? Mesela itü geomatik mühendisliği diye bir bölüm var ve puanı itü içerisinde çokta yüksek değil, ama bu bölümden mezun olanların pek iş sıkıntısı yaşamadığı çok iyi biliyorum. Ayrıca ben itü uzay mühendisliği son sınıftayım. Uzay mühendisliği mezunları çoğunlukla havacılık sektöründe çalışıyor benim bildiğim Onur Air, Atlas Jet, Thy Habom, Thy Teknik, My Teknik, Pegasus, Freebird Airlines vb. yerlerde yoğun olarak çalışmaktalar. Ar-Ge'de ise Ge Aviation, Tübitak Sage&Uzay, Kale Aerospace, Arçelik, Ford Otosan, Roketsan,Tai, Tei gibi kurumlarda çalışan mezunlar var. Şimdi buradan yola çıkarak uzay mühendisliği mezunlarına gereken hürmet gösterilmiyor demek cehaletin en büyük örneğidir ki stajlarımdan bir tanesi myteknikte yapmıştım kalite müdürü uzay mühendisi idi. Ha sen mezun olunca direkt olarak "uzay mühendisi" ünvanı ya da "uçak mühendisi" ünvanı ile çalışıldığı sanıyorsan büyük bir yanılgı içerisindesin. Keza ilanlara bakarsan mesela roketsanda Aerodinamik mühendisi aranıyor yazar. Şimdi Türkiye'de Aerodinamik mühendisliği diye bir bölüm mü var? Ya da Ge Aviation'da Stress Engineer aranıyor şuan, şimdi Türkiye'de Stress Engineering diye bir bölüm mü var? İş ilanlarında genellikle mechanical or aerospace engineering yazar ki bunun nedeni uçak-uzay-havacılık ve uzay mezunlarının makinanın özelleşmiş halleri olmasındna kaynaklıdır. Mezun olduğun zaman iş başvurusu yaparken bir mühendis olarak şirketler senin kabiliyetlerine bakar. Tek haklı olduğun nokta makinacılar havacılıkta iş bulabiliyor kısmı. Ona bakarsan uçak-uzay-havacılık ve uzay mezunları da makina sektöründe iş bulabiliyor. Arz talep meselesi. Öyle olmasaydı Ford Otsan ve Arçelik'te uzay mühendisinin işi ne? Ki Arçelikte çalışan 2 tane uzay mühendisi biliyorum ikisi de Isı-Akışkan üzerine çalışıyorlar. Bu ara o mezun olan ve iş bulamayan arkadaşın kim çok merak ettim, muhtemelen tanıyorumdur.

Alıntıları Göster
    Bu arada 2013 yılı ösym taban/tavan yerleştirme puanları

İTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ: TABAN PUAN:455,10008 TAVAN PUAN:504,08064
    İTÜ UZAY MÜHENDİSLİĞİ: TABAN PUAN:431,09283 TAVAN PUAN:472,45015
    İTÜ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ: TABAN PUAN:424,17092 TAVAN PUAN:453,92201
    İTÜ GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERI MÜHENDİSLİĞİ: TABAN PUAN:428,16027 TABAN PUAN:458,82010

Mesela gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bundan yaklaşık olarak 4-5 yıl önce veya daha fazla gerçekten çok iyi puanlarla öğrenci alıyordu peki şimdi? O zaman uzay mühendisliği gemi makineleri mühendisliğinden daha yüksek puanlarla öğrenci alıyor ve daha iyi bir bölüm diyelim senin mantığına göre. Ya da uzay mühendisliği imalat mühendisliğinden daha yüksek puanlarla öğrenci alıyor o vakit imalat mühendisliği de uzay mühendisliğinden kötü bir bölüm diyelim senin düşüncene göre. Ayrıca dikkat ettiysen makine mühendisliğine girebilecek puanı olup ta uzay mühendisliğine giren öğrenciler de mevcut.

Özetle olay şu; senin uzay mühendisliği dediğin bölüm temel olarak makina mühendisliği eğitimi verir ve son yıllara doğru seçmeli alan dersleri ile birlikte havacılık ve uzay temalı dersler alırsın. Senin makinacıdan farkın budur aslında. Uçakla olan farkın ise aradaki 3-5 tane dersle sınırlıdır. Uçak mühendisliğinde uçak tasarımı, stabilite&kontrol, jet itkisi, uçuş mekaniği gibi dersler varken uzay mühendisliğinde uzay aracı sistem tasarımı, kararlılık-yönelim&kontrol, yörünge mekaniği ve roket itkisi dersleri vardır.

Kanımca sen de uzay mühendisliğini astronot yetiştiren ya da astronomi tabanlı bir bölüm olarak bildiğinden bu kadar karamsar yorumlar yapmışsın. Evet uzay mühendisliği astronomi ve uzay bilimleri gibi bir bölüm olsa idi iş bulman Türkiye şartlarında çok çok zor idi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aerosoldreams -- 4 Haziran 2014; 19:01:19 >

• quote:

Öncelikle ben hiç bir noktada sana uzay mühendisliği okuma demedim. Ayrıca saldırgan tavrını kenara bırak sana iyi niyetimle tecrübem neyse onu aktarıyorum.

Türkiyede uzay mühendisini uzay mühendisi olduğu için çalıştıran kaç kurum var. Benim söylediğim şey şuydu: sen uzay mühendisliğini bitireceksin ama seni almak isteyen kurumlar fizik, makina, uçak ve hatta imalat mühendisleri ile aynı terazide değerlendirileceksin. Uzay mühendisliği kötü değil iş olanağı kötü. İş olanağı az değil kötü. Gönlünde olan istediğin bölümü sahiplenmen normal ama kazın ayağı öyle değil malesef. Konuştuğun arkadaş kaçıncı sınıf stajlarını nerede nasıl yapmış bilmek isterim doğrusu. Sonuçta aynı okulda okuyoruz bende feyz alayım.

Bu mesajıma itirazınız var mı? Konuya attığım tek mesaj son mesajım değil malesef. Boşa atlamayın.

• quote:

quote:

Öncelikle ben hiç bir noktada sana uzay mühendisliği okuma demedim. Ayrıca saldırgan tavrını kenara bırak sana iyi niyetimle tecrübem neyse onu aktarıyorum.

Bu mesajıma itirazınız var mı? Konuya attığım tek mesaj son mesajım değil malesef. Boşa atlamayın.

Bir kere fizik bölümünü oradan çıkarmak gerekir, fizik temel bilimdir ve mühendis arayan bir bir şirket gidip fizikçi almaz. Fizik mezunlarının çalışacağı yerler belli başlı yerlerdir. Düşünsene yapısal analiz mühendisi yani structural engineer arayan bir şirket seni imalatçı ve fizikçi ile aynı değerlendirecek Belki imalatçı olup FEA yani finite element analysis yazılımlarını öğrenenler aynı kefede değerlendirebilir de fizikçileri bilemedim doğrusu. Bunlara ek olarak "sen uzay mühendisliğini bitireceksin ama seni almak isteyen kurumlar fizik, makina, uçak ve hatta imalat mühendisleri ile aynı terazide değerlendirileceksin" demişsin, zaten bir makinacı ya da bir uçakçı veya bir imalatçı da bir iş pozisyonuna başvururken seninle aynı kefede değerlendirilmiyor mu? Aradaki fark ne? "Uzay mühendisliği kötü değil iş olanağı kötü. İş olanağı az değil kötü" şeklinde bir yorumun daha var, merak ettim kötü derken nasıl kötü? Sektörü ne kadar biliyorsun? Mezunların nerelerde çalıştıkları hakkında ne kadar bilgin var? Sen tahmin ettiğim gibi uzay mühendislerini astronot olduklarını veya çanak anten uydu tamiri yaptıklarını ya da teleskopla uzaydaki yıldızları ve galaksileri izlediklerini sanıyorsun galiba Kafana takılan bir şey varsa sor cevaplıyayım. İnan farklı sektörde çalışan birçok uzay mühendisi tanıyorum ve sektörü gerçekten iyi biliyorum. "Türkiyede uzay mühendisini uzay mühendisi olduğu için çalıştıran kaç kurum var" bu yorumuna da ilk yorumumda açıklık getirdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aerosoldreams -- 4 Haziran 2014; 22:11:02 >

• quote:

quote:

quote:

Bir kere fizik bölümünü oradan çıkarmak gerekir, fizik temel bilimdir ve mühendis arayan bir bir şirket gidip fizikçi almaz. Fizik mezunlarının çalışacağı yerler belli başlı yerlerdir. Düşünsene yapısal analiz mühendisi yani structural engineer arayan bir şirket seni imalatçı ve fizikçi ile aynı değerlendirecek Belki imalatçı olup FEA yani finite element analysis yazılımlarını öğrenenler aynı kefede değerlendirebilir de fizikçileri bilemedim doğrusu. Bunlara ek olarak "sen uzay mühendisliğini bitireceksin ama seni almak isteyen kurumlar fizik, makina, uçak ve hatta imalat mühendisleri ile aynı terazide değerlendirileceksin" demişsin, zaten bir makinacı ya da bir uçakçı veya bir imalatçı da bir iş pozisyonuna başvururken seninle aynı kefede değerlendirilmiyor mu? Aradaki fark ne? "Uzay mühendisliği kötü değil iş olanağı kötü. İş olanağı az değil kötü" şeklinde bir yorumun daha var, merak ettim kötü derken nasıl kötü? Sektörü ne kadar biliyorsun? Mezunların nerelerde çalıştıkları hakkında ne kadar bilgin var? Sen tahmin ettiğim gibi uzay mühendislerini astronot olduklarını veya çanak anten uydu tamiri yaptıklarını ya da teleskopla uzaydaki yıldızları ve galaksileri izlediklerini sanıyorsun galiba Kafana takılan bir şey varsa sor cevaplıyayım. İnan farklı sektörde çalışan birçok uzay mühendisi tanıyorum ve sektörü gerçekten iyi biliyorum. "Türkiyede uzay mühendisini uzay mühendisi olduğu için çalıştıran kaç kurum var" bu yorumuna da ilk yorumumda açıklık getirdim.

Alıntıları Göster
    Ayrıca şu yorumun abartılı derecede komik ve bir o kadar da içler acısı. "Bu arada uzay bölümü düşmanı falan değilim yanlış anlama ama gerçekler acıdır ki öss(adı şuan neyse) puanlarını göz gezdirirsen puanı diğer bölümlere göre düşüktür yani genelde diğer bölümleri puanı yetmeyenler bu bölümü kazanmışlardır" Yani puanı yetmeyenler uzay mühendisliğine geliyor demişsin. Yahu uzay mühendisliğinin taban ve tavan puanlarını yukarıdaki yorumumda paylaştım bunu ösym nin sitesinden de teyit edebilirsin. Uzay mühendisliğine gelen öğrenciler zaten birçok bölüme rahatlıkla girebilecek haldeyken bu bölüme geliyorlar. Biraz araştırmaktan zarar gelmez.

Gerekli puan kıyaslarını aşağıdan yapabilirsin tabi eğer benim söylediklerim seni tatmin etmediyse.
    http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2013/OSYS/Tablo4.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aerosoldreams -- 4 Haziran 2014; 22:21:55 >

• Anlatmak istediğimi çarpıtmayın. Bakın makina mühendisliği okursanız o söylediğiniz yerlerin tümünde ve yanında başka birçok sektörde çalışabilirsiniz. Ha örnek isterseniz ev arkadaşım 1 yıldır işsiz söylediğiniz şirketler kabul etmedi. Yani söylemek istediğin şu senin o söylediğin şirketler seni kabul etmezse senin ne iş yaptığını uzay mühendisliğinin ne olduğunu bilmeyen kocaman bir piyasaya düşüyorsun. Uzay mühendisliğinin kendisine karşı bir şey söylemdeğimi söylemiştim eğer idealist isen uzay mühendisliğinin okumanileceğini de söyledim ama puanım buraya yetiyor kafasındaki birisi hayal kırıklığı yaşar.

Bunun dışında yahu söyleyin sadece makina mühendisleri başvursun sadece imalat mühendisleri başvursun diye kaç ilan var sadece uzay mühendisleri başvursun diye kaç ilan var mantıklı olalım
  • quote:

Anlatmak istediğimi çarpıtmayın. Bakın makina mühendisliği okursanız o söylediğiniz yerlerin tümünde ve yanında başka birçok sektörde çalışabilirsiniz. Ha örnek isterseniz ev arkadaşım 1 yıldır işsiz söylediğiniz şirketler kabul etmedi. Yani söylemek istediğin şu senin o söylediğin şirketler seni kabul etmezse senin ne iş yaptığını uzay mühendisliğinin ne olduğunu bilmeyen kocaman bir piyasaya düşüyorsun. Uzay mühendisliğinin kendisine karşı bir şey söylemdeğimi söylemiştim eğer idealist isen uzay mühendisliğinin okumanileceğini de söyledim ama puanım buraya yetiyor kafasındaki birisi hayal kırıklığı yaşar.

Bunun dışında yahu söyleyin sadece makina mühendisleri başvursun sadece imalat mühendisleri başvursun diye kaç ilan var sadece uzay mühendisleri başvursun diye kaç ilan var mantıklı olalım

Sevgili arkadaşım, okuduğun bölüm ne bilmiyorum ama uzay mühendisliğinin içeriğini, mezunlarının nerelerde çalıştıklarını hele hele sektörde uzay mühendislerine ne açıdan bakıldığını bilmeden yorum yapman gerçekten cahillikten öteye geçmiyor. Ha sen diyorsan ki evet uzay mühendisliği mezunu olarak gidip mesela bir inşaat şirketinde proje işleri ile ilgili bir ilana başvurulursa adama uzaylı gözüyle bakarlar mı tabi ki bakarlar bu matematik mühendisliği, çevre mühendisliği ve harita mühendisliği gibi alakasız bölümler için de geçerli. Uzay mühendisliğinin ne olduğunu bilmeyen kocaman bir piyasa dediğin ne oluyor tam olarak? Elektronik ve haberleşme sektörü mü, inşaat sektörü mü, sağlık sektörü mü, eğitim sektörü mü ne? Özetle o yukarıda bahsettiğim ve ismini yazmadığım o şirketler uzay mühendisliğinin ne olduğunu biliyorlar. Sen sırf oda arkadaşın o şirketlere giremedi diye uzay mühendisliğinin iş alanı kısıtlı, zaten makine mühendisliği okursan o yerlerin tümünde ve başka sektörlerde de çalışabilirsin diye olaya tepeden bakıyorsun. Zaten havacılık,uzay ve makine temelli sektörler haricinde çalışacaksa bu adamın uzay mühendisliğinde işi ne? Tabi arada istisnalar var uzay mühendisi olup robotikle ya da yazılımla uğraşanlar var. Bu farklı bölümler için de geçerli. Mesela benim fizik mühendisliği ve matematik mühendisliğinden 2 arkadaşım var ikisi de yazılımcı. Takdir edersin ki o saydığım şirketlere de girmek o kadar kolay olmasa gerek. Senin oda arkadaşın kimdir necidir bilmiyorum ama hangi sektörde çalışacağını okurken kafasında belirlemiş ve o alanda kendini yetiştirmiş bir mühendis ise iş bulamaması imkansız. Ama tıpkı benden 2 yaş büyük bir itü makina mezunu arkadaşım gibi okulu güle oynaya geze toza bitirmiş ise işi zor. O arkadaş ta yaklaşık olarak 5-6 ay iş aradı bulamadı. En sonunda ufak düzeyde bir iklimlendirme şirketine girdi. İstanbul şartlarında düşük bir maaşla çalışıyor. Bu olay okulu bu şekilde bitiren herkes için böyle tabi orada burada dayın amcan yoksa...

Sen mezun olduğun vakit hemen iş bulabileceğini mi sanıyorsun merak ettim? Biraz da senin açından değerlendirelim mevzuyu. Madem sen de İTÜ'de okuyorsun... Burada uzay mühendisliğinin işi zor, iş bulunamıyor, eğer idealist isen bu bölüm okunabilir edaları atmakla olmuyor bu işler...

Bu arada sırf senin için gittim birkaç iş ilanına göz attım sadece makine ve imalat mühendisi arayan şirket var mı diye, inan bulamadım. Zaten o tip şirketler varsa da benim yukarıda saydığım şirketlerin çok çok aşağısında tıpkı benim itü makina mezunu arkadaşımın çalıştığı iklimlendirme makineleri üzerine olan bir şirket gibi orta ölçekli şirketlerde olur oda imalat değil salt makine mühendisi arıyoruz derler. Veya o tip "makine mühendisi arıyoruz" ilanlarını gazetelerin sarı sayfalarında görebilirsin ne diyeyim...

İTÜ Uzay Mühendisliği

İTÜ Uzay Mühendisliği

İTÜ Uzay Mühendisliği

İTÜ Uzay Mühendisliği

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aerosoldreams -- 5 Haziran 2014; 6:16:35 >

• Örneklerinle dediğime gelmişsin işte. Sadece 1 örneğinde uçak uzay istiyorum yalnız demiş. Onun dışında mekatronik makina elektrik elektronik gibi bölümlerle aynı kefeye konmuş. Benim söylediklerimin aynısını farklı şekilde söylemişsin zaten. Ben idealis değilsen rolantide okulu bitirirsen uzayda kendi alanında iş bulamazsın dedim. Sende okurken yatmasaymış dedin. Fark nedir? Burada deneyimlerimizden bilgi paylaşıyoruz olayı tartışma havasına çekip haklı çıkma psikolojisine kapılmanın manası yok.
  • Matematik mühendisliğinden arkadaşım yazışımcı demişsin sanki anormal bişimiş gibi söylemişsin bunu. Yapma böyle şakalar. :)
  • quote:

Matematik mühendisliğinden arkadaşım yazışımcı demişsin sanki anormal bişimiş gibi söylemişsin bunu. Yapma böyle şakalar. :)
    Yaptığın yorumları tekrardan okumanda fayda var. Zaten uzay mühendisliğine gelenler de salt uzay mühendisliği yapmak amacı ile gelmiyorlar ki Uzay mühendisi olarak Tai, Tübitak Uzay ve Roketsan gel burada roket ve uydu üzerine çalış derse girersin. Onun haricinde özel bir makine mühendisi olduğun için ipin ucu açık olay sende bitiyor. Bu durum uçak mühendisliği için de geçerli. Uçak mühendisleri mezun olunca uçak mühendisliği mi yapıyor sanıyorsun? Mühendislikler her zaman birbiri içerisinde disiplinler arasıdır. Dediğim gibi sen işe başladığında makine mühendisi ya da uzay mühendisi veya imalat mezunu olmana karşın ya kalite mühendisi olursun ya yapısal analiz mühendisi olursun ya uçak bakım planlamacısı olursun ya tasarım mühendisi olursun ya sistem mühendisi ya da üretim mühendisi olursun bu böyle uzar gider... Daha yaptığın yorumların farkında bile değilsin. Sen arkadaşa muhtemelen "salt uzay mühendisi" olarak çalışamayacağını söylemeye çalışıyorsun ama ardından iş alanı kısıtlı, puanı düşük olanlar geliyor diyerek bölümü kötüleme ve karalamaya doğru işi götürmüşsün.

uzay mühendisliği diye bir ihtiyaç yok Türkiyede arkadaşım bitirdi 1 yıldır işsiz. ille uzay mühendisliği okuyacam dersen oku ama bitince kimse seni uzay mühendisi kategorisine sokmayacak muhendis olacaksın sadece anlatabilmişimdir umarım.
    Uzay mühendisliği kötü değil iş olanağı kötü. İş olanağı az değil kötü. Gönlünde olan istediğin bölümü sahiplenmen normal ama kazın ayağı öyle değil malesef. Konuştuğun arkadaş kaçıncı sınıf stajlarını nerede nasıl yapmış bilmek isterim doğrusu. Sonuçta aynı okulda okuyoruz bende feyz alayım.
    Gerçekler acıdır ki öss(adı şuan neyse) puanlarını göz gezdirirsen puanı diğer bölümlere göre düşüktür yani genelde diğer bölümleri puanı yetmeyenler bu bölümü kazanmışlardır.

Bu yorumları ben yapmadım herhalde değil mi?

Stajlarımı nerede yaptığımı ve şuan ne yapmakta olduğumu merak ediyorsan özelden yazabilirsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aerosoldreams -- 6 Haziran 2014; 1:34:47 >

• quote:

Yaptığın yorumları tekrardan okumanda fayda var. Zaten uzay mühendisliğine gelenler de salt uzay mühendisliği yapmak amacı ile gelmiyorlar ki Uzay mühendisi olarak Tai, Tübitak Uzay ve Roketsan gel burada roket ve uydu üzerine çalış derse girersin. Onun haricinde özel bir makine mühendisi olduğun için ipin ucu açık olay sende bitiyor. Bu durum uçak mühendisliği için de geçerli. Uçak mühendisleri mezun olunca uçak mühendisliği mi yapıyor sanıyorsun? Mühendislikler her zaman birbiri içerisinde disiplinler arasıdır. Dediğim gibi sen işe başladığında makine mühendisi ya da uzay mühendisi veya imalat mezunu olmana karşın ya kalite mühendisi olursun ya yapısal analiz mühendisi olursun ya uçak bakım planlamacısı olursun ya tasarım mühendisi olursun ya sistem mühendisi ya da üretim mühendisi olursun bu böyle uzar gider... Daha yaptığın yorumların farkında bile değilsin. Sen arkadaşa muhtemelen "salt uzay mühendisi" olarak çalışamayacağını söylemeye çalışıyorsun ama ardından iş alanı kısıtlı, puanı düşük olanlar geliyor diyerek bölümü kötüleme ve karalamaya doğru işi götürmüşsün.

uzay mühendisliği diye bir ihtiyaç yok Türkiyede arkadaşım bitirdi 1 yıldır işsiz. ille uzay mühendisliği okuyacam dersen oku ama bitince kimse seni uzay mühendisi kategorisine sokmayacak muhendis olacaksın sadece anlatabilmişimdir umarım.
    Uzay mühendisliği kötü değil iş olanağı kötü. İş olanağı az değil kötü. Gönlünde olan istediğin bölümü sahiplenmen normal ama kazın ayağı öyle değil malesef. Konuştuğun arkadaş kaçıncı sınıf stajlarını nerede nasıl yapmış bilmek isterim doğrusu. Sonuçta aynı okulda okuyoruz bende feyz alayım.
    Gerçekler acıdır ki öss(adı şuan neyse) puanlarını göz gezdirirsen puanı diğer bölümlere göre düşüktür yani genelde diğer bölümleri puanı yetmeyenler bu bölümü kazanmışlardır.

Stajlarımı nerede yaptığımı ve şuan ne yapmakta olduğumu merak ediyorsan özelden yazabilirsin...

arkadaş benimle aynı şeyleri yazıyorsun farklıymış gibi konuşuyorsun. bilgi paylaşmak istiyorsan buraya yazabilirsin nerde staj yaptığını ne olarak yaptığını falan mesele burda sidik yarıştırmak değil.

• quote:

quote:

arkadaş benimle aynı şeyleri yazıyorsun farklıymış gibi konuşuyorsun. bilgi paylaşmak istiyorsan buraya yazabilirsin nerde staj yaptığını ne olarak yaptığını falan mesele burda sidik yarıştırmak değil.

Aynı şeyleri söylemiyoruz ki nereden çıkarıyorsun? Senin okuduğunu anlama noktasında sıkıntılarının olduğunu düşünmekteyim. Zira sen bölümün iş alanı kötü ve dolaylı yollardan kısıtlı diyorsun ben de yok öyle bir şey diyorum okey? "İş olanağı az değil kötü" bu yorum sana ait ve bu yorumu okuduğumda benim anladığım evet bu bölümün iş alanı az değil dahası çok kötüdür. Maksat sidik yarıştırmak filan değil tabi ki.
    Ama sen gidip de "Konuştuğun arkadaş kaçıncı sınıf stajlarını nerede nasıl yapmış bilmek isterim doğrusu. Sonuçta aynı okulda okuyoruz bende feyz alayım" şeklinde laubali bir tavırla nerede yapmış nasıl yapmış anlatsın ben de feyz alayım edasıyla yorum yapmışsın. Anlatayım anlatmasına da direkt olarak havacılık tabanlı bir sektörde çalışmayacaksan benden neyin feyzini alacaksın ki? Hangi bölümde olduğunu bilirsem ancak belki o zaman sana feyz alabileceğin şeylerden bahsedebilirim.

Şaka gibisin.

Edit: Az evvel makinacı olduğunu öğrendim. Makinadan mezun olduğun vakit seninle tekrardan yazışalım olur mu? Bakalım nerede nasıl ne şekilde iş bulacaksın belki ben de senden feyz alırım Ha bu arada ben de senin mantığınla şu yorumu yapmakta bir sakınca görmüyorum, evet makina mühendisliği iyidir güzeldir fakat sektörde 1 yılda mezun olan makinacı sayısı çok fazladır bundan dolayıdır ki ister yıldızda oku ister itüde ister odtüde sektörde yer edinebilmek istiyorsan onca mezunun arasından sıyrılmak zorundasın. Sıyrılamadın mı o vakit yandın, gider benim itü makinacı arkadaşım gibi tabir-i caizse üç kuruşa mühendislik yaparsın. Ya da yapmazsın ne de olsa EN İYİ MÜHENDİSLİK MAKİNA dır değil mi? En iyi mühendislik MAKİNA olduğuna göre mezunları için çooooook geniş bir iş yelpazesi vardır, iş bulamayan ya da bulup ta maaşından şikayetçi olmayan MAKİNA MÜHENDİSİ yoktur. Anladın sen ne demek istediğimi.

Bu arada en çok ta şu yorumuna tebessüm ediyorum "ama gerçekler acıdır ki öss(adı şuan neyse) puanlarını göz gezdirirsen puanı diğer bölümlere göre düşüktür yani genelde diğer bölümleri puanı yetmeyenler bu bölümü kazanmışlardır". Bu yorumun o kadar saçma ki evvela ösym kılavuzunu alıp hangi bölüm kaç puanla alıyor İTÜ'de bakmamışsın bir de elinde somut veriler olmadan ciddi ciddi yorum yapıyorsun. Mühendis olacaksın, araştırmaya ve analiz edebilmeye kendini alıştırmalısın. Ve ve ve yorumunla aynı mantıkla şu yorum yapılsa "evet itü uzay mühendisliğine giremeyenler yıldız teknikteki bir takım mühendisliklere gidiyor" inan senin şu yorumunla açık ara yarışır, net.

Sana öğrencilik yaşamında başarılar, ama kendine biraz çeki düzen vermelisin. Enerjini o mühendislik iyi, şu mühendislik süper gibi şeylerle harcamamalısın. İyi bölüm yoktur, iyi mühendis vardır. İyi mühendiste elbet emeklerinin karşılığını alır/almalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aerosoldreams -- 6 Haziran 2014; 5:17:03 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.