Şimdi Ara

ITX Sistem Toplama | 7950x3d mi, intel Arrow Lake mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Geçen sene idareten topladığım Ryzen 7600'lü sistemi satıp yeni itx sistem toplamayı istiyorum.

Neden itx ?

Çünkü bazen salona taşıyıp büyük ekranda xbox kolu takıp koltukta uzana uzana oyun oynama hedefimden dolayı itx sistem istiyorum. En azından fazla yer kaplamasın, getir götürü kolay olsun diyerek. Hem de yaş 35'e yaklaşınca artık büyük eşyalar göze batmaya başlıyor. Konsol diyeceklere, konsol sahibiyim hali hazırda fakat bazı oyunlar ve ekibimiz ne yazık ki konsolu desteklemiyor :)

Parçalar;

Şimdi arkadaşlar öncelikle aklımdaki işlemci 7950x3d. Amacım oyundan ziyade elbette işte yapılacak. 3dsmax, blender, autocad, solidworks gibi uygulamalarda kullanılacak. Bu yüzden 16 çekirdek olan 7950x3d seçmeyi uygun buldum. Tabi önerinize de açığım AM5 platformu için.

Benim asıl merak ettiğim yeni çıkacak olan intel Arrow Lake mimarisine sahip işlemcileri. Özellikle Core Ultra 9 285K işlemcisini merak etmiyor değilim.

Hem oyun, hem iş olarak baktığımız beklemeye değecek bir işlemci olacak mı? Onu merak etmekteyim.

Anakart: ASUS ROG STRIX X670E-I

ITX Sistem Toplama | 7950x3d mi, intel Arrow Lake mi?www.vatanbilgisayar.com
    ASUS ROG STRIX X670E-I GAMING WIFI AMD X670 Soket AM5 DDR5 6400MHz (OC) Anakart fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
    https://www.vatanbilgisayar.com/asus-rog-strix-x670e-i-gaming-wifi-amd-x670-soket-am5-ddr5-6400mhz-oc-anakart.html

Anakart Alternatif: MPG B650I EDGE WIFI

RAM: Anakart modeline bağlı olacak değişecek, bu MSI'a göre seçilmiş ramlerdir.

Kingston 64GB(2x32) Beast RGB EXPO 6400mhz CL32

GPU: ASUS PROART-RTX4080S

Ölçüleri: 300 x 120 x 50 mm

ITX Sistem Toplama | 7950x3d mi, intel Arrow Lake mi?amazon
    ASUS PROART-RTX4080S-O16G NVIDIA GEFORCE RTX 4080 SUPER 16GB GDDR6X 256bit OC HDMI 3xDP DLSS3 EKRAN KARTI
    https://www.amazon.com.tr/ASUS-PROART-RTX4080S-O16G-NVIDIA-GEFORCE-GDDR6X/dp/B0CS3V7ZKJ/ref=sr_1_7?__mk_tr_TR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&sr=8-7

PSU: ASUS ROG LOKI SFX-L 1000P 

ITX Sistem Toplama | 7950x3d mi, intel Arrow Lake mi?gencergaming.com
    ASUS ROG LOKI SFX-L 1000P ARGB PCIe 5.0 MODÜLER ATX 3.0 GÜÇ KAYNAĞI
    https://www.gencergaming.com/asus-rog-loki-sfx-l-1000p-argb-pcie-5.0-moduler-atx-3.0-guc-kaynagi?ref=akakce&v=1.21

Kasa: Evet arkadaşlar en önemlisine geldik:) Kasa. Kasa illa bu olacak değil. ITX olması önemli. Hatta şöyle bir alternatifte var:

Cooler Master NR200P MAX V2 içinde 850w sfx PSU, 280mm Sıvı Soğutma var. Fakat bu kasa Lian Li'den bir tık daha büyük.

ITX Sistem Toplama | 7950x3d mi, intel Arrow Lake mi?www.incehesap.com
    Lian Li A4-H20 Mesh Gümüş Mini-Tower Mini-ITX Gaming (Oyuncu) Kasa (G99.A4H2OA4.00) - incehesap.com
    https://www.incehesap.com/lian-li-a4-h20-mesh-gumus-mini-tower-mini-itx-gaming-oyuncu-kasa-g99-a4h2oa4-00-fiyati-56645

-----------------------------------

Şimdi topladığım bu sisteme göre önemli bir şey daha eksik, o da; CPU soğutucu. Kasanın sıvı soğutma desteği 240x55mm uzunluğa kadar destek veriyor. Yani fan ile birlikte 55mm olması gerekiyor genişliği. 25mm fan genişliği zaten cepte, radyatör de maksimum 30mm olmalı.

Ben de şunu buldum: https://www.msi.com/Liquid-Cooling/MAG-CORELIQUID-P240/Specification

MSI MAG CoreLiquid P240

Radyatör ölçüsü: 276 x 120 x 27mm

Fan ölçüsü: 120 x 120 x 25mm

Yani haliyle 52mm yapıyor :) Uyacağını düşünüyorum.

Unuttuğum bir şey yok sanırım. Biraz uzun oldu. @metin abi 65 yorumlarına çok açığım, bir önceki sistemde de yorumlarından çok faydalanmıştım.

Yorumlarınıza açığım arkadaşlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ebuu -- 17 Ekim 2024; 0:39:22 >

• Selamlar, core Ultra serisinden pek bir beklentiniz olmasın hocam. 14.Nesil işlemcilerin NPU eklenmiş hali gibi düşünün. Performans olarak kayda değer bir şey yok. Yüksek voltajlarını düşürdüler sadece.

Kesinlikle AM5 Platformu daha mantıklı olacaktır. Ryzen 9000 serisinden sonra gelecek nesil ile şu an çıkacak olan hiçbir Core Ultra işlemcisinin şansı olmaz.

Bunun dışında dün başka bir arkadaşa öneride bulunmuştum. Sizin için de uygun olacaktır. Bellekleri yazdığınız 64 GB ile değiştirebilirsiniz.

PSU'yu pahalı ve gereksiz buldum PCıe5 olan başka bir f/p PSU olarak bunu ekleyin.

https://www.amazon.com.tr/MSI-A1000G-PCIE5-1000W-SUPPLY/dp/B0B434DB7Y/ref=pd_sbs_d_sccl_2_1/261-4149499-3914559?pd_rd_w=YTvVy&content-id=amzn1.sym.ed70f85b-826a-424c-9809-b569578dd340&pf_rd_p=ed70f85b-826a-424c-9809-b569578dd340&pf_rd_r=S06Y3QVEBP4FJ1W0M89E&pd_rd_wg=fp0YU&pd_rd_r=2a1ad4cf-4a7f-4b30-8221-6e510869c4fa&pd_rd_i=B0B434DB7Y&psc=1

https://forum.donanimhaber.com/mini-itx-anakart-cpu-ram-destegi-gerekiyor--159789882#159797580

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sempron 3200 -- 17 Ekim 2024; 9:7:7 >

• Sempron 3200 kullanıcısına yanıt
    Hocam selam, tavsiyen için teşekkür ederim. Yalnız tavsiye ettiğin psu şu an zaten hali hazırda kullandığım PC de var. Fakat bu psu sfx değil. Kasa SFX ve SFX-L destekliyor, ne yazık ki ATX desteklemiyor. O yüzden asus seçtim, piyasada var olan tek SFX-L psu.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Nr200p h2o dan baya büyük, h2o mantıklı bir seçenek olur. Psu olarak qp bilişimde corsair sf1000 var 9400 e onu alabilirsiniz. Sıvı soğutma olarak da deepcool ürünelrine bakabilirsiniz, rgb siz 240 zero dark modeli mevcut.

nr200 h2o kıyası

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cnytkyz C kullanıcısına yanıt
    Qp bilişime hiç bakmamıştım, hemen bakıyorum. Teşekkürler hocam.

Arada fark var evet, dediğiniz gibi h2o daha mantıklı olacak.

• Ebuu kullanıcısına yanıt

ASUS AP201 kasası normal güç kaynakları destekliyor. O yüzden bu PSU'yu söyledim. Daha ufak kasa seçersen mecbur SFX bir PSU alacaksın.

Ekran kartları o kadar büyüdü ki çoğu ufak kasaya sığmaz oldular. Bu konuya dikkat edin.

Anakart olarak da asus x670 in ses ünitesi ayrı, o da kasanın dışında kalıyor görsel kirlilik. Alternatif olarak Asus B650e-i Strix e bakabilirsiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sempron 3200 kullanıcısına yanıt

Arkadaşın düşündüğü proart modeli itx kasalar için biçilmiş kaftan. Sığmayacağı itx kasa yok gibi bişey.

• Önce mevcut kasayı götür salona bağla ve koltukta oyun oynayarak biraz zaman geçir. Sonra yeni ürün almayı düşün derim. Bazen masa başı keyfini vermiyor.

• @Pablo Vader Hocam PS5 sahibiyim aynı zamanda, çok iyi keyif veriyor. Ki bazı oyunlar yüzünden kasayı da taşıyorum aynı zamanda gayet keyifli benim için :)

@Sempron 3200 Hocam hali hazırda zaten ap201 kasaya ve msi psu sahibiyim. Bunu daha da küçültme peşindeyim. Biraz evet şov gibi görünebilir fakat daha küçük imkanı varsa neden olmasın? :)

@Cnytkyz evet hocam dediğiniz gibi özellikle uzunluklarına ve kapladığı slot sayısına bakarak proart serisini düşündüm. Alınabilecek o boyutlarda en iyi kart proart 4080s .

• 7950X3D işini fazlasıyla görebilecek bi işlemci. Ancak tek içime kurt düşüren olay ,240 mm sıvı soğutma yetecek mi.7800X3D ler bile 240 mm ile anca soğuduğu için. ondan epey daha fazla çeken 7950X3D, ne olur acaba.

• metin abi 65 kullanıcısına yanıt
    İşte benim aklımda da o kalıyor. Ciddi güçlü bir işlemci, hem de 16 çekirdek, dediğiniz gibi 7800 8 çekirdek ile anca soğuyor iken 7950 nasıl soğur ya da soğur mu?

Bir kaç video izlemem lazım, sıvı soğutma değil de low profile hava soğutma nasıl olur acaba? Daha mı kötü olur?

• Low profil hava soğutmaları,unut zaten .Onlar çok zayıf.

Böyle ITX kasalara bu kadar güçlü ve ısınabilecek bi işlemci kullanmak zaten pek doğru değil.

Sende bi araştır ama aşağıda ,blenderde 7800X3D ,86 küsur WATT çekerken 7950X3D, 156 W çekiyor Sitede,çok güvenilir.

Gamersnexus.

Evet hcoam sizin dün yorumuzundan sonra gece 4’e kadar araştırdım. 8 çekirdek olanlarda sıkıntı yok fakat iş 12 ve 16’ya geçince bayağı bir değişkenlik gösteriyor. Oyun konusunda sıcaklıklarda sıkıntı yok, fakat iş 3d rendera gelince katalitik sobaya dönüşmeye başlıyor :)

Şimdi biraz şuanki kasayı revize edeyim dedim, ne dersiniz? Üstteki arkadaşımız asus ap201 kasa var hali hazırda. 7600 işlemciyi satıp, yine sıvı soğutma ile birlikte 7950x3d upgrade edip yoluma devam edeyim diyorum. Kasanın zaten hali hazırda 6 fan desteği var. Bundan dolayı 240mm kaldırır diye düşünüyorum, kasa içi de ferah olacağından. Ne dersiniz? Yoksa komple Asus proart kasa mı almalı 😂

Yanlış anlamadınm demi. Elinde asus ap201 kasa var. O kasaya,360 mm sıvı soğutma zaten sığıyorki.

Oyunda işlemci full yüke binmiyor tabi ki. Hele bi de işlemci çok güçlü olunca ,kullanım yüzdesi iyice düşüyor. Düştükçe de ,sıcaklıklar düşüyor. Ama renderde ,işlemci full yükleniyor Isınması ondan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 19 Ekim 2024; 14:23:10 >

Hocam kafa tamamen itx'e yönelince elimde var olanın özelliklerini unutmuşum. Evet baktım şimdi, dediğiniz gibi 360mm desteği var. O zaman şöyle yapacağız. Kasa kalacak, güç kaynağı kalacak ve hatta anakartta kalacak, üstüne işlemci ve ekran kartı + sıvı soğutma ile upgrade edeceğiz. Hem daha az masraflı olacak ki böylelikle belki 4090'a kadar çıkabilirim.

Tabi ya, kasa 3-5 ufalacak diye ,hiç gerek yok Ha,elinde devasa bi kasa olsaydı, tamam derdik, ama eklindeki kasa,zaten epey küçük Bu kasaya çalışalım.

• Yalnız ,elindeki anakrt neydi,senin.

Hocam anakart şu;https://www.msi.com/Motherboard/PRO-B650M-A-WIFI

• Dur ,bi şu anakrta bi bakayım.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.